28
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant.

Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”  

Semnele saptamanii 25 August 2011

Madrid vizita papala.

Duminica trecuta s-au incheiat la Madrid, Zilele Internationale ale Tineretului Catolic, care au ocazionat vizita papei Benedict XVI. Acest eveniment a constituit un moment memorabil pentru cei circa 1.5 milioane de pelerini care au venit din toate colturile planetei ca sa-l vada si auda si un motiv de revolta pentru miile de spanioli care au protestat adesea cu violenta impotriva prezentei papei. Organizatii de ateisti, feministi, sau simpli cetateni au protestat cu vehementa impotriva prezentei sfantului pontif si a cheltuielilor ocazionate de ea. Am gasit interesant ca discursul papei in varsta de 84 de ani care a avut loc in Plaza Cibeles, a avut ca mesaj principal situatia palnetei care face fata unor situatii fara precedent, cum ar fi superficialitatea, banalitatea sexualitatii, coruptia, egoismul, lipsa de solidaritate, abuzul copiilor, excesele de tot felul. Papa a subliniat de asemenea efectele devastatoare ale crizei economice si finaciare. Discursul sau intretesut cu referinte religioase a fost de fapt foarte asemanator cu al oricarui om politic, iar mesajul sau a fost clar, omenirea este in dificultate, va pot ajuta. Vizita dupa vizita, discurs dupa discurs popularitatea papei creste iar disponibilitatea lui de se implica in afacerile planetei este tot mai evidenta.

Europa in fata crizei.

In fiecare zi, in fiecare saptamana criza economica se face tot mai simtita nu numai la bursele marilor capitale sau in sferele economice, dar si in negocierile politice. Mai marii acestei lumi se intalnesc isi telefoneaza, si se intreaba ce se poate face ca sa se stabilizeze aceasta criza fara precedent. Una dintre solutiile care este vehiculata tot mai frecvent este aceea de a forma un guvern economic european, sau de a vinde obligatii de stat care sa apartina comunitatii europene nu numai unui singur stat. Aceasta masura ar impiedica speculatia financiara cu datoriile unui stat care este in dificultate. In unele tari cu traditii nationaliste, sau cu o situatie finaciara solida, aceasta idee este respinsa categoric, in timp ce in cele cu o situatie finaciara instabila, aceasta este salutata cu entuziasm. Este apoi vorba de o alta situatie din ce in ce mai frecventa in societatea contemporana, si anume a imigratiei dintr-o tara in alta. De la o vreme acesti imigranti au ajuns sa se integreze si in viata politica nu numai in cea financiara, deci ideea unei coalitii europene nu le este chiar asa de repulsiva. Un exemplu recent este acela al candidatei ecologiste la presedintia Frantei. Eva Joly s-a nascut si a copilarit in Norvegia, dar mai apoi s-a casatorit cu un francez, insa pentru ea traditiile franceze nu sunt asa de importante si este gata sa le sacrifice daca este cazul. Desigur ideile ei federaliste nu fac inca majoritatea, dar cine stie daca intr-o zi din greseala unul ca ea ajunge presedinte, aceasta se poate realiza, sau poate de nevoie altii o vor accepta. De fapt expertii sunt de parere ca aceasta criza poate aduce federalizarea sau fragmentarea Uniunii Europene. Noi stim ca Biblia este clara: niciodata Europa nu va fi unita. Daniel 2,41-44.

Greenspan profetizeaza caderea Euro.

,,Euro este pe cale sa se destrame, iar acest proces genereaza dificultati considerabile pentru sistemul bancar european”, a declarat Alan Greenspan, (The Euro is breaking down), a spus fostul sef al FED, citat de Wall Street Journal. Alan Greenspan a aratat ca nordul Europei e format din tari (Germania si Finlanda) cu o cultura de disciplina bugetara, in timp ce tarile din sudul Europei, precum Grecia consuma mai mult decat produc si acumuleaza datorii. ,,Problema este ca exista un clivaj in crestere in cercurile economice, analitice si bancare cu privire la ce ar trebui sa fie euro pentru 17 tari cu culturi diferite. Acest lucru nu poate functiona”, a precizat Greenspan. El a mai adaugat ca nu se asteapta ca SUA sa recada in recesiune, chiar daca sansele pentru ca acest lucru sa se intample au crescut.

