14
Views

Semnele săptămânii 5 Decembrie 2013

Demonstrații violente în Ucraina. În urma refuzului președintelui Ianukovici de a semna acordul de asociere cu UE, opoziția a organizat ample proteste la Kiev. Poliția ucraineană a intervenit în forță pentru a restabili ordinea. Opoziția din capitala ucraineană susține că forțele de securitate au intervenit cu bastoane de cauciuc împotriva manifestanților, adunați în centrul orașului pentru a demonstra împotriva refuzului președintelui Ianukovici de a semna acordul de asociere cu UE. Zeci de protestatari au fost arestați și mai multe persoane rănite în timpul intervenției polițiștilor. La mișcările de protest organizate de forțele de opoziție s-a cerut demisia președintelui Viktor Ianukovici, strigându-se în mai multe rânduri lozinci împotriva acestuia și cerându-se o „revoluție”. Cei 10.000 de demonstranți au cerut semnarea acordului de asociere cu UE și apropierea politică de instituțiile europene. O așa-numită rezoluție citită în public de liderii opoziției ucrainiene acuză faptul că, prin acțiunile lor politice, guvernanții, președintele și parlamentarii au compromis interesul strategic și geopolitic al țării. De asemenea, opoziția a amenințat că intenționează să încerce suspendarea din funcție a președintelui. Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunțat, săptămâna trecută, că nu va semna un acord de liber schimb comercial, preferând consolidarea relațiilor cu Rusia. Acordul în cauză ar fi trebuit să fie semnat vinerea trecută, în cadrul summitului est-european de la Vilnius. Totuși, Ianukovici a subliniat că nu va ezita să semneze acordul în viitorul apropiat, dacă UE garantează țării sale ajutor economic. În context, cancelarul german, Angela Merkel, care a participat la summit și a purtat discuții directe cu președintele Ucrainei, a refuzat solicitările acestuia, care vizau relaxarea condițiilor FMI de creditare a Ucrainei.

Toată Lumea Protestează. Proteste în România împotriva firmei Chevron, în Ucraina împotriva președintelui Ianukovici, în Franța împotriva politicii fiscale, în Thailanda împotriva guvernului. Lista rămâne deschisă, comentariile abundă. Tinerii lucrează, vârstnicii protestează; sună paradoxală concluzia a unui ziarist european. Hiper alertații așteaptă de la viitor ceea ce dă sens vieții și de aceea vor să accelereze prezentul. Tinerii sunt însă prizonierii prezentului, al unui acum concret, nesigur, complicat. Revoluționarii tineri mizează totul pe ideile care pot aduce profit propriei firme sau cariere. Uniunea Europeană și Rusia sunt angrenate într-o dispută geo-politică amintind de vremurile în care NATO integra țările nordice și central europene. În cumpănă se află acum viitorul Ucrainei și orientarea ei politică: spre Moscova sau spre Europa. Cât despre Moscova, ea și-a dat din nou arama pe față și amenință țările cu blocada comercială se pare că au dat rezultat. Nu-i de mirare, de vreme ce băncile rusești sunt principalii creditori ai Kievului, marina rusă își are bazele în Crimeea, gazele naturale din Rusia sunt vitale pentru Ucraina. Iar protestele demonstranților sunt un strigăt împotriva menghinei în care Putin a prins țara și pe președintele ei, Ianukovici; este părerea generală a marilor ziare europene. Reacția violentă a poliției ucrainiene, demonstrează că Ianukovici a pierdut controlul asupra situației, ceea ce dovedește că el nu mai este așa de sigur pe poziția lui, fiind mai degrabă proptit de Putin. Dar această situație trădează concomitent și neputința Europei față de Moscova, spulberând speranța că fostele republici sovietice vor putea să-și aleagă în mod suveran partenerii și aliații. Criza declanșată de hotărârea de a îngheța procesul aproprierii Ucrainei de UE s-a transformat într-o criză politică internă, semnalând că opoziția din Ucraina se manifestă cel mai puternic de când Ianukovici se află la putere. Dar, aceeași opoziție își cunoaște limitele, ea vizează demisia lui Ianukovici și reluarea negocierilor cu Uniunea Europeană. Protestele din Thailanda și derapajul lor violent dau de gândit presei europene, care la unison regretă pervertirea protestelor anti-guvernamentale, al căror punct de plecare a fost o cauză dreaptă: împotrivirea față de un proiect de amnistiere care ar fi lăsat nepedepsite crimele comise de fostul regim. Numai că, în Thailanda, unde discrepanțele sociale sunt uriașe, dacă neliniștile vor continua, este posibil ca țara și monarhia să aibă aceeași soartă ca Nepalul, unde lipsa de flexibilitate a casei regale a dus la o Uniune a populației cu rebelii comuniști, care au pus mâna pe putere. Lumea întreagă este într-o neliniște generală iar optimismul pentru pace și liniște este tot mai greu de găsit.

