32
Views

 SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.  ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși”

Semnele săptămânii28 Iunie 2012 Uriașul cu picioarele de fier și lut. Daniel 2,33 ,,fluierele picioarelor, de fier, picioarele, parte de fier, și parte de lut”. Exact cum este descrisă în visul lui Nebucadnețar, Europa zilelor noastre este un uriaș cu picioare de fier amestecat cu lut, ba mai mult care ia apă și înmoaie lutul. Într-adevăr țările cu litoral: Grecia, Italia, Spania, sunt cele mai expuse. Pe măsura trecerii anilor se vede tot mai clar că există o diferență foarte mare între cele puternice începând cu Germania, și cele în pericol de dezagregare, ca cele enumerate, în special Grecia. Așa se face că George Soros, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri de pe glob, atrage atenția asupra problemelor economice existente în Europa, explicând că dezvoltarea acestora poate duce la crearea unui ,,imperiu german” în Europa. El declara în cadrul unui interviu acordat postului Bloomberg Television, că din perpetuarea divergențelor existente ar putea rezulta o Europă foarte, foarte diferită de societatea deschisă care a capturat imaginațiile oamenilor și a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o într-un sistem ierarhic, unde diviziunile ar deveni permanente și în loc de un grup de țări dintre care nici una nu domină, s-ar ajunge ca Germania să se afle într-o poziție de dominație permanentă, un fel de imperiu german, în timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent în depresiune. Desigur se știe că Soros, un evreu născut în Ungaria de unde a fugit în 1947, nu îi iubește pe germani, dar se pare că el poate avea dreptate, iar pe de altă parte ,,nici părțile de lut” nu fac nici un efort ca să iasă din zona ,,mlăă ș ț ă știnoasă” ba dimpotrivă. Să luăm iarăși exemplul cel mai elocvent Grecia. În octombrie 2009 abia acceptați în sistemul euro, guvernul socialist recunoștea că deficitul public nu era așa cum spuseseră de 6% din PIB ci de 13%, ca de fapt să se constate că era de 15.4% Dar ca și cum trișearea inițială nu fusese de ajuns, în perioada 2010-2011 când potrivit condițiilor impuse de creditori, Grecia trebuia să reducă numărul funcționarilor, guvernul lui Georges Papandreu a angajat în ascuns peste 70.000 de noi funcționari. Cât privește administrația locală care trebuia să fie și ea redusă, aceasta a crescut cu 5%. Este evident că în aceste condiții instituțiile financiare nu mai au încredere să le împrumute bani care se pierd într-un sac fără fund.

În Mali se aplică cu strictețe legea islamică charia. În ciuda faptului că ne aflăm în secolul 21, în destule părți ale lumii se mai aplică prevederile unor legi cu iz de ev mediu. Într-adevăr în Iran, Arabia Saudită și Afganistan, tribunalele islamiste au autoritatea să aplice pedepse prevăzute în codul legii islamiste charia. În Mali în regiunea de nord, mai precis în orașul Tombouctou, aflată sub ocupația mișcării islamiste tuarege Ansar Dine, care aplică această legislație, un cuplu de tineri, Hamaradane în vârstă de 23 de ani, și logodnica lui Zebou, au fost condamnați și au primit în piața publică câte 200 de lovituri de bici pentru că au avut un copil înainte de a se căsători. Ceea ce este ieșit din comun nu este doar faptul că pedeapsa a fost aplicată fără menajamente în piața publică, ci și faptul că în multe tradiții africane se așteaptă ca femeia să aibă copii înainte de a fi considerată aptă să se căsătorească. Numărul de copii este considerat un semn al binecuvântării lui Alah. O femeie care nu are copii este desconsiderată și de obicei trimisă acasă. Așa se face că mulți bărbați nu vor să riște să se căsătorească cu femei care nu pot avea copii. Ca să dovedească de ce sunt în stare femeile nu au probleme ca să aibă câțiva copii înainte de a se căsătorii. Potrivit tradițiilor diferitelor triburi, copiii aparțin tatălui care îi va recupera când au câțiva ani, sunt crescuți de familia femeii ori vor face parte din ,,zestrea” ei și vor trăi în casă cu soțul ei. În Mali, care era în general o țară laică, profitând de dezorganizarea puterii centrale de la Bamako, două formații islamiste: mișcarea musulmană dar laică numită Mișcarea Națională de Liberare Azawad, și gruparea islamistă dură Ansar Dine, au luat puterea și acționează ca un stat independent. Ansar Dine controlează orașele Tombouctou, Gao și Kidal, care sunt cele mai mari orașe din nordul țării.