Presedintele Traian Basescu

face profetii. El a afirmat joi, la Sulina, ca anul 2020 nu va gasi UE in actuala formula deoarece nu este competitiva si trebuie ca natiunile sa decida in urmatorii 2-3 ani daca doresc sa creeze ,,Statele Unite ale Europei”. UE pierde constant in ultimii 10 ani in competitivitate in raport cu China, SUA, cu alte mari puteri economice si cand nu ai forta economica nu poti fi nici o forta militara. Presedintele a subliniat necesitatea securitatii in interiorul granitelor Uniunii Europene, explicand ca aceasta poate fi obtinuta doar prin investitii, iar, in absenta unei economii performante, acest lucru nu este posibil. Mai mult, spune seful statului, in acest moment economia UE este ,,fragmentata” intre cele 27 de state membre si acest lucru ,,nu ne face competitivi”.

Crize politice.

Lumea contemporana cunoaste multiple crize, unele dintre ele produse de politicieni. Printre acestea se numara si paradoxul unor tari care nu au guvern. In Afganistan, in tarile arabe care abia au indepartat pe fostii dictatori, sau in altele mai putin asteptate. Asa de exemplu Belgia nu are guvern ales de peste un an, iar fostul guvern care a ramas pe loc nu poate lua nici o decizie. Cu toate acestea Belgia o duce foarte bine in ciuda crizei economice ceea ce face pe sceptici sa se intrebe daca nu cumva politicienii sunt cei care strica in loc sa repare. La celalalt capat al spectrului se afla Haiti unde la 3 luni de la alegeri noul presedinte ales Michel Joseph Martelly, nu reuseste sa numeasca un prim ministru, fapt indispensabil pentru adoptarea unui buget. Sigur exista o explicatie birocratica, partidul noului presedinte nu are decat 3 deputati din cei 99 care formeaza camera deputatilor si nici un senator din cei 30 care formeaza Senatul, deci nu are cum sa obtina majoritatea necesara sa voteze ceva. Presedintele a incercat sa numeasca 2 primi ministrii care au fost refuzati de catre camera deputatilor si senat pentru diverse pretexte mai mult sau mai putin justificate. Asa se face ca tara distrusa dupa cutremurul catastrofic din 24 ianuarie 2010, ravasita de uragane repetate, extem de afectata de o coruptie generalizata, nu poate inspira incredere celor care vor sa investeasca in Haiti, ceea ce adanceste si mai mult starea de mizerie in care se afla populatia.

Revoltele din Siria.

Peste 2.200 de persoane au fost ucise de la izbucnirea revoltelor din Siria, in luna martie, a declarat Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay. Potrivit oficialului citat, noul bilant include 350 de decese anuntate de la inceputul Ramadanului. In deschiderea unei sesiuni de urgenta a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Pillay a declarat: ,,Armata si fortele de securitate folosesc in continuare forta excesiva, inclusiv artileria grea, pentru a pune capat demonstratiilor pasnice si a recastigat controlul asupra locuitorilor din diferite orase”. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat drept ingrijorator faptul ca presedintele Bashar al-Assad nu si-a onorat promisiunea de a pune capat operatiunilor militare. Declaratiile au aparut in contextul publicarii unui raport ONU, luna aceasta, care a conchis ca fortele de securitate siriene sunt vinovate de incalcarea grava a drepturilor omului sau chiar ,,crime contra umanitatii”. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului cu sediul la Geneva a organizat o sesiune speciala asupra situatiei din Siria, la solicitarea Uniunii Europene, a tarilor arabe si a SUA. Consiliul a ordonat o ancheta asupra actelor comise de regimul sirian in reprimarea protestelor si a adoptat o rezolutie prin care cere ,,trimiterea urgenta a unei comisii de ancheta internationale independente”. Rezolutia a fost adoptata cu 33 de voturi pentru, patru impotriva si noua abtineri.

O suta de separatisti kurzi au murit in raidurile aviatiei turce.

Pana la o suta de separatisti kurzi au murit in raidurile aviatiei turce din nordul Irakului in ultima saptamana, a anuntat armata turca. Atacurile s-au soldat si cu peste 80 de raniti. In total au fost distruse 132 de tinte, in ultimele sase zile. Miercuri, Turcia a atacat pozitiile rebelilor kurzi dupa uciderea a 12 militari turci de catre separatistii kurzi in sud-estul Turciei. Conflictul dintre Turcia si PKK – grupare ce revendica independenta Kurdistanului – dureaza de 25 de ani si s-a soldat cu peste 40.000 de morti. Formatiunea ilegala PKK este considerata de ONU si UE drept organizatie terorista.