Accident feroviar la New York. Un tren de pasageri a deraiat, duminică, la New York, în zona Bronx, incidentul declanșând o amplă mobilizare a echipelor de intervenție în caz de urgență. Conductorul avea o experiență de 15 ani și cunoștea bine curba, identificată ca periculoasă, de pe liniile Metro-North, care leagă orașul New York de localitățile din nord și de Connecticut. El a declarat că a adormit. Conform anchetei preliminare, conductorul nu consumase băuturi alcoolice și nici droguri. Accidentul a făcut patru victime și a rănit alte 70 de persoane. Viteza înainte de deraiere era de 131 de km pe oră, iar limita maximă era de 50 de km pe oră în acea curbă. La prima inspecție a trenului nu s-a descoperit nici o defecțiune tehnică. Deraierea s-a produs la orele 7 dimineața, cu 25 de minute înainte ca trenul să ajungă la destinație, în gara Grand Central Terminal, din centrul Manhattanului. Locomotiva și șapte vagoane au sărit de pe șine și au fost pe punctul de a cădea în apă. Persoanele decedate și cele rănite călătoreau în vagoanele care s-au răsturnat de mai multe ori și au ajuns pe malul râului.  Accidentul de duminică este cel mai grav accident feroviar din New York din 1991, când cinci persoane au murit urmare a deraierii unui metrou în sudul Manhattanului.

Moldova. Limba oficială în Moldova. Curtea Constituțională a recunoscut  joi, 5 decembrie 2013, Limba Română ca limbă oficială în Republica Moldova. Într-o declarație publică s-a precizat că limba română și cea moldovenească sunt două limbi identice. Republica Moldova semnalează tot mai vizibil dorința de apropiere de Europa și în același timp distanțarea de Moscova în ceea ce privește relațiile comerciale și politice internaționale. Președintele Traian Băsescu, de asemenea a menționat cu mai multe ocazii dorința României de reunificare cu Moldova și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

John Kerry la Chișinău. Secretarul de stat american John Kerry a ajuns Miercuri la Chișinău pentru o vizită oficială în Republica Moldova. El urmează să discute cu mai mulți lideri politici. Delegația condusă de Secretarul de Stat al SUA va vizita Complexul „Cricova”, unde va avea loc o întâlnire cu oamenii de afaceri și vinificatorii din Republica Moldova. Totodată, cu prilejul vizitei lui John Kerry va fi lansată o nouă linie de vinuri, relatează Unimedia. Statele Unite au acuzat Rusia că a făcut presiuni asupra Republicii Moldova și a Georgiei să nu semneze acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și au anunțat că au de gând să ajute Chișinăul, după ce Moscova a anunțat că nu mai cumpără vin moldovenesc. Cu alte cuvinte, vinurile de peste Prut au șanse să se vândă peste Ocean.

Supraviețuire Miraculoasă. Un bărbat a fost salvat, în largul coastei nigeriene, după aproape trei zile în care a fost blocat sub un vas scufundat. Harrison Okene, în vârstă de 29 de ani, era bucătar în echipajul unui remorcher care s-a răsturnat, din cauza unei furtuni foarte puternice, în largul coastei nigeriene, la sfârșitul lunii mai. În presa internațională a apărut ieri un video în care se vede cum a fost recuperat de echipa de salvatori, după ce a fost blocat sub vasul scufundat și a respirat, timp de trei zile, dintr-o bulă de aer formată într-o cabină. El a fost singurul din cei 12 membri ai echipajului care a supraviețuit. După ce a fost recuperat din larg, bărbatul a petrecut două zile într-o cameră de decompresie și este un miracol că a supraviețuit după atât de mult timp în care a stat în adânc și cu o cantitate limitată de oxigen la dispoziție.

Siria. Cel puțin 18 persoane au murit într-un atac cu rachete în zone controlate de guvern în Alep. Alep este unul dintre punctele centrale ale conflictului sirian. Observatorul sirian pentru drepturile omului a spus că 18 persoane au fost ucise în atacul din Alep, printre care 10 militari guvernamentali. Cel puțin 30 au fost rănite.

