21
Views
SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 
       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
    Semnele saptamanii 28 Aprilie 2011
Ce inseamna sa fii crestin in Orient. partea 1-a
In occident faptul de a fi crestin este o mandrie, si nimeni nu are de suferit pentru aceasta. Din nefericire nu este acelasi lucru in orient, unde situatia este cu totul deosebita. In multe tari crestinii sunt persecutati, privati de cele mai elementare drepturi; Biblia este o carte proscrisa. Pe 31 octombrie 2010, in catedrala catolica siriaca din Bagdad, in timpul slujbei de duminica, a facut eruptie un comando inarmat pana in dinti. In mijlocul strigatelor si al insultelor, doi preoti au fost impuscati in cap, credinciosii din primele randuri mitraliati fara discriminare, grenade au fost lansate asupra femeilor si a copiilor din audienta. Masacrul care a durat 5 ore a lasat in urma 58 de morti si 60 de raniti. Acesta nu a fost nici primul nici ultimul atac din seria de actiuni menite ,,sa purifice Irakul”, dupa terminologia teroristilor islamisti. Este trist ca convietuirii din trecut i-a luat locul aceasta confruntare sangeroasa. In mod paradoxal, crestinii sunt dintre cei care regreta epoca lui Sadam Husein, cand potrivit unui decret datand din 1972, crestinilor li se garantau drepturi culturale si religioase, cu conditia sa nu faca politica. Dar dupa caderea regimului lui Sadam, si epoca de libertate care a urmat, criminalii si islamistii deopotriva au gasit un teren de activitate propice. La inceput a fost din motive economice, crestinii fiind bogati au fost victima rapirilor si a atacurilor in vederea obtinerii de rascumparari exorbitante, ca apoi motivele religioase sa devina predominante, si aceasta dorinta de a curata tara de orice nu apartine islamului, a devenit prioritate. In aceste conditii, fuga a devenit singura alternativa, in Europa, Turcia, Siria, sau Iordania pentru cei avuti, in Kurdistan pentru cei saraci, o regiune muntoasa autonoma unde armata lupta cu succes impotriva teroristilor si a islamistilor. Daca in 2003 erau in Kurdistan 30.000 de crestini, in 2010 ei depasesc 100.000, in plus de securitate, crestinii sunt foarte bine primiti de autoritati care le ofera locuinte si ajutor financiar. De fapt in ultimele luni euforiei care a incurajat revolutia din tarile arabe din nordul Africii, ii ia locul dezamagirea locuitorilor si ingrijorarea occidentului, care vad un teren unde poate deveni foarte usor un nou Afganistan, cand dupa izgonirea unui regim dictatorial, talibanul a luat puterea, sau un regim religios restrictiv in cazul Iranului, care a luat locul sahului. Ca dovada este valul fara precedent de refugiati tunisieni care au inundat Italia si de acolo Europa. In alte tari vecine nu este clar cine sunt noii conducatori, cine va lua puterea, si cata influenta vor avea islamistii. Ca un semn prevestitor, in teritoriile Palestiniene, Fatah si Hamas, care duc de cativa ani o lupta fraticida, au decis sa se impace in vederea formarii unui guvern.
Siria. Asediul continua în mai multe orase. Autoritatile siriene au arestat sute de protestatari si disidenti marti, în timp ce armata a înconjurat mai multe orase. Miscarea armatei vine în conditiile în care 40 de persoane au fost ucise si 70 ranite în orasul Daraa, dupa ce fortele de securitate au tras asupra protestatarilor, potrivit dpa. Au fost operate arestari în masa în Daraa, precum si în Duma si Homs. Tancurile erau vizibile în Daraa marti dimineata. Guvernul sirian spune ca trupele au fost desfasurate în Daraa din cauza unei ,,conspiratii a islamistilor”. Siria a inchis, luni, toate punctele de frontiera cu tara vecina Iordania, au anuntat oficiali sirieni. Un diplomat de rang inalt din capitala iordaniana Amman, a confirmat ca doua principale puncte de trecere a frontierei de pe partea siriana, cele de la Daraa si Nassib, au fost inchise traficului.  Doi politicieni sirieni, membri ai Parlamentului, au demisionat în semn de protest fata de folosirea fortei excesive împotriva protestatarilor. Nasser Hariri, reprezentand orasul Darra, a declarat pentru al-Jazeera ca îi pare rau pentru cei ucisi cu gloante (vineri si sambata) de catre fortele de securitate, în ciuda faptului ca presedintele a promis ca fortele de securitate nu vor folosi munitie reala. ,,Ca parlamentar, simt nevoia sa demisionez, pentru ca nu am fost capabil sa-mi protejez alegatorii ucisi cu munitie reala”, a explicat Hariri. Un alt parlamentar din Daraa, Khalil al-Rifaei, s-a alaturat colegului sau si si-a anuntat demisia din Parlament în direct. Cel putin 84 de persoane au fost ucise vineri si sambata de catre fortele de securitate siriene în ceea ce pare o escaladare a situatiei tensionate din tara. Protestele împotriva regimului autoritar al lui Bashar al-Assad se desfasoara de cinci saptamani si au sporit în intensitate. Circa 200 de membri ai partidului Baas, la putere în Siria, au demisionat în urma reprimarii violente a protestelor. Demisiile s-au concentrat asupra situatiei din Daraa, oras unde 450 de protestatari au fost ucisi în ultimele sase saptamani. Intre timp, ONU nu a reusit sa ajunga la un acord pe o declaratie care sa condamne reprimarile. O propunere prezentata de Franta, Marea Britanie, Germania si Portugalia a fost respinsa de mai multi membri ai Consiliului de Securitate, Rusia insistand ca evenimentele din Siria nu ameninta pacea internationala. Guvernul sirian a negat ca manifestatiile au fost nonviolente, si a spus ca a trimis trupe în mai multe orase la cererea cetatenilor, îngrijorati de extremistii înarmati. Opozitia a subliniat însa ca protestatarii erau pasnici.
Deficitul Greciei si Portugaliei este mai mare decat s-a crezut. Deficitul de stat al Greciei este mai mare decat s-a crezut pana acum. Fondurile lipsa din bugetul pe 2010 s-au ridicat la 10,5 la suta din PIB, cu un procent mai mult decat planificase guvernul de la Atena. Aceste date au fost furnizate de catre Oficiul european pentru statistica Eurostat, cu sediul la Luxemburg. UE si FMI au acordat Greciei anul trecut un pachet de asistenta financiara în valoare de 110 miliarde de euro, menit sa salveze tara de la faliment. Si Portugalia are datorii mai mari decat s-a stiut. Deficitul pe 2010 al tarii s-a situat la valoarea de 9,1 la suta din PIB. Pana acum se vorbise de 8,6 la suta.
SUA îsi evacueaza o parte din personalul diplomatic de la Damasc. Departamentul american de Stat a cerut personalului neesential si rudelor angajatilor ambasadei sale din Siria sa paraseasca tara, de teama tensiunilor generate de ciocnirile dintre fortele de ordine si protestatarii antiguvernamentali. Ambasada de la Damasc va ramane deschisa, dar pentru servicii limitate, a anuntat luni seara Departamentul de Stat. Cetatenii americani au fost rugati sa evite deplasarile în Siria, iar cei care se afla deja în tara au fost îndemnati sa o paraseasca cat mai repede posibil. Cel putin 39 de persoane au fost ucise si 70 au fost ranite luni, în orasul Daraa, din sudul tarii, dupa ce armata a deschis focul asupra manifestantilor. Pe fondul cresterii bilantului deceselor, comunitatea internationala critica din ce în ce mai dur regimul de la Damasc. Statele Unite iau în calcul posibilitatea de a impune noi sanctiuni asupra regimului sirian.
Japonia. Cautarea victimelor. Circa 25.000 de soldati japonezi vor fi trimisi luni in zonele afectate de cutremurul si valul tsunami de la 11 martie, intr-o operatiune majora de recuperare a cadavrelor celor ucisi in dezastrul produs in urma cu o luna si jumatate, a anuntat conducerea armatei nipone. Oficiali din domeniul agricol intentioneaza sa trimita o echipa de medici veterinari in zona din jurul centralei nucleare de la Fukushima, pentru a verifica sutele de mii de animale abandonate (vaci, porci si gaini). Guvernul ia in considerare eutanasierea unora dintre animalele aflate pe moarte, dar numai dupa ce vor obtine acordul proprietarilor, au spus oficialii. Pana in prezent, circa 14.300 de persoane au fost confirmate decedate in urma dezastrului de la 11 martie. Alte 12.000 sunt in continuare disparute. Unele dintre cadavre au fost luate de valul tsunami si duse in ocean, in timp ce altele raman ingropate sub daramaturi.
Indonezia. Cutremur. Un cutremur de 6 grade a avut loc, luni, in insulele Sulawesi din Indonezia – informeaza Agentia indoneziana de meteorologie si geofizica. Indonezia este situata pe asa-zisa ,,centura de foc” a Pacificului – zona in care se intalnesc mai multe placi continentale, fapt care provoaca o puternica activitate vulcanica si seismica. Regiunea este considerata cu risc ridicat fiind situata intr-o zona in care placile tectonice indo-europeana si eurasiatica se apropie cu viteza de 5-6 cm anual.
Nigeria. Violente. Organizatiile umanitare active în Nigeria vorbesc despre uciderea a 500 de persoane în violentele ce au urmat realegerii presedintelui nigerian Goodluck Jonathan. Cele mai multe victime au fost înregistrate în provincia Kaduna din centrul statului situat în vestul Africii. Rapoarte oficiale despre bilantul violentelor nu exista. Ciocnirile au început în urma cu o saptamana odata cu realegerea presedintelui crestin Goodluck Jonathan, si au avut loc în provinciile majoritar musulmane ale tarii. La nivelul întregii tari, zeci de mii de persoane si-au parasit locuintele pentru a se refugia din calea violentelor.
Beijing. Incendiu. 17 persoane au murit si 24 au fost ranite într-un incendiu care a izbucnit duminica noaptea într-un bloc de locuinte cu patru etaje din Daxing, suburbie a Beijingului. Autoritatile investigheaza cauza incendiului. Secretarul de partid din Beijing si primarul capitalei le-au spus anchetatorilor sa stabileasca rapid cauza tragediei. Standardele de siguranta pentru cladirile din China au fost recent revizuite, dupa ce un incendiu puternic a ucis 58 de persoane în noiembrie anul trecut. Ancheta a relevat atunci ca sudori fara licenta au aprins plasa care înconjura cladirea, aflata în renovare.
Franta confirma ca vrea restabilirea controalelor la frontiere în conