21
Views
Acest articol a aparut in publicatia romano-americana „Romanian Times” din Statele Unite.

Octavian Nicolae Lupu (n. 14 aprilie 1968, Brasov) este licentiat al Universitatii Politehnice Bucuresti, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, pe care a absolvit-o in anul 1992. Imediat dupa terminarea facultatii incepe sa lucreze in cercetare, iar patru ani mai tarziu, devine cercetator stiintific principal in domeniul telecomunicatiilor. Printre hobby-urile sale se numara istoria, matematica si teologia. Este un admirator al literaturii protestante clasice, in special al predicilor lui Martin Luther, Jean Calvin, John Bunyan, Johe Wesley, Charles Spuergeon si Oswald Chambers. Asculta cu placere orice compozitor clasic, insa ii prefera pe George Friderich Handel si Johann Sebastian Bach de la care a si preluat de altfel, cele trei cuvinte celebre, “Soli Deo Gloria”, ca deviza in viata. Ii place sa calatoreasca si daca ar fi sa faca un top al locurilor pe care le-a vizitat, ar alege cu siguranta, orasul Geneva din Elvetia.
In 1997, Octavian Lupu publica intr-o revista crestina, doua articole – „Crestinismul si societatea informationala” si „Evanghelia intr-o lume informatizata” – in care isi prezinta viziunea cu privire la promovarea valorilor crestine prin Internet. Un exemplar al acestei reviste ajunge la Lucian Mihailescu, matematician si crestin entuziast, care dupa ce citeste articolele are ideea realizarii un site de resurse crestine. In consecinta, ia imediat legatura cu Lupu si impreuna vor demara, in 1997, proiectul „Intercer”, care poate fi accesat la adresa www.intercer.net

Anul 1998 ii aduce lui Octavian Lupu initiativa implementarii unei noi sectiuni in cadrul acestui proiect. Este vorba despre prima „Biblie” in limba romana, cu generare dinamicã pe Internet, izvorata din dorinta de a suplini penuria de resurse crestine disponibile on-line. In acest moment, Lupu are viziunea oferirii accesului facil, nerestrictionat si dinamic la textul „Sfintelor Scripturi”, incluzand facilitatile de selectare, cautare si comparare. La acea data pe Internet existau astfel de „Biblii”, insa doar in limba engleza, iar initiativa sa venea in sprijinul romanilor care doreau sa aiba la dispozitie in mediul virtual, „Sfanta Scriptura” in limba materna. Versiunea propusa de Lupu indeplineste cerintele standardelor internationale in ceea ce priveste continutul dinamic si se bucura de succes, fiind intens utilizata de romanii de pretutindeni. Urmeaza ca pe site sa fie adauagate o serie de carti si materiale cu continut crestin si spiritual, apartinand unor autori consacrati. De asemenea, „Intercer” se va imbogati cu seminarii biblice si diferite materiale devotionale.

Octavian Lupu continua sa isi aduca si pe mai departe contributia la dezvoltarea acestei pagini de Internet, semnand articole in care abordeaza probleme ce tin de crestinismul practic si de dezvoltarea spirituala personala, impartasindu-si experienta dobandita in urma studiului si aplicarii invataturilor biblice. „Evanghelia prin Internet” si „Societatea informationala ca exod catre viitor” sunt doar doua dintre titlurile de articole care au fost primite cu entuziasm de cititori. Totodata, Lupu furnizeaza continut pentru site-ul „Intercer”, prin postarea unor inregistrari audio vizuale la care a participat ca invitat sau colaborator, privind utilizarea mijloacelor de comunicatie in promovarea valorilor crestine. Toate aceste materiale sunt grupate in cadrul unei sectiuni dedicate, intitulata „Jurnal de studiu si rugaciune” si pot fi consultate la adresa http://octavian.intercer.org

In 2006, tehnologia de realizare a telefoanelor mobile avanseaza, permitand rularea de aplicatii independente pe telefonul mobil. Odata cu aceasta evolutie a mijloacelor de comunicatie, Octavian Lupu isi da seama ca a sosit momentul ca proiectul „Intercer” sa se extinda. In cursul aceluiasi an, la nivel international este demarat in Australia, un proiect de promovare a utilizarii „Bibliei” in limba engleza si in alte cateva limbi de circulatie internationala, pe telefonul mobil. Pornind de aici, Lupu adapteaza acest proiect pentru a furniza „Biblia” in limba romana, pentru telefonul mobil.

