33
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

Semnele saptamânii 30 Ianuarie 2014

Conflictul sirian o saga fara sfârsit. Dupa luni si luni de conflict care a costat viata a zeci de mii de persoane si a obligat milioane sa se refugieze in tarile vecine, in ciuda tratativelor de la Geneva, situatia este mai dramatica ca oricând. Dupa ultima evaluare facuta in iulie anul trecut, acest razboi civil a costat viata a peste 100.000 de persoane, multe dintre ele copii si civili nevinovati. De fapt ONU a incetat sa mai publice statistici despre numarul victimelor, deoarece nimeni nu poate verifica daca informatiile sunt adevarate. Sub egida ONU au loc in prezent la Geneva tratative de pace, tratative care sunt de la inceput menite esecului. In primul rând numai o parte din opozitie a venit la tratative, iar ei refuza sa fie in aceeasi sala cu reprezentantii regimului lui Bashar Assad. O buna parte din opozitie islamisti radicali, nici nu au vrut sa vina. De fapt Siria a devenit locul de intâlnire al tuturor teroristilor insetati sa lupte, ba mai mult tineri din Europa adesea elevi de liceu de 15-16 ani care nici macar nu vorbesc araba, isi parasesc familiile si vin in Siria sa lupte. Pe de alta parte opozitia sustinuta de puterile occidentale cere ca Bashar Assad sa cedeze puterea, numai ca familia sa este la putere din 1970 si nu are nici o intentie sa faca acest lucru. Se pune de asemenea problema evacuarii femeilor si a copiilor din zonele asediate de armata, cum ar fi orasul Homs, numai ca rebelii vor ca intâi sa fie aduse ajutoare. Usor de inteles ca acestea vor fi folosite de rebeli iar refugiatii vor pleca cu mânile si stomacul gol. Dupa zile de negociere reprezentantul; ONU, Lakhdar Brahimi, a reusit sa ii faca pe beligeranti sa accepte ideea de a fi in aceeasi sala, dar intâlnirea s-a terminat dupa nici macar o ora. …si pace nu este.

Soarta Ucrainei discutata în spatele usilor închise. La Bruxelles a avut loc marti summitul UE-Rusia, la care a participat presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton si omologul sau rus, Serghei Lavrov. Spre deosebire de anii precedenti, când discutiile între liderii europeni si oficialii rusi durau o zi si jumatate, cel de-al 32-lea summit UE-Rusia a fost redus la doar 2 ore si jumatate. Criza politica din Ucraina a fost discutata de liderul de la Kremlin si mai marii UE în spatele usilor închise. Dupa întâlnire, Putin a declarat ca a respins orice ingerinta externa în afacerile Ucrainei, dând asigurari ca nu va renunta la acordurile cu Kievul daca opozitia va ajunge la putere. „Cred ca poporul ucrainean este capabil sa rezolve problemele prin mijloace proprii“, a declarat Putin cu ocazia summitului UE-Rusia, desfasurat la Bruxelles. „Rusia nu se va implica în aceasta criza, a subliniat Putin, exprimând speranta ca europenii vor avea aceeasi abordare. Întrebat daca Rusia va revizui acordurile cu Ucraina în cazul în care fortele politice proeuropene vor ajunge la putere, Putin a raspuns: „Nu vom face acest lucru. Important este ca, pentru noi, economia Ucrainei are credit. Rusia vrea sa fie sigura ca poate recupera fondurile oferite“. Rusia a acordat Ucrainei un împrumut de 15 miliarde de dolari. <eful statului rus a mai declarat ca „procesele de integrare europeana si euroasiatica nu sunt contradictorii si se pot completa reciproc. „Ambele modele de integrare sunt construite pe principii asemanatoare si se bazeaza pe normele OMC si pot contribui la cresterea schimbului reciproc de marfuri”, a mentionat presedintele rus. In cadrul summitului partile au facut un schimb de opinii pe tema Parteneriatului Estic si si-au exprimat interesul fata de stabilitatea si prosperitatea tarilor vecine cu Rusia si UE. „Trebuie sa lucram împreuna pentru construirea unei Europe unite”, a spus presedintele rus. Dupa discutiile cu Putin, Catherine Ashton, a plecat spre Kiev, pentru a se întâlni cu presedintele Viktor Ianukovici si cu liderii opozitiei. Doua dintre membrele miscarii feministe Femen, au organizat un protest topless, fata de prezenta la Bruxelles a presedintelui Putin. Fetele si-au dat tricourile jos, iar pe piept aveau scrise mesaje precum: „Putin, ucigasul democratiei“ sau „Ai facut o treaba buna, Putin“. În mâna, una dintre ele tinea o mitraliera Kalasnikov de jucarie, iar cealalta purta o mustata falsa, ca a lui Stalin. Premierul ucrainean Mikola Azarov a demisionat înainte de începerea sesiunii extraordinare a Radei de Stat, convocata de presedintele Ianukovici.

