46
Views

Manifestare culturală inedită

Turneu de concerte de muzică crestină în limba rromani si seminarii despre viata rromilor-gabori

Asociatia pentru Performantă si Cultură si Asociatia Serviciul  Umanitar pentru Penitenciare vă invită  sa luati parte la o manifestare inedită: un program cultural realizat în exclusivitate de rromi – turneul de concerte de muzică crestină în limba rromani si seminarii despre viata rromilor-gabori, sustinut de Grupul “Gaborii”.

Turneul Grupului “Gaborii” cuprinde concerte si prezentări atât în săli publice cât si în 3 penitenciare cu scopul de a propune un alt tip de divertisment, în special pentru comunitatea rromă. Conceptul programului cultural cuprinde o îmbinare între partea artistică efectivă  (concertul) si partea educatională (prezentarea culturii si traditiei comunitătii gaborilor din România).

Programul turneului este următorul:

27 octombrie, ora 18 – Cluj-Napoca – Casa de Cultură a Studentilor

28 octombrie, ora 10 – Gherla – Penitenciarul Gherla

29 octombrie, ora 10 – Odobesti – Biserica Adventistă

30 octombrie, ora 16 – Onesti – Biserica Adventistă

31 octombrie, ora 18 – Iasi – Teatrul pentru Copii si Tineret ,,Luceafărul”

1 noiembrie, ora 18 – Galati – Teatrul Dramatic ,,Fani Tardini”

3 noiembrie ora 18 – Craiova – Penitenciarul Craiova

3 noiembrie, ora 18 – Craiova – Casa de Cultură a Studentilor

5 noiembrie, ora 18 – Sutka – Skopije (Macedonia) Biserica Adventistă Sutka

6 noiembrie, ora 18 – Kyustendil (Bulgaria) Biserica Adventistă Kyustendil

8 noiembrie, ora 18 Bucuresti – Aula Facultătii de Drept

Unul dintre cele mai active grupuri care promoveaza cultura si valorile rromilor grupul vocal „Gaborii” este constituit din 7 solisti, o dirijor/solist, un pianist si un instrumentist si s-a format la initiativa unui tânăr membru al comunitătii gaborilor, Iancu Gabor. Grupul Gaborii, momentan localizat în Bucuresti, a sustinut peste 100 de concerte de cântece în limbile română si rromani în tară si străinătate, atât pentru comunitătile de rromi cât si pentru alte comunităti.

“Noi, tiganii gabori, am făcut eforturi în ultimii ani pentru a oferi o parte din traditia noastră ca produs cultural atât pentru propria noastră comunitate cât si pentru comunitătile de români. Cântăm din suflet si suntem deschisi să ne prezentăm pe noi însine, dincolo de stereotipuri si prejudecăti”, a declarat Iancu Gabor, coordonatorul Grupului „Gaborii”.

“Identitatea etnică de rrom sau tigan a fost şi rămâne puternic stigmatizată în societatea românească şi în societătile europene în general. Desi există numeroase initiative pentru inclusiunea rromilor, perceptia majoritătii referitoare la cultura si traditiile rromilor rămân la nivelul etichetării acestora ca „manelisti”. Eu va invit să dati o sansă acestui program cultural si să veniti să vedeti cu ochii dumneavoastră că nu este chiar asa.” a declarat Sorana Olaru-Zăinescu, coordonatoarea proiectului.

Turneul are loc în cadrul proiectului “Grupul Gaborii – acces la programe culturale pentru rromi” realizat cu sprijnul financiar al Administratiei Fondului Cultural National si are ca scop promovarea traditiilor si a culturii rromilor gabori prin intermediul unui program cultural complex care cuprinde concerte si prezentări interactive. In acest proiect avem parteneri:

– Centrul Romilor – Romani Criss;            – Centrul Romilor – Amare Rromentza

– Asociatia Studentilor Romi- Romano Suno;     –  Asociatia Tinerilor si Studentilor Romi-  TRUST

–  Asociatia Gipsy Eye;   – Biroul Judetean pentru Romi- Galati;       – Biserica Adventista- Craiova

–  Biserica Adventista- Conferinta Moldova;          – Universitatea Bucuresti – Facultatea de Drept

Pentru informatii suplimentare vă rugăm să ne contactati:

Iancu Gabor – 0740495866.

TURNEU GABORII

| Generale, Muzica, Social |
About The Author
-