In cadrul Intercer se naste o noua sectiune – „Biblia pe telefonul mobil”, in care sunt oferite versiunile majore ale Bibliei in limba romanã: catolica, ortodoxa si „Biblia” Cornilescu. Succesul este imediat, mii de persoane isi instaleaza „Biblia” pe telefonul mobil, astfel ca devin iminente furnizarea de asistenta tehnica si imbunatatirea formatului acestei aplicatii. In urma numeroaselor solicitari internationale, Lupu isi da seama de necesitatea separarii acestei sectiuni si crearii unui proiect de sine statator. In primavara anului urmator apare www.biblephone.net prin care „Biblia” pe telefonul mobil este oferita la nivel international.. In numai cateva luni, proiectul se imbogateste cu versiuni ale „Sfintelor Scripturi” in peste patruzeci de limbi de circulatie internationala, disponibile pentru telefonul mobil, care au ecou in intreaga lume. Zecilor de descarcari zilnice ale „Bibliei” in limba romana li se adauga acum alte sute in diferite limbi, cum ar fi: franceza, chineza, indoneziana, ceha, slovaca, svahili, ebraica, maghiara, filipineza, latina, cebuano, etc.

Se stie ca domeniul comunicatiilor mobile este unul extrem de dinamic. In contextul scaderii tarifelor de acces la Internet pe telefonul mobil si diversificarii modelelor de telefoane mobile, se iveste oportunitatea furnizarii „Bibliei” prin intermediul paginilor Web pe telefonul mobil. Proiectul www.biblephone.net se extinde cu inca o sectiune, care se distinge de alte oferte similare, prin faptul ca prezinta avantajele unei incarcari rapide la un trafic redus si costuri minime. Cei interesati pot accesa direct de pe telefonul mobil adresa www.biblephone.net/wap

O facilitate inedita a acestui proiect este si oferirea de module biblice pentru dispozitivele iPod si MP4player, plus o sectiune de carti electronice disponibile in toate formatele de mai sus.

In ceea ce priveste planurile de viitor, Octavian Lupu isi propune extinderea proiectului „Biblia pe telefonul mobil”, care va include mai multe versiuni ale „Sfintelor Scripturi” in diferite limbi, precum si dezvoltarea sectiunii de carti electronice, dar si imbunatatirea programelor deja existente, cum ar fi aplicatia pentru „Biblia” pe telefonul mobil si programele de furnizare de pagini Web pe telefonul mobil.

Octavian Lupu este casatorit din octombrie 1989, cu Corina Diamanta Lupu, licentiata a Universitatii Bucuresti, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine. In timpul liber, le place sa viziteze expozitii de pictura, sa mearga la concerte si sa se plimbe in natura. Pentru anul care vine, cei doi isi doresc sa investeasca mai mult timp in relatia cu prietenii si sa calatoreasca intrun loc in care nu au mai fost pana acum. Cititorilor acestor randuri, Corina si Octavian Lupu le adreseaza invitatia de a accesa paginile www.biblephone.net si le ureaza ca 2009 sa le aduca sanatate, belsug si cat mai multe realizari

Octavian Curpas

Click aici pentru articol pe site-ul Phoenix Mission.
Click aici pentru fisierul PDF cu acest articol.

Articol publicat in “Romanian Times”: Biblephone.net – Un proiect “made in Romania” pentru intreaga lume

About The Author
-