25
Views

  SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 12 Septembrie 2013

Au trecut 12 ani. Miercuri 11 septembrie s-au împlinit 12 ani decând pe 11 septembrie 2001, teroriștii au deturnat patru avioane și au lovit turnurile World Trade Center din New York și clădirea Pentagonului din apropiere de Washington. Al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membri echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington D.C. Aceste atentate au făcut victime 2.993 de oameni, dintre care 343 de pompieri care au intervenit să-i salveze pe cei din clădirile WTC care s-au prăbușit ulterior. Victimele erau originare din peste 90 de țări. Printre ele, și patru români. Statele Unite, și după exemplul lor mai toate țările occidentale au răspuns la atentate declanșând „Războiul împotriva terorismului”. Aceasta a însemnat nu numai invadarea Afganistanului unde se adăposteau teroriști al Qaeda, inițiatorii acestor atentate, ceea ce a dus în final, la înlăturarea regimul dictatorial al Talibanilor, dar și multiple schimbări ale vieții noastre cotidiene. Controalele de indentitate la aeroporturi și frontiere au devenit extrem de riguroase, supravegherea comunicăriilor telefonice și prin e-mail, au ajuns să cunoască niveluri de nebănuit pentru oamenii obișnuiți, până și miniștrii șefii de stat și ambasadele au fost și sunt ascultate zi și noapte.

Siria situație diplomatică fără ieșire. Cu fiecare zi ce trece foiletonul sirian devine tot mai de necrezut de complicat și fără soluție. După atacul cu arme chimice, mai marii lumii occidentale, primul ministru englez, președintele Franței și al Statelor Unite, s-au grăbit să promită bombardamente împotriva regimului sirian. Era clar că o rezoluție la ONU nu poate trece deoarece China și Rusia vor opune vetoul lor, ceea ce s-a și întâmplat. Apoi cei trei demnitari au spus că vor ataca și fără acordul ONU, numai că primul ministru englez David Cameron a trebuit să ceară acordul parlamentului, iar acesta a refuzat, apoi președintele Obama s-a văzut în obligația să ceară votul congresului și al senatului, vot pe care nu era deloc sigur că îl va obține, dar înainte să apuce să facă aceasta, diplomația rusă a dat o lovitură de maestru: a obținut de la Bashar al Assad acordul pentru ca să predea armele chimice care să fie distruse, neutralizate, etc. de către reprezentanții ONU. Aceasta înseamnă că un tiran fără scrupule va ține la bunul său plac națiunile unite, le va da ce vrea, când vrea. Experții sunt de părere că din punct de vedere tehnic o asemenea operațiune va dura cel puțin 10 ani. Din punct de vedere politic, cine poate avea încredere în regimul sirian. În plus discuția se poartă asupra armelor chimice nu și a celor biologice. În orice caz președintele Obama a trebuit să ia în considerare această propunere, așa că votul cu privire la atacul militar a fost amânat. Propunerea occidentală depusă la ONU a fost refuzată de către Rusia, așa că la Geneva au loc în continuare negocieri în timp ce mii și mii de civili nevinovați continuă să moară. și mai grav, creștinii care au fost protejați de către regimul lui Assad pentru că nu prezintă nici un pericol pentru el, sunt victimă unor atacuri repetate și sângeroase din partea mercenarilor islamiști. Este absolut clar că tot acest joc diplomatic la nivel internațional nu va duce nicăieri, în tot cazul nu va aduce nimic bun populației și celor peste 2 milioane de refugiați care trăiesc în condiții mizerabile în țările vecine, cu atât mai mult creștinilor care nu au unde se duce, toate țările vecine sunt musulmane.

