16
Views

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 20 Iunie 2013

Franța. Inundații catstrofale. După Austria și sudul Germaniei, Franța este la rândul ei afectată de inundații record. Departamentele Pyrénées-Atlantiăues, Gers și Hautes-Pyrénées împreună cu alte 10 departamente au fost afectate de ploi extrem de puternice care au produs inundații record. În interval de numai o zi au căzut cantități de ploaie cât pentru 3-4 săptămâni. Nivelul unor râuri din aceste regiuni a crescut în numai câteva ore cu până la 5 metri peste nivelul normal, acoperind sub ape sate și orașe întregi. În departamentul Hautes-Pyrénées, sanctuarul de la Lourdes, un loc de pelerinaj vestit, a fost evacuat de urgență deoarece a fost acoperit de apele fluviului Gave. Grota unde după tradiția catolică a avut loc apariția fecioarei Maria se afla marți dimineața sub 1.4 metri de apă. Locuitorii au fost evacuați, școlile închise, șosele, poduri  și căi ferate au fost măturate de torentele de apă extrem de puternice care poartă arbori, case și mașini deoptrivă.

Brazilia. Tulburări sociale extrem de violente. După Turcia a venit rândul Braziliei, o altă țară care se prezenta până nu demult cu un bilanț înfloritor, să fie sguduită de tulburări sociale extrem de violente. Totul a pornit de la scumpirea biletelor de autobus și metrou. Ca urmare sute de mii de persoane au invadat străzile atacând cu furie forțele de ordine și clădirile care adăpostesc instituțiile guvernamentale. Sediul parlamentului, al partidului la putere și alte clădiri importante au fost asediate de către manifestanți care au aruncat cu pietre și au pus foc. Manifestanții sunt supărați că în această perioadă de criză guvernul cheltuiește zeci de milioane mai mult decât era plănuit pentru construcția stadioanelor care vor adăposti Cupa Mondială de Fotbal și Olimpiada. Atunci când este vorba de supraviețuire, dragostea legendară a brazilienilor pentru sport și mai ales fotbal are limite. În fața acestor manifestații mostruoase, începând de marți, autoritățile din mai multe orașe cum ar fi: Porto Alegre, Sao Paulo, Recife sau Pelotas au acceptat să reducă prețul transportului în comun.

Iranul are un nou președinte. În urma alegerilor care au avut loc săptămâna trecută, Iranienii au ales un nou președinte în persoana lui Hassan Rowhani. Această victorie electorală este oarecum surprinzătoare deoarece el nu era favoritul clericilor care conduc de fapt țara, și nu era nici un liberal care ar fi fost alegerea populației. În Iran cei care se prezintă la alegeri sunt aprobați de către consiliul suprem al revoluției care face o selecție foarte riguroasă ca să evite orice surpriză. Rowhani, este un cleric de 64 de ani, care a fost de-a lungul vieții sale un conservator cu legături strânse cu puterea încă dinaintea revoluției islamice din 1970 condusă de Ayatollah Ruhollah Khomeini. Aclamat ca un erou de către populație, privit cu speranță dar suspiciune de către occident, noul președinte care are ca și precedesorii săi putere limitată, el a fost poreclit șeicul diplomat și este considerat un cleric modern, un diplomat, care poate face față problemelor externe cât și celor interne.  El nu a ezitat să evite orice confuzie, și încă de la prima conferință de presă a reluat ideea că Iranul nu va renunța la dezvoltarea programului nuclear. Este adevărat că populația este mult mai interesată de situația economică, șomajul depășește 50% la tineri, care constitue majoritatea populației Iranului. Însă cum va putea el rezolva aceste așteptări dacă occidentul va continua să impună sancțiuni? O întrebare la care nimeni nu cunoaște răspunsul.

Franța. Se înmulțesc actele de agresiune împotriva străinilor. Pe zi ce trece actele de agresiune împotriva străinilor se înmulțesc, în contextul crizei economice și a incapacității guvernelor să găsească soluții la problema șomajului și a instabilității economice. Desigur Franța nu face excepție. Dacă în mod tradițional victimele acestor agresiuni erau arabii din cauza percepției că islamul este asociat cu terorismul, în ultima vreme acestea se extind și la alte grupuri. Așa de exemplu săptămâna trecută 6 chinezi studenți la l’ecole de viticulture et d’oneologie du Château la Tour Blanche, au fost atacați în mod vilolent de către o bandă de trei indivizi beți. Unul dintre ei Luo Yubo, o studentă în vârstă de 24 de ani, fiica unei personalități politice de vază din China, a ajuns la spitalul din Bordeaux cu fractură de nas și pomeții obrazului. Imediat autoritățile chineze au reacționat cu vehemență, ambasada chinei la Paris subliniind că nu este prima dată când chinezii sunt victima de agresiuni în Franța. Recent un grup de 23 de turiști chinezi a fost agresat încă de la sosirea pe aeroportul Roissy Charles-de-Gaulle, unde au fost jefuiți de pașapoarte, biletele de avion, și bani, ghidul lor a fost bătut în mod sălbatic. În același context camera de comerț din Paris a distribuit pliante învățând pe comercianții francezi cum să se poarte cu turiștii. Este de notorietate că în Franța puțini comercianți sau șoferi de taxi vorbesc o limbă străină.

Tensiuni la granița moldovei. Autoritățile din Republica Moldova au declarat că sunt pregătite să riposteze în cazul unui atac al separatiștilor din Transnistria. Avertismentul ministrului Apărării, Vitalie Marinuța, vine în contextul în careTiraspolul a dat un decret prin care, în limitele frontierelor Transnistriei este inclus orașul Bender (Tighina), cu trei sate. ,,Luând în considerare ultimele evoluții, în special promulgarea legii cu privire la așa-numita frontieră de stat a Transnistriei, se schimbă puțin accentele și în soluționarea conflictului transnistrean. Totodată, cred că nu trebuie să trecem la panică în legătură cu un potențial conflict militar. Eu sunt ferm convins că nu sunt premize pentru un conflict militar, asta pentru că potențialul, atât a așa-numitelor forțe transnistrene, cât și al contingentului rus din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu permite declanșarea unui conflict militar. Ministrul moldovean al Apărării a adăugat că nici Transnistria nu este pregătită pentru un conflict militar și nici Rusiei nu i s-ar permite suplimentarea contingentului militar din Transnistria. Pe de altă parte, nu cred că Federația Rusă are interes, în acest moment, să susțină un astfel de conflict, pentru că pierderile pe plan internațional ar fi mai mari decât un eventual câștig. Și, nu în ultimul rând, Federația Rusă deține în regiune un contingent foarte mic, incapabil să ducă la bun sfârșit un eventual atac militar, iar o eventuală suplimentare a forțelor este împiedicată de Ucraina, care deține președinția OSCE, crede ministrul moldovean.

Canada. Corupție la nivel înalt. În ultimele luni, personalități politice de rang înalt au fost implicate în scandaluri, adesea privind corupția și delapidarea fondurilor publice. Ultimul este cazul primarului orașului Montreal, Michael Applebaum, care împreună cu alte 2 persoane a fost arestat luni în zorii zilei. Informațiile preliminare arată că el este inculpat cu 24 capete de acuzare privind corupția și tranzacții frauduloase. La 24 de ore după aceasta el a demisionat. De fapt el era un primar interimar deoarece predecesorul său a trebuit să demisioneze fiind acuzat de asemenea de corupție. În ultimul an orașul Montreal și provincia Ăuebec în general, nu sunt străine de asemenea scandaluri, mai mulți primari au demisionat fiind acuzați de corupție și legături ca mafia locală, deputați și șefi de companii au fost inculpați de aceleași delicte. Un înalt demnitar care a fost responsabil de contractele pentru clădirea unui mare spital în Montreal, a fost de asemenea arestat după ce fugise din Canada pentru că a furat câteva sute de milioane de dolari.

Speranța de viață în continuă creștere în Europa. În mai toată lumea crește speranța că durata vieții se prelungește. În mod incontestabil statiscile arată că oamenii trăiesc azi din ce în ce mai mult. Progresele medicinii condițiile de viață, cunoștințe avansate despre metodele de prevenire a îmbolnăvirilor, au efecte pozitive asupra longevității. Potrivit ultimelor date, în Europa speranța de viață a celor care ajung la 65 de ani este de 83 de ani pentru bărbați și 86.4 pentru femei. În Franța care este campioană în acest domeniu se ajunge la 84.3 pentru bărbați și 88.8 pentru femei. Numai că la acest indicator global foarte favorabil se adaugă alți indicatori cum ar fi ani de viață fără a se simți bolnav, fără a avea o boală cronică sau fără a avea un handicap. Numai că la acest capitol situația nu este așa de bună, numărul celor care declară o boală cronică a crescut, aceasta înseamnă că acești ani sunt trăiți cu boli și limitări, sau chiar handicap, că cei care stau în spitale sau case de bătrâni mai mult sau mai puțin suferinzi, este în continuă creștere. Speranța de viață fără incapacitate a crescut pentru bărbați cu doar 0.2 ani iar pentru femei a scăzut cu 0.2 ani. Aceasta înseamnă suferințe suplimentare, cheltuieli pentru societate și indivizi, o situație nu tocmai de invidiat, de unde concluzia că nu pe acest pământ se poate găsi o viață lungă și fericită.

Președintele Obama la Berlin. Președintele american le-a arătat tuturor, inclusiv politicienilor germani, ce înseamnă să ai prestație. Liderul american, cu aparența sa de tânăr relaxat, i-a avut pe toți politicienii germani la degetul mic. Nici așa-numita ,,gospodină chibzuită” creștin-democrata Angela Merkel, nici candidatul social-democrat la funcția de cancelar, Peer Steinbrück, care, mai nou, are o clară tendință către atacuri politice, nu-i pot face concurență lui Barack Obama. Președintele american a oferit un spectacol perfect, care, asortat cu zâmbetul și șarmul său, a reușit să cucerească toată lumea prezentă la Berlin. Cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile parlamentare din Germania, starul american a oferit un pic de strălucire Angelei Merkel și un pic de luciu lui Steinbrück. Fapt este că toți au vrut să se fotografieze cu Obama. Germanii îl iubesc pe Obama, chiar dacă nu la fel de mult ca acum 5 ani, când aproximativ 200.000 de berlinezi i-au urmărit discursul. În pofida intereselor economice diferite, sau a opiniilor deloc asemănătoare privind protecția datelor personale, războiul din Siria sau utilizarea dronelor în teatrele de operațiuni, relațiile germano-americane sunt foarte bune. Statele Unite știu că fără Germania ca partener puternic, relația cu Europa este dificilă. La rândul ei, Germania are nevoie de cel mai important aliat dacă vrea să schimbe cu adevărat ceva în lume. Cel mai important subiect transatlantic este însă, momentan, economia, șomajul, comerțul, creșterea economică într-o lume multipolară. Statele Unite și Germania trebuie să clarifice cât mai rapid incertitudinile de ordin economic și să ofere un răspuns celor care se întreabă dacă economia poate fi revitalizată prin acumularea de noi datorii, cum propune Obama, sau prin austeritate, după cum susține cancelara Merkel. În privința scandalului generat de interceptarea conversațiilor telefonice și monitorizarea traficului de internet al cetățenilor din întreaga lume de către serviciile secrete americane, Obama a dat senzația că ia în serios îngrijorările exprimate. Sigur pe sine, dezarmant, cu modestie – o capodoperă de PR. Că vizitează la începutul sau la sfârșitul mandatului, Berlinul, nici nu mai contează – Obama a venit, a văzut și a învins la Poarta Brandenburg. Fostul președinte american, impopularul George W. Bush a vizitat Germania de 5 ori, fapt care nu     l-a ajutat la nimic. John F. Kennedy a vizitat Germania o singură dată și continuă să rămână o legendă și 50 de ani mai târziu. Adevărul este că e foarte important ce și cum spui. Celebra propoziție rostită de Kennedy – ,,Ich bin ein Berliner” – nu a putut fi depășită de nici un alt președinte american, nici măcar de către Obama. Declarația sa, conform căreia, antrenând și Rusia în acest proces, va accelera denuclearizarea, este însă, corectă și încurajatoare. În pofida diferendelor privind Siria și scutul anti-rachetă american din Europa, președintele Statelor Unite și cel al Rusiei pot găsi o cale de a dialoga cu succes. Acest lucru este, în fond, ceea ce au decis împreună, Putin și Obama, cu ocazia summit-ului G8 desfășurat în Irlanda de Nord. La Berlin, Obama a punctat însă acest aspect așa cum trebuia. Președintele american a vorbit în fața Porții Brandenburg, simbolul unui Război Rece acum depășit, privind spre est. Acest detaliu este important, căci Obama, la fel ca în discursul despre dezarmare susținut la Praga în 2009, s-a adresat și de această dată oamenilor care au trăit timp de decenii în părți ale Europei deloc libere. Este drept că America trebuie să rămână vigilentă în lupta contra terorismului, dar să treacă și peste statutul de țară războinică. Astfel de cuvinte, în fapt o autocritică, au fost surprinzătoare. Obama mai are trei ani și jumătate să se apropie de această lume nouă despre care vorbește, iar Germania trebuie să-l ajute. Obama nu a rostit la Berlin vreo propoziție care să rămână în amintirea tuturor. Liderul american a transpirat la Brandenburg nu din pricina vreunei slăbiciuni a mesajului, ci pentru că, din rațiuni de siguranță, a vorbit practic din interiorul unui borcan. Pe o căldură teribilă, Obama și-a dat jos sacoul și a început să facă glume despre căldura de afară.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Fructele de Vară. Tot mai mulți specialiști în dietă sunt de opinia că un consum bogat de fructe și legume este cel mai bun mod de a reduce riscul de boli cronice, de a atinge și menține o greutate optimă și de a trăi o viață mai lungă și sănătoasă. În ciuda acestui fapt, numai 1% dintre adulții americani consumă cantitatea de fructe și legume recomandată. Cu o multitudine de fructe dulci în sezon, revista HuffingtonPost recomandă câteva dintre cele mai hrănitoare fructe. Caisele, culoarea lor galben-portocalie indică că acestea sunt o sursa excelentă de antioxidanți beta-caroten. Ele conțin, de asemenea, potasium, vitamina C, fibre și chiar fier. O singură caisă are numai 17 calorii. Afinele, (blueberries) sunt mici, dar aduc beneficii mari pentru sănătate. O cupă de afine conține aproximativ 80 de calorii iar culoarea lor albăstrie indică că sunt bogate în polyphenols. Polyphenols din afine sunt substanțe din grupa de antioxidanți care protejează organismul împotriva bolilor de inimă anumite tipuri de cancer, și alte condiții asociate cu înaintarea în vârstă – de la memorie și cogniție până la sănătatea oaselor și articulațiilor. O cupă de aifine conține 3 grame de fibre și este o sursă bună de vitamina C. Cireșele, oferă beneficii anti-inflamatorii și antioxidante. Culoarea lor roșie sau violet-negru provine de la anthocyanins. Aceste substanțe care dau cireșelor culoarea lor, joacă un rol important în reducerea simptomelor asociate cu artrita. Ele pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și diabet zaharat de tip 2. O cupă de cireșe conține aproximativ 85 de calorii și 3 grame de fibre și potasium. Vișinele au numai 50 de calorii pe cupă și conțin din abundență potasium și vitamina A. Smochinele, indiferent de culoarea și soiul lor, conțin o cantitate mare de antioxidanți și potasium, calcium, beta-caroten și vitamina C, și sunt de asemenea o sursă de fier. O smochină are 30-35 de calorii și 1-2 grame de fibre. Mango, conțin mai mult de 20 de vitamine și minerale diferite. O cupă de mango are 100 de calorii și este o excelentă sursă de vitamine A, C, B6 și acid folic, cupru și fibre. Ele sunt bogate în antioxidanți și oferă un complex de fitonutrienți care pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, inclusiv boli de inimă și anumite tipuri de cancer. Zmeura, are o mare valoare nutritivă, deoarece conține 65 de calorii pe cupă, sunt bogate în vitamina C și aduc 8 grame de fibre. Zmeura conține ăuercetin flavonoide și acid galic, care joacă un rol important in sănătatea inimii și în prevenirea bolilor cardiovasculare. Căpșunile, sunt pline de vitamina C, antioxidanți, fibre, fitonutrienți și potasium. O cupă de căpșuni are doar 45 de calorii și oferă mai multă vitamina C decât o portocală. Cercetările arată că, căpșunile ajută la menținerea sănătății inimii, poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, reduce inflamația și poate ajuta funcțiile cognitive și memoria, pe măsură ce îmbătrânim. Anthocyanin polyphenols sunt substanțe care dau culoarea roșie acestor fructe de pădure și reprezintă un puternic antioxidant.

Textul săptămânii. „Al șaselea a vărsat potirul lui peste râul cel mare, Eufrat. Și apa lui a secat, ca să fie pregătită calea împăraților, care au să vină din Răsărit”. Apocalipsa 16,12

Petre șI Paul Gheorghe

Ora Profetica 25/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-