15
Views

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 25 Iulie 2013

Papa în Brazilia. Zilele Mondiale ale Tineretului. In acest moment au loc în Brazilia mai precis la Rio de Janeiro pe celebra plajă Copa Cabana, zilele mondiale ale tineretului. Brazilia este țara cu cei mai mulți catolici din lume, dar în același timp este și țara în care biserica catolică pierde cei mai mulți credincioși, circa 1 milion pe an. Din acest motiv prezența papei la acest eveniment este de o importanță capitală mai ales că papa este argentinian. Aceasta este prima sa călătorie în străinătate de la preluarea pontificatului său. Încă înainte de a pleca, papa Francis a trimis mesaje puternice vorbind despre umilință și abandonarea goanei după bani. El a călătorit cu un avion de linie. La coborârea din avion s-a întâlnit cu președinta Braziliei, Dilma Rousseff, după care a luat loc într-o mașină Fiat obișnuită. În timpul vizitei el va folosi un Jeep deschis, nimic din luxul și fastul vizitelor precedenților papi. În permanent contact cu populația, oprindu-se să îmbrățișeze pe cei care îl aclamau și să binecuvânteze copiii. În timpul acestei prime zile a avut loc un incident interesant, mașina a greșit drumul; în loc să o ia pe banda centrală care fusese eliberată, s-a angajat pe cea laterală unde a rămas blocată în trafic. Zeci de oameni s-au precipitat să-l salute și atingă pe papa care nu s-a speriat în timp ce serviciul de ordine era cuprins de panică. și nu fără motiv nu toată lumea este bucuroasă de vizita papei. Poliția din Rio de Janeiro a dispersat luni seară cu gaze lacrimogene manifestanții care protestau împotriva costului ridicat al acestei vizite: 40 de milioane de euro. De asemenea s-a anunțat, că duminică a fost găsită o bombă artizanală în toaleta din parcarea sanctuarului Sf. Maria din Aparecida (statul Sao Paulo), unde miercuri papa Francisc urma să oficieze o slujbă religioasă. Aceasta a obligat autoritățile braziliene să sporească măsurile de securitate. Aproximativ 5.000 de militari și polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea papei și a credincioșilor care vor participa la ceremonii. Papa, a cărui devoțiune este îndeosebi îndreptată spre Sfânta Fecioară Maria, a decis să includă în programul său și catedrala din Aparecida, un program conceput inițial pentru predecesorul său Benedict XVI.

China. Cutremur devastator. În nord vestul Chinei provincia Gansu s-a înregistrat luni un cutremur puternic de 5.98 grade urmat la numai o oră de un altul de 5.6 grade. Ca urmare a acestui cutremur, cel puțin 75 de persoane și-au pierdut viața iar alți 400 au fost răniți. În următoarele ore s-au înregistrat nu mai puțin de 371 afterșoc, seisme de mai mică intensitate. Aceste mișcări seismice s-au resimțit până la o distanță de 400 km est în orașul Lanzhou, capitala provinciei. De asemenea s-au înregistrat numeroase pagube materiale. Cel puțin 5.600 locuințe în regiunea Zhangxian au fost deteriorate în mod grav, iar 380 au fost distruse în întregine prăbușindu-se. Evaluările preliminare estimează pagubele la peste 32 milioane de dolari. Din nefericire acest cutremur nu este decât ultimul dintr-o serie de evenimente tragice: în aprilie 2013 a avut loc în provincia Sichuan un cutremur de 6.6 grade care a ucis cel puțin 160 de persoane. În septembrie 2012 a avut loc un alt cutremur de 5.6 grade în sud vestul provinciei Yunnan și Guizhou care a omorât cel puțin 80 de persoane. În martie 2011 un altul de 5.4 grade în Yunnan cu 22 de victime. În aprilie 2010 provincia Qinghai a fost lovită de un cutremur de 6.9 grade care a omorât peste 1.100 și în fine în mai 2008 în provincia Sichuan s-a înregistrat unul de 7.9 grade care a făcut 90.000 de victime.