Aviatia militara israeliana a bombardat o baza militara din nordul Siriei. Explozii puternice au avut loc în cursul noptii de duminica spre luni la depozite de munitie din portul sirian Latakia, situat la Marea Mediterana, surse militare afirmând ca este vorba de raiduri aeriene israeliene, informeaza site-ul Ynetnews. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze si palestiniene, exploziile puternice au vizat un depozit unde sunt rachete de tip S-300 apartinând regimului sirian. În octombrie 2013, Statele Unite au confirmat ca Israelul a bombardat obiective militare pe teritoriul sirian, vizând rachete de fabricatie ruseasca de tip SA-8. Guvernul Israelului a avertizat în mod repetat ca nu va permite transporturi de armament destinate miscarii siite libaneze Hezbollah, sustinuta de Siria si Iran.

Cutremur. Grecia. Cutremur de 6 grade. Cutremurul s-a petrecut în Kefalonia, lânga localitatea Patras, la o adâncime de 24 km si a fost resimtit si la Atena. S-au înregistrat cel putin doua replici de peste 4 grade. Nu s-au înregistrat pagube pâna la aceasta ora.

Java. Cutremur de 6,1 grade în largul insulei indoneziene Java. Un cutremur de 6,1 a avut loc sâmbata în largul principalei insule din Indonezia, Java, a anuntat Institutul american de geofizica USGS. Seismul s-a produs la 39 de km sud de orasul Adipala, la o adâncime de 83 de km. Nu exista posibilitatea sa se formeze un tsunami si nu am primit informatii despre pagube sau victime, a declarat Suharjono, un reprezentant al Agentiei meteorologice si geofizice. Indonezia se afla pe Centura de Foc a Pacificului, o zona în care se întâlnesc mai multe placi tectonice, provocând frecvent o activitate seismica si vulcanica.

Noua Zeelanda. Un cutremur de 6,3 grade a avut loc luni în Noua Zeelanda, pe Insula de Nord, însa autoritatile nu au anuntat pagube importante. Cutremurul, a avut epicentrul la aproximativ 115 km nord-est de capitala, Wellington. Hipocentrul s-a situat la o adâncime de 27 de km, potrivit Institutului american de geofizica USAGS. Seismul a fost resimtit pe insulele de Nord si de Sud.

Campania anti-imigratie din Marea Britanie atinge noi cote. Zone care interzic accesul romilor vor fi înfiintate în locurile cele mai frecventate de turisti, precum si alte parti centrale ale metropolei londoneze, anunc Daily Mail. Masura dezvaluita de tabloidul britanic are rolul de a împiedica cersitul agresiv al romilor sau instalarea unor adaposturi improvizate în centrul Londrei. Daily Mail informeaza ca „o noua autoritate denumita Public Space Protection Orders (PSPO)“ va începe lucrul din luna aprilie a anului viitor, pentru a opri „bandele de est-europeni fara case sa se instaleze în locurile turistice faimoase sau în statiile de transport public“. Potrivit tabloidului, noua autoritate ar putea chiar sa creeze zone de interdictie pentru romi în jurul unor atractii turistice, precum Marble Arch, Park Lane sau Victoria Station, perturbate de minoritatea etnica de cel putin 18 luni. Consiliera Nickie Aiken, sefa protectiei comunitatii în cadrul Consiuliului Westminster, a declarat ca s-a luptat pâna acum sa impiedice 50 de grupuri de români sa îsi instaleze tabere în zona. „Acum avem o mare problema“, a adaugat ea. Propunerea a fost sustinuta de parlamentarul conservator, Mark Field, din circumscriptia Londra-Westminster, care i-a anuntat predictiile cu privire la cresterea masiva a imigratiei din România si Bulgaria dupa 1 ianuarie. Field spera ca si alte centre urbane din tara vor implementa aceasta masura, de a crea zone de interdictie pentru anumite persoane.