Eveniment cultural. Festivalurile filmului sunt promovate ca fiind evenimente culturale. Orice mare oraș care se respectă are unul, începând cu: Veneția, Roma, Berlin, și nu în cele din urmă Toronto. Acesta din urmă are caracteristica de a fi unul din puținele care au loc în America de Nord, și este recunoscut ca locul unde se perfectează tranzacțiile de vânzare și lansare pe piață a filmelor. Așa se face că zilele acestea cu ocazia festivalului filmului care are loc în Toronto, centrul orașului este mai animat ca deobicei, actori și agenți, distributori și reporteri și desigur spectatori care se grăbesc să vadă cât mai multe din cele peste 360 de filme prezentate cu această ocazie. În acest context comentatorii unei emisiuni radio estimau că acest eveniment va aduce peste 100 de milioane de dolari beneficii pentru economia orașului. Ceea ce este mai puțin cunoscut și popularizat este faptul că cu această ocazie 65 de baruri din oraș au primit autorizație să stea deschise până la ora 4 dimineața. Iată așadar că acest eveniment nu este chiar așa de cultural sau artistic, având în vedere entuziasmul cu care este întâmpinată măsura autorităților care au permis ca barurile să stea deschise până dimineața.

Început de an școlar agitat. În septembrie începe anul școlar pentru toată lumea, de la clasele primare la facultate, fiecare se grăbește cu mai mult sau mai puțin entuziasm să înceapă școala. Printre festivitățile care acompaniază începutul de an școlar universitar în multe părți ale globului, și Canada nu face excepție, studenții organizează diverse parade: cântă dansează pe străzi, adesea se îmbată. Anul la Saint Mary University din provincia Nova Scoția, aceste festivități au câștigat o notorietate națională neașteptată. Un grup de studenți a improvizat un cor care a cântat un refren inedit care făcea apologia violului unor fete minore. Interesant de subliniat este că organizatorii acestui cor au fost tocmai șefii sindicatului studenților. Unul dintre ei a avut ideea să pună pe situl Instagram, o înregistrare a acestui „spectacol” ceea ce a stârnit proteste. La început președintele sindicatului a recunoscut că acest refren este cântat din 2009, dar că nimeni nu s-a gândit că este ceva rău, conducerea școlii a cerut făptașilor să urmeze o ședință de reeducare. Până și primul ministru al provinciei Darrell Dexter a intervenit cerând universității să facă ordine. În semn de protest unul din foștii studenți a informat presa că va trimite înapoi diplomele obținute la această universitate, deoarece îi este rușine să fie asociat cu ea. Alții au cerut studenților să nu-și plătească cei 70 de dolari cotizația anuală la sindicat. Ca să facă lucrurile și mai grave studenții de la Sauder School of Business care face parte din the University of B.C. în Vancouver, au reluat și cântat acelaș refren, dar au cerut participanților să țină secret performanța, ceea ce evident nu s-a întâmplat. Odată ce s-a aflat, au început să curgă plângerile. Se pare că acești studenți mai au de învățat mult.

Siria. Un sat locuit de creștini sub ocupația al Qaeda. Rebeli asociați cu al Qaeda au ocupat satul Maaloula, aflat la 43 de km nord est de capitala țării Damasc. Acest sat se află pe lista monumentelor istorice, iar locuitorii lui în totalitate creștini vorbesc aramaica, limba antichității, limba vorbită de contemporanii lui Isus. În ciuda faptului că trupele guvernamentale au încercat să țină această poziție, ele au fost nevoite să se retragă în fața atacurilor susținute ale rebelilor aparținând grupurilor islamiste Jabhat al Nusra, și Nusra Front.

Franța, pricipiul laicității. Odată cu începutul noului an școlar, ministrul învățământului din Franța, Vincent Peillon, a introdus o nouă lege care instaurează principiul laicității în școli. Această lege are 17 articole la fel ca Declarația Drepturilor Omului promulgată în 1789. Acum un an ministrul enunța principiul călăuzitor al acestei legi, „punctul de plecare al laicității este respectul absolut al libertății de conștiință. Pentru a da libertatea de alegere trebuie mai întâi să smulgem elevul de orice determinant, cum ar fi: factorii sociali și intelectuali, familia, sau etnicitatea”. În acest context articolul 7 al acestei legi, stabilește că elevul trebuie să fie liber să-și exerseze liberul arbitru și să fie protejat de orice formă de prozelitism. Articolul 16 interzice orice semn religios. Sindicatele profesorilor și a directorilor de școli sunt foarte entuziasmați. Așa de exemplu Philippe Tournier, reprezentantul SNPDEN-Unsa principalul sindicat al directorilor de școli declara „unele școli au devenit foarte comunitare sau entice”, iar Jean-Pierre Obin constata ca „ creaționismul face ravagii în sânul celor 3 religii monoteiste”. Ca să corecteze această situație articolul 15 prevede că „nici un elev nu poate invoca o convingere religioasă sau politică pentru a refuza să participe la o anume clasă”. Deci sub pretextul libertății și egalității, toate convingerile religioase sunt persecutate în egală măsură. Exact în același moment parlamentul provinciei canadiene Quebec, dezbate promulgarea unei legi similare care se extinde la orice instituție nu numai la școli.

