7
Views

 SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.  ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși”

Semnele săptămânii 5 Iulie 2012

O schimbare anodină? Asociația directorilor de resurse umane din Franța a propus să înlocuiască 3 sărbători creștine: Înălțarea, lunea înălțării și  cea a cinzecimii, cu alte sărbători la alegerea salariaților. Aceste sărbători se vor numi sărbători anodine, dar în ciuda aparențelor această  propunere nu este deloc anodină. Oraganismul în cauză care este o asociație profesională fără orientare politică declarată, a explicat că având în vedere diversitatea religiilor din societatea modernă, această măsură va permite o mai bună folosire a timpului după nevoile personale. Fiecare salariat musulman, sau evreu, poate alege ce zi vrea. Este interesant că dacă înlocuitoarele ,,banalizate” pot fi alese după bunul plac, sărbătorile desființate sunt precizate. Nu este prima dată când se încearcă aceasta. Guvernul Jean-Pierre Raffarin, a încercat să elimine Înălțarea, și lunea înălțării cinzecimii, iar în ultimii ani guvernul francez a făcut lunea de după paște zi lucrătoare, iar câștigul acestei zile a fost alocat fondului de solidaritate a săracilor. Este interesant de constatat că, Mgr Bernard Podvin, purtătorul de cuvânt a evecilor din Franța, a declarat într-un interviu la Europa 1: ,,catolicii nu sunt proprietarii calendarului” că ,,republica este laică” și că deși atașată la simbolurile religioase, biserica nu se opune. Dacă această schimbare va avea loc, Franța va urma Portugalia care va suprima începând cu 2013, două sărbători religioase: prima fiind Sărbătoarea lui Dumnezeu, care are loc la 60 de zile după paște, și a doua sărbătoarea tuturor sfinților, pe 1 noiembrie. Ca să completeze tabloul, noul guvern socialist al franței a anunțat că în curând va legaliza căsătoria homosexualilor. În cursul sărbătorilor: mândriei lesbiene, homosexuale, transexuale și bisexuale, ministrul familiei Dominiăue Bertinotti, a anunțat că în 2013 ei se vor putea căsători și adopta copii. Nicolas Gougain, purtătorul de cuvânt al asociației care îi reprezintă, și-a manifestat satisfacția, dar a spus că va crede când va vedea că decretul a fost promulgat. Ministrul familiei a asigurat că împreună cu ministrul justiției, lucrează la remanierea în profunzime a codului familiei, că va fi o transformare radicală nu una cosmetică.

Puncte de vedere. Opinia publică canadiană se interesează zilele acestea de un fapt divers ieșit din comun. Un tânăr din Montreal, Luka Rocco Magnotta, a ucis un student de origine chineză pe nume Jun Lin, l-a desmembrat și i-a trimis bucățile prin poștă. După o perioadă de cercetări criminalul a fost arestat în Germania și extrădat spre Canada. În cursul primei înfățișări avocatul asasinului și-a exprimat îngrijorarea dacă inchisoarea unde este ,,cazat” clientul său, corespunde exigențelor acestuia, dacă el primește îngrijirile medicale de care are nevoie. Sunt sigur că familia tânărului asasinat a fost surprinsă de această procupare pentru bunăstarea unui criminal care a comis în mod gratuit asemenea atrocități, cea mai odioasă crimă perpetuată în istoria recentă. Dacă  avocatul are o datorie profesională să se intereseze de clientul său, mult mai îngrijorătoare este reacția celor care se declară suporterii săi. În ultimii ani, Magnotta de profesie actor porno, part time, a încercat cu disperare să-și facă un nume, dar în ciuda eforturilor depuse, a rămas un anonim. Aceasta până în mai, când ca urmare a crimei sale a devenit faimos. Unii dintre acești simpatizanți sunt de părere că el trebuie să fie bolnav mintal și că ar trebui să fie absolvit de vină, alții ar dori să aibă un tatoo cu el, alții găsesc că el este o sursă de inspirație pentru ei. Așa cum se întâmplă în zilele noastre, Luka Magnotta, are o pagină Facebook, cu 1.400 de membri și numărul lor crește zilnic. Unul dintre admiratori scria: îmi place de Luka Rocco Magnotta, mă inspiră, este drăguț chiar frumos, spune o domnișoară de 21 de ani din St. Denis, Saskatoon. Acești suporteri și admiratori au fost întrebați ce cred că simt părinții lui la citirea acestor declarații, administratorul paginii de facebook a răspuns cu o înjurătură grosolană, că nu îi pasă, nu crede că are de ce să își ceară scuze. Fără comentarii.

Columbia. Vulcan. Vulcanul Nevado del Ruiz, a erupt pe 30 iunie 2012, arucând nori de fum și cenușă. Oamenii din comunitățile apropiate au fost evacuați. Această erupție amintește că, în 1985, când acest vulcan a erupt, zeci de mii de oameni au fost îngropați sub pietre.

Afganistan. Atentat. Un bărbat purtând o uniformă a poliției afgane a ucis trei membri ai Forței internaționale a NATO, duminică, în sudul Afganistanului, a anunțat ISAF. O anchetă este în curs de desfășurare, a declarat ISAF, care, ca de obicei, a refuzat să comunice naționalitatea victimelor, notează AFP, citată de Agerpres. Bărbatul, care purta o uniformă a Ordinului național al poliției afgane, o unitate de elită, și-a îndreptat arma împotriva celor trei membri ai ISAF, omorându-i, potrivit unui comunicat al ISAF. Ultimul atac de acest gen a avut loc pe 19 iunie, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, când trei bărbați îmbrăcați în uniforme ale poliției afgane au ucis un soldat al ISAF în sudul țării. 26 de membri ai ISAF, potrivit unui bilanț al AFP, au murit în circumstanțe similare în 2012. Problema securității membrilor personalului civil și militar al NATO este criticată, deoarece ei sunt însărcinați să îi antreneze pe militari, polițiști și funcționarii afgani care vor asigura și administra singuri Afganistanul după retragerea ultimelor trupe de luptă ale NATO, planificată pentru sfârșitul anului 2014. Coaliția NATO, condusă de Statele Unite, a ajuns în Afganistan la sfârșitul anului 2001 pentru a-l prinde pe Osama Ben Laden după atentatele de la 11 septembrie și a-i înlătura pe aliații săi talibani, la putere la Kabul din 1996. Occidentalii, care au instalat un regim aliat la Kabul după ce au răsturnat regimul taliban, nu au reușit cu toate acestea să învingă militar rebeliunea condusă de aceștia din urmă, deosebit de activi în sudul și estul Afganistanului.

Kenya. Grupuri islamiste atacă două biserici creștine. În orașul Kenyan Garrisa, aflat la 195 km vest de granița cu Somalia, grupuri islamiste au atacat două biserici creștine. În timpul serviciului de cult, atunci când credincioșii erau îngenunchiați la rugăciune, oameni înarmați și mascați au luat cu asalt biserica African Inland Church. După ce au ucis pe cei doi polițiști care păzeau intrarea bisericii, de fapt o baracă din lemn tipică pentru Africa, doi dintre teroriști au pătruns în biserică și au început să tragă în credincioși, alți doi așteptau afară ca să execute cu sânge rece pe cei care încercau să fugă. În urma acestui atac au fost ucise 15 persoane și rănite alte 40. În acealși oraș, un alt atac cu grenade a rănit 3 persoane.

Mali grupuri fundamentaliste islamiste distrug vestigii istorice. În orașul Timbuktu, din nord Mali, miltanți islamiști aparținând grupării Ansar Dine, o grupare teroristă de inspirație și cu legături strânse cu al Ăaeda, au distrus metodic și definitiv cele 16 mausolee al orașului. Aceste mausolee comemorând memoria unor eroi musulmani, declarate de către UNESCO monumente protejate, au fost în mod intenționat distruse într-un act de sfidare la dresa comunității internaționale și a guvernului central care este cu totul neputincios. Această acțiune se încadrează în rândul celor făcute de al Ăaeda în Afganistan, când în 2001 au distrus relicvele budiste datând din antichitate. Sanda Ould Boumama purtătorul de cuvânt al grupului a declarat că grupul Ansar Dine a distrus toate mausoleele din oraș. Alah este unul singur, aceasta este idolatrie. Noi suntem toți musulmani. Cine este UNESCO? Este demn de remarcat că toate aceste mausolee sunt musulmane, că acestea sunt relicvele unor sfinți recunoscuți și venerați de islam, unele dintre aceste monumente datează dinaintea erei musulmane și au valoare istorică unică. Luând parte la întrunirea anuală a UNESCO, care a avut loc în orașul St Petersburg, ministra culturii și a turismului din Mali, Diallo Fadima Toure, a implorat ca organizația să îi ajute. Ea și-a încheiat cuvântarea cu fraza ,,Dumnezeu să ajute mali”. În semn de solidaritate întreaga prezență a respectat un minut de tăcere în memoria monumentelor distruse.

Nu este interzis să minți. Acesta este în esență mesajul pe care l-a trimis recenta decizie a Curții Supreme a Statelor Unite. Curtea Supremă s-a pronunțat joia trecută cu 6 voturi pentru și 3 împotrivă în cazul fostului politician californian Xavier Alvarez, care a pretins că a fost decorat pentru acte de bravură în timpul servicului militar în Vietnam. În 2006 Alvarez a fost condamnat pentru că a mințit că a primit Medalia de Onoare. Hotărârea Curții Supreme invalidează de fapt legea după care el a fost condamnat, această lege numită Stolen Valor Act, condamnă pe cei care mint pretinzând că au primit onoruri militare. Curtea Supremă a fost de părere că primul amendament al constituției americane protejează libertatea de expresie, inclusiv minciuna lui Alvarez care a pretins că este deținătorul acestei distincții militare. Medalia de onoare este o distincție foarte importantă și rară. De la Războiul Civil această medalie a fost decernată la 3.457 de persoane dintre care numai 81 sunt în viață. Așa cum era de așteptat, veteranii au fost revoltați de această decizie. Locotenentul de rezervă  Hal Fritz, care a primt în 1971 această medalie pentru acte de eroism în Vietnam, a spus că tribunalul a tratat acest caz ca având deaface cu ceva abstract, dar pentru el este vorba de amintiri care sunt prețioase.

Siria. Refugiați. Numeroși soldați sirieni printre care și un general au fugit de conflictul din țara lor refugiindu-se, luni, în Turcia, a afirmat agenția de presă turcă Anatolia, transmite AFP. Printre cei 85 de militari care au dezertat se află și un general, un colonel, un locotenent colonel și alți 18 ofițeri, declară agenția citând autoritățile locale. Aceasta ridică la 14 numărul generalilor sirieni care au fugit în Turcia. Anatolia a adăugat că militarii au intrat în Turcia prin Reyhanli (sud) în cadrul unui grup ce număra în total 293 de persoane, printre care numeroase femei și copii. Turcia adăpostește peste 35.000 de refugiați sirieni și de dezertori ai armatei siriene în taberele situate în mai multe provincii aflate la frontiera dintre Turcia și Siria. După distrugerea unui avion turc de vânătoare de către Siria la 22 iunie tensiunea a crescut între cele două state vecine care au fost aliate în trecut. Distrugerea avionului, ai cărui piloți nu au fost găsiți, a sporit tensiunea deja puternică din cauza conflictului intern în curs în Siria și a susținerii acordată de Ankara insurecției împotriva regimului Bashar al-Assad. După acest incident, Turcia și-a întărit securitatea la frontieră și a trimis în aer avioane de vânătoare după ce elicoptere siriene au zburat aproape de frontiera dintre cele două state.

O boală necunoscută. O boală misterioasă ucide în 24 de ore. Organizația Mondială a Sănătății nu știe care este cauza. O boală nouă, necunoscută până acum, cu o rată a mortalității extrem de mare, a fost descoperită în Cambodgia. Simptomele includ febra severă, apoi creierul crește în dimensiuni, plămânii cedează și pacientul moare, în dercurs de 24 de ore.Boala a fost identificată până acum la copii. Dr. Beat Richner, cadrul medical care a lansat semnalul de alarmă referitor la această boală, a înregistrat o statistică înfiorătoare: 64 din cei 66 de pacienți afectați de misterioasa boală au murit. Toți erau copii cu vârste mai mici de 7 ani.Oficialii cambodgieni au solicitat asistența Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a identifica boala necunoscută. OMS a lansat o alertă globală.Testele preliminarii au arătat că nu este vorba de pneumonie sau de alte boli comunicabile obișnuite.De asemenea, gripa aviară a fost respinsă ca potențiala cauză a deceselor copiilor.„Este încă prea devreme pentru a găsi cauza, momentan încă strângem date”, a declarat Nima Asgari, un oficial OMS.Conform ziarului Phnom Penh Post, autoritățile au identificat cazuri ale noii afecțiuni în 14 provincii ale Cambodgiei.

