24
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii  23 Decembrie 2010

Craciunul intre traditie si realitate istorica. La prima vedere, si pentru multi dintre contemporanii nostrii, craciunul este o sarbatoare religioasa. Putini sunt cei care stiu exact ca in pofida la tot fastul si colindele care il lauda pe Isus, craciunul este la origine o sarbatoare pagana. Inainte de toate, nu avem nici o referinta clara asupra datei la care s-a nascut Isus, si aceasta ar trebui sa fie in sine insasi o indicatie clara ca nu s-a intentionat nici un fel de celebrare cu aceasta ocazie. Daca ne intoarcem in trecut la perioada in care s-a inceput sarbatorirea craciunului, aflam ca ziua de 25 decembrie isi are originea in vremea imperiului babilonian, cand avea loc la aceasta data o sarbatoare extrem de populara, in cinstea fiului lui Isis zeita naturii. Cu aceasta ocazie se bea si se manca din abundenta. Mai apoi in Roma antica, venirea solstitiului de iarna era sarbatorita in mod fastuos. Intre 17 si 23 decembrie se tinea o sarbatoare numita Saturnalia in cinstea zeului Saturn, zeul agriculturii. Imediat dupa aceasta, pe 25 decembrie se sarbatorea ziua de nastere a lui ,,Sol Invictus” soarele neinvins. Cu aceasta ocazie romanii isi impodobeau casele cu ramuri de arbori verzi, aprindeau lumini, isi faceau cadouri, si beau si mancau pe saturate. In perioada de inceput a crestinismului, atunci cand crestinii erau persecutati, singura modalitate de a se manifesta a fost aceea de a ,,imprumuta” aceasta sarbatoare pagana si a o transforma intr-una religioasa. Primele referiri la aceasta sarbatoare a craciunului apar in secolul III, dar le-a trebuit liderilor bisericii un secol ca sa adopte aceasta idee a sarbatoririi nasterii lui Isus pe 25 decembrie. De la bun inceput, multi au fost cei care nu au fost convinsi de validitatea acestei sarbatori, dar s-a sperat ca dat fiind popularitatea celei pagane va fi adoptata cu sensul ei crestin si va da bisericii legitimitate. Asa cum era de asteptat, desi in forma a fost declarata o sarbatoare crestina, in realitate toate simbolurile pagane: pomul verde, cadourile, luminile, bautura si mancarea, au fost integrate. In vremea protestantismului au fost voci care s-au ridicat impotriva craciunului, ca apoi in secolul 19 aceasta sarbatoare sa intre in toate drepturile.  In zilele noastre, crestin, sau nu, fiecare locuitor al planetei se bucura de zilele libere, de ocazia de a cumpara marfa la pret bun, de a primi cadouri, si mai ales de a chefui pe cinste. Ceea ce este trist, este faptul ca chiar si pentru cei care accepta 25 decembrie ca zi de nastere a lui Isus, si o sarbatoresc ca atare, ceea ce lipseste din craciunul zilelor noastre, este tocmai Isus. Toate celelalte simboluri au ramas, dar Isus a fost pierdut pe cale. Ce poate fi mai trist decat o aniversare la care lipseste sarbatoritul. Ce ar fi daca maine, cand veti sarbatori cu fast craciunul, ati aduce inapoi in aceasta sarbatoare pe Isus care s-a nascut si mai ales a murit pentru ca fiecare dintre noi sa aiba viata vesnica.