America vrea să distrugă armamentul chimic sirian, pe mare. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) încearcă să găsească un plan alternativ pentru a distruge armamentul chimic sirian, după ce Albania a refuzat să găzduiască pe teritoriul țării sale o asemenea acțiune.  Organizația a precizat că până acum peste 35 de firme și-au arătat interesul de a încheia un contract pentru distrugerea a 800 de tone de produse chimice industriale. Alte 500 de tone, cu o concentrație chimică puternică, sunt considerate prea periculoase pentru a fi transportate așadar acestea ar putea fi distruse la bordul unei nave militare americane. Organizația cu sediul la Haga a primit sarcina de a elabora un plan pentru distrugerea stocurilor de arme chimice din Siria, în cadrul unui acord încheiat cu SUA. „Încercăm să satisfacem termenele stabilite. Substanțele chimice din Siria vor fi ambalate, sigilate și transportate la portul mediteranean din Letakia, apoi vor fi urcate la bordul unui vas american. Armele chimice nu vor fi distruse în apele teritoriale ale Siriei”, a declarat Sigrid Kaag, reprezentantul OPCW.

Italia. Inundații. Centrul Italiei este devastat de inundațiile provocate de ploile torențiale din ultimele zile, iar autoritățile au anunțat deja primele victime. La Roma, un bărbat a murit strivit de un copac doborât de vânt. În Pescara, o femeie și-a pierdut viața într-un accident rutier, iar în provincia Foggia patru oameni au fost răniți după ce un tren a deraiat. În centrul Italiei, peste 2.000 de oameni au fost evacuați din calea puhoaielor. Circulația a fost blocată pe zeci de drumuri acoperite de ape. De asemenea, mai multe aeroporturi au fost închise temporar din cauza vântului puternic.

Cei mai bogați lideri ai lumii. Folosindu-se de informațiile publice disponibile, cotidianul american „The Huffington Post” a publicat săptămâna trecută o listă a celor mai bogați lideri din lume. Clasamentul include monarhi, sultani, președinți, cu origini în Orientul Mijlociu. În general, averea celor mai bogați zece lideri ai lumii provine din afaceri de familie, din investiții extrem de profitabile, și din surse mai mult sau mai puțin transparente. Nu este surprinzător, însă, că unii dintre cei mai bogați lideri ai lumii stăpânesc peste țări unde majoritatea locuitorilor trăiesc vieți mult mai modeste.

1. Vladimir Putin-Președinte, Rusia: avere de $ 40 miliarde.

2. Bhumibol Adulyadej-Rege, Thailanda: $ 30 de miliarde.

3. Hassanal Bolkiah-Sultan, Brunei: $ 20 miliarde.

4. Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud-Rege, Arabia Saudită: $ 18 miliarde.

