17
Views

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                   Semnele săptămânii 18 Aprilie 2013

Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

Israel. Atac cu rachete. Două rachete au fost lansate din partea egipteană a peninsulei Sinai asupra orașului  Eilat, din sudul israelului, fără însă să se înregistreze victime. Un grup salafist intitulat ,,Majlis Choura al-Moujahidine a revendicat acest atac. Acest grup a fost format în 2012 în Gaza și este susținut de către guvernul Hamas. Ei au declarat că acest atac face parte din măsurile de răspuns ca urmare a suferințelor îndurate de prizonierii palestinieni în pușcăriile din Israel.

USA. Scrisori otrăvite. FBI a reușit să aresteze în localitatea Corinth, în statul Mississippi un individ care a trimis trei scrisori conținând pudră de ricin, o substanță otrăvitoare. Aceste scrisori erau adresate președintelui Barack Obama, senatorului republican Roger Wicker, și unui responsabil de la departamentul de justiție din Mississippi. Ele purtau inițialele ,,KC”, adică exact inițialele acestui individ și fuseseră trimise pe 8 aprilie de la poșta din orașul Memphis, în Tennessee. Nici una din scrisori nu a ajuns la destinație, serviciile de securitate le-au depistat înainte de a ajunge la Casa Albă sau la poșta Congresului American.

Atac terorist pe linia de sosire a maratonului de la Boston. Luni a fost zi de sărbătoare. În Statele Unite se sărbătorea Patriot’s Day (Ziua Patrioților) când se comemorează luptele de la Lexington și Concord, care au avut loc în 1775 în apropiere de Boston. Numai că această zi festivă de primăvară, zi în care avea loc cea de a 117 ediție a maratonului de la Boston, cel mai vechi maraton organizat în Statele Unite, a devenit o zi tragică, o zi de doliu. Exact pe linia de sosire la ceva vreme după ce primii concurenți trecuseră, dar când încă o mulțime de concurenți încă mai soseau, când o mulțime se înghesuia să vadă cursa, să-și încurajeze pritenii și rudele care alergau, s-a auzit un zgomot asurzitor, apoi la câteva secunde al doilea. Două bombe artizanale, anchetatorii au determinat că erau oale coco minut cu exploziv și cuie sau bile de metal în așa fel ca să facă cât mai mulți răniți. Imediat au urmat momente de panică s-a organizat un spital de campanie chiar pe trotuar. Au fost înregistrați 3 morți, dintre care un băiat de 8 ani care își însoțea tatăl care alergase maratonul, și 183 de răniți. La trei zile după atentat 63 dintre victime mai erau încă în spital, 12 în stare critică. Mulți dintre ei au trebuit să fie amputați deoarece explozia le-a smuls un picior sau amândouă… un braț. La numai 3 ore președintele Obama a apărut la televizune și a declarat că nu se știe cine a organizat acest atentat. Au urmat tot felul de zvonuri contradictorii, că au fost arestați autorii, că au mai fost alte bombe, că au fost descoperite alte bombe la tribunal, pe aeroprt, la New York, etc. În general o stare de confuzie și isterie colectivă. Acesta a fost cel mai important atac terorist de la cel din 11 septembrie. Până miercuri seara nimeni nu a revendicat atentatul, nu s-au identificat suspecții și nu se știe cine și de ce au făcut aceasta. Este clar că într-un asemenea loc unde sute de camere de luat vederi și aparate de fotografiat au înregistrat evenimentele, făptașii vor fi descoperiți. Rămâne însă că America a fost rănită, că este șocată și a realizat că oriunde, oricând un asemenea act se poate repeta.

Subiecte de polemică. Situația din Orientul Mijlociu este gravă, poate mai gravă ca oricând. Dicuțiile dintre Israel și palestinieni sunt la punctul mort. În realitate chiar și între palestinieni situația este extrem de încordată și confuză. Gaza este condusă de organizația Hamas, formațiune islamistă considerată organizație teroristă. Cisiordania este condusă de președintele Mahmoud Abbas, un președinte al cărui mandat a expirat de mult și care este ținut în funcție deoarece în cazul unor alegeri, Hamasul și conducătorii islamiști ar lua puterea. Între Abbas și primul său ministru Salam Fayyad, relațiile au fost încordate de multă vreme, dar săptămâna trecută el a fost concediat, sau în termeni diplomatici a demisionat. Principala vină a lui Fayyad, faptul că ,,coopera” cu Israelul. Luna trecută ministrul de finanțe Nabil Kassis demisionase, primul ministru a acceptat demisia, dar Abbas l-a contrazis și nu a acceptat-o. În acest context de incertiudine și tulburări interne profunde, este mai mult decât surprinzător ce preocupă presa internațională. În Franța ziarele au relatat despre plângerea sindicatului feroviarilor francezi care au protestat că pe 8 martie când președintele israelian Shimon Peres, a venit la Paris să îl întâlnească pe marele imam al Parisului, SNCF, compania feroviară  franceză ar fi selecționat personalul de bord în așa fel ca să nu fie musulmani sau negrii. Shimon Peres, a călătorit cu trenul de la Bruxel la Paris. Iată câteva titluri ,,un incident stupefiant cu caracter rasist” ,,scandal rasist” ,,precauții absurde” etc. Comentatorii sunt de părere că eventualele măsuri de securitate invocate ar fi ridicule, că de ce nu ar fi fost și președintele israelului insultat, atacat cu vopsea sau friscă sau chiar o bombă. Trebuie să punem toate în contextul special al culturii franceze, unde președinții, miniștrii, și alte personalități politice sunt în mod obișnuit insultați cu ocazia vizitelor publice, tratați cu înjurături, se aruncă în ei ouă, vopsea, sau frișcă…  Dar nici ministrul de externe canadian Baird John, nu a scăpat criticilor, deoarece săptămâna trecută în vizită în Ierusalim, s-a întâlnit cu ministrul justiției israelian Tzipi Livni. Ceea ce a deranjat pe palestinieni și a determinat pe Hosni Abdul Wahid, un oficial însărcinat cu relațiile cu America de Nord, să depună plângere, a fost faptul că cei doi miniștrii au stat la o cafea în Ierusalimul de Est, un teritoriu pe care palestinienii îl revendică. De asemenea negociatorul șef palestinian Saeb Erekat, i-a trimis ministrului canadian o scrisoare de mustrare foarte severă. Ministrul canadian a fost extrem de categoric spunând că unde s-a întâlnit cu doamna Tzipi Livni nu este afacerea palestinienilor și nu are nici o legătură cu procesul de pace, și că nu înțelege de ce trebuie să-și ceară scuze.

Franța scandaluri pe toată linia. Este probabil legea seriilor, este probabil un timp când toate lucrurile ies la iveală. Iată că la numai câteva zile după ce ministrul bugetului a fost obligat să demisioneze, iar apoi să recunoască că are un cont ascuns în străinătate cu bani nedeclarați la fisc, un alt personaj cu expunere mediatică demisionează. De data aceasta este vorba de Gilles Bernheim, marele rabin al franței, cel mai mare demnitar în rang al cultului mosaic. Bernheim, este în vârstă de 60 de ani și a fost ales Mare Rabin al Franței în 2008 pentru un termen de 7 ani. El a devenit ținta unor atacuri susținute atunci când s-a dovedit că în multe din scrierile sale a plagiat mai mulți autori, inclusiv filozoful francez Jean-Francois Lyotard. De asemenea el a trebuit să admită că a mințit atunci când a declarat că este profesor de filozofie la Universitatea Sorbona din Paris, un post extrem de prestigious și greu de obținut. Când a izbucnit scandalul el a spus că se scuză dar nu vede de ce ar demisiona, dar mai apoi după ce s-a întâlnit cu șeful consistoriului a realizat că trebuie să demisioneze deoarece reputația sa este compromisă. Nu este prima dată în ultimii ani când în Germania, Franța, România, Italia, și multe alte țări, personalități politice, scriitori, etc. sunt nevoiți să admită că au plagiat. Cu posibilitățile pe care le oferă internetul și programele special create, lucrările științifice, tezele de doctorat și compunerile studenților își dezvălue în câteva minute sursa de inspirație.

Siria.  Deriva islamistă se accentuează. Este clar pentru oricine că rebeliunea siriană este foarte diversificată și plină de contradicții. În fapt acesta este motivul pentru care președintele Bashar Assad a reușit să o combată de peste 2 ani, și de asemeni de ce puterile occidentale ezită să o sprijine cu arme. Iată însă că săptămâna trecută Frontul Al-Nosra, care este parte din această armata de rebeli, a anunțat oficial că face parte din insurecția islamistă irakiană afiliată la al Ăaida. Abou Bakr Al Baghdadi purtătorul de cuvânt al acestei organizații a făcut acest anunț oficial, și a declarat că au ca obiectiv creerea unui stat Islamic în Irak și Levant. Acest anunț nu este o surpriză pentru occident, CIA a înscris această organizație încă din 11 decembrie anul trecut pe lista organizațiilor teroriste. Numai că acest anunț dă o lovitură grea forțelor de coaliție națională siriană și armatei siriene libere care se străduiesc să obțină legitimitate pe plan internațional și respectiv ajutor. În același timp dă dreptate președintelui Assad care îi acuza încă de la început pe toți în bloc că sunt teroriști veniți din afară. În orice caz această nouă evoluție nu face în nici un fel lumină în acest conflict sângeros care costă atâtea zeci de mii de vieți nevinovate.

Europenii își mută investițiile în SUA. Marile combinate chimice și siderurgice din Germania, Austria sau Olanda vor să profite de prețul scăzut la gaze de peste Ocean. Extracția gazelor de șist în SUA a scăzut masiv prețurile, în comparație cu Europa și a determinat mai multe combinate chimice din Europa să se stabilească dincolo de Atlantic, pentru a rămâne competitive. Gigantul german BASF, care are o fabrică în orașul Geismar, a anunțat planurile sale de a se extinde în Statele Unite, unde prețul gazelor naturale a scăzut cu un sfert față de cele din Europa, în special datorită inovațiilor de pe piața gazelor de șist, scrie „Washington Post”. În Ludwigshafen, de pildă, multă lume privește spre SUA ca spre țara făgăduinței. Din 2009, BASF a investit peste 5,7 miliarde de dolari în America de Nord, pentru ridicarea unei uzine de acid formic, deja în construcție în Louisiana. Managerii BASF spun că, în cazul în care Europa nu va permite o abordare mai agresivă pentru producerea energiei, inclusiv extracția pe scară largă a gazelor de șist, tot mai multe fabrici se vor muta în SUA. „Este un proces lent, dar continuu”, explică Harald Schwager, șeful operațiunilor din Europa ale BASF. Printre firmele care au anunțat că se gândesc să investească peste Atlantic se numără producătorul austriac de oțel Voestalpine, care a spus, luna trecută, că va construi o fabrică de procesare a minereurilor de fier în Texas, pentru a profita de prețurile reduse la energie. Uzina va costa 715 milioane de dolari și va crea 150 de locuri de muncă. Firma vrea să-și dubleze producția totală până în 2020, în principal prin expansiune în SUA și aproape a abandonat ideea unor noi investiții majore în Europa. Și Royal Dutch Shell, a anunțat, anul trecut, că va construi o uzină petrochimică de mai multe miliarde de dolari în Pennsylvania, la care vor fi angajați câteva sute de muncitori, pe termen lung, și 10.000 de oameni pe timpul construcției.

Texas. Explozie la o fabrică de îngrășăminte chimice. Într-o Americă încă sub șocul atacului terorist de la Boston, miercuri seara a avut loc o nouă tragedie, în orașul West, în statul Texas. West este o localitate de 2.800 de locuitori situată la 32 km de orașul Waco. În această localitate se afla o uzină care producea îngrășăminte chimice. Ați remarcat că totul este la timpul trecut, deoarece uzina a fost spulberată de o explozie teribilă urmată de un incendiu devastator. Explozia a fost înregistrată la centru seismic din  Amarillo Texas, ca un cutremur de gradul 2.5. Autoritățile locale din orașul West, statul Texas, au dat publicității, astăzi joi dimineața, un prim bilanț al exploziilor produse aseară la fabrica de îngrășământ din oraș. Ca urmare a cestei explozii și a incendiului care a survenit, au fost distruse circa 75 de case și un complex de locuințe cu 50 de apartamente, de asemenea o școală și o casă de bătrâni. La aproape 24 de ore de la eveniment nu se știe încă cu precizie câte victime sunt deoarece în multe dintre clădirile care au fost afectate nu se poate intra, deoarece sunt prea instabile, de asemenea mormanele de moloz și ruinele fumegânde nu au fost încă cercetate ca să se știe un număr precis. În tot cazul estimările preliminare vorbesc de 15 morți și circa 160 de răniți printre care pompieri și alt personal care a intervenit la fața locului. Operațiunea de căutare și salvare este încă în curs de desfășurare. Autoritățile nu cred că ar fi vorba despre un act criminal, dar nu exclud această posibilitate. Jumătate din populația orașului a fost evacuată, iar dacă vântul va începe să sufle dinspre nord, vom evacua și restul orașului. Incendiul nu a fost încă stins, iar pompierii nu pot interveni din cauză că există riscul producerii unor noi explozii, a declarat Dean Wilson, citat de Waco Tribune-Herald. Surse oficiale au declarat pentru Reuters că incendiul a provocat o explozie inițială puternică, urmată de alte două deflagrații de o mai mică putere. Zgomotul provocat de explozii s-a auzit până la o distanță de 73 de km nord de orașul West. Primarul orașului West, Tommy Muska, a declarat reporterilor că orașul său de aproximativ 2.800 de persoane are nevoie de ,,rugăciunile voastre”.

Au fugit din comunism. Prim-balerini ai Operei din Cuba au fugit în SUA, în timpul unui turneu. Șapte dansatori din trupa de balet a Operei Naționale din Cuba au fugit în Occident, în timp ce se aflau într-un turneu în Mexic, relatează Euronews. Erau membri ai renumitului Balet Național din Cuba, una dintre cele mai prestigioase instituții comuniste ale țării. Un site cubanez din exil, cu sediul la Miami, a anunțat că șase din șapte balerini se află deja în Statele Unite.

Era moartă de 3 ani. O femeie în vârstă de 76 de ani a fost găsită moartă în apartamentul ei din cartierul Saint-Cyprien în orașul Toulouse Franța. Până aici nimic ieșit din comun, numai că ea era moartă de 3 ani. Timp de 3 ani nici un vecin nu s-a sesizat că nu o mai vede, scrisorile se îngrămădeau în cutia poștală, dar ei credeau că s-a mutat la casa de bătrâni. Nimeni nu a reclamat dispariția ei, nu avea familie, sau nu îi păsa de ea. Un alt fapt care a făcut ca nimeni să nu se îngrijoreze a fost și acela că facturile erau plătite în mod automat din contul ei bancar. Deci timp de 3 ani nimeni nu a venit să o viziteze, nimeni nu s-a îngrijorat că nu o poate contacta la telefon. Într-adevăr trist. Dacă era un câine vagabond sau un elefant la grădina zoologică poate că se găsea o asociație să se intereseze, dar de o ființă umană nimănui nu i-a păsat.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Roșiile și merele. Mărul, împreună cu roșia sunt unele dintre cele mai consumate fructe de pe glob, și constituie unele dintre cele mai importante alimente din dieta zilnică. Da, am spus fructe pentru că roșia este clasificată de către botaniști ca fruct. Mărul și roșia sunt, și ar trebuii să reprezinte cele mai bune opțiuni pentru o nutriție echilibrată și sănătoasă. Roșia are în compoziția sa licopen, ca de altfel toate fructele și legumele de culoare roșie, un antioxidant extrem de puternic ce are rol esențial în prevenirea multor afecțiuni ale organismului cum ar fi: cancerul, deteriorarea vederii odată cu trecerea anilor, cataracta și bolile cardiovasculare. Pe lângă licopen, roșiile conțin din abundență și: potasium, fosfor, vitamina C, A și K, fier și calcium. Și încă un lucru important; roșiile nu conțin grăsimi. Roșiile sunt recomandate să fie consumate crude, vara când sunt în sezon, de preferat de la fermieri sau gospodării particulare. În lipsa roșiilor proaspete și sub formă de bulion sau suc, sunt bune și folositoare sănătății. De asemenea, consumul de roșii echilibrează colesterolul din sânge și poate fi de folos la eforturile de a slăbi câteva kilograme. Mărul. Biblia un specifică ce fel de fruct producea pomul cunoștinței binelui și răului din grădina Eden, însă de-a lungul secolelor a fost ,,identificat” de către artiști și poeți ca fiind un măr. Cu toate că nu știm cu siguranță ce fruct a fost, calitățile nutritive ale mărului sunt de-a dreptul miraculoase. Nu întâmplător, când se trece la diversificarea hranei nou-născutului, primul aliment care i se dă copilului este mărul, și asta datorită compoziției sale bogate și hrănitoare. Merele, bogate în vitaminele A, B1, B2 și C, dar și în substanțe nutritive, precum magneziu, fosfor, fier și potasiu, au numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Consumate cu coajă, merele pot reduce colesterolul, ajută digestia, previn bolile cardiovasculare și întăresc oasele, dau energie organismului și elimină starea de nervozitate, protejează împotriva radiațiilor ultraviolete, previn diareea și constipația, țin de sete și pot înlocui dulciurile satisfăcănd pofta de dulce.

Textul săptămânii. „Iată Eu stau la ușă și bat. Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra la el, voi cina cu el, și el cu Mine“. Apocalipsa 3,20

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica16/2013

| Generale, Ora Profetica |
Despre autor
-