Iarna in Europa. La o saptamana inainte de sarbatorile de craciun, atunci cand se inregistreaza cel mai mare trafic de calatori, multe din tarile Europei au fost blocate sub un strat de zapada care a atins niveluri fara precedent. Cea mai afectata si cu impactul cel mai mare a fost Londra, unde aeroportul a fost cu totul inchis pentru cateva zile. Datorita zapezii si gerului pana la -19 grade, aeroportul Heathrow a fost cu totul neoperational sambata si duminica si doar partial deschis traficului dupa aceea. Aceasta inseamna ca zeci de avioane care trebuiau sa aterizeze acolo, au fost deviate spre alte destinatii, dar si acolo situatia nu era prea buna. Poate cel mai afectat a fost aeroportul din Bruxel, care a primit un numar foarte mare de pasageri destinati Londrei, sau altor aeroporturi. O parte din ei au putut parasi aeroportul si merge la hotel, dar o buna parte nu au putut iesi din zona de transit international, deoarece nu aveau viza pentru Belgia. Asa se face ca 3.000 de persoane si-au petrecut noaptea de sambata inghesuiti in sala de transit, fara mancare, multi dintre ei fara bani ca sa-si poata cumpara strictul necesar. O buna parte din ei apartineau unor companii aeriene care nu au birouri in Belgia, deci nu a fost nimeni care sa le vina in ajutor. Intr-un tarziu crucea rosie a gasit 300 de paturi de campanie, dar la 3.000 de persoane nu a ajutat prea mult. O parte din ei si-au petrecut si ziua si noaptea de duminica in aceleasi conditii, ca apoi o parte dintre ei sa fie trimisi inapoi de unde au venit. O buna parte din cei a caror zboruri au fost anulate vor putea calatorii doar dupa craciun, deci vor astepta undeva departe de casa in conditii mizerabile, sau isi vor irosi zilele de vacanta in acelas fel. De fapt nici in alte tari situatia nu a fost mai buna. Franta a cunoscut a treia cadere importanta de zapada in luna decembrie. La Paris, cele doua aeroporturi principale Roissy-Charles de Gaulle si Orly, au anulat circa 40% din zboruri, ceea ce reprezinta o cifra impresionanta pentru cei 700.000 de calatori care trebuiau sa tranziteze pe acolo. Nici in Germania situatia nu a fost mai buna, multe zboruri au trebuit sa fie anulate. Datorita acestor conditii meteorologice nici trenurile nu au putut functiona normal, multe sosele au fost inchise din cauza ninsorii, sau traficul a cunoscut intarzieri deosebit de mari. In multe orase chiar si circulatia autobuzelor a fost inchisa, sau au circulat doar pe arterele principale. In concluzie, a fost o saptamana de cosmar, pe care cei care au calatorit nu o vor uita usor, sau niciodata

Londra si Moscova si-au expulzat reciproc cate un diplomat. Relatiile tensionate ale Londrei cu Moscova au cunoscut un nou regres marti, ministrul britanic de externe William Hague, anuntand ca a expluzat un diplomat rus in urma unor ,,dovezi clare” de spionaj, ceea ce a determinat un raspuns similar din partea Federatiei Ruse. Intr-o scurta declaratie facuta marti dupa-amiaza, secretarul Foreign Ofice a anuntat ca a cerut Ambasadei ruse la Londra ,,retragerea din Marea Britanie a unui membru al personalului lor”. Ultimatumul, dat la 10 decembrie, ,,a fost in reactie la dovada clara a desfasurarii de activitati impotriva intereselor britanice de catre serviciile ruse de spionaj”, a spus Hague. Rusia a raspuns la 16 decembrie expulzand un diplomat de la Ambasada britanica din Moscova, a adaugat seful diplomatiei britanice. ,,Respingem orice temei pentru aceasta actiune”, a adaugat William Hague. In prezent, ambii diplomati au fost retrasi de la misiunile lor.

Iranul rupe relatiile diplomatice cu Marea Britanie. Parlamentul iranian a aprobat duminica un proiect de lege privind ruperea relatiilor diplomatice cu Marea Britanie, a anuntat agentia de presa locala FARS. ,,Dupa votul membrilor Comisiei pentru securitate nationala si politica externa a Parlamentului iranian, s-a decis ruperea totala a relatiilor diplomatice cu Marea Britanie”. Relatiile dintre Londra si Teheran, tensionate deja din cauza divergentelor profunde privind programul nuclear iranian, s-au degradat si mai mult dupa ce Iranul a acuzat serviciile speciale britanice de implicare in atentatele din 29 noiembrie, de la Teheran, soldate cu moartea unui expert in fizica nucleara, Majid Shahriari. De asemenea, ambasadorul britanic Simon Gass, a criticat Iranul pentru ca nu respecta drepturile omului si a cerut eliberarea disidentei Nasrin Stoudeh, activista pentru drepturile omului.

Minsk. Procese. Belarusul este scena unor procese fulger, in care aproape 600 de demonstranti au fost condamnati de instante la pedepse cu arest intre 5 si 15 zile pentru participare la protestele impotriva presedintelui reales Aleksandr Lukasenko. Manifestatiile nu fusesera aprobate oficial, a declarat in context seful politiei. Nu exista nici o garantie ca protestatarii vor fi eliberati dupa ispasirea acestei pedepse. Anchetele continua impotriva organizatorilor acestor demonstratii, care ar putea petrece pana la 15 ani in spatele gratiilor. Anterior, 30 de tineri care se adunasera in fata sediului guvernului de la Minsk pentru a protesta fata de realegerea lui Lukasenko au fost batuti si arestati de politie. Noile incidente au intervenit a doua zi dupa o manifestatie a opozitiei care a reunit in acelasi loc zeci de mii de persoane, denuntand fraude masive in alegerile prezidentiale, castigate in primul tur de Lukasenko cu aproape 80% din voturi. Protestele au fost reprimate fara menajamente de politie, dupa ce participantii au spart geamuri ale sediului guvernului, incercand sa patrunda in cladire.