5. Khalifa bin Zayed Al Nahyan-Președinte Emiratele Arabe Unite (UAE): $ 15 miliarde.

6. Mohammed bin Rashid Al Maktoum-Emir, Dubai: $ 14 miliarde.

7. Kim Jong-un-Lider Suprem, North Korea: $ 5 miliarde.

8. Hans-Adam II-Prinț de Liechstenstein: $ 5 miliarde.

9. Mohammed VI-Rege, Morocco: $ 2.5 miliarde.

10. Sebastian Pinera-Președinte, Chile: $ 2.5 miliarde.

Președintele american Obama, are o avere personală estimată la aproximativ numai $ 8 milioane.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Tirania Opțiunilor. Partea I. Să dorești mai mult, mai bine, mai frumos, este o caracteristică a firii omenești; toate în sperața că prosperitatea și abundența opțiunilor pe care societatea modernă le pune la dispoziția noastră, în final ne va face mai fericiți. De multe ori însă, realitatea este alta. Cu numai o generație în urmă viața era mult mai simplă. De exemplu, cu 20-25 de ani în urmă, în România, la magazine se găsea numai un singur model de pantofi și singura decizie dacă să fie negru sau maro. O vizită la piață sau alimetara era și ea relativ simplă: nu erau multe de ales, cumpăra fiecare ce găsea. Astăzi situația este mult mai complicată. Un supermarket american, în medie oferă peste 48.750 de produse, potrivit Food Marketing Institute, un număr impresionant chiar și pentru America. Numărul este de cinci ori mai mare în comparație cu anul 1975. Într-un supermarket cumpărătorul este confruntat cu zeci de feluri de șampoane diferite, pastă de dinți, sau detergenți; toate promit să-ți spele părul, dinții sau rufele la perfecțiune. Hypermarket Carrefour din Montesson, în suburbia Parisului, este cât un hangar de mare, și plin cu orice ți-ar trece prin minte: de la biciclete de munte, la foie gras. Magazinul este atât de vast încât salariații se deplasează pe patine cu rotile. Posibilitățile puse la dispoziție seduce consumatorul modern la fiecare pas. Pentru o simplă ceașcă de cafea cumpărătorul este confruntat cu zeci de variante: neagră, cu lapte, mică, mare, decofeinizată, aromată, cu gheață, condimentată sau frappé. O pereche de pantaloni jeans este oferită în zeci de variante: evazați, drepți, pentru cizme, cu talia joasă, albiți, spălați cu pietre, băgați la apă, și în toate culorile curcubeului. PepsiCo oferă nu mai puțin de 20 de soiuri diferite de suc de portocale; în anul 2004, oferea numai șase. Mulțumită amestecului de medicină modernă, tehnologie și rafinament social, alegerea s-a extins de la raftul alimentar în zone la care nimeni nu s-a gândit vreodată. Fața, nasul, ridurile, sânii sau abdomenul pot fi remodelate la fel ca și o rochie demodată. În America, potrivit American Society for Aesthetic Plastic Surgery, numai în anul 2008 s-au efectuat peste 2.5 milioane de injecții cu Botox, 355.671 implanturi mamare, 341.144 operații de liposuction, 195.104 de operații a pleoapelor și 147.392 de remodelare a abdomenului. Adolescenții, și nu numai ei, își petrec timpul pe Tamblr, Pinterest, FaceTime, Facebook, Google+, sau Twitter, în moduri care părinții lor abia pot să le înțeleagă. Social Media ocupă un loc tot mai proeminent în viața individului. Poze, videos, ziare, reviste, cărți și muzică pot fi uploaded, downloaded, depozitate în „clouds”, streamed, sau transmise în numai câteva secunde prin iPhones sau iPads, precum și alte zeci de dispozitive electronice care pot fi purtate în buzunarul de la cămașe. Prin Internet, consumatorul a dobândit o putere extraordinară în a căuta cele mai ieftine produse electronice, cel mai bun preț la autoturisme sau benzină, la proceduri medicale sau vacanțe. Sute de website-uri oferă posibilitatea de a compara prețurile oricărui produs sau prestare de serviciu. Cetățenii Uniunii Europene se pot deplasa, studia, muncii și trăii oriunde doresc în cadrul Uniunii. Părinții au la dispoziție tot mai multe opțiuni unde să-și trimită copiii lor la școală. Cursuri universitare prin Internet oferă studenților obțiuni infinite. University of California, Berkeley, oferă peste 350 de programe de studii prin Internet, pe care studenții din orice parte a globului le pot frecventa fără să-și părăsească țara, orașul sau chiar apartamentul lor. A lua o decizie a ajuns să fie una dintre cele mai mari preocupari a vieții. Astăzi cuplurile pot decide liberi de orice prejudecată dacă și când să se căsătorească, coabiteze, divorțeze sau să se recăsătorească. Pentru cei ce suferă de boli cronice, viața poate fi prelungită mult peste media de vârstă. Multe dintre aceste opțiuni au îmbunătățit viața incomensurabil, atât pentru cei din țările bogate, dar cât și din cele sărace. Ele sunt mărturie a ingeniozității și a inovației de care mintea omenească este capabilă. Alegerea liberă este baza pe care piața de consum funcționează, care duce la concurență și generează dezvoltarea economică. Este piatra de temelie a democrației. Din nefericire însă, secolul XX poartă sechelele prea multelor experimente eșuate în care oamenii nu au avut de ales. În Europa, precum și alte zone ale globului, au apus de mult zilele în care guverne dictatoriale își impuneau voința cu forța. Insă, pe fondul tuturor acestor excese și abundența de posibilități amețitoare, întrebări sâcâitoare ocazional tulbură subconștientul: Sunt toate aceste opțiuni un lucru bun? Aduc ele fericirea? Are prosperitatea materială darul să facă viața mai bogată?

Textul săptămânii. „Apoi, când m-am uitat cu băgare de seamă la toate lucrările pe care le făcusem cu mâinile mele, și la truda cu care le făcusem, am văzut că în toate este numai deșertăciune și goană după vânt, și că nu este nimic trainic sub soare”. Eclesiastul 2,11

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 49/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-