8
Views


PE LIMBA ZORILOR

E v a n g h e l i a     î n     l u c r u r i l e    d i n     n a t u r ă

 

Un jurnal de meditație, devoțiune și creație              

                             de  ION BUCIUMAN                                              

                                                                                                          NUMĂ‚RUL 06

                                                                                    27 octombrie, 2005

 

 

 

       Pentru ce?

 

 

Acesta este un loc de refugiu pentru cei care încep să-și dea seama că au devenit deja prea obosiți de spiritul acestui veac și riscă să piardă cărarea  dacă ar continua.  În acest popas de liniște conștientă, se șterge busola de praf, se scoate încălțămintea din picioare și se pune sufletul la desărat. 

 

 

 

 

        Editorial

 

 

Ca să putem cuprinde slava lui Dumnezeu, așa cum o proclamă cerurile și atât cât ne este dată nouă oamenilor să o putem cunoaște, trebuie să deschidem ochii larg către ea și să-i închidem suficient către lume. Putem vedea gloria cerului numai ignorând slava lumii. Numai încetând să mai socotim cele trecătoare ca fiind de importanță majoră, devenim conștienți de lucrurile care merită cu adevărat interesul și aprecierea noastră. Vedem întotdeauna numai ceea ce luăm în centrul atenției. Lucrurile spre care stăm cu spatele, nu au cum să ne umple privirile. Putem găsi numai ceea ce căutăm și începem să înțelegem numai ceea ce ne interesează. Slava lui Dumnezeu merită contemplată pentru că astfel suntem schimbați, chiar mai mult decât am putea să ne schimbăm opintindu-ne cu toată puterea.         

 

 

 

 

 

          Atelier (p)

 

liniște

 

cu susur lin și subțire

alunecă vântul însorit

peste pietrele mele reci

ca să nu mi se clatine

și să nu mi se verse

sufletul preaplin

de atâta bucurie perenă

 

 

furtună

 

mi s-a pornit din adânc

vârtejul de foc și grindină

peste miriștile mirate

neîmplinite și singure

în timp ce fluieram a pagubă

pe sub cireșii scuturați

de foi și frisoane

       

 

 

 

       Atelier (m)

 

COC

Bacterie sferica, mica și activa, dedată la rău, mai ales atunci când se asociază cu alta la fel de rea.  Când sunt două bacterii la un loc li se spune pneumococ, când sunt mai multe în lanț și se țin  una de alta, sunt streptococ, iar când se adună ciorchine ca să facă cel mai rău, se numesc: stafilococ. Alte bacterii  mai fac și lucruri bune dar cocul cel mic și pus pe harță nu are de gând așa ceva. El este un adevărat geniu al răului. Trebuie să te ferești de orice fel de   însoțire bacteriană de tip coc, iar când ești amenințat cu invazia, tratează-l pe domnul Coc ferm și hotărât, altfel se poate ajunge la septicemie. Antibioticele de ultima generație pot fi uneori inevitabile.

 

 

COD 

Pește bun și blând, Gadus Morrhua, își face veacul prin Atlanticul de Nord. Poate să atingă 150 cm în lungime și  este legală prinderea în scop industrial, doar a exemplarelor care depășesc 60 cm.  Atinge această dimensiune cam în 5 ani, iar lungimea maximă în 10 ani. Codul este unul din cei mai căutați pești și ține o adevărată industrie în jurul său. Se spune că atât nivelul de sănătate al indivizilor cât și dinamica de înmulțire și creștere populațională depinde de calitatea coeziunii din sânul bancului în care își petrece cea mai mare parte a vieții. Cu alte cuvinte, codul este un pește dependent de legătura sa cu ceilalți de același fel.

 

        

            Chilie

 

Doamne, Tu ai făcut fiecare lucru frumos și la locul lui.  Peștii mării se adună grămezi pentru a trăi mai bine și a crește mai frumos. Numai cocul când se întâlnește cu ceilalți din neamul său, se face mai rău și mai veninos. Ţine-mă Doamne departe de sfatul celor răi și adună-mă cu cei neprihăniți care se tem de Numele Tău.  Amin! 

 

 

            Taifas

 

Te mirai zilele trecute de ce abordez în atelierul de creație (m) numai cuvinte formate din trei litere. Deocamdată așa procedez, pentru a face față numărului prea mare de lucruri care se înghesuie la acest atelier. Am alcătuit o listă de peste 100 titluri din care am tratat 14 până în prezent. Este posibil ca pe viitor să folosesc mai mult de 2 pentru fiecare număr de revistă, pentru a epuiza mai repede lista curentă. Dacă voi rămâne la această idee de a dezvolta limba zorilor, am să selecționez și să dezvolt o listă de 100 dintre cele mai expresive și mai explicite lucruri din natură care vorbesc despre Dumnezeu. În această  privință primesc foarte bucuros colaborarea ta. Sunt interesat de propunerile tale. Îți dau o sugestie: Alege o literă și notează cele mai frumoase lucruri care încep cu litera respectivă. Apoi deschide un dicționar al limbii române și parcurge în mod lejer cuvintele de la litera aleasă. Vei constata că uneori crierul tău este destul de capabil să identifice cuvintele de valoare, iar alteori vei fi uimit ce cuvinte frumoase ți-au scăpat. După mai multe ore de muncă vei obține o listă de toată frumusețea. Atunci începi să te întrebi de ce ai ales un anumit cuvânt și vei medita la forța simbolului pe care îl reprezintă. Încet vei distinge un mesaj frumos și convingător. Scrie-mi despre descoperirile tale în acest sens. Succes!

 

 IB.  ionbuciuman@yahoo.com, izbuc3@yahoo.com

 

          Ion Buciuman

PE LIMBA ZORILOR ,     Numărul 06,  27 octombrie, 2005

Pe limba zorilor – Numarul 06, 27 octombrie 2005

| Pe limba zorilor (Ion Buciuman) |
About The Author
-