Progrese. S-a stabilit când va avea loc primul zbor al capsulei spatiale Orion, cel mai nou vehicul spatial american. Primul zbor fara echipaj al vehiculului spatial american Orion, succesor al navetelor spatiale, capabil sa transporte astronauti dincolo de orbita terestra, va avea loc în septembrie 2014, a anuntat NASA. „Progrese foarte mari au fost realizate în ceea ce priveste accelerarea programului Orion, fapt care va permite efectuarea unui zbor de proba al capsulei în septembrie 2014”, asa cum era prevazut initial, a declarat în timpul unei mese rotunde William Gerstenmaier, administrator adjunct al NASA, însarcinat cu explorarea spatiala cu astronauti la bord. Lansata de la baza aeriana Cape Canaveral din Florida, Orion, care nu va transporta astronauti înainte de 2021, va efectua doua rotatii în jurul Terrei înainte de a realiza o reintrare în mare viteza în atmosfera. Acest zbor vizeaza mai ales testarea scutului termic al vehiculului de aproape noua tone si a sistemului de parasute pentru amerizarea prevazuta a avea loc în Oceanul Pacific în largul statului american California, a precizat acelasi specialist. Pentru acel prim zbor, Orion va fi lansat de o racheta Delta IV, pentru ca sistemul sau de lansare – Space Launch System/ SLS – nu a fost deocamdata finalizat. Orion, care va putea sa transporte în spatiu pâna la sase astronauti, va fi lansat de SLS, pentru prima misiune spatiala în 2017 în jurul Lunii. Capsula fara astronauti va fi plasata pe o orbita aflata la 75.000 de km deasupra suprafetei lunare, pentru un zbor de 21 de zile, destinat mai ales pentru a testa modul în care functioneaza acel lansator greu, de 70 de tone, pentru misiuni cu echipaj uman dincolo de orbita terestra. Acea orbita are particularitatea de fi foarte stabila, întrucât obiectele pot ramâne pe ea timp de un secol fara sa piarda din altitudine sau sa cada pe Luna, a spus William Gerstenmaier. „Vom duce Orion în acea regiune din jurul Lunii si vom vedea cum vom putea sa utilizam gravitatia lunara pentru a se plasa pe acea orbita si, apoi, sa o extragem de acolo, pentru a reveni pe Terra. Vom începe astfel sa functionam cu adevarat în spatiu si sa folosim gravitatia Lunii pentru a merge spre diverse destinatii din Sistemul Solar”, a continuat acelasi expert. Pe acea orbita lunara, NASA intentioneaza sa plaseze un asteroid de 500 de tone, pe care agentia spatiala americana prevede sa îl captureze într-un punct mai îndepartat din spatiu cu ajutorul unui vehicul automatizat în jurul anului 2020. Dupa ce asteroidul va fi plasat pe acea orbita lunara, astronautii de la bordul capsulei Orion vor putea sa îl studieze în timpul unor misiuni de 21 de zile.