Meteorit. Un meteorit de mărimea unei mingi de baseball a explodat luni seară deasupra statului american Alabama. A devenit tot mai mare, de un verde strălucitor. Martorii au putut vedea un filon de lumini spectaculoase. Potrivit oficialilor americani, explozia meteoritului a avut loc la 40 de km  altitudine, deasupra orașului Woodstock din Alabama, la doar 48 de km distanță de Birmingham. Obiecte cosmice de această mărime lovesc atmosfera Terrei în fiecare zi, însă acesta a căzut în apropiere de Birmingham, un oraș cu o populație considerabil de mare, fiind văzut de mulți oameni”, a declarat Bill Cooke, directorul Meteoroid Environment Ofice din cadrul NASA, afiliat Centrului pentru zboruri spațiale Marshall din Huntsville, Alabama.

Fapt divers partea 4. În comuna Ostwald (Bas-Rhin), de fapt o periferie a orașului Francez Strasbourg, un adolescent de 13 ani, originar din Blanc-Menil (Seine-Saint-Denis), și aflat în vacanță, a fost arestat în timp ce încerca să spargă o farmacie. Înarmat cu o imitație de pistol, el s-a prezentat la farmacia din cartier și a somat farmacista să îi dea banii din sertar. Când aceasta îi spune că nu are bani în casă el fuge. A doua zi pe aceeași stradă și înrmat cu aceeași imitație de pistol, el cere unei femei să iasă din mașina sa. Când ea refuză și trecătorii se alertează, el fuge din nou. Poliția l-a gasit și arestat. Fără antecedente, adolescentul a spus că îi trebuiau bani și că voia doar să fure geanta șoferiței.

Comoara de la Ierusalim. A fost descoperită la o distanță de aproximativ 50 de metri de Esplanada moscheilor, pe care evreii o denumesc „Muntele Templului”, unde s-au aflat templele evreiești ale regilor Solomon și Herod. Arheologii israelieni au găsit 36 de monede din aur, un medalion din aur gravat cu un candelabru evreiesc și mai multe bijuterii din aur și argint datând din epoca bizantină în centrul vechi al Ierusalimului, după cum a anunțat, Universitatea ebraică din Ierusalim. Eilat Mazar, coordonatoarea săpăturilor arheologice din centrul vechi al Ierusalimului, a evocat într-un comunicat „o descoperire care îți taie răsuflarea, care apare o singură dată în viață”. Potrivit lui Eilat Mazar, săpăturile efectuate în acest perimetru au condus la descoperirea mai multor obiecte datând din epoca templului lui Solomon, distrus de babilonieni în anul 586 î.e.n., potrivit credințelor evreiești. Însă, potrivit oamenilor de știință, aceste descoperiri datând din secolul al VII-lea e.n. sunt complet neașteptate. Ținând cont de epoca și de felul în care acele obiecte au fost descoperite, Eilat Mazar crede că acestea au fost abandonate în contextul cuceririi persane a Ierusalimului în anul 614 e.n.