Automobile incendiate, din nou, la Berlin.

Cel putin 12 masini au fost incendiate noaptea trecuta la Berlin, incidentele de acest fel repetandu-se pentru a patra noapte consecutiv, anunta AFP. Joi, cancelarul Angela Merkel s-a declarat ,,socata” de actele de vandalism. ,,Este un act de vandalism si criminalitate pura”, a declarat Klaus Wowereit, primarul Berlinului, care le-a cerut localnicilor sa ii ajute pe politisti sa ii identifice si aresteze pe vandali. De altfel, politia berlineza ofera recompense de 5.000 de euro pentru informatiile care pot duce la arestarea suspectilor.

Atacuri asupra British Council din Kabul.

Opt persoane au murit si mai multe au fost ranite, vineri dimineata, la Kabul, dupa ce talibanii au marcat aniversarea independentei Afganistanului prin cel putin doua atentate sinucigase ce au vizat biroul British Council din capitala Kabul, relateaza BBC. Bilantul ar putea creste. ,,Credem ca sunt opt-noua kamikaze care se ascund in interiorul British Council. Au suficiente arme cat sa lupte timp de o zi”, au declarat pentru BBC surse din politie. Dupa cel putin trei explozii, mai multi indivizi inarmati au intrat in sediul British Council. Focuri de arma inca se mai aud in zona. O noua explozie s-a produs la cateva ore de la debutul atacului. In cursul noptii, politia desfasurase forte suplimentare in cateva puncte, pentru ca serviciile de informatii avertizasera in privinta unui atac iminent. In ciuda masurilor sporite de securitate, insurgentii au reusit sa intre in Kabul cu arme si veste de sinucigasi. Surse din serviciile de informatii au declarat ca atacul a fost planificat in mai multe faze.

Japonia.Cutremur.

Un puternic cutremur, de 6,8 grade, s-a produs vineri dimineata in largul prefecturii Fukushima din nord-estul Japoniei, anunta AFP. TEPCO (Tokyo Electric Power), compania care opereaza centrala de la Fukushima, a anuntat ca in urma cutremurului ,,nu s-a intamplat nimic anormal in zona centralei nucleare. Toti muncitorii au fost temporar evacuati, ca masura de precautie”. Seismul s-a produs nu departe de locul cutremurului devastator din 11 martie. Epicentrul a fost localizat in Oceanul Pacific, la circa 80 de km de coastele Japoniei, la o adancime de 20 de km.

Uraganul ,,Irene” a provocat pagube in Puerto Rico.

Guvernatorul statului insular Puerto Rico, a declarat stare de urgenta in urma pagubelor produse de uraganul ,,Irene”. Opt sute de mii de oameni au ramas fara curent electric, iar alte o suta de mii fara apa. ,,Irene”, furtuna tropicala care a deschis sezonul uraganelor in acest an, se indreapta catre Republica Dominicana. Uraganul Irene ar putea provoca inundatii pe coasta de est a Cubei, a avertizat Institutul cubanez de Meteorologie. Rafalele de vant care insotesc uraganul au ajuns la 160 de km pe ora. Inundatii de mica si medie amploare sunt posibile marti in partea de est a insulei si in nordul provinciei Guantanamo. Irene ar urma sa ajunga uragan de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, pe masura ce avanseaza in apele calde ale insulelor Turks, Caicos si Bahamas. Specialistii estimeaza ca furtuna va atinge coasta SUA la sfarsitul saptamanii.

NATO confirma ca-i ajuta pe rebelii libieni sa-l gaseasca pe Gaddafi.

Ministrul britanic al Apararii a declarat joi ca NATO le ofera informatii rebelilor libieni care-i cauta pe Muammar Gaddafi si pe fiii sai, transmite Reuters. Liam Fox a spus ca alianta militara este implicata in ,,operatiuni de recunoastere” in sprijinul rebelilor. Deocamdata, nu se stie nimic despre locul in care s-ar putea afla liderul libian, diferite surse sustinand ca, cel mai probabil, el se afla inca in Libia.

Tensiuni in India.