Aviatia israeliana a efectuat din nou raiduri aeriene in Gaza. Dupa o serie de atacuri cu grenade din Fasia Gaza, aviatia israeliana a operat mai multe raiduri aeriene asupra unor obiective apartinand extremistilor palestinieni. Conform relatarilor unor martori, bombardamentele ar fi vizat tunelurile de contrabanda de la frontiera cu Egiptul, un atelier de armament si o tabara de antrenament a brigazilor Al-Kassam. Doi luptatori islamisti ar fi fost raniti. Brigazile sunt bratul armat al miscarii radical-islamiste Hamas, care controleaza Fasia Gaza.

Atentat terorist la Nairobi. Explozia unei bombe in capitala Keniei, Nairobi, s-a soldat cu moartea a doua persoane. Incarcatura exploziva a fost detonata in apropierea unei statii de autobuz de unde urma sa plece o cursa catre Uganda. 25 de pasageri au fost raniti. Se crede ca atentatul a fost derulat de militiile Al-Shabab din Somalia. Autoritatile din Uganda avertizasera anterior asupra riscului sporit de atentate teroriste planificate de reteaua al Qaida.

Iran. Cutremur. Un cutremur de 6,5 grade s-a produs luni seara intr-o zona slab populata a Iranului, provocand moartea a cel putin sapte persoane. Epicentrul a fost localizat in apropiere de orasul Hosseinabad si la circa 100 de km de localitatea istorica Bam, unde zeci de mii de persoane si-au pierdut viata in 2003, relateaza BBC. Iranul se afla intr-o zona afectata des de cutremure. Potrivit posturilor locale de televiziune, contactele telefonice cu zona afectata au fost blocate, iar autoritatile au trimis echipe de salvare.

Vietnam. Furtuni. Cel putin sase persoane si-au pierdut viata si alte 47 sunt date disparute in urma unei furtuni care a afectat Vietnamul, au anuntat marti autoritatile, citate de DPA. Cinci pescari si un membru al echipajului cargoului Phu Tan, care s-a scufundat joi in largul coastei vietnameze, si-au pierdut viata din cauza furtunii de saptamana trecuta, a anuntat Comisia pentru controlul furtunilor si inundatiilor. Autoritatile au salvat trei membri ai echipajului Phu Tan, iar alti 23 sunt dati disparuti in continuare, a declarat Dinh Hai Bac, director al companiei Vinalines, care detinea cargoul. Echipele de salvare cautau in continuare marti, 20 de pescari disparuti de sambata, cand barca lor s-a scufundat la 58 de km de insula Con Dao. Alti patru pescari, care iesisera in larg cu trei barci, nu au fost gasiti inca marti. Furtuna a afectat Vietnamul de miercuri pana vineri, provocand scufundarea a 26 de vase. Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dezastrele provocate de ploile abundente din ultimul deceniu au provocat anual moartea a 750 de persoane, in medie, si pagube echivalente a 1,5% din PIB.

Roma. Bomba. O bomba a fost descoperita intr-o garnitura de metrou la Roma. Anuntul a fost facut de autoritatea de transport din Italia. Potrivit acesteia, incarcatura exploziva a fost descoperita intr-un vagon gol de un angajat al autoritatii de transport, in statia de metrou Rebibbia. Explozibilul a fost predat specialistilor genisti, pentru a-l dezamorsa. Bomba se afla intr-o cutie de pantofi sub un scaun si era compusa din praf de pusca si bucati de metal. Ofiterii de securitate au izolat zona dar nu au evacuat statia. Metroul a functionat normal in timpul operatiunii de dezactivare a bombei. Potrivit politiei, nu a existat deloc riscul ca dispozitivul sa explodeze, intrucat acesta nu avea un detonator.

 Afganistan. Atentate. Patru atacatori au luat cu asalt un birou de recrutare al armatei afgane la Kunduz, in nordul tarii, la o zi dupa vizita in regiune a cancelarului german, Angela Merkel. Potrivit autoritatilor locale, cinci membri ai fortelor de securitate au fost ucisi in atac. Trei dintre atacatori au fost impuscati. Violente s-au inregistrat si in capitala Kabul, unde doi atentatori sinucigasi au atacat un autobuz al armatei. Cinci ofiteri au fost ucisi si noua raniti. Talibanii au revendicat ambele operatiuni. Cu o zi inainte, sefa executivului german vizitase baza militara de la Kunduz, unde este stationat contingentul german din Afganistan. Doamna Merkel s-a pronuntat mai clar ca niciodata cu privire la faptul ca in Afganistan are loc un adevarat razboi, si nu doar confruntari armate cu fortele insurgente.

