19
Views

                     SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 2 August 2012

Siria. Cel puțin 110 persoane au fost ucise miercuri în Siria, unde se înregistrează intense confruntări militare în Damasc și Alep, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Acest bilanț include 67 de civili, 29 de militari și 14 insurgenți, conform acestei organizații. La Alep (nord), au izbucnit confruntări între clanul Berri, care susține regimul Bashar Al-Assad, și insurgenții care au ocupat localitatea Bab Nairab. Marți, membri ai grupării Armata Siriană Liberă (ASL) au executat persoane din clanul Berri, printre victime numărându-se și un important lider tribal, Zeino Berri. O sursă din cadrul serviciilor de securitate a declarat că, în urma executării liderului tribal, clanul a decis să răzbune moartea acestuia. Siria se confruntă, din martie 2011, cu revolte violente împotriva regimului Bashar Al-Assad și confruntări armate soldate cu peste 20.000 de morți. Bilanțul victimelor nu poate fi verificat din alte surse.

Proiect de rezoluție în Adunarea Generală ONU în sensul demisiei lui Bashar Al-Assad. Statele arabe au prezentat miercuri un proiect de rezoluție simbolic în Adunarea Generală ONU care îi cere președintelui Siriei, Bashar Al-Assad, să demisioneze și să predea puterea unui guvern de tranziție. Proiectul le cere forțelor armate siriene să înceteze atacurile. Votul este programat joi dimineață, relatează ABC News. Tările arabe critică Rusia și China pentru că au împiedicat adoptarea unor rezoluții pe tema Siriei în Consiliul de Securitate ONU. Adunarea Generală ONU nu are nici o autoritate pentru a impune aplicarea deciziilor, dar un vot larg ar fi un semnal moral și simbolic adresat regimului Bashar Al-Assad.

Obama și premierul turc susțin accelerarea tranziției în Siria fără Bashar al-Assad. Președintele Statelor Unite Barack Obama și premierul turc Recep Tayyip Erdogan doresc o ,,accelerare a tranziției politice” în Siria, și plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, a anunțat Casa Albă luni, după o conversație telefonică între cei doi lideri. Obama și Erdogan și-au exprimat de asemenea îngrijorarea tot mai mare cu privire la atacurile fără milă ale regimului sirian împotriva propriului popor, cel mai recent la Alep, a precizat președinția americană într-un comunicat. Această conversație între doi aliați apropiați în cadrul NATO a avut loc în contextul în care rebelii sirieni au marcat un punct, luni, prin preluarea controlului asupra unui post de control-cheie care le permite să trimită întăriri și muniție către Alep, transformat în câmp de luptă între insurgenți și armată.

Uganda epidemia de Ebola a intrat în capitală. Epidemia de Ebola din Uganda (Ebolavirus, febra hemoragică) care până acum afecta numai vestul țării și-a făcut apariția și în capitala țării Kampala, făcând prima victimă. În ultimile 3 săptămâni s-au înregistrat în vestul țării 14 decese provocate de Ebola. Numai că datorită concentrației mari a populației și a condițiilor de igienă precare, epidemia riscă să se extindă mult mai rapid. Într-o alocuțiune televizată, Yoweri Museveni, președintele țării a făcut un apel solemn la populație să evite orice contact direct, mai ales de natură sexuală, să nu atingă pe cei morți de ceea ce poate avea simptomele caracteristice de Ebola, și să fie extrem de vigilenți.

Inundații devastatoare în Coreea de Nord. Cel puțin 119 persoane au murit în Coreea de Nord în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de precipitațiile din iulie, anunță agenția oficială KCNA, în timp ce Crucea Roșie a evocat necesitatea unor ajutoare urgente pentru sinistrați. KCNA a precizat că 31 de persoane au murit și alte 16 sunt date dispărute în urma alunecărilor de teren produse duminică și luni. Inundațiile grave au distrus peste 30.000 de hectare de terenuri agricole. Aproximativ 84.000 de persoane au rămas fără adăpost în urma intemperiilor.