China. Primul rover lunar al Chinei si primul vehicul spatial care a avut o aterizare controlata pe Luna în ultimii 37 de ani întâmpina grave probleme de ordin mecanic si, potrivit presei chineze, exista posibilitatea ca Iepurele Jad sa nu mai poata fi reparat. Agentia de presa a statului chinez, Xinhua, care a transmis o stire scrisa la persoana I (în numele roverului), spune ca în stiuatia în care problemele nu vor fi rezolvate curând, echipamentul roverului va fi iremediabil afectat de înghet în urmatoarele doua saptamâni. „Îmi pare rau ca va întristez. Nici eu si nici inginerii nu am renuntat înca”, scrie Xinhua. Vestea a fost difuzata de toata presa chineza si a fost prezenta în buletinul informativ al Ministerului Afacerilor Externe din China. Problemele Iepurelui Jad par sa fie legate de închiderea sistemului de alimentare cu energie solara, care a avut loc cu scopul de a proteja roverul pe parcursul noptii lunare, ce dureaza mai bine de doua saptamâni. În aceasta perioada temperatura scade pâna la minus 180 de grade Celsius. În astfel de stiuatii roverul se închide, nu mai poate genera energie solara si se bazeaza doar pe o sursa radioactiva de energie pentru a-si feri echipamentele si senzorii de înghet. Când a început sa se închida, Iepurele Jad se afla într-o zona relativ plata a Lunii, cunoscuta sub numele de Sinus Iridum. Desi cercetatorii nu au explicat exact care sunt cauzele problemei aparute, se presupune ca praful lunar ar fi blocat închiderea unuia dintre panourile solare, fapt care a lasat echipamentul expus la temperaturile extrem de scazute. Roverul chinez a fost lansat la începutul lunii decembrie 2013 si se afla la jumatatea misiunii sale de cercetare a suprafetei satelitului natural al Pamântului.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Scheletul uman. Partea II. Oasele scheletului sunt unite prin articulatii. Aceste articulatii permit o gama extrem de variata de miscari care transforma scheletul uman intr-un sistem foarte mobil si flexibil. Articulatiile sunt impartite in doua categorii principale: mobile sau sinoviale si fixe sau fibroase. Articulatiile sinoviale permit o gama larga de miscari si sunt delimitate de un invelis numit sinovial. Articulatiile cotului si ale genunchiului sunt doua exemple. Articulatiile fibroase includ coloana vertebrala, craniul si unele din articulatiile gleznei si a pelvisului. Unele articulatii ale corpului se formeaza si intre os si cartilaj. Deoarece cartilajul este foarte flexibil, el permite un grad deosebit de miscare in absenta unei membrane sinoviale. Articulatiile dintre coaste si stern sunt exemple de articulatii cartilaginoase. Cele sinoviale pot fi la rândul lor impartite in functie de amplitudinea miscarii pe care o pot efectua. Cotul si genunchiul permit miscari de flexie si de extensie; articulatiile semimobile permit miscari laterale in toate directiile, deoarece suprafetele articulare sunt plate sau usor curbate. Exemple de articulatii semimobile se gasesc la oasele pumnului si oasele tarsiene ale piciorului. Articulatiile pivotante de la baza craniului si cea a cotului dintre humerus si ulna, sunt tipuri speciale de articulatii de tip balama, care se misca in jurul unui pivot. Articulatia pivotanta a gâtului permite miscarile de rotatie ale capului, iar cea a cotului asigura rotatia antebratului, facând posibile miscari cum ar fi rasucirea unei chei sau a unei surubelnite. Articulatiile care sunt mobile in toate directiile, cum ar fi cele ale soldului si umarului, sunt articulatii cu suprafete sferice. Cele de la degete sunt tot articulatii de tip balama. Extremitatile osoase sunt acoperite cu un material denumit cartilaj articular. Intreaga articulatie este inconjurata de un tesut fibros rezistent, denumit capsula articulara. Aceasta mentine pozitia articulatiei, prevenind orice miscare anormala. Articulatia genunchiului alcatuieste si ea o structura de tip balama. Extremitatea inferioara a femurului este rotunjita pentru a permite o optima conexiune cu extremitatea superioara; aceste suprafete sunt acoperite cu cartilaje. Suprafetele articulare sunt lubrifiate cu lichidul sinovial pentru a asigura o mobilitate maxima. De asemenea, un lichid numit burse sinoviale, care face si el parte din articulatie, si are rol de protectie impotriva socurilor severe. Forta si stabilitatea sunt asigurate de ligamente. Miscarile articulatiei genunchiului sunt determinate de muschii coapsei. Muschii anteriori determina extensia articulatiei si cei posteriori fac flexia. La extremitatea inferioara, acesti muschi se unesc print-un tendon fibros, care se prinde pe tibie, trecând peste articulatia genunchiului. Cu fiecare pas, el se indoaie, permitand miscarea inainte a gambei fara a atinge pamântul. Dupa aceea, are loc extensia genunchiului si piciorul este adus pe pamânt prin miscarile articulatiei soldului. Oameni de stiinta, ingineri, proiectanti si arhitecti, de-a lungul istoriei au studiat cu atentie si imprumutat multe din principiile scheletului uman, principii folosite astazi in multe constructii de poduri, cladiri si edificii. Leonardo da Vinci a fost fascinat de corpul uman care a influentat multe din proiectele sale. Inginerul francez Gustave Eiffel, a studiat mult timp scheletul uman inainte de a porni lucrarile la faimosul Turn Eiffel. El a fost deosebit de interesat de corpul uman si mai ales de arhitectura scheletului. Femurul, cel mai mare os din corpul nostru, cu articulatia lui sferica care se conecteaza de sold, a fot sursa principala de inspiratie pentru picioarele celebrului turn.

Textul saptamânii. ,,Tu mi-ai întocmit rarunchii, Tu m-ai tesut în pântecele mamei mele: Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost facut într-un loc tainic, tesut în chip ciudat, ca în adâncimile pamântului”. Psalmi 139,13-15  

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 5/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-