Irak activitatea Al Qaida în plină expansiune. Nu trece o zi fără ca agențiile de presă să nu anunțe laconic și resemnate că în Irak au avut loc atentate și că un număr de persoane și-au pierdut viața. Dacă cu ani în urmă era vorba de ,,invadatori păgâni” acum este vorba de irakieni, mai ales femei, copii și bătrâni, ceea ce este și mai trist. Săptămâna aceasta Al Qaida a anunțat cu emfază că au atacat cu succes două închisori din împrejurimile Bagdadului și au eliberat peste 500 de prizonieri. Este vorba de închisoarea de la Abou Ghraib unde în cursul atacului au fost uciși 10 polițiști și 4 teroriști, și de cea din Tadji, unde 16 polițiști și 10 atacanți au murit. În comunicatul lor teroriștii au spus că au omorât 120 de gardieni de închisoare. În orice caz luptele nu au încetat decât atunci când a intervenit armata. Acești luptători aparținând noii formații numite Statul Islamist Irakian, sunt conduși de comandantul Abou Bakr el Bagdadi, ei au lansat operațiunea denumită „să dărâmăm zidurile”. Observatorii politici sunt de acord că atacurile reușite împotriva închisorilor, a posturilor de poliție, și a altor instituții oficiale este dovada faptului că guvernul pierde controlul asupra teritoriului țării. Aceste atacuri sunt opera islamiștilor suniți aparținând grupării Statul Islamist Irakian, care atacă comunitatea șiită care este dominantă în guvernul irakian.

Orașul Detroit a declarat faliment. Săptămâna trecută orașul Detroit a declarat pur și simplu faliment. Odinioară cel de al 4-lea oraș american ca populație și mândru de a fi leagănul industriei de automobile americane, orașul este astăzi o ruină pradă gangurilor și vânzătorilor de droguri. Deși aproape ignorat de presa americană acest eveniment vorbește cu tărie despre situația economică și socială a țării. Acest proces a început cu ani de zile în urmă. Așa că cererea făcută de Kevyn Orr, managerul situației de urgență numit de statul Michigan, de a cere protecția pe care justiția o acordă celor care declară falit, nu a fost în realitate o surpriză. Cu o datorie de cel puțin 18.5 miliarde de dolari și în absența intervenției guvernului federal, orașul nu avea în fond altă soluție. Ceea ce era după anii 1940 leagănul industrie americane, cu cei 3 principali constructori de automobile, fabrici de armament și tot felul de alte industrii, a devenit o ruină jalnică. Odată cu declinul economiei, populația a scăzut cu 63%. De la 2 milioane de locuitori bine plătiți în 1950, la 713.000 în prezent. În ultimii ani șomajul a atins cifre record: 27.8% în 2009, 16.3% în prezent. Datorită acestui fapt s-a produs o criză imobilară. Peste 78.000 de proprietăți sunt abandonate, deci orașul nu mai percepe taxe, în 2011 numai 53% din proprietari și-au plătit taxele, iar puținele case care nu sunt încă abandonate nu găsesc cumpărători. Cine vrea să se mute într-un cartier plin de case abandonate, arse sau parazitate de drogațiț Un alt factor, cheltuielile excesive ale orașului datorate în parte faptului că mai toți salariații sunt membri ai sindicatelor; în oraș operează 33 de sindicate care au negociat și obținut salarii tot mai mari. Dacă la aceasta adăugăm criminalitatea record care a fost de 15.245 incidente raportate în 2011, ceea ce înseamnă de 5 ori mai mare decât media națională, corupția politicienilor și a administratorilor, tabloul dezastrului devine evident. De fapt proasta gestiune și corupția sunt incriminate în starea deprolabilă a orașului: străzi desfundate, clădiri în paragină, ruine abandonate, terenuri virane, 40% din rețeaua de iluminat public în pană, doar 1/3 din ambulanțele orașului sunt în serviciu, sistemul de alimentare cu apă și colectă a gunoaielor în stare proastă. Anunțând această știre, Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, o prezenta ca o veste bună, ceea ce oricine înțelege că este departe de fi adevărat.

Samariteanul nemilos, versiune modernă sau despre omenie. Vă informam în numărul trecut despre accidentul de tren din Franța unde pe 12 iulie un tren de persoane a deraiat în gara Bretigny. De obicei cu asemenea ocazii se subliniază eroismul celor care au acordat primul ajutor și mai ales al anonimilor care deși nu era meseria lor, au sărit să dea ajutor. Ceea ce nu este prea plăcut să se menționeze este faptul că în asemenea ocazii au loc și acte de banditism. În pofida încercării autorităților de a mușamaliza asemenea acte, presa din Franța a dat publicității rapoarte confidențiale care menționează că imediat după accident tineri din cartierele învecinate au apărut la fața locului și au început să fure bagajele răspândite între linii, ba chiar și portofelele și telefoanele celor răniți. Mai mult chiar alții au așteptat la o intersecție din apropiere pe unde trebuiau să vină pompierii și salvările și le-au atacat cu bolovani în încercarea de a da timp ,,colegilor” să curețe locul. Desigur că un ministru de interne care vrea să dea impresia că țara merge bine nu este dispus să recunoască că a avut nevoie de un efectiv important de polițiști ca să țină mulțimea la distanță. Forțați de rapoartele publicate în presă și de reclamația depusă de Nathalie Kosciusko-Morizet, deputata locală a unui partid de opoziție, prefectura a declarat că anchetează, dar cu siguranță nu au fost chiar așa de mulți răufăcători cum se spune.

