27
Views

 

 „ Munca trezeste si educa ascultarea, stapanirea de sine, atentia, siguranta si rabdarea ”

                                                                                                                                  Samuel Smiles

  

Poate ca mai mult ca oriunde, dupa gratiile penitenciarelor sunt oameni care, din diferite motive, nu stiu mai nimic despre educatie, ascultare (adevarata ascultare), stapanirea de sine, rabdarea si nu au experimentat de prea multe ori siguranta. Dumnezeu ne-a pus la indemana diferite metode prin care, aceste lucruri  pot fi invatate chiar si la o varsta mai inaintata. Saptamana de saptamana, voluntarii SUP ofera timp si bani pentru a fi modele de buna practica prin studiul Cuvan1tului, diverse seminarii si activitati educative.

Dincolo de toate acestea, am inteles ca munca este o binecuvantare care, asa cum spune Samuel Smiles, poate cizela caracterele celor ce o practica. Asa se face ca, la penitenciarul Vaslui, de peste trei luni de zile, impreuna cu un grup de 15 persoane private de libertate, in general fara calificare in vreo meserie, am demarat un curs de calificare in meseria de „Agent curatitor”, meserie noua pe piata muncii si din ce in ce mai ceruta. Serviciul Umanitar pentru Penitenciare filiala Moldova, alaturi de conducerea Penitenciarului Vaslui au cautat cea mai avantajoasa cale pentru instruirea teoretica si practica a acestor cursanti. Asa se face ca Dumnezeu a fost bun cu noi si am gasit oameni dispusi sa lucreze, ca si noi, pe baza de voluntariat in predarea teoriei si practicii la acest curs. Toate materialele necesare pentru acest curs au fost puse la dispozitie de  catre SUP Moldova.

Bucuria noastra dar si a factorilor de raspundere in examinarea si oferirea diplomelor de absolvire a fost deosebita pentru ca toti cei 15 cursanti au obtinut si la partea teoretica dar si la partea practica note de 10.

Iata cateva reactii dupa examen:

 

–                           I.C. : Mi-am dorit foarte mult sa invat o meserie, afara nu am vrut sa-mi fac timp pentru ca timpul il petreceam cu alte indeletniciri, mai dubioase. Am inteles insa ca ulciorul nu merge de multe ori la apa, asa ca am decis sa invat aici si multumesc tuturor celor implicati in sustinerea acestui curs. Abia astept sa merg acasa si sa practic meseria pentru a-mi castiga cinstit existenta.

–                           S.D. : Mi-e rusine de de trecutul meu, dar sunt mandru ca am o meserie acum. Sper si cred ca imi va fi de folos.

–                           T.O. : In viata mea, la scoala nu am avut note de 10. Eram sfatuit ca se poate dar… abia acum, in locul acesta… neplacut am realizat ca da, se poate. Multumesc.

 

test3Voi, prietenii mei, ati intins o mana acestui grup de oameni ce-si petrec o parte din viata lor in conditii nedorite de nimeni. Prin darnicia voastra acesti oameni pleaca acasa cu o meserie invatata. Sa ne rugam sa o si poata practica pentru ca familiile lor sa cunoasca cumva, din punct de vedere financiar si  relational,  stabilitatea alaturi de Cel ce ste Cea mai stabila Persoana din univers.

 

                                    Mihai Enea

                          Director SUP Moldova

                                    0742 200350

 

 

 

 

Un nou curs de calificare

| Generale |
Despre autor
-