17
Views

                     SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 16 August 2012

Siria un război civil care se prelungește. Oricât de incomplete și trunchiate ar fi informațiile care vin din Siria, este clar că țara se afundă cu fiecare oră care trece într-o criză fără precedent în istoria recentă. Atât regimul președintelui Assad, cât și rebelii sunt acuzați de atrocități, execuții sumare, tortură și alte activități ilegale. Rebelii au arătat imagini cu rămășitele unui avion rusesc folosit de armată să bombardeze pozițiile lor. De asemenea ei au atacat în plin centru Damascului birourile în care avea loc o reuniune a ofițerilor superiori. Acest atac a avut loc lângă hotelul Dama Rose, unde erau găzduiți observatorii ONU. Fostul prim ministru Riyad Hijab, a organizat în capitala Iordaniei, Aman, o conferință de presă în care a explicat că Assad nu controlează decât 30% din teritoriul țării și a îndemnat armata să dezerteze. El a spus că Assad este ,,dușmanul lui Dumnezeu”. În același timp la Meca, avea loc conferința organizației țărilor musulmane care vrea să excludă Siria din rândurile ei. Desigur Iranul se opune, dar rămâne de văzut cât de multă influență va avea această decizie. Ministrul de externe francez Laurent Fabius, este în vizită la Aman, unde se va întâlni cu fost prim ministru Riyad Hijab, care are o mare influență asupra rebelilor și este văzut de către occident un posibil interlocutor.

Damasc. Iranieni răpiți de rebelii sirieni. 48 de iranieni  au fost răpiți sâmbătă la Damasc, în timp ce se îndreptau spre aeroport. Parte dintre aceste persoane răpite sunt din cadrul Gardienilor Revoluției și armatei, dar și din cadrul altor administrații. Statele Unite au anunțat marți că nu au nici o informație despre locul unde s-ar putea afla ostaticii iranieni răpiți sâmbătă în Siria și nici despre identitatea lor, după ce Iranul a acuzat Washingtonul că este responsabil de situația lor, relatează AFP. Combatanții Brigăzii al Baraa din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL, formată din dezertori și civili) au revendicat răpirea a 48 de iranieni și au anunțat luni că trei dintre aceștia au fost uciși într-un bombardament al forțelor regimului în provincia Damasc. Potrivit ASL, acești ostatici sunt membri ai Gardienilor Revoluției, forțele de elită ale regimului islamist, și nu pelerini șiiți, așa cum susține Iranul. Teheranul a cerut sâmbătă Turciei și Ăatarului, pe care le acuză de înarmarea rebelilor sirieni, să intervină pentru a obține eliberarea acestor ostatici.

Afganistan. Atacuri sinucigașe. Nouă persoane au fost ucise și 36 au fost rănite, în explozia unei bombe, marți, într-o piață din provincia Kunduz, în nordul Afganistanului. Cu câteva ore înainte, cel puțin 36 de persoane fuseseră ucise, iar alte 66 au fost rănite într-o serie de atacuri sinucigașe comise în orașul afgan Zaranj, capitala proviciei Nimroz, situată la frontiera cu Iranul. Un dispozitiv artizanal atașat de o motocicletă a explodat chiar în mijlocul unei piețe, a declarat Lal Ahmadzai, purtătorul de cuvânt al guvernatorului din provincia Kunduz. Districtul Archi, unde a avut loc incidentul, este situat la frontiera cu Tadjikistanul. Kunduz este una din provinciile cele mai afectate de atacurile insurgente, fiind un bastion al talibanilor. Atentatele au fost comise de cinci teroriști-kamikaze. Doi au fost uciși de forțele de securitate, dar trei au reușit să se arunce în aer, în apropierea unui spital.

Amenințarea nucleară iraniană. În interiorul statului evreu se intensifică pregătirile în vederea contracarării efectelor unui atac iranian în ripostă la o operațiune militară israeliană. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, a trecut la adoptarea de măsuri de asigurare a activității guvernamentale pentru cazul unui război. Astfel, cabinetul său a hotărât să-și schimbe pe viitor modul de lucru, admițând și luarea unor decizii în conferințe telefonice. Dacă de pildă hotărârea declanșării unui atac menit să înlăture amenințarea nucleară iraniană va trebui adoptată în puterea nopții, ea va putea fi luată și fără ca miniștri să fie convocați la o ședință specială. Netanyahu și-a reiterat odată în plus îngrijorarea iscată de regimul iranian. Premierul statului evreu nu scapă nici o ocazie să atragă atenția asupra pericolului reprezentat de Teheran. Vorbind despre protecția civililor, șeful guvernului de la Ierusalim a declarat textual că „toate primejdiile la care e expusă în prezent populația civilă israeliană sunt o nimica toată față de altă amenințare de altă natură și de altă magnitudine. De aceea am spus-o și o repet, că Iranul n-are voie cu nici un preț să-și procure arme nucleare”. În mass-media israeliană se discută zilnic despre varii proiecte militare ale guvernului de la Ierusalim și despre un posibil atac încă înainte de alegerile prezidențiale americane din noiembrie. De o săptămână încoace se dezbat chiar și în ziarul de stânga Haaretz, informații atribuite serviciilor secrete americane, potrivit cărora iranienii au făcut progrese importante în procesul fabricării unei ogive nucleare. Ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a confirmat aceste informații, reliefând la postul de radio al armatei că toate aceste știri amplifică nevoia trecerii grabnice la acțiune. Barak a lansat totodată un avertisment spunând că toate acestea ar putea declanșa o reacție în lanț. Dacă Iranul ar intra în posesia unor arme atomice, Arabia Saudită, Turcia și Egiptul ar face totul pentru a obține și ele un arsenal similar. Teheranul dispune de mai multe rachete cu rază lungă de acțiune de tip Shahab care ar putea atinge obiective situate pe teritoriul statului evreu. Dar și succesul unei intervenții militare anti-iraniene ar fi limitat. Potrivit specialiștilor militari de la Ierusalim, statul evreu ar putea arunca înapoi programul nuclear persan cu aproximativ doi ani. Motiv pentru care unii israelieni recuză retorica de război a oficialilor. Dar ei reprezintă doar o minoritate. Majoritatea populației va susține o eventuală decizie de atac.

Sărbătoare religioasă și nu numai. Ca și în multe alte țări europene, inclusiv România, în Franța biserica serbează Adormirea Maicii Domnului. Cu această ocazie biserica catolică a decis să consacre serviciul religios special și rugăciunea care îl conține și care va fi recitată în toate bisericile din Franța, celor afectați de criză, și familiei tradiționale. Referirea la familia tradițională, la părinți și legătura lor cu copiii, și implicit condamnarea altor tipuri de uniune, a supărat grozav asociațiile de homosexuali cât și homosexualii care sunt membri ai bisericii. Implicațiile politice sunt clare; noul guvern socialist favorabil homosexualilor a promis o dezbatere privitor la legalizarea căsătoriei și adoptării de copii de către homosexuali. Ca urmare în catedrala Notre Dame din Paris, s-au auzit fluierături în timpul slujbei. Asociația Act-Up a postat un video în care un tânăr îngenunchiat în fața unui crucifix citește rugăciunea oficială în timp ce pe ecran apar înjurături la adresa bisericii și a clericilor. În biserica Saint-Merri din cartierul du Marais din Paris, ea a fost înlocuită cu o alta mai potrivită pentru viața și preocupările credincioșilor din zonă.

Răpiri ,,justificate”. Pastorul Bryan Fischer, este purtătorul de cuvânt al grupului the American Family Association. În această calitate a trimis un mesaj pe Twiter spunând că copiii familiilor de homosexuali ,,trebuie răpiți pentru a fi scăpați din sclavie”. El citează un studiu controversat care spune că acești copii care cresc cu doi tați sau două mame, sunt confuzi, și au probleme când sunt adulți, simțindu-se în afara societății; nu pot avea prieteni, sunt în șomaj. Indiferent dacă studiul este adevărat sau nu, metoda propusă pentru a salva acești copii este cu totul neobișnuită.

China. Cutremur. Un cutremur de 6,3 grade s-a produs duminică în vestul Chinei, la frontiera dintre Xinjiang și Tibet, o regiune puțin locuită, a anunțat Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP. Epicentrul, la doar nouă km adâncime, se află la aproximativ 280 de km de orașul Hotan.