Harta lumii. Cercetătorii din Germania au descoperit o hartă a lumii întocmită de cartograful din secolul al XVI-lea Martin Waldseemüller, bărbatul despre care se crede că a numit Americile. Documentul vechi de 500 de ani a fost găsit într-o carte nelegată într-o bibliotecă universitară din München.Copia a unei hărți din secolul al XVI-lea, cunoscută drept “certificatul de naștere al Americii”, a fost descoperită în Germania, notează BBC. Deși inițial s-a crezut că Martin Waldseemüller a făcut doar patru copii, cercetătorii de la o universitate din Munchen au găsit cea de-a cincea versiune. Astăzi, pentru a marca Ziua Independenței a Statelor Unite, cercetătorii germani vor publica online copia hărții. O versiune mai mare se găsește în biblioteca Congresului american din Washington. Această copie a fost făcută cadou Statelor Unite de cancelarul german Angela Merkel în 2007, pentru a marca 500 de ani de la “botezul” Americii. Waldseemüller a fost cel care a botezat noul tărâm descoperit după navigatorul italian Amerigo Vespucci, deoarece cartograful german a considerat că acesta a descoperit America înaintea lui Christopher Columbus.

Franța continua expulzarea romilor. Expulzările romilor, majoritatea români și bulgari, continuă în Franța, unde nu s-au găsit încă soluții durabile la problema taberelor ilegale, a denunțat asociația Romeurope, citată de Journal de Saone et Loire, în ediția electronică. De la preluarea puterii de către stânga, “au fost evacuate mai multe tabere și au fost efectuate expulzări”, a afirmat Laurent El Ghozi de la Romeurope, fără a oferi cifre. Românii și bulgarii, în special romi, constituie o treime dintre persoanele expulzate în ultimii ani de Guvernul de dreapta, a precizat el. Potrivit ultimului raport al Oficiului francez pentru imigrație și integrare (OFII), aproximativ 9.000 de români și bulgari au fost expulzați după ce au acceptat un ajutor pentru întoarcerea voluntară în țara de origine. Acestei cifre i se adaugă cea nepublicată a expulzărilor forțate.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Dieta. O dietă redusă în carbohydrate și bogată în proteine, are darul să mărească substanțial riscul de boli cardiovasculare, este opinia unui studiu european și publicat recent în revista British Medical Journal (BMJ). De mai mulți ani, mai ales în USA, dietele de tipul Atkins sau South Beach, sunt foarte la modă. Aceste diete se bazează pe un consum cât mai scăzut de carbohydrate, adică pâine albă, paste făinoase șilegune. În schimb, se recomandă să se consume cât mai multe proteine,adică carne, grăsimi, ouă, pește și produse lactate. Aceste diete au avut mare succes în anii trecuți, și încă mai au în prezent, mai ales în rândul persoanelor care doresc să slăbească. La acest studiu au participat 43.396 de femei suedeze cu o vârstă cuprinsă între 30 și 49 de ani, și care au fost observate pe o perioadă de 15 ani. Pe parcursul acestor ani, dieta participanților a fost periodic analizată.La sfârșitul studiului s-a observat că persoanele care au consumat o dietăbogată în proteine și scăzută carbohydrate au avut mai multe incidente cardiovasculare și un risc de maladii cardiovasculare elevat. În total, pe întreaga perioadă a studiului, 1.270 de incidente cardiovasculare au fost înregistrate. Dintre aceste incidente, majoritatea au fost atacuri cardiace și strokes. Unul dintre conducătorii studiului, Dr. Pagona Lagiou, profesor de epidemiologie la University of Athens, este de părere că o dietă bogată în proteine poate fi extrem de dăunătoare sănătății, iar pentru cei care doresc să slăbească recomandă să reducă porțiile de mâncare și să mărească activitatea fizică.

Textul săptămânii. ,,Pentru ce te mâhnești suflete și gemi înăuntrul meu? Nădăjduiește în Dumnezeu, căci iarăși îl voi lăuda; El este mântuirea mea și Dumnezeul meu”. Psalmul 42,11

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 27/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-