Un raport ştiinţific al Centrului de Control al Bolilor din SUA a arătat că mai puţin de 10% dintre americani îşi menţin aportul zilnic de sare (mai exact sodiu) la nivelul recomandat. Majoritatea sodiului provine pe de o parte din produse cerealiere rafinate cum ar fi pizza şi prăjiturile iar pe de altă parte din carne şi preparate de carne. Mai mult de două treimi din sodiul introdus în organism prin alimente provine din aceste grupe de alimente. Pe de altă parte, este bine de ştiut că 77 % din sodiul alimentar provine din alimentele prelucrate şi mâncărurile servite la restaurant. Remarcabil este şi faptul că multe dintre alimentele care încarcă organismul cu sodiu nu sunt considerate în general ca având gust sărat.
Printre aceste alimente se numără, de exemplu, pâinea şi prăjiturile. Consumul crescut de sodiu (respectiv sare) este asociat cu creşterea riscului de hipertensiunea arterială, o boală foarte răspândită în ţările dezvoltate şi care are un impact serios asupra sănătăţii publice. De asemenea, aportul de sodiu poate influenţa dramatic starea pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. Una dintre măsurile cele mai simple şi mai eficiente de prevenire a agravării acestei stări patologice este reducerea cantităţii de sare din alimentaţie. Alimentaţia obişnuită realizează un aport de şase până la zece grame de sare.
Pentru a reduce la jumătate aportul alimentar de sare este suficient să excludeţi alimentele sărate şi să vă abţineţi de la folosirea solniţei în timp ce serviţi masa. Aportul de sare poate fi redus şi mai mult dacă obţineţi colaborarea bucătarului, şi anume, prin prepararea alimentelor fără adaos de sare. Cele două măsuri menţionate pot să reducă aportul de sare la aproximativ un sfert din cantitatea consumată în mod obişnuit. În anumite cazuri cum ar fi pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă, se impune o restricţie drastică a cantităţii de sare introdusă în organism. Pentru reducerea aportului de sare la 500-1000 mg se recomandă excluderea din alimentaţie a alimentelor bogate în sare (de ex. laptele, brânza, pâinea obişnuită, conservele de legume şi supe, cărnurile sărate etc.). Alimentele cu cel mai scăzut conţinut de sodiu sunt majoritatea fructelor (smochine, caise, mure, căpşuni, ananas) şi unele cereale (mei, orez, porumb). Aceste alimente sunt recomandate atât pacienţilor care … (Citeste in continuare)