Iranul e devastat de cutremure. Cel puțin 220 de persoane au murit și alte peste 1.500 au fost rănite în două cutremure importante care au afectat sâmbătă regiunea Tabriz, în nord-vestul Iranului, a anunțat Khalil Saie, șeful Centrului pentru catastrofe naturale din provincia Azerbaidjan, la televiziunea de stat. Două cutremure de 6,2 și 6 grade ale căror epicentre s-au aflat la Ahar și, respectiv, Varzeghan, la aproximativ 60 de km de Tabriz, au afectat regiunea sâmbătă. Iranul este situat deasupra mai multor falii seismice importante și a fost afectat de numeroase cutremure devastatoare.

O sectă care trăia în subterane. Karzan este un oraș de 1.5 milioane de locuitori aflat la 800 km est de Moscova, situat în republica Tatarstan. Până nu demult orașul era cunoscut pentru faptul că va găzdui în 2015 Campionatele Mondiale de Natație, iar în 2018 Campionatul Mondial de Fotbal. Luna trecută a mai apărut pe prima pagină pentru că a avut loc un atentat cu bombă împotriva unui deputat local. Iată însă că toate acestea pălesc față de știrea de ultimă oră. Autoritățile au descoperit o sectă musulmană care se află la propriu cât și la figurat în subterane. Circa 70 de persoane trăiau într-o cavernă subetrană care avea 8 etaje în formă de labirint cu celule de 6 metri pătrați. Șeful acestei secte este Fayzrahman Satarov, un religios sunit de 83 de ani autoproclamat profet. Membri sectei trăiau în aceste subterane clădite pe proprietatea profetului în 1996, copii, femei și bărbați trăiau în aceste grote. Mulți dintre copii nu văzuseră niciodată lumina soarelui, nu auziseră cum cântă o pasăre. Ei trăiau acolo fără încălzire, sau sistem de ventilație în condiții de insalubritate. Șeful sectei le interzicea copiilor să iasă afară, să se ducă la școală sau la spital. Dintre cei 20 de copii care făceau parte din grup, jumătate avea sub 3 ani, cel mai mic era de 1 an și jumătate.

Secta ecologică Ringing Cedar. În Belgia, poliția este ocupată să rezolve misterul dispariției lui Stijn Saelens, un agent imobiliar, proprietarul castelului ,,Carpentier” din Wingene. Într-o bună zi venind acasă soția sa Elisabeth Gyselbrecht, a descoperit că el lipsește de la castel. Ea a găsit numai o pată de sânge și un glonț. Nu se știe încă dacă este vorba de o crimă, răpire sau înscenare. Stijn Saelens, era foarte bogat, investise în castel aproape 3 milioane de euro, dar afacerile sale nu mergeau bine. El era adeptul sectei ecologice ,,Ringing Cedars”. Această sectă venerează sfânta Anastasia, o femeie misterioasă născută în Siberia și găsită goală în pădure. Ea ar fi arătat oamenilor beneficiile produselor având la bază cedrul. Nimeni nu știe încă dacă familia soției, care era împotriva dorinței lui Stijn să aplice principiile sectei la cele 90 de hectare a proprietății sale. Poate faptul că pierdea bani are ceva deaface, nu se știe. Este clar că un om tânăr, 34 de ani, bogat, tatăl a 4 copii reușiți, s-a evaporat în natură aparent fără urmă.

Noi oportunități. Societatea contemporană este confruntată cu cel puțin două fenomene de necontestat: prețul educației este în continuă creștere, iar șomajul în special pentru cei care abia au terminat școala este foarte ridcat. Iată că o nouă legislație promulgată în Canada deschide o ,,posibilitate” neașteptată pentru tinerele doritoare de câștig ușor. Începând cu 14 iulie a intrat în vigoare un decret care interzice acordarea de vize de lucru pentru dansatoarele exotice și striptizeoazele străine care deci nu vor mai putea lucra în Canada. Până acum dintre cele 38.000 de dansatoare din Canada, cel puțin 5% erau străine, în special din Europa de est și America de sud. Ca să acopere această nevoie, Adult Entertainment Association of Canada, a pregătit o campanie de publicitate destinată elevelor de liceu și colegii care le invită să candideze la aceste joburi care oferă o cale ușoară de a câștiga bani buni fără mare bătaie de cap. De fapt singura condiție este ca tinerele să aibă cel puțin 18 ani. Experții subliniază că această legislație nu rezolvă mare lucru; tinerele care practicau această ,,meserie” nu vor părăsi țara, vor practica în mod ilegal, vor aplica pentru statut de refugiați, sau se vor mărita fie și de conveniență cu canadieni.