Germania pentru Siria: șapte tone de medicamente. Cea mai mare organizație umanitară cu profil farmaceutic din Europa, Action Medeor, trimite medicamente din Germania în Siria, inclusiv antidot pentru gazul sarin. Țara afectată de conflict este aprovizionată în continuu cu medicamente. Organizația Mondială a Sănătății a trimis în Germania liste lungi cu necesarul de produse farmaceutice destinate Siriei. Cele șapte truse (Emergency Health Kits) solicitate pentru Siria conțin echipamentul și produsele de bază pentru puncte sanitare provizorii sau spitale de campanie. Nu lipsesc analgezicele, antibioticele și tratamentele destinate copiilor. Trusele mai conțin găleți de plastic și pastile pentru dezinfectarea apei. Una din principalele cauze ale îmbolnăvirilor în Siria este apa. O trusă conține o tonă de medicamente și echipament și poate asigura asistență și tratament timp de trei luni de zile pentru 10.000 de persoane. Acțiunea organizației „Action Medeor” este posibilă numai prin donații din partea populației și a industriei farmaceutice. Valoarea următorului transport cu ajutoare pentru Siria este de 1,2 milioane de euro. „Dacă am fi cumpărat toate lucrurile de la farmacie ar fi costat de zece ori mai mult”, spune Dirk Angemeer. Cu toate acestea, în ciuda cantității impresionate de medicamente destinate civililor prinși în conflictul dintre rebeli și trupele lui Assad, ajutorul din Germania nu acoperă nici pe departe cererea Siriei. Un transport cu ajutoare va pleca spre Siria până la sfârșitul săptămânii. Pachetele vor ajunge în Turcia, iar de acolo vor fi transportate la Gazi Antep – în apropierea graniței turco-siriene. „De acolo devine periculos”, spune Dirk Angemeer. Inclusiv camioanele cu medicamente sunt atacate, iar doctorii își riscă viețile încercând să salveze vieți. În viitorul apropiat, un transport de echipament și medicamente va fi destinat stației de terapie intensivă de la Alep. Punctul sanitar va funcționa clandestin, într-un subsol.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Abuzul de cafea. Un studiu recent adaugă încă o dovadă în plus la opinia mai multor cercetători, că persoanele care consumă zilnic cafea, se expun la mai multe riscuri. În timp ce alte studii încearcă să convingă publicul de beneficiile consumului de cafea, acest studiu arată că persoanele care au consumat cu regularitate cafea, au un risc mai mare de deces prematur decât restul populației. Mai exact, cercetătorii au descoperit un risc de 21% mai mare de deces în rândul persoanelor mai tinere de 55 ani care au băut 28 de cești de cafea în fiecare săptămână, adică în medie patru cești de cafea pe zi. Este important de remarcat faptul că persoanele mai tinere de 55 de ani care au avut tendința de a consuma cafea cu regularitate, au avut și tendința să ducă o viață mai nesănătoasă. Studiul, publicat în revista Mayo Clinic Proceedings, a fost numai observațional. Studiul a implicat 43.727 de persoane (33.900 bărbați și 9.827 femei), cu vârstă între 20 și 87, de ani care au răspuns la chestionare cu privire la obiceiurile și stilul lor de viață între anii 1979 și 1998. Într-o perioadă medie de observație de 17 ani, 2.512 dintre participanți au murit. Cercetătorii au observat o asociere între decesul pe parcursul perioadei de studiu și consumul în medie a 28 de cești de cafea pe săptămână în rândul persoanelor mai tinere de 55 ani; bărbații având tendința mai mare de a muri timpuriu decât femeile. Cercetătorii nu au găsit nici un risc mai crescut de mortalitate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 ani, sugerând că în mod special tinerii ar trebui să fie atenți asupra consumului de cafea. „Cafeaua este un amestec complex de substanțe chimice compuse din mii de componente. Unele cercetări sugerează că cafeaua poate fi o sursă de antioxidanți și ar putea reduce inflamația”, au scris autorii studiului. „Cu toate acestea, este de asemenea cunoscut faptul că cafeaua are multe efecte negative datorită efectului stimulant al cofeinei, inhibă activitatea insulinei în organism, și crește tensiunea arterială”. Pe lista efectelor negative ale cafelei  se adaugă și tendința de a produce aritmie cardiacă, inhibă absorbția de calcium în tractul digestiv, pe lângă faptul că poate creea adicție la cofeină. O ceașcă de cafea conține aproximativ 115 miligrame de cofeină. Cafeaua decofeinizată nu este în totalitate fără cofeină; ea conține aproximativ 3 mg de cofeină. Americanii consumă mai mult de 400 de milioane de cești de cafea în fiecare zi. Cecetătorii de la Mayo Clinic sunt de părere că așa zisele benefcii nu justifică riscurile și complicațiile pe care consumul de cafea îl prezintă.

Textul săptămânii. „în ziua când a ieșit Lot din Sodoma, a plouat foc și pucioasă din cer, și i-a pierdut pe toți”. Luca 17,29

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 37/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-