Spania accident feroviar. Miercuri seara la ora 20,42 trenul de pasageri circula pe ruta Madrid-Ferrol a deraiat în apropiere de gara din Santiago de Compostela. Potrivit martorilor oculari și a primelor rapoarte oficiale, trenul circula cu viteză foarte mare. Într-o zonă în care trebuia să aibă 80 km/oră a avut între 180 – 220 km/oră. La o curbă foarte strânsă în preajma podului de la Angrois, la 4 km de la gara Santiago de Compostela trenul a ieșit după șine. Câteva din cele 13 vagoane s-au răsturnat, unele au luat foc. Trenul era arhiplin cu călători care mergeau la o sărbătoare a Sfântului Jacques patronul galitienilor. După ultimile știri sunt 78 de morți și 178 de răniți, practic nimeni nu a scăpat întreg. Este cel mai mare accident de tren din istoria modernă a Spaniei. Numeroase personalități politice printre care și primul ministru spaniol  Mariano Rajoy s-au deplasat la fața locului.

Franța violențe pe fond de revoltă împotriva autorității poliției. În localitatea Trappes, în apropiere de Paris au avut loc în ultima săptămână acte de revoltă. Grupuri de tineri au aruncat cu pietre în mașinile poliției, au dat foc la mașini și distrus imobile aparținând guvernului. În ciuda vizitei ministrului de interne, a unei prezențe a forțelor de ordine în număr foarte important, a arestării și condamnării celor care produceau tulburările, atmosfera este departe de a se liniști. Totul a început pe 18 iulie când poliția a oprit o femeie care purta voal integral, pentru un control de identitate. Trebuie notat că în Franța începând din 2011 portul voalului integral este interzis în public, iar poliția poate opri pentru un control de identitate pe cine crede de cuviință. Este legal. Așadar în cursul acestui control, soțul femeii a devenit agresiv față de polițiști sărind la gâtul unuia dintre ei, aceștia l-au imobilizat și arestat. Trecătorii au intervenit și de aici totul a degenerat. Polițistul în cauză prezintă vânătăi la gât și pe mâini, deci nu este vorba de o acuzație nefondată. Soțul face turul stațiilor de Tv și radio și se plânge că polițiștii au fost nepoliticoși. El recunoaște că nu este prima dată când soția este oprită și amendată pentru că poartă voalul. Am găsit interesant de subliniat că amândoi soții sunt în vârstă de 21 de ani, sunt francezi de sușe convertiți la islam pe care înțeleg să-l practice fără nici o restricție.

Atentate dejucate. Presa din Germania relatează faptul că Republica Federală ar fi reușit să dejoace noi atentate, pe care le-ar fi pus la cale grupări de extremă dreapta. Unii observatori se declară surprinși de radicalizarea acestora. Miercurea trecută, unități antitero au organizat în Elveția, Olanda, dar și Germania, ample razii împotriva unei grupări neonaziste, despre care procurorii germani spun că ar fi plănuit atentate cu bombă în scopul „înlăturării sistemului politic al Republicii Federeale”. În cele două țări, dar și în Germania, polițiștii au percheziționat locuințele a șase suspecți. Conform informațiilor apărute în presă, acțiunea s-a soldat cu confiscarea mai multor suporturi digitale de date. Evaluarea informațiilor stocate pe acestea ar putea fi însă dificilă. Suspecții, scriu ziarele germane, ar fi criptat datele cu ajutorul unui program creat de ei înșiși. Nu a fost efectuată nici o arestare, împotriva celor vizați neexistând capete de acuzare temeinice. Procuratura germană a deschis încă de acum câteva luni o anchetă împotriva celor vizați, care și-ar fi procurat arme și material explozibil. Ei sunt suspectați că ar fi creat o grupare teroristă, o așa-numită „grupare a vârcolacului”. Termenul își are originile în timpul celui de-al Treilea Reich, când șeful SS, Heinrich Himmler a înființat organizația subterană „Vârcolacul”, formată din mici trupe speciale de comando, al căror scop erau acțiunile de sabotaj împotriva inamicului. Acesta ar fi fost sursa de inspirație a celor șase suspecți intrați în vizorul autorităților germane.