Dubai. Răpiri. După un val de răpiri de către persoane înarmate aparținând unui clan șiit libanez, Emiratele Arabe Unite au comunicat, miercuri cetățenilor săi să părăsească imediat Libanul.

Australia. O lege nouă. Cea mai înaltă curte de justiție din Australia a declarat constituțională noua lege privind obligativitatea modificării pachetelor de țigări. Acestea nu vor mai avea culori specifice sau însemnele companiilor de tutun. Noua lege impune ca pachetele de țigări să aibă toate culoarea oliv și să aibă tipărite imagini șocante privind consecințele fumatului. Marii producători de tutun precum British American Tobacco și Philip Morris au contestat legea dar fără succes. Noua lege privind modul de ambalare a țigărilor va intra în vigoare la 1 decembrie 2012. Trebuie amintit că guvernul francez intenționează să propună Comisiei Europene modificarea legislației referitoare la vânzarea pachetelor de țigări pe continent, pentru descurajarea consumului.

Cocaină. Captură uriașă de cocaină la bordul unei nave comerciale. Poliția a urcat luni la bordul navei SV Nikolai la aproximativ 80 de km în largul portului Cadix și a confiscat peste 100 de saci cu cocaină, conform ministerului. În același timp, poliția îi aresta pe uscat, pe cei responsabili de expedierea și recepționarea drogurilor. Cargoul deținut de un grup columbian din Madrid a fost încărcat la bordul navei în America de sud de către o organizație de cetățeni bulgari, a adăugat ministerul fără a preciza despre ce stat din America de Sud este vorba. Poliția a arestat 21 de bulgari la bordul navei, șase columbieni la Madrid și patru spanioli în Galicia nord-vest. Poliția suspectează că drogurile urmau să fie transportate din Galicia către Madrid. Spania este principalul port de intrare în Europa a cocainei din America Latină și de cannabis din Maroc. Poliția realizează frecvent confiscări importante.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Productivitatea și dieta. O dietă nesănătoasă precum și lispa de exercițiu fizic poate afecta nu numai sănătatea, dar și performanța la locul de muncă. Un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Population Health Management, arată că o dietă nesănătoasă poate contribui la o scădere a productivității cu 66%, în timp ce lipsa de exercițiu fizic contribuie la o pierdere a productivității cu 50%. De asemenea, persoanele care fumează, își reduc productivitatea cu 28%. Problemele de sănătate în general au ca rezultat o scădere a productivității cu 77% și prețul pe care companiile îl atribuie acestui fenomen este de trei ori mai mare decât suma pe care o cheltuiesc pentru asigurarea medicală a salariaților, este concluzia lui Ray Merrill, profesor la Brigham Young University și autorul studiului. La studiu au participat 19.803 de voluntari care erau angajați la mai multe companii cu mii de salariați. Cercetătorii au observat că persoanele cu o vârstă între 30 și 39 de ani au avut productivitatea cea mai redusă, în timp ce persoanele cu o vârstă de 60, sau mai mult, au avut tendința să aibă cel mai mic procentaj de reducere în productivități. Persoanele care lucrează în sectorul prestărilor de servicii și trasporturi, au avut cea mai mare reducere în productivitate; iar salariații din construcții, pescuit industrial, agricultură și minerit au înregistrat productivitatea cea mai ridicată. Pe lângă o dietă nesănătoasă și lispa de efort fizic, prea puține ore dormite, pot și ele să afecteze nu numai sănătatea, dar și productivitatea salariaților. Medicii sunt de părere că opt ore de somn, cel puțin 30 de minute pe zi de efort fizic, și o dietă bogată în fructe și vegetale, poate ajuta nu numai la o viață lungă, dar și la o carieră profesională de durată.

Textul săptămânii. ,,Pământul se rupe, pământul se sfărâmă, pământul se crapă, pământul se clatină ca un om beat, tremură ca o colibă; păcatul lui îl apasă, cade și nu se mai ridică”.                              Isaia 24,19-20

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 33/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-