Marea Britanie. Arestari. Politia britanica a anuntat ca a arestat 12 barbati, intr-o operatiune majora de combatere a terorismului. Politia din West Midlands a precizat ca a retinut cinci persoane in Cardiff, Tara Galilor, patru in Stoke, in centrul Angliei si alte trei in capitala Londra. Potrivit fortelor de securitate, barbatii au fost arestati sub suspiciunea de pregatire a unui act terorist si instigare la actiuni de aceasta natura pe teritoriul britanic. Suspectii au varste intre 17 si 28 de ani.

Mexic. Explozie. Cel putin 28 de persoane au murit, si peste 50 au fost ranite, dupa ce o banda de hoti care incerca sa fure petrol, a provocat o explozie la un oleoduct din centrul Mexicului. Petrolul scurs din conducta si imprastiat pe strazi a luat foc de la o scanteie, si o minge de foc s-a propagat peste casele si masinile din San Martin Texmelucan, o comunitate mica din statul Puebla, aflata la 75 de km de capitala Mexico City. Din cele 115 case avariate, 32 au fost complet distruse, a anuntat administratia locala. Conducta, cu un diametru de 75 de centimetri, este operata de compania de stat Pemex, care adesea este victima a furturilor de combustibil. In 2008 a fost furat din conducte, petrol in valoare de 750 de milioane de dolari.

Toyota, din nou amendata in SUA. Toyota a ajuns la o intelegere amiabila cu autoritatile americane, si va plati amenzi de 32 de milioane de dolari in schimbul inchiderii a doua anchete legate de modul necorespunzator in care producatorul japonez a reactionat cand a descoperit defecte la unele automobile. Totalul amenzilor pe care japonezii le platesc pentru problemele cu rechemarile in service din SUA, ajunge la aproape 49 de milioane de dolari. Autoritatea americana pentru siguranta traficului a impus doua amenzi la cuantumul maxim posibil pentru incetineala cu care cel mai mare producator auto mondial a reactionat cand s-au descoperit defectiuni la masini. Una dintre amenzi e legata de rechemarea a cinci milioane de masini la care exista pericolul ca pedala de acceleratie sa se blocheze in covorasul de pe podea. Autoritatea spune ca Toyota nu a notificat organizatia in cinci zile, asa cum prevede legea. Cea de-a doua amenda e legata de o rechemare de acum sase ani, si e legata de defecte de directie, negate initial de Toyota, care a rechemat ulterior in service pentru aceasta problema un milion de masini pe piata americana.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Sezonul infectiilor. Odata cu mult asteptatele sarbatori de iarna, sosesc si infectiile virale: gripa si racelile de tot felul, care se transmit cu usurinta de la persoana la persoana. Familii, prieteni, precum si colegi de serviciu, se aduna sa sarbatoreasca tot felul de festivitati, incepand cu luna noiembrie pana la inceputul noului an. Lume multa in camere aglomerate si fara multa ventilatie, este terenul cel mai fertil pentru transmiterea virusurilor, explica Dr. William Schaffner, specialist in boli infectioase de la Vanderbilt University, Nashville, statul Tennessee. Imbratisarile, saruturile si obiceiul de a lua cu mana mancarea din platouri, unde fiecare se serveste la discretie, contribuie la raspandirea si mai usoara a virusurilor. Calatoriile cu mijloacele de transport in comun, avion, tren, sau autobuz, contribuie si ele la raspandirea rapida a virusurilor. De la contactul cu o persoana infectata pana la primele semne de boala, dureaza intre 48 si 72 de ore, si numai o singura persoana bolnava poate infecta zeci de alte persoane in numai cateva secunde. Gripa atinge nivelul cel mai ridicat, la inceputul lunii decembrie, din cauza ca virusurile circula mai bine atunci cand vremea se raceste.  Cortisol este un hormon care reduce activitatea sistemului imun, si pe care organismul il secreta din abundenta atunci cand suntem stresati. Sfarsitul de an este in mod special stresant pentru multi dintre noi. Chiar daca nu putem elimina total stresul din viata noastra, putem totusi sa limitam efectele negative asupra noastra. Daca esti bolanav, cel mai bine este sa stai acasa, recomanda Dr. Philip Tierno, director de microbiologie si imunologie la New York University. Dr. Philip Tierno face cateva recomandari care cu toate ca sunt elementare, multa lume le ignora:

-Daca trebuie sa tusesti sau stranuti, foloseste un servetel de hartie, sau articulatia cotului.

-Evita pe cat posibil locurile aglomerate si contactul apropiat cu alte persoane.

-Deschide fereastra si lasa aerul curat sa intre in casa cel putin odata pe zi.

-Evita alcoolul si fumatul care slabesc sistemul imun.

-Spala-te pe maini cat mai frecvent, cel putin 20 de secunde cu sapun si apa calda.

Textul saptamanii. ,,Dumnezeu nu tine seama de vremurile de nestiinta, si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca; pentru ca a randuit o zi, in care va judeca lumea dupa dreptate”. Fapte 17,30-31

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 51/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-