Franța un timbru care poartă imaginea activistelor Femen. In Franța a fost pus pe piață cu mare pompă ultima ediție a timbrului Marianne (femeia care întruchipează republica).Portretul de pe acest timbru este oarecum stilizat cel a lui Inna Shevchenko fondatoarea mișcării Fenem. Această reprezentare grafică este rezultatul unei acțiuni de masă în care elevii de liceu din toată Franța au votat cele mai reprezentative opere după părerea lor. Realizatorii graficii acestui timbru David Kawena-Olivier Ciappa, sunt binecunoscuți pentru angajamentul lor în favoarea căsătoriei homosexualilor. Ciappa a expus o întreagă expoziție de fotografii dedicate homosexualilor. Acest timbru va fi tipărit în 2.4 miliarde de exemplare. Eu cred însă că mesajul lui are o semnificație și mai profundă. Principala țintă a militantelor Fenem care s-au distins prin aparițiile pe care le fac în locuri publice cu sânii goi și purtând inscripții injurioase, este biserica. Ele luptă împotriva credinței în Dumnezeu și sunt pentru emanciparea totală a femeilor și luptă împotriva oricăror forme de ordine, fără însă a avea un scop politic, un program sau un obiectiv de societate.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Vegetale și obiceiuri uitate. Dovleceii, sfecla, prazul, lintea, sau gulia, sunt numai niște termeni exotici rar auziți și misterioși pentru majoritatea copiilor francezi. Numai un elev din trei a auzit de aceste alimente, arată un studiu al Asociației pentru Sănătate și Mediu din Franța (ASEF), publicat recent în Franța. Studiul a pornit de la o realitate tragică: În momentul de față, copiii mănâncă prea multe grăsimi, dulciuri și prea multă sare, lucru care este vizibil. Îngrijorător de mulți copii obezi, copii cu boli cronice, boli pe care medicii până nu demult le diagnosticau exclusiv la adulți și persoanele mai în vârstă, au devenit rutină pentru medicii pediatri. Copiii au numai cunoștințe sumare despre pere, pepene și morcovi, în schimb peste 80% n-au auzit de sfeclă. Alarmant de mulți copii habar n-au cum se prepară pastele sau cartofii, în schimb dacă mănâncă friptură din carne de porc, vacă sau pasăre, garnisesc toate preparatele cu maioneză sau ketchup, și consumă numai băuturi răcoritoare acidulate. Concluziile sunt triste. Copiii nu știu ce au zilnic în farfurie, ceea ce spune foarte mult despre obiceiurile alimentare, explicând un fenomen alarmant: obezitatea la vârste fragede. și dintre acești copii se recrutează tinerii suferinzi de diabet, hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau cancer. Autorii studiului se adresează în primul rând părinților de a fi mai atenți cu ce își hrănesc copiii lor și să facă mai mult loc în farfuria acestora, preparatelor tradiționale, cu mai multe legume și vegetale. și încă un amănunt evidențiat de acest studiu pe care părinții au datoria să-l corecteze: copiii au uitat să mai toarne apă în pahare spre a-și potoli setea. La studiu au participat 910 elevi între 8 și 12 ani, la începutul acestui an, pe bază de chestionare anonime. Acest studiu este numai un exemplu despre obiceiurile nesănătoase pe care copii în Franța l-ea învățat, obecieuri care îi vor urmării pentru restul vieții. și Franța nu este unică; majoritatea țărilor europene, precum și USA sunt confruntate cu trista realitate a obezității infantile. În USA o campanie publicitară numită Play 60, încurajează copiii să iasă din casă la joacă cel puțin 60 de minute pe zi. Lucrul acesta era greu de imaginat în urmă cu numai câțiva ani, copiii nu aveau nevoie de încurajări să se ducă la joacă, din portrivă, părinții trebuia sa-i culeagă de la joacă sau terenul de sport. Însă, astăzi efortul fizic a fost înlocuit cu jocuri video și majoritatea copiilor astăzi petrec cel puțin patru ore pe zi în fața televizorului.

Textul săptămânii. ,,Cetatea cea mare a fost împărțită în trei părți, și cetățile neamurilor s-au prăbușit. Și Dumnezeu și-a adus aminte de Babilonul cel mare, ca să-i dea potirul de vin al furiei mâniei Lui”. Apocalipsa 16,19

Petre și Paul Gheorghe

 

 

Ora Profetica 30/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-