Turism în Israel. Nimeni nu poate contesta că în ciuda riscurilor, Israelul rămâne o destinație turistică care atrage turiștii din lumea întreagă. Pasionați de istorie, religie, sau pur și simplu turiști de meserie, în fiecare an aproape 4 milioane de persoane vizitează locurile sfinte. În afară de biserici, localități cu nume biblic, moschee, și  vestigii arhelogice, Israelul oferă și alte atracții mai puțin cunoscute. Una dintre ele este Caliber 3, un poligon de tir aflat la Gush Etzion, la sud de Jerusalim, în Cisiordania. Aici începând din 2007 se predau cursuri de antiterorism. În această tabără, foști |membri ai unităților de elită israeliene dau turiștilor cursuri de tras cu arma, organizarea unei apărări împotriva unui invadator, sau cum să reacționezi în cazul unui atac terorist, sau a unei luări de ostatici. În prospectul acestei tabere, organizatorii explică cum tabăra îmbină valorile sionismului cu exercitarea de a trage cu arma, și a învăța ceva unic. Directorul centrului se felicita de sucesul acestui fel de turism subliniind totodată că el este așa de înfloritor deoarece sunt o mulțime de amatori veniți din lumea întreagă care vor să experimenteze ce înseamnă să tragi într-un terorist. Caliber 3 nu este singurul loc în care turiștii pot avea asemenea experiențe; agenția de turism IU30 oferă și ea lecții de tir pentru turiști. Iar misiunea de luptă contra terorismului în Israel, oferă plimbări turistice în jurul instalațiilor de securitate interzise publicului, cât și posibilitatea de a întâlni instructori militari de meserie.

Israelul expulzează imigranții ilegali. Greu de imaginat într-un stat care trăiește sub stare de asediu, dar în ciuda măsurilor de protecție antiteroriste, în Israel trăiesc cel puțin 60.000 de imgranți ilegali provenind în special din Sudan, Sudanul de Sud, Erytrea, Coasta de Fildeș și alte țări africane. Primul ministru Benyamin Netanyahou, a asigurat că operația intitulată ,,întoarecerea acasă” are ca scop repatrierea celor care s-au infiltrat în Israel. În mod oficial cei 35.000 Erythreni și cei 15.000 de Sudanezi nu sunt vizați, deocamdată. Primii refugiați care au fost expulzați cu avioane charter, au primit 1.000 pentru fiecare adult și 400 euro de copil ca ajutor de repatriere. În principiu poliția nu face mare deosebire între refugiații politici și cei economici, și până la urmă din țările prioritare sau din altele, odată arestați ei sunt deportați. Într-adevăr mulți dintre ei sunt din Darfur, unde sunt încă lupte, dar atitudinea populației care a atacat cartierele în care locuiau acești imigranți, a determinat guvernul să ia măsuri. În zilele următoare Knessetul, va vota o lege care va pedepsi cu 2 la 3 ani închisoare patronii care angajează imigranți ilegali. Populația este deranjată că acești imigranți fac munci care ar fi trebuit să revină israelienilor, că în cartierele locuite de ei starea de igienă este deplorabilă, primăriile sunt împovărate cu cheltuielile pe care le fac cu grădinița și școala pentru copiii lor, deci în felul lor fiecare este deranjat de prezența lor. Am auzit un interviu cu un asemenea imigrant, și am fost mirat de faptul că el declara că este musulman, că în țara lui va fi persecutat, nu era clar de ce, și că Israelul ,,are datoria” să îl găzduiască.

China. Cutremur. Un cutremur 5,7 grade s-a produs într-o zonă muntoasă din sud-vestul Chinei. Potrivit agenției China Nouă, 2 persoane au murit și peste 100 au fost rănite. Cutremurul a fost urmat, două minute mai târziu, de o replică de 3,3 grade și a fost resimțit puternic în provinciile Yunnan și Sichuan, epicentrul fiind localizat la granița dintre acestea. Institutul american de geofizică (USGS) a măsurat o magnitudine de 5,5, și s-a produs la o adâncime destul de mică, de 9,3 km.

Argentina. Accident de circulație. Unsprezece persoane, dintre care opt jandarmi, au murit și alte 49 au fost rănite în provincia argentiniană Chubut (Patagonia), după o coliziune între două autobuze ale jandarmeriei și un camion, conform anunțului făcut de guvernatorul regiunii, Martin Buzzi, relatează AFP. Victimele sunt cei trei șoferi ai vehiculelor și opt jandarmi care fuseseră trimiși în provincia Chubut după ce compania petrolieră Panamerican Energy (PAE) a semnalat mai multe acte de vandalism asupra unuia dintre cele mai mari depozite din regiune, și unde aproximativ 400 de angajați sunt în grevă. Președintele argentinian, Cristina Kirchner, a decretat “doliu național”, fără a preciza însă durata. “Mulți dintre acești jandarmi nu au venituri nici măcar o treime din suma pe care o câștigă cei care au ocupat acel depozit și au comis actele de vandalism”, a declarat aceasta. Provincia Chubut asigură 40% din producția petrolieră a Argentinei. “Activitatea va fi reluată după ce siguranța va fi restabilită”, a declarat PAE.