Zeci de mii de persoane s-au adunat miercuri seara in centrul capitalei indiene, New Delhi, pentru a-l sustine pe un militant anticoruptie, Anna Hazare, care a intrat in greva foamei pentru a cere inasprirea legislatiei, un demers calificat de premier ,,total nefondat”. Hazare a fost arestat marti, cu numai cateva ore inainte de a intra in greva foamei. Actiunea politiei a declansat numeroase proteste in intreaga tara. Tineri si batrani, bogati si saraci, fara a fi afiliati politic, au iesit pe strazi intr-o rara dovada de solidaritate. De asemenea, studenti, juristi si profesori au lansat mesaje de solidaritate pe retelele de socializare cerand totodata starpirea coruptiei. Majoritatea observatorilor nu se asteapta, totusi, ca India sa urmeze exemplul tarilor din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu, insa in aceasta tara unul din cinci cetateni sufera de foame si aproape jumatate din populatia de 1,2 miliarde de oameni este saraca – acestea ar putea fi cauze ale unei eventuale revolte. In ciuda saraciei populatiei, India este considerata o economie emergenta, care de zece ani inregistreaza o crestere economica de peste 10%. India a fost guvernata aproape tot timpul, de la independenta obtinuta in 1947, de aceeasi dinastie familiala. Zeci de ani, indienii au ramas uniti de acesti lideri, dar anul acesta pare sa se fi deschis o prapastie intre vechea garda si o populatie tanara si activa.

Minte sanatoasa in corp sanatos.

Care este adevarata valoare a lucrurilor.Putini sunt aceia care ar plati 100 de dolari pe un produs care valoreaza numai 50. Insa de multe ori, oamenii sunt atrasi catre un produs mai scump care este identic sau similar in calitate cu altul care in realitate valoreaza mult mai putin. Secretul se ascunde in spatele unui concept numit ,,marketing”. O armata de absolventi ale celor mai prestigioase universitati isi folosesc talentul si energia pentru a crea iluzia ca un anumit produs valoreaza mult mai mult decat altul. De exemplu, multa lume este dispusa sa plateasca dublu, sau chiar triplu pentru imbracaminte numai pentru ca poarta marca unei anumite case de moda. Medicamente asa numite brand-name, fabricate de firme cu renume, cantate si rasfatate in sute de reclame zi si noapte la radio si TV, costa de zeci de ori mai mult decat medicamentele generice, produse de firme anonime. Sunt si cazuri in care medicamentele generice nu produc rezultatele dorite, si medicamente de brand-name sunt necesare, dar aceste cazuri sunt insa rare. Cerealele de breakfast pe cutie cu personaje din filmele de desene animate, si ele costa dublu comparativ cu cerealele dintr-un ambalaj mai simplu, cu toate ca in majoritatea cazurilor au gust si proprietati nutritive similare. Cercetatorii de la California Institute of Technology din Pasadena, au incercat sa afle ce se intampla in creierul uman cand luam astefel de decizii, si pentru asta au selectat 20 de voluntari pentru un experiment. Participantii la studiu au fost invitati sa guste din mai multe sticle cu vin, cu preturi intre 5 si 90 de dolari. In timp ce voluntarii degustau vinul, imagini ale creierului au fost obtinute cu un MRI scanner. Nu numai ca toti participantii au declarat ca vinul de 90 le-a placut cel mai mult, dar si activitatea creierului din zona ,,medial orbitofrontal cortex”, zona care este responsabila cu gandirea cognitive si luarea de decizii, a fost deosebit de pronuntata. Aceasta activitate a indicat cercetatorilor ca voluntarii aveau un nivel ridicat de satisfactie. Surpriza a fost insa la sfarsitul experimentului, cand s-a dezvaluit ca vinul din sticla de 10 dolari era de fapt acelasi cu vinul din sticla de 90 dolari. Chiar daca vinul era de calitate, voluntarilor nu le-a placut pentru ca era considerat ieftin, si creierul s-a aratat mult mai satisfacut de vinul care au crezut ei ca era in valoare de 90. Cercetatorii cred ca o reactie similara poate fi inregistrata la orice alt produs si ca felul in care privim un anumit produs este mai important decat produsul in sine.

Textul saptamanii. ,,Daca iti vei opri piciorul in ziua Sabatului, ca sa nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfanta, daca Sabatul va fi desfatarea ta, ca sa sfintesti pe Domnul, slavindu-L, si daca-l vei cinsti, neurmand caile tale, neindeletnicindu-te cu treburile tale si nededandu-te la flecarii, atunci te vei putea desfata in Domnul, si Eu te voi sui pe inaltimile tarii, te voi face sa te bucuri de mostenirea tatalui tau Iacov; caci gura Domnului a vorbit”. Isaia 58, 13.14

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 34/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-