35
Views

Cercetatorii de la MedUni Viena au descoperit ca proteina STAT5 se afla in stransa legatura cu  aparitia celulelor canceroase si  rezistenta lor la medicamente. Aceasta informatie poate fi folosita in optimizarea si dezvoltarea tratamentelor existente; anual in lume mor 25000 de oameni ca urmare a leucemiei cronice mielitica  care este declansata printr-un defect genetic (gena Philadelphia).

Desi acest tip de leucemie este nevindecabil, exista de circa 10 ani un tratament care consta in administrarea zilnica a substantei Imatinib si care, cel putin,  opreste avansarea bolii. Problematica este insa rezistenta pe care celulele tumorale o dezvolta in timp impotriva medicamentului… astfel trebuie marita doza insa numai pana la dublarea acesteia datorita efectelor secundare care afecteaza intregul organism.

La Universitatea de Medicina vieneza s-a cercetat dezvoltarea acestei rezistente iar concluziile au fost cumulate intr-un studiu amplu. In cadrul aplicatiilor atat pe celule de animale cat si umane s-a putut arata ca exista o legatura directa intre aparitia proteinei STAT5 si a celulelor tumorale: astfel rezistenta celulelor tumorala impotriva substantei Imatinib creste paralel cu cresterea cantitatii de proteine STAT5; in cazul in care nu exista proteina respectiva, nu supravietuiesc nici celulele canceroase.

Aceasta descoperire deschide noi posibilitati de depistare si tratare a bolii: se considera pe de-o parte ca aceasta proteina ar putea reprezenta un indicator important in diagnosticarea si precizarea avansarii bolii  si, in acelasi timp, se creeaza posibilitatea unei noi terapii care sa includa un medicament ce imputineaza sau impiedica producerea de  proteine STAT5. Astfel s-ar evita dezvoltarea unei rezistente la tratament si dozarea substantei Imatinib ar putea ramane aceeasi. Inca nu este clar daca si celulele stem care pana acum erau imune la acest tratament si care produc boala, pot fi distruse pe aceasta cale.

In orice caz, aceasta descoperire reprezinta un pas important in lupta impotriva acestei forme de leucemie si in cautarea dupa noi metode de tratament.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori condusa de Prof.Univ. Dr. Veronika Sexl  de la Centrul de Fiziologie si Farmacologie al Universitatii de Medicina din Viena, si datorita relevantei sale, a fost publicat in jurnalul international de specialitate  „Blood”.

Pentru informatii suplimentare accesati www.origami.cc

Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Viena descopera o proteina importanta in lupta impotriva leucemiei

About The Author
-