Un animal modificat genetic. Are corpul asemănător unui câine, pielea roz, pete de leopard și părul precum al unui cal, a scăpat dintr-un laborator și a îngrozit locuitorii orașului Xinxiang, din provincia chineză Henan. “Seamănă cu un porc modificat genetic”, a spus un locuitor din Xinxiang. Poliția susține că de fapt este un câine, care provine dintr-o rasă importantă și scumpă. Daily Mail scrie că animalul bizar ar putea câștiga titlul “cel mai urât câine din lume”, fiind mai urât decât câștigătorul anului trecut, Yoda.

Groază în Golful Mexic! Vietăți marine cu diformități și mutații genetice, inclusiv victime omenești. Pescarii din Golful Mexic, precum și oamenii de știință au declarat că au găsit în ocean un număr foarte mare de pești cu diformități, crevete și crabi cu mutații genetice uluitoare. Crabi fără ochi, cu carapacea moale, crabi adulți, cu doar o cincime din greutatea normală, fără clești și diverse vietăți care prezintă “răni”, ca și cum ar fi suferit arsuri chimice. De asemenea, peștii au culori nefirești și mutații îngrozitoare. Exemplu, un localnic a găsit în burta unei femele rechin, un embrion cu un singur ochi. De asemenea, au apărut bacterii care atacă metalul, într-un timp record. Mai mult, oamenii spun că au început să fie și victime omemești, dând vina pe substanțele chimice care au fost aruncate în Golf, pentru dispersarea țițeiului. Localnicii cred că principalul vinovat pentru aceste apariții este compania BP (British Petroleum), care a deversat accidental în 2010 o cantitate uriașă de petrol în golf.

Damasc. Confruntări armate intense la periferia Damascului. Conform martorilor, acestea sunt cele mai intense confruntări de la izbucnirea revoltelor și violențelor în urmă cu peste 16 luni, relatează BBC News online. Potrivit presei, insurgenții sirieni sunt implicați în schimburi de focuri cu agenți ai Gărzii Republicane, o unitate de elită a regimului condus de președintele Bashar Al-Assad. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a comunicat că luptele au loc în cartierele Ăadsaya și Al-Hama, situate la periferia capitalei Siriei. Casa Albă apreciază că regimul Bashar Al-Assad este pe cale să piardă controlul asupra Siriei, lucru confirmat de confruntările armate din apropiere de Damasc și de numărul din ce în ce mai mare al dezertărilor. Purtătorul de cuvânt al Președinției SUA, Jay Carney, a invocat ca argument în primul rând numărul mare al dezertărilor membrilor de rang înalt ai regimului. “Regimul Bashar Al-Assad pierde treptat controlul asupra țării”, a declarat Carney. Regimul și-a intensificat în ultimele zile represiunea, cu bombardarea fără încetare a bastioanelor rebele din Homs (centru), Deir Ezzor (est), Idleb (nord-vest), Deraa (sud) și în apropiere de Damasc, asalturi și operațiuni de securitate, potrivit OSDO. Sâmbătă a fost o zi deosebit de sângeroasă, cu moartea a cel puțin 116 persoane, a precizat organizația. Printre morți figurează 77 de civili, dintre care o familie cu șase membri și mai mulți copii, un dezertor și 28 de “alți soldați”. Cu o zi înainte, au murit tot 116 persoane, numărul victimelor atingând suta aproape în fiecare zi în ultima săptămână. Pe de altă parte, Crucea Roșie internațională și Semiluna Roșie siriană au condamnat vehement uciderea unui voluntar, care a decedat după ce a fost găsit împușcat la Deir Ezzor, în timp ce purta uniforma Semilunii Roșii și acorda îngrijiri de primă necesitate. În afară de victimele zilnice, peste 1,5 milioane de persoane au nevoie în prezent de ajutor umanitar în Siria, în timp ce zeci de mii au fugit din țară în statele învecinate, în special în Turcia, potrivit ONU.

Israel. Președintele Knessetului, Parlamentul israelian, Reuven Rivli, l-a informat pe președintele Adunării Naționale din Ungaria, László Kövér, că “prezența lui nu e de dorit” în legislativul israelian luna viitoare. șeful Parlamentului maghiar urma să participe la o ceremonie care va marca 100 de ani de la nașterea lui Raoul Wallenberg, diplomat suedez în Ungaria care a contribuit la salvarea a mii de evrei de la Holocaust. Motivul invocat de israelieni este participarea lui Kövér la ceremoniile în memoria lui Joszef Nyiro, din ținutul Secuiesc. “Ați ales să participați la acest eveniment și să vă declarați solidaritatea cu cineva care făcea parte dintr-un partid aflat la guvernare în Ungaria și care a colaborat oficial cu asasinii naziștii germani în programul care urmărea asasinarea poporului evreu”, a declarat Rivli. “Cine face așa ceva nu se dovedește demn să participe la comemorarea unui om ca Wallenberg”, a mai spus el. În luna mai a acestui an intenția autorităților maghiare și a unor lideri secui din România, de a asigura reînhumarea cenușii lui Joszef Nyiro la Odorheiul Secuiesc, a creat tensiuni între București și Budapesta. Liderul Parlamentului maghiar a participat atunci la o ceremonie în memoria lui Nyro, în ciuda opoziției autorităților române.

Colorado. Incendii. Colorado a suferit de aproape o săptămână de zile temperaturi de peste 100 de grade și umiditate scăzută, favorizând mari incendii. Mai mult de 32.000 de locuitori au fost evacuați din calea unui incendiu care a ars cel puțin două duzini de case de lângă Colorado Springs. Zonele intens populate au fost afectate, focul lăsând o dâră de distrugere, arzând case și clădiri, în calea sa.Între timp, autoritățile centrale din Utah au găsit o femeie moartă atunci când s-au întors într-o zonă evacuată.

Tallahassee, Florida. Furtună tropicală. Debby, furtuna tropicală a lovit Golful Mexic și Florida. Ploile puternice și inundațiile au obligat pe mulți oameni să se refugieze. Meteorologii de la Centrul Național au declarat că uraganul Debby ar putea aduce încă 4 până la 8 cm de ploaie – și eventual, tornade – la nord, Florida și Georgia, sud-est, în următoarele două zile. Managerii de urgență în județul Pasco din Florida Centrală Golf Coast a ordonat evacuarea obligatorie pentru 14.000 la 20.000 de oameni care trăiesc între Anclote și râurile Pithlachascotee. Anclote a crescut de la 9 metri înainte de abordarea Debby la mai mult de 27 de metri, cu mult peste nivelul de inundații majore, a declarat purtătorul de cuvânt al Pasco. Echipajele de urgență au trebuit să folosească bărci pentru a ajunge la rezidenți în unele zone. În Pasco, 106 case au fost avariate.

Canberra. O navă de transport încărcată cu 150 de refugiați s-a răsturnat miercuri între Indonezia și Australia, lângă insula Crăciun din Oceanul Indian, al doilea incident în mai puțin de o săptămână.O salvare maritimă a fost în curs de desfășurare, cu două nave comerciale, a declarat autoritățile australiene. Săptămâna trecută, o navă cu 200 refugiați s-a răsturnat în aceeași zonă, cu pierdere de aproximativ 90 de vieți.Până acum în acest an, mai mult de 50 de bărci care transportă mai mult de 4.000 de solicitanți de azil au fost depistate de către autoritățile australiene.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Efortul fizic și cancerul. O greutate normală plus un efort fizic zilnic, poate reduce substanțial riscul de cancer de sân, este opinia oamenilor de știință. Cercetătorii de la University of North Carolina Gillings School of Public Health, au studiat recordurile medicale a peste 3.000 de femei, jumătate din ele diagnosticate cu cancer de sân, și jumătate fără un diagnostic de cancer și relativ sănătoase. Ei au descoperit că persoanele care au prestat o activitate fizică curpinsă între 10 și 19 ore pe săptămână, au avut cu 30% mai puține șanse de cancer de sân în comparație cu femeile care nu au depus nici un efort fizic și au avut mai multe kg peste limita normală. În plus, cercetătorii au observat că odată cu creșterea numărului de ore de exercițiu fizic, exponențial scade și riscul de cancer. Dr. Christine Friedenreich, epidemiologist la University of Calgary, care a studiat pentru mai mulți ani relația dintre exercițiu fizic, obezitate și cancer, este de părere că o greutate normală și o activitate fizică, fie că este la lucru, acasă sau la sala de gimnastică, este cel mai important lucru pe care femeile îl pot face pentru a reduce riscul  de cancer și de maladii cardiovasculare.

Textul săptămânii. ,,Și apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălțimea lui?”. Matei 6,27

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 26/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-