Benjamin Netanyahu. Iranul nu a putut fi convins să oprească programul nuclear. Este vremea acțiunii. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, afirmă că asigurările oferite de Statele Unite privind posibilitatea unei intervenții militare, în ultimă instanță, împotriva Iranului, nu sunt suficiente pentru a opri regimul islamist de la Teheran să se doteze cu arme nucleare. ,,Regimul de la Teheran crede că membri comunității internaționale nu manifestă suficientă voință pentru a opri Iranul”, a spus Netanyahu după ce secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a reiterat miercuri, în Israel, că Statele Unite mențin opțiunea militară în cazul Iranului, conform BBC News online. Regimul islamist de la Teheran susține că programul nuclear iranian are scop strict civil, dar Occidentul și Israelul suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme atomice. Domnul Panetta a declarat în urmă cu câteva luni că, dacă nu vor mai exista alte opțiuni, America va acționa… Dar aceste declarații încă nu au convins regimul iranian să oprească programul nuclear. Această situație trebuie să se schimbe și trebuie să se schimbe rapid, pentru că timpul pentru rezolvarea pe cale pașnică a acestei situații tinde să expire, a avertizat Netanyahu. Statele Unite au avertizat Israelul să nu efectueze vreun atac unilateral împotriva instalațiilor nucleare iraniene, însă Netanyahu a sugerat marți că statul evreu ar putea opta pentru o intervenție militară. ,,Când este vorba de existența noastră, nu ne bazăm pe nimeni altcineva, nici măcar pe cei mai buni prieteni”, a atras atenția Netanyahu.

Olimpiada. Controverse înaintea festivității de deschidere. Încă înainte de deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Londra, au avut loc câteva controverse care sunt revelatoare pentru starea de spirit și relațiile din societatea contemporană. Primul incident și prima victimă a fost atleta greacă Voula Papachristou, care a fost exclusă de la jocuri încă înainte de a părăsi Grecia. Comitetul Olimpic Grec a luat această măsură ca răspuns la comentariul ei care remarca că Grecia este acum plină de emigranți africani, ceea ce oferă un avantaj țânțarilor care vor avea la dispoziție sânge din țara lor. În zadar scuzele atletei și protestele grupării de extrema dreaptă Golden Dawn, sancțiunea a fost menținută și ea va urmării olimpiada la televizorul din salon. Oricine știe că remarca Voula Papachristou, nu este ceva izolat, că mulți gândesc și spun aceasta, că partidul Golden Dawn a obținut la ultimile alegeri 7% din voturi, și că are 18 deputați în parlament, numai că Voula a fost singura care a avut de pierdut pentru gluma ei. Înainte ca festivitatea oficială să aibă loc, au început deja la Glasgow, preliminariile competiției de fotbal feminin, ocazie cu care spiritele s-au încins din nou, probabil datorită ignoranței caracteristice occidentalilor pentru care realitățile geografice și politice sunt destul de confuze. Așa de exemplu cu ocazia meciului de fotbal dintre echipele din Corea de Nord și Columbia, fotografia jucătoarelor coreene a fost prezentată pe fondul steagului Coreei de Sud. Jucătoarele s-au simțit extrem de ofensate și au părăsit imediat terenul. Imediat organizatorii au schimbat steagul cu cel potrivit și s-au scuzat. Chiar și primul ministru David Cameron a subliniat că nu este vorba de nimic cu caracter politic, numai o simplă greșeală. O altă gafă a organizatorilor au fost greșelile din biografia atleților ukrainieni. Este vorba de sportivi ruși care au fost născuți în Ukraina pe vremea Uniunii Sovietice. Websitul competiției london 2012.com descrie orașul Lvov (în rusește) sau Lviv în ukrainiană ca fiind în Rusia, iar Ukraina este descrisă ca o regiune a Rusiei. Desigur explicația că englezii sunt ignoranți și că nu cunosc geografia sau istoria Rusiei nu este suficientă deoarece exact în acest fel au tratat autoritățile sovietice aceste țări ocupate ca fiind regiuni ale patriei mamă.

De necrezut. După evenimentele din 11 septembrie, călătoria cu avionul a devenit dificilă, verificări după verificări, examen radiologic și percheziție corporală, câte și mai câte. Iată însă că săptămâna trecută în plină efervescență preolimpică, când securitatea din aeropoartele engleze trebuia să fie maximă, un băiat de 11 ani a demonstrat contrariul. Liam Corcoran, a decis să fugă de acasă. Fiind cu mama sa în mall Wythenshawe Civic Centre, din apropiere de aeroportul Manchester, el a găsit că este momentul să-și aducă la îndeplinire planul. Așa că fără ca mama să își dea seama, el a plecat din mall. Cum aeroportul nu era departe, numai 3 mile, nu a avut probleme să ajungă acolo. Până aici nimic neobișnuit; părinți distrați sau nepăsători, copii care nu ascultă, se găsesc peste tot. Numai că în ciuda faptului că nu avea asupra lui nici un act, dar nici pașaport, nici bani, nici bilet de avion. Liam a trecut prin toate controalele de securitate, bilete, poliție de frontieră etc. și a ajuns într-un avion al companiei Jet2.com, mai precis zborul LS791 cu destinația Roma aeroportul Fiumicino. Atunci când avionul era în zbor de aproape o oră, pasagerii au semnalat personalului de serviciu cazul pasagerului clandestin, care de altfel nu făcea nici un mister de situația lui. Foarte vorbăreț el explica vecinilor săi, cum a plecat de acasă, și cum s-a îmbarcat alăturâdu-se altor familii numeroase. Odată ajuns la Roma, băiatul a fost reținut în avion și expediat înapoi acasă cu același avion. Echipajul și cei de la securitate suspendați pentru neglijență gravă. M-am gândit imediat la călătoriile din copilărie când tata repeta totdeauna pe peronul gării ,,numărați copiii și bagajele”. Dacă ar fi făcut așa, desigur că ar fi descoperit că au un copil în plus. Și m-am mai gândit de această dată în mod serios și cu tristețe că prea adesea mulți creștini cred că se vor putea strecura în cer așa cum s-a strecurat tânărul Liam în avion, profitând de îmbulzeala și neatenția celor din jur, că mergând cu mulțimea va ajunge la destinație oricum. Sper că vor realiza că nu merge așa.

Era un băiat așa de bun. Este surprinzător cum opinia publică judecă diferite acte sau persoane, cum aude și reține numai ceea ce dorește, sau speră să se întâmple. Mă gândeam la aceasta citind despre autorii a câteva recente evenimente care au populat paginile ziarelor. Când s-a relatat despre criminalul nazist Laszlo Csatary, în vârstă de 97 de ani, care trăia liniștit la Budapesta, vecinii au vorbit despre un bătrânel simpatic care nu deranja pe nimeni. La fel și despre James Holmes, autorul dramei din Aurora Colorado, foștii profesori, cei care îl cunoșteau, descriau un student inteligent; într-un cuvânt era un băiat de treabă. Un incident recent care a avut loc lângă cascada Niagara în Ontario Canada, a scos în evidență aceeași discrepanță între realitate și percepție. Pe malul râului care duce la cascada Niagara, un polițist urmărea un tânăr de 18 ani Ryan Dube. Deodată tânărul a sărit zidul despărțitor dintre trotuar și râpă, polițistul l-a urmat și amândoi au căzul în râpa adâncă de 30 metri. Ryan Dube a murit pe loc, polițistul a fost ridicat cu o macara și evacuat la spital cu picioarele rupte. În ziua următoare, tatăl și fratele său organizau un fel de ceremonie la locul accidentului și explicau ziariștilor și trecătorilor, ca Ryan era un băiat bun săritor și gata să ajute pe oricine. Este drept că nu își terminase școala, că fusese la pușcărie de multe ori, că locuia acum într-o instituție pentru tinerii criminali care sunt în reeducare la ieșirea din închisoare dar era un băiat bun, voia să se îndrepte. Am găsit interesant cum și în viața noastră, persoane care sunt aproape creștini cred că aceasta este suficient.

India. Pană de curent gigantică. În mai puțin de 48 de ore, India a cunoscut a două pană de curent care a afectat de această dată jumătate din țară. Cu două zile mai înainte, 370 de milioane de locuitori au rămas fără electricitate. De această dată 620 de milioane au fost afectați, 20 din cele 28 de state ale Indiei. Este vorba de statele din nordul și nordestul țării care au rămas fără curent electric. Având în vedere densitatea populației și suprafața Indiei, aceste incidente au repercursiuni extrem de serioase. Peste 400 de trenuri au rămas blocate în gări, în New Delhi capitala țării metroul a fost paralizat, circulația și așa dificilă a devenit un adevărat coșmar datorită semafoarelor care nu mai funcționau. Statul Bengale-Occidental din estul țării și capitala sa Calcutta, au fost de asemenea afectate, în plus într-o mină de cărbune 200 de mineri au rămas în subteran deoarece instalațiile de evacuare nu mai funcționau. Întrucât incinerarea este metoda de a proceda la îngroparea morților, în multe crematorii datorită întreruperii instantanee a curentului electric, multe cadavre au rămas doar pe jumătate arse. Este clar că industria și nevoile energetice ale Indiei depășesc cu mult capacitatea de producție, ministrul energiei Sushil Kumar Shinde, sublinia că statele consumă mai multă electricitate decât cota alocată.

Mali. Omorâți cu pietre. Nordul Mali, ceea ce înseamnă de fapt mai mult decât jumătate din țară, este sub ocupația grupurilor islamiste, care au început să aplice cu strictețe Sharia, adică legile islamiste. Pe lângă distrugerea monumentelor istorice datând de secole, ei terorizează populația. Biciuirea în piața publică este un lucru curent. Săptămâna aceasta a avut loc în localitatea  Aguelhok, prima execuție publică prin omorârea cu pietre. În fața a peste 200 de persoane, un cuplu care locuia în afara orașului, acuzat că trăiesc împreună fără a fi căsătoriți, au fost executați. În mod clar cei doi erau împreună de multă vreme având deja 2 copii, ultimul de 6 luni, dar aceasta nu i-a împiedicat pe șefii grupului armat islamist Ansar Dine (apărătorii islamului) aliați ai grupului al Qaida în Magrebul islamic (Aqmi) să pronunțe și execute fără ezitare sentința.

Rusia proces. Săptămâna aceasta a avut loc la Moscova procesul celor 3 membre ale grupului intitulat Pussy Riot, ele sunt acuzate de huliganism. Acest grup este bine cunoscut pentru acțiunile care le întreprind împotriva noului președinte Vladimir Putin. Cu 2 săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din luna martie, 5 tinere aparținând acestui grup au făcut erupție în catedrala din Moscova, și pentru un minut au întrerupt slujba dansând în jurul altarului cântând ,,fecioara Maria dă-l afară pe Putin”. Ele au proferat insulte la adresa preoților ortodocși în special a patriarhului Kirill, care îl susține pe președinte. Înregistrată și publicată în mod masiv pe internet, această ,,rugăciune punk” a făcut ocolul planetei. Patriarhul Kirill a caracterizat acest act ca blasfemie și a condamnat pe cei care sugerau că biserica ar trebui să le ierte. Ele sunt în închisoare, și tribunalul a decis că vor mai rămâne cel puțin până anul viitor. În ultimii ani datorită implicării active în viața politică, și a faptului că susține regimul, biserica ortodoxă a câștigat în influență și a devenit un actor important în viața publică. În ciuda faptului că cele 3 tinere (2 dintre cele care au participat la atac nu au fost identificate) și-au cerut scuze și explicat că acțiunea lor a fost politică și nu au nimic cu biserica, majoritatea rușilor dezaprobă acțiunile lor.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Zâmbiți vă rog. Dacă ai pulsul ridicat, încearcă să zâmbești mai mult, sugerează cercetătorii americani. Un zâmbet pe buze poate reduce pulsul și are darul să reducă stresul, este concluzia unui studiu publicat recent în revista medicală americană Psychological Science. ,,Când ești înțepenit în trafic, sau când te găsești în alte situații stresante, încearcă să zâmbești pentru un moment; nu numai că te va ajuta să te simți mai bine, dar poate să fie de ajutor și inimi” a declarat Dr. Sarah Pressman, profesor de clinical psyhologie la University of Kansas. La studiu ei au participat 169 de studenți care au fost încurajați să zâmbească cât mai mult, și au fost observați de o echipă de cercetători. La sfârșitul studiului s-a observat că studenții care au zâmbit cel mai mult, au avut o reducere în numărul bătăilor inimii, în comparație cu cei cărora le-a fost mai greu să zâmbească. Un studiu similar efectuat la Mayo Clinic a arătat că pesoanele care au obiceiul să râdă mai frecvent, au un sistem imun mai puternic și se înbolnăvesc mai puțin în comparație cu cei care au tendința să fie mai triști. Un al treilea studiu efectuat la University of Maryland Medical Center (UMMC), arată că persoanele cu o istorie de maladii cardiovasculare au înclinația să râdă sau zâmbească mai puțin decât restul populației. ,,Știm că nefumătorii și cei care au dieta scăzută în grăsimi au un risc redus de boli cardiovasculare, poate că este cazul să sfătuim pacienții noștri să fie mai veseli” a adăugat Dr. Michael Miller, director la Center for Preventive Cardiology la UMMC.

Textul săptămânii. Sufletul meu așteaptă pe Domnul, mai mult decât așteaptă străjerii dimineața, da, mai mult decât așteaptă străjerii dimineața. Psalmul 130,6

Petre șI Paul Gheorghe

Ora Profetica 31/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-