35
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

         ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                                         este aproape, este chiar la uși“

                                         Semnele săptămânii 12 Ianuarie 2012

Și dacă 2012 ar fi ultimul an din viața ta? Aceasta a fost întrebarea pe care ziarul Metro Toronto a pus-o cititorilor săi, și răspunsurile nu au întârziat să vină cu miile. Ziarul a făcut o selecție a celor mai reprezentative răspunsuri și le-a publicat, unele dintre ele chiar pe prima pagină. Până aici nimic neobișnuit, numai că ceea ce m-a șocat au fost răspunsurile. În primul rând nici unul din răspunsurile trimise, sau cel puțin selecționate nu avea vreo legătură cu spiritualitatea sau cu idealurile înalte, și nu am nici un motiv să cred că redacția ziarului le-a exclus în mod intenționat. Am făcut pentru dumneavoastră o selecție a acestor dorințe, în cazul când 2012 ar fi anul în care lumea va ajunge la sfârșitul ei.  “Să trăiesc din plin, să dansez, să beau vin roșu și să aștept ca să înceapă focul de artificii”. “Să găsesc omul ideal și să mă mărit cu el”. “Să cheltuiesc tot ce am până la ultimul cent”. “Să savurez momentul prezent făcând lucruri fără rost”. “Am să încep să fumez”. “Nici o diferență, am să continui trăind de pe o zi pe alta”. ”Să privesc filmele mele favorite, urmează câteva titluri de filme de groază, obscure, despre care nu am auzit niciodată”. Și multe alte răspunsuri de același gen.  Pentru a fi corect, am găsit și câteva răspunsuri mai judecate, ca de exemplu: “Să petrec mai mult timp cu familia”, “Să călătoresc în cât mai multe locuri exotice”, etc. Așa cum am menționat nu am găsit nici un răspuns care să menționeze ceva despre Dumnezeu sau o viață mai morală.

Cine conduce lumea de astăzi. Printr-o coincidență de calendar, anul acesta vor avea loc un număr de alegeri prezidențiale în mai multe țări mari și mici. Personal nu sunt pasionat de politică, dar foarte interesat prin natura activității mele profesionale, de aspectul social al evenimentelor, așa că am încercat să identific care sunt caracteristicile celor care conduc sau vor să conducă societatea de astăzi.  Să începem cu Statele Unite, unde au loc prelimariile care vor desemna candidatul partidului republican. O parte din candidați sunt foarte în vârstă și aceasta nu pare să deranjeze pe nimeni, unul dintre ei este mormon, doi catolici conservatori, care fac adesea referințe la religia lor (constituția cere ca religia să fie separată de stat). Unul dintre ei a fost căsătorit de 3 ori aceasta nu face mare impresie. Realizând că poate unii se vor simți deranjați, a promis că nu va mai face. Fapt și mai interesant, un altul este foarte pornit împotriva guvernului și a puterilor pe care le are președintele, dar ar dori totuși să aibă funcția pe care o disprețuiește.  O altă țară care se pregătește de alegeri este Franța. Aici situația este și mai interesantă, actualul președinte care se pregătește să candideze din nou, este de asemenea la a 3-a căsătorie, principalul său opozant nu este nici el prea deosebit. După ce a trăit fără să fie căsătorit cu o altă figură politică și au avut 4 copii s-a despărțit și acum trăiește cu o ziaristă, bineînțeles tot fără să fie căsătoriți. Și mai interesant, un alt eventual candidat DSK, care avea toate șansele să devină președinte, a eșuat deoarece a fost arestat la New York fiind amestecat într-un scandal. De atunci numele său apare în tot felul de anchete despre rețele de prostituție sau petreceri deochiate, însă fiecare argumentează că nu îi interesează viața lui particulară; în afară de aceasta era un politician priceput și un economist de prima clasă.  Apoi în Senegal, actualul președinte Abdoulaye Wade, se pregătește să fie președinte a 3-a oară, în ciuda faptului că are 85 de ani. Principalul său rival este Youssou N’Dour, un cântăreț de mbalax, un sort de muzică tradițională foarte apreciată mai ales în Africa.  Comentatorii politici au numit această candidatură “un zbor de fluture efemer”, adică nu îi dau nici o șansă. Am fost însă profund șocat să-l aud pe candidatul cântăreț (a mai fost unul de curând în Haiti) explicând într-un înterviu că cei care conduc destinele omenirii văd aceasta ca o funcție și sunt dispuși să o asume chiar dacă nu au pregătirea sau nivelul necesar.

Profeție. Soros vorbește despre “catastrofa Euro”. Accentuarea crizei datoriilor în Grecia sporește temerile privind viitorul monedei unice europene. Potrivit Băncii Central Europene, excluderea forțată a unui membru din “clubul euro” ar putea implica destrămarea întregului spațiu de liber schimb.  Marele investitor George Soros extinde scenariul și prevede periclitarea sistemului financiar la nivel global. Dacă moneda euro dispare, Europa eșuează și în final, sistemul financiar mondial s-ar putea prăbuși – așa sună cea mai recentă profeție a faimosului investitor George Soros. Urmările ar fi, nu doar pentru Europa, “catastrofale, ci pentru sistemul financiar mondial”, după cum citează publicația Business Line, declarația făcută de Soros în timpul unei vizite în sudul Indiei.  Și “Economic Times” preia o prognoză făcută de Soros, potrivit căruia criza din zona Euro este “mai serioasă și mai periculoasă decât cea din 2008”. Agenția de știri din domeniul financiar Bloomberg îl citează pe miliardarul american, originar din Ungaria, care anunță că piețele au început deja să se pregătească pentru o eventuală dispariție a monedei unice. Scenariile catastrofale sunt rezultatul celei mai recente declarații a premierului grec Loukas Papademos, care a avertizat asupra unui faliment necontrolat al statului elen. Joi, 5 ianuarie, Papademos anunța că “următoarele trei luni sunt critice pentru finanțele grecești.”

Teheran. American de origine iraniană, condamnat la moarte. După ce și-a testat ostentativ arsenalul și a amenințat că va bloca strâmtoarea Ormuz, Teheranul încearcă a se dovedi mai puternic decât comunitatea internațională. Un iranian acuzat că ar fi spion CIA a fost condamnat la moarte. Tribunalul revoluționar din Teheran l-a condamnat la moarte pe Amir Mirzaei Hekmati, de 28 de ani, cetățean american de origine iraniană, care ar fi admis în fața instanței controlate de liderii religioși ai Republicii Islamice, că a spionat în favoarea Agenției Centrale de Informații CIA. Hekmati fusese arestat în decembrie, și la puțin timp după aceasta, televiziunea de stat de la Teheran a difuzat o înregistrare video conținând acuzații la adresa presupusului spion că ar fi fost infiltrat de către agenția americană pentru a culege informații din interiorul serviciul secret iranian. Acuzațiile de spionaj sunt la ordinea zilei în Iran. În timpul protestelor din 2009, simpla fotografiere a manifestanților era considerată că servește intereselor CIA sau Mossad. Nici o arestare, însă, nu a fost, până acum, urmată de probe care să dovedească o posibilă vinovăție. Autenticitatea înregistrării video este pusă sub semnul întrebării cel puțin de către oficialii americani, care, desigur, neagă că Hekmati ar servi intereselor CIA.  Tânărul „spion” are la dispoziție 20 de zile în care poate ataca într-o ultimă instanță sentința capitală. Conform familiei, care trăiește în Arizona, Hekmati ar fi victima unui război psihologic dus de Teheran și scopul vizitei sale în Iran ar fi fost vizitarea bunicii. Tatăl condamnatului la moarte a admis că fiul său a început serviciul militar în 2001, precizând că acesta a activat ca translator. Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a promis un răspuns pe măsura provocării Teheranului. Șeful Pentagonului nu a precizat, însă, în ce va consta replica Statelor Unite.  Ministrul iranian al Informațiilor, Hezdar Moslehi, a declarat pentru agenția oficială de presă a Teheranului, Fars, că în ultima perioadă au fost descoperiți mai mulți spioni americani care ar fi avut misiunea de a disturba pregătirea alegerilor parlamentare plănuite a avea loc în Republica Islamică în luna martie.  În iulie 2009, trei americani au fost arestați sub acuzația de spionaj în apropierea graniței iraniene; cei trei, care susțin că făceau drumeții în zona muntoasă din nordul kurd al Irakului, au fost eliberați.

Nigeria tulburări grave pe fond etnic și religios. Observatorii politici avizați sunt de părere că Nigeria este în grav pericol de a fi antrenată într-un război civil. După atacurile care au avut loc de crăciun, secta Boko Haram și-a pus în aplicare ultimatumul și a dezlănțuit o serie de atacuri și atenate împotriva creștinilor. Aceste atacuri care au produs deja zeci de morți, (cel puțin 80), și care continuă în ciuda instaurării stării de urgență au ca scop eradicarea creștinilor din nordul Nigeriei. Ayo Oritsejafor, șeful Associației Creștinilor din Nigeria este extrem de îngrijorat de această situație și crede că atacurile vor continua, el vede același scenariu ca înainte de declanșarea războiului civil din anii 1967 – 1970, acest război a dus la uciderea a peste 1 milion de persoane. Problema cea mai gravă este că o parte din creștini au început să răspundă în același fel la aceste atacuri. Ayo Oritsejafor, explica că creștinii consideră legitim să se apere și să replice la aceste atacuri.

Niciodată nu este prea târziu. James Arruda Henry, din Connecticut un pescar de crabi la pensie, și-a înscris numele în cartea recordurilor printr-o realizare ieșită din comun. Până la vârsta de 96 de ani el a fost analfabet. Când era în clasa a treia, tatăl său la retras de la școală și l-a trimis să lucreze. De-a lungul anilor el a fost: boxer, căpitan de barcă de pescuit, dulgher, mecanic etc. În tot acest timp el a reușit să ascundă faptul că era analfabet. Iată însă că odată ajuns la casa de bătrâni Academy Point, din Mystic, Connecticut, nu a mai putut ascunde faptul că nu știe să scrie sau să citească. Dar el nu a capitulat și și-a spus că niciodată nu este prea târziu, așa că a început să învețe literele, să practice scrisul, așa că la vârsta de 98 de ani a terminat o carte cu caracter autobiografic de 29 de capitole. Cartea relatează amintirile lui începând cu copilăria la ferma bunicilor în insulele Azore, viața lui de pescar și toate prin câte a trecut. Cu siguranță aceasta ar trebui să dea de gândit tuturor celor care cred că este prea târziu să facă ceva din viața sa.

Să le am pe amândouă. Cam aceasta este dilema sau mai bine zis visul lui Patrick Chan campion la patinaj artistic. El este încântat că a fost desemnat campion mondial la patinaj că este renumit. Numai că deși de origine chinez el este cetățean canadian. Numai că în Canada hocheiul pe gheață este sportul rege, patinajul nu preocupă prea multă lume. În acest context Chan și-a exprimat dezamăgirea că nu se bucură de faima pe care ar avea dacă ar concura sub steagul chinezesc. El explica într-un recent interviu acordat agenției Reuters că în China ar fi avut parte de mult mai multe onoruri. De fapt el se simte mai apreciat de comunitatea chineză. În concluzie el spunea că cel mai bine ar fi dacă ar putea concura pentru amândouă țările în același timp. Nu ar trebui să ne mirăm prea mult, aceasta este dilema multor creștini care ar dori să le aibă pe amândouă: onorurile și avantajele lumii, și Cerul.

Eroul care i-a dorit moartea lui Hitler. La Berlin a fost dezvelit un monument în memoria lui Georg Elser, omul care a încercat să-l ucidă pe Hitler în 1939 pentru a “împiedica războiul”. Sculptura artistului Ulrich Klages a fost amplasată în apropierea fostului sediu central al național-socialiștilor, nu departe de locul în care Elser și-a mărturisit fapta. A plănuit totul în detaliu. S-a pregătit luni în șir. Și-a procurat material explozibil și a făcut teste în grădina părinților săi. Apoi, în august 1939, s-a dus la München. Trăia din economii, mânca modest și se ascundea în încăperea unei berării la subsol.  După puciul eșuat de la 9 noiembrie 1923, Führer-ul își făcuse un obicei din a ține în fiecare an, în seara de 8 noiembrie, o cuvântare în berăria respectivă. Apariția din 1939 urma să fie ultima – își dorea Elser. Treizeci de nopți la rând a meșterit la bomba cu ceas care urma să curme viața tiranului. Hitler, a cărui armată invadase Polonia cu doar două luni în urmă, trebuie să moară – gândea Georg Elser, un om simplu, din Württemberg, care a respins din capul locului nazismul și care se temea de război.  Atentatul a eșuat. Atentatorul știa că își riscă viața, de aceea a verificat din timp posibilitățile de a fugi peste graniță, în Elevția. A pus la punct ultimele detalii, a programat bomba și a părăsit orașul München. Într-adevăr, în seara zilei de 8 noiembrie, Hitler și oamenii lui au fost prezenți în berărie. Numai că discursul Führer-ului a fost mai scurt ca de obicei. Puțin după ora 21:00, Hitler a părăsit sala. Un sfert de oră mai târziu, bomba lui Elser distrugea clădirea și omora opt oameni. Printre dărâmături răzbăteau strigătele de ajutor ale persoanelor rănite. Locul în care se afla tribuna de la care tocmai vorbise Hitler se transformase într-o gaură uriașă. Între timp, poliția de frontieră pusese mâna pe Georg Elser. Au urmat numeroase ședințe de audiere la sediile Gestapo din Berlin și München. Sub tortură, bărbatul și-a recunoscut și și-a motivat fapta. Protocoalele încheiate în cadrul audierilor au fost descoperite în 1964.  Trimis în lagăr și executat. “Am vrut să împiedic războiul, sunt cuvintele pe care Elser le-a repetat la nesfârșit. Dar vorbele lui au fost interpretate în fel și chip, deseori în mod eronat. Opozanții regimului nazist au fost de părere că atentatul ar fi fost înscenat chiar de către național-socialiști, cu scopul de a promova imaginea unui Hitler intangibil, supranatural.  Ca “deținut special al Führer-ului”, Elser a fost izolat timp de șase ani în lagărele de concentrare Sachenhausen și Dachau. A fost asasinat cu doar câteva zile înainte de încheierea războiului, fiind executat prin împușcare. Familia nu a știut nimic. În schimb, a fost nevoită să se apere ani de-a rândul față de acuzațiile celor care susțineau că Georg ar fi fost un instrument al conducerii naziste, nu opozantul unui regim feroce.

Teheran. Atentat. Specialistul iranian Mostafa Ahmadi Roshan și șoferul său au fost uciși la Teheran într-un atentat cu bombă. Omul de știință era absolvent al universității tehnice „Sharif” și conducea o secție comercială a instalației de îmbogățire a uraniului de la Natans. Republica Islamică acuză de implicare SUA și Israelul. Atentatul a fost comis miercuri în apropierea Pieței Ketabi din Teheran. O a treia persoană care se afla în mașină a fost rănită. Potrivit viceguvernatorului capitalei, Ali Baratlu, bomba a fost plasată sub mașina lui Roshan de un motociclist. Israelul și SUA au respins orice implicare în atentat.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Deteriorarea funcțiilor mentale. Începând cu vârsta de 45 de ani, oamenii încep să-și piardă agilitatea mentală, este concluzia unui studiu publicat recent în revista British Medical Journal. La studiu au participat 7.390 de funcționari guvernamentali britanici, care au fost testați de 3 ori pe parcursul a zece ani. Rezultatele studiului au arătat că după vârsta de 45 de ani, atât bărbații cât și femeile care au participat la studiu, au început să-și piardă din memorie, abilitatea de a raționa, și fluiditatea cu care se exprimă verbal. Această deteriorare a fost și mai accelerată la persoanele cu o vârstă între 50 și 60 de ani. Un lucru interesant de menționat, este că vocabularul participanților a rămas neschimbat, indiferent de vârstă. Rezultatele sunt semnificative pentru că arată importanța mențineri sănătății mentale chiar la persoanele de o vârstă mijlocie, și nu numai pentru populația geriatrică. Doctor Francine Grodstein de la Brigham and Women’s Hospital în Boston, este de părere că menținerea unei diete sănătoasă, o activitate fizică și mentală intensă, precum și odihna și relaxare, constituie factori extrem de importanți în menținerea unei sănătăți fizice cât și mentale.

Colesterol și diabet. Un alt studiu recent arată că clasa de medicamente numite statin, folosite pe scară largă pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, au fost asociate cu un risc ridicat de diabet la femei. Cercetătorii de la University of Massachusetts Medical School au investigat pe o perioadă de șapte ani, peste 150.000 de femei cu vârstele între 50 și 70 de ani care nu sufereau de diabet. La sfârșitul studiului 10.200 de femei au fost diagnosticate cu diabet. Oamenii de știință americani au observat că femeile care au fost tratate cu statins, au avut cu 48% mai multe șanse de a dezvolta diabet decât restul participantelor la studiu. Dr. David Jenkins, specialist în nutriție și cercetător la University of Toronto, este de părere că în ciuda riscurilor, medicamentele statin sunt foarte necesare și nu trebuie abandonate. Numai în USA, unul din patru adulți folosesc medicamentele statin, dintre care Lipitor este cel mai popular. Rezultatele acestui studiu au fost publicate săptămâna aceasta în revista Archives of Internal Medicine.

Textul săptămânii. ,,Ea va naște un Fiu, și-I vei pune numele Isus, pentru că El va mântui pe poporul Lui de păcatele sale“. Matei 1,21

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 2/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-