17
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

         Semnele saptamanii 17 Februarie 2011

Egiptul in plina revolutie. Departe de a rezolva situatia, demisia fostului presedinte egiptean Mubarak, a creeat noi probleme in Egipt. Inainte de demisia lui, opozantii erau uniti si cereau intr-un singur glas plecarea lui, acum ca el a plecat si armata a preluat puterea, a dizolvat parlamentul si a suspendat constitutia. Opozantii s-au divizat in mai multe grupe. Cei care au strigat plini de entuziasm sperand o schimbare radicala, realizeaza ca politica este un lucru complicat, ca are deaface cu intrigi si negocieri, ca lucrurile nu sunt asa de negru si alb cum credeau ei. Inainte in Egipt exista un partid national laic sustinut de Mubarak, si fratii musulmani care erau interzisi prin decret. Dar acum tineri liberali vor o societate de tip occidental, dar unii dintre ei nu au incredere in Statele Unite, sau sunt pur si simplu impotriva lor. Un exemplu tipic de cat de complicata este situatia, este faptul ca in sanul grupului numit Coalitia de la 25 ianuarie, au inceput sa apara divergente. Pe de-o parte un grup de intelectuali condus de Wael Ghonim, un executiv de la compania Google, si de un dentist pe nume Mustafa Nagar, pe de alta parte tinerii de la fratii musulmani si grupul numit 6 aprilie odata aliati, duc acum tratative separate cu guvernul si armata. Mai este apoi diferenta de educatie, religie si cultura in grupurile de manifestanti. Se poate vedea femei acoperite cu voal, sau cu capul descoperit, imbracate traditional, sau dupa ultima moda, cei care se roaga si care nu se roaga, etc. Ceea ce in primele zile parea asa de frumos si patriotic, devine din ce in ce mai mult o afacere de manevre politice. Am fost socat sa vad un reportaj televizat in care manifestantii divizati in doua grupuri se bateau si se acuzau reciproc ca cei din tabara adversa sunt cei rai. Unii mai intreprinzatori au profitat de confuzie si au facut o vizita la muzeu, sa fure antichitati de mare valoare. Din toate aceste tulburari economia tarii sufera, mai ales ca cea de-a treia sursa de venituri, turismul, este total paralizata.

Lumea araba in plina revolutie. Dupa exemplul Tunisiei si al Egiptului, vantul revoltei a inceput sa bata in mai toata lumea araba, comentatorii statiei de televiziune Al Jazeera, estimau ca in cel putin 12 tari arabe regimurile la putere sunt in pericol de a fi rasturnate.

Bahraim. Una dintre aceste tari este Bahraimul, unde inmormantarea a doua victime ucise in timpul confruntarilor dintre politie si manifestanti a dat loc la alte manifestatii extrem de ostile impotriva regimului. Incepand de duminica noaptea, sute si mii de oameni ocupa fara incetare zi si noapte piata centrala a capitalei Manama. Bahraimul este un regat care a avut la putere aceeasi dinastie sunita, de peste 200 de ani.

Libia. Avand ca inspiratie aceeasi realitate, masele populare au inceput actiuni de protest impotriva colonelului Muammar Gaddafi, care se afla la putere de 41 de ani. Gaddafi este unul din cei mai represivi dictatori din lume, dar iata ca populatia s-a saturat de jugul lui si vrea sa il alunge. In sudul tarii in orasul Zentan, aflat la 120 km de Tripoli, sute de persoane au manifestat si au pus foc comisariatului de politie si sediului securitatii. Ca masura de protectie guvernul a scos de la televiziunea nationala emisiunile statiei Al Jazeeira. Pe lozincile purtate de manifestanti se poate citi ,,Muammar este dusmanul lui Alah”. De asemenea au avut loc manifestatii si in orasul Benghazi. Gadhafi si guvernul sau incearca sa calmeze spiritele propunand dublarea salariilor functionarilor, si eliberarea a 110 membri apartinand unei organizatii armate interzise, numita Islamic Fighting Group. In acelasi timp represiunea este extrem de puternica, manifestantii sunt maltratati si arestati, intelectualii care se opun regimului, arestati. Asa de exemplu un scriitor Idris Al-Mesmari, a fost arestat la cateva ore dupa ce a avut un interviu telefonic cu Al Jazeera.

Iran. Nici macar Iranul nu este scutit de asemenea tulburari, in ciuda faptului ca regimul presedintelui Mahmoud Ahmadinejad este extrem de agresiv impotriva manifestantilor si ca parlamentul  a cerut ca toti opozantii regimului sa fie spanzurati fara intarziere. In capitala tarii, Teheran, au loc zilnic manifestatii impotriva, sau pentru regimul islamic care s-a instalat de fapt in urma unei revolutii similare care l-a rasturnat pe sah.

Ministrul francez de externe, din nou vizat in scandalul legat de Tunisia. Ministrul francez de externe Michele Alliot-Marie, a aparat un contract imobiliar incheiat intre parintii ei si un asociat al fostului presedinte Ben Ali, cea mai recenta evolutie in scandalul ce o vizeaza pe subiectul Tunisia. ,,Viata lor privata este treaba lor”, a spus ea, dupa ce informatia a aparut in Le Canard Enchaine. Anterior, Alliot-Marie a fost criticata pentru ca a mers de doua ori gratis cu un avion al lui Aziz Miled, un apropiat al lui Ben Ali. Ea se afla in vacanta in Tunisia in cursul manifestatiilor antiguvernamentale din decembrie. Unii politicieni au cerut demisia ministrului din cauza legaturilor sale cu Ben Ali. Ea a recunoscut ca a gresit cand a folosit avionul lui Miled.

Parlamentul albanez a ridicat imunitatea fostului vicepremier Ilir Meta, suspectat de coruptie. Parlamentul albanez a ridicat miercuri imunitatea fostului vicepremier Ilir Meta, care astfel va fi anchetat pentru coruptie, relateaza dpa. Acuzatiile de coruptie impotriva lui Meta si demisia sa de luna trecuta au dus la proteste impotriva guvernului de la Tirana, soldate cu patru morti. Meta – premier socialist in perioada 1999-2002  – a spus ca nu se opune anchetei. El a fost demis din cauza implicarii in afaceri dubioase legate de un proiect de centrala hidroelectrica. Partidul lui Meta este partener in coalitia la guvernare. Albania a devenit membra NATO in 2010, dar trebuie sa faca eforturi in combaterea coruptiei, pentru a progresa pe calea aderarii la UE.

Patru militanti ceceni suspectati ca voiau sa comita un atentat, arestati intr-o gara din Moscova. Autoritatile ruse au arestat miercuri, in gara Kievski, din Moscova, patru militanti ceceni suspectati ca intentionau sa comita un atentat sinucigas, relateaza RIA Novosti. Politia a fost informata ca cei patru suspecti – trei barbati si o femeie – planificau un atac terorist. Sursa a spus ca femeia ar putea fi kamikaze. Ministerul cecen de Interne nu a confirmat informatiile. Presedintele Dmitri Medvedev a vizitat saptamana trecuta statia de tren, pentru a verifica masurile de securitate. Medvedev a ordonat o inasprire a masurilor de securitate din transporturi, dupa atacul terorist de luna trecuta, vizand aeroportul international Domodedovo din Moscova, soldat cu moartea a 36 de persoane si ranirea a peste 100. De asemenea, el a ordonat instalarea de echipamente pentru scanarea pasagerilor si bagajelor la metroul din Moscova.

Ministrul german de interne se opune primirii de refugiati tunisieni. Ministrul german de interne Thomas de Maiziere respinge strict preluarea de catre tara sa a unora din refugiatii tunisieni sositi in ultimele zile pe insula italiana Lampedusa. Guvernul de la Berlin a acceptat in 2010 preluarea a 40.000 de azilianti, in timp ce Italia nu a primit nici macar 7.000, a aratat responsabilul german. Germania nu poate rezolva problemele intregii lumi, a spus politicianul crestin-democrat. De Maiziere le-a transmis tunisienilor sa se implice in democratizarea tarii si nu sa o paraseasca, dupa inlaturarea de la putere a dictatorului Zine El Abidine Ben Ali. Peste 5.000 de refugiati tunisieni au sosit in ultimele zile la bordul unor ambarcatiuni pe insula italiana Lampedusa, de la Marea Mediterana.

Speculatii privind starea sanatatii lui Hosni Mubarak. Starea sanatatii fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak s-ar fi inrautatit in ultimele zile, conform unor relatari de presa neconfirmate. Mubarak si-ar fi pierdut de mai multe ori cunostinta, refuza sa ia medicamentele necesare, si este deprimat, potrivit informatiilor publicate de doua ziare din Cairo. Nu exista insa o confirmare oficiala. De la plecarea sa de la putere, Mubarak s-ar afla intr-o resedinta din statiunea Sharm-el-Sheik.

Scumpirea alimentelor arunca 44 de milioane de oameni in saracie. Cresterea galopanta a preturilor la alimente a aruncat in saracie in ultimele luni 44 de milioane de oameni, la nivel global, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Presedintele institutiei  Robert Zoellick, a mai declarat la Washington, ca inflatia excesiva in sectorul alimentar ar putea periclita revolutiile din Egipt, Tunisia si alte tari. Conform Bancii Mondiale, doar in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011 preturile la alimente s-au majorat cu 15%. In comparatie cu perioada similara a anului trecut, scumpirea este chiar de 29 de procente. Preturile actuale s-ar situa cu doar 3% sub nivelul din 2008, cand explozia costurilor la alimente a generat revolte sangeroase in numeroase tari, a mai aratat Robert Zoellick.

Jurnalisti straini agresati de politia chineza. Mai multi jurnalisti straini au fost agresati in China, in timp ce incercau sa-l viziteze pe activistul pentru drepturile omului Chen Guangcheng, aflat in arest la domiciliu intr-un sat din provincia estica Shandong. Jurnalistii afectati sunt corespondentii in China ai CNN, New York Times, Le Monde si Radio France Internationale. Potrivit grupurilor internationale pentru drepturile omului, activistul nevazator Chen Guangcheng si sotia sa Yuan Weijing, ar fi fost batuti in casa lor saptamana trecuta de catre membri ai politiei si sigurantei statului. Activistul criticase anterior intr-un mesaj video publicat pe Internet, masura de arest la domiciliu impusa impotriva sa. Chen a fost eliberat din inchisoare in septembrie anul trecut, dupa ispasirea sentinetei de patru ani de detentie.

Presedintele SUA sustine protestele populare din nordul Africii. Presedintele american Barack Obama, a avertizat in legatura cu folosirea violentei pentru a pune capat protestelor inspirate de exemplul Egiptului. ,,Ceea ce a fost valabil in Egipt ar trebui sa fie valabil si in Iran”, a declarat liderul de la Casa Alba intr-o conferinta de presa. Ceea ce difera este raspunsul guvernului iranian, adica impuscarea, agresarea si arestarea oamenilor. Obama nu a numit alte tari din Orientul Mijlociu, si nici nu a cerut unor anumiti lideri sa renunte la putere, dar a dat asigurari ca sustine dorintele protestatarilor pentru mai multa libertate in regiune. Presedintele american le-a cerut liderilor din regiune, inclusiv Yemenului si Bahrainului, sa nu inabuse protestele care s-au intensificat dupa ce liderul egiptean Hosni Mubarak a demisionat saptamana trecuta, in urma a trei saptamani de revolte. Protestele opozitiei din Iran, ce au avut loc saptamana aceasta, au fost inabusite de politie.

Proteste anti-Berlusconi ale femeilor italiene. Mii de femei au luat parte duminica, in intreaga Italie si in alte tari europene, la demonstratii impotriva premierului Silvio Berlusconi, cerandu-i sa demisioneze in urma acuzatiilor ca ar fi intretinut relatii sexuale cu prostituate minore. ,,Italia nu este un bordel”, a fost unul dintre sloganurile strigate. Protestele au inceput la Palermo, in Sicilia, cu 5.000 de participanti, potrivit presei locale. Alte demonstratii au fost planificate in 230 de orase italiene, precum si in strainatate. Cel mai mare miting a avut loc la Roma si a inceput cu un minut de reculegere. Grupul de femei a spus ca premierul le-a ranit demnitatea. Ele au protestat totodata fata de reprezentarea de care au parte femeile in ziare, reclame si la televiziune. La Bruxelles aproape 1.000 de persoane au luat parte la un miting organizat pe treptele Bursei. Printre pancartele afisate la demonstratie una cerea europenilor sa-i interzica lui Berlusconi participarea la Consiliile europene.

Cat de libera este libertatea. A fost odata o vreme cand traind sub teroarea dictaturii si a arbitrarului, credeam ca lumea noua este sinonim de prosperitate si libertate. Cat priveste prosperitatea, ultima criza economica care inca afecteaza omenirea, a inceput in Statele Unite si tot aici a facut cele mai mari ravagii. Cat priveste libertatea, incet dar sigur, din diverse motive, este si ea limitata. A fost la inceput Campania de interzicere a fumatului in restaurant si la locul de munca, apoi in alte locuri publice, iar mai recent orasul New York a adoptat o lege care interzice fumatul in cele 1.700 de parcuri ale orasului, pe plajele apartinand orasului si chiar in celebra piata Times S|uare. Departe de mine de a contesta faptul ca fumatul este daunator, ca cei care inhaleaza fumul tigarilor se expun la pericole grave pentru sanatatea lor, dar totusi ce facem cu cei care in ciuda faptului ca sunt informati, ca sunt constienti de gravitatea acestui viciu continua sa il practice; cum este cu libertatea lor. Desigur ca statul nu se opreste aici, pornind de la faptul ca anumite alimente sunt nesanatoase, autoritatile sunt ,,incurajate” sa le scoata din circulatie, sau sa le taxeze excesiv. Toate aceste lucruri sunt foarte nobile si laudabile, dar creeaza precedentul ca autoritatile stiu mai bine ce trebuie sa faci si au dreptul sa te constranga sa actionezi in aceasta directie, deci intr-o zi cand vor decide care este adevarata zi de repaus, nu va fi nimic nou nici iesit din comun, opinia publica va fi deja obisnuita, este bun pentru sanatatea ta si protejeaza mediul inconjurator.

China a devenit a doua economie a lumii. Guvernul de la Beijing a anuntat ca economia chineza ocupa locul doi in lume dupa Statele Unite, devansand Japonia. Cele mai recente date privind cresterea economica marcheaza finalul unei ere pentru Japonia, care a detinut locul secund timp de 42 de ani. PIB-ul statului nipon, in termeni nominali, a atins 5.474 de miliarde de dolari in 2010, in timp ce PIB-ul Chinei a atins, la randul sau, echivalentul a 5.878 de miliarde de dolari. China a inregistrat in ultimele decenii o rata de crestere ce se apropie, sau depaseste 10%, PIB-ul ei crescand la 10,3% in 2010. Pe de alta parte, economia Japoniei a inceput sa isi revina dupa criza. Potrivit autoritatilor de la Tokio, cresterea economiei nipone a atins 3,9%, dar aceasta nu a permis arhipelagului sa isi pastreze pozitia a doua in fata Chinei, aflata in ascensiune rapida. Analistii se asteapta la o redresare a economiei nipone in primul trimestru din acest an, datorita avansului economiei mondiale si exporturilor in crestere catre China, principala piata pentru produsele japoneze.

Nu va temeti sunteti in siguranta. Aceasta este fraza gata fabricata cu care toate siturile internet isi asigura clientii, si prea adesea se dovedeste exact contrariul, ca odata informatiile plutind in aer, cineva le va colecta si folosi. Exact asa au facut si cei de la un nou sit internet numit lovely-faces.com, ei au piratat 1 milion de conturi facebook, de unde au colectat fotografii si informatii confidentiale, au trecut toate acestea printr-un soi de mixer si au produs 250.000 de conturi pentru persoane care nu aveau nici o idee ca sunt pe acest site, care nu isi dadusera consimtamantul pentru aceasta, si nu pot face mare lucru ca sa se retraga de pe acest site care proclama ca vrea sa actioneze ,,in afara regulilor sociale plictisitoare ale societatii”. De fapt concluzia trista pentru oricine in zilele noastre este, ca odata ce numele si iformatiile despre tine sunt publicate, nu mai ai nici un control asupra lor.

Minte sanatoasa in corp sanatos. O dieta bogata in fibre poate reduce riscul de deces in general, dar mai ales decesul din cauza maladiilor cardiovasculare, infectiilor, si a bolilor respiratorii, este opinia cercetatorilor americani de la National Cancer Institute. Studiul a colectat informatii referitoare la dieta a 219.123 de barbati si 168.999 de femei pe o durata de noua ani. In aceasta perioada 31.456 de persoane si-au pierdut viata; 20.126 de barbati si 11.330 de femei. Dietary fibers este denumirea generica pe care il poarta partea comestibila, dar greu de digerat, pe care fructele, legumele, granele si vegetalele le contin. Tot mai multi cercetatori sunt de parere ca aceste fibre au calitatea de a reduce riscul de diabet, maladii cardiovasculare, cancer si obezitate. Este cunoscut ca o dieta bogata in fibre poate reduce nivelul de colesterol si glucoza din sange, precum si tensiunea arteriala. Specialistii sunt de parere ca toxinele si agenti cancerigeni se combina cu aceste fibre, care ulterior sunt eliminate din organism prin procesul de digestie. Rezultatele acestui studiu au aratat ca persoanele care au consumat in medie o cantitate mare de fibre, (29.4 gr pe zi pentru barbati si 25.8 gr pentru femei) au avut cu 22% mai putine sanse de deces, in comparatie cu cei care au consumat mai putine fibre (12.6 gr pe zi pentru barbati si 10.8 gr pentru femei). De asemenea, barbatii care au consumat cea mai mare cantitate de fibre, au avut cu 24% mai putine sanse sa sufere de maladii cardiovasculare, infectii si boli respiratorii, fata de cei cu cea mai mica doza de fibre; pentru femei reducerea in risc a fost de 34%. Rezultatele studiului au fost publicate saptamana aceasta in revista Archives of Internal Medicine. Orezul maron, granele integrale, fasolea, lintea, mazarea, nucile, orzul, varza si porumbul, sunt numai cateva dintre alimentele cu un continut bogat de fibre.

Textul saptamanii. ,,Iata Eu stau la usa, si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine”. Apocalipsa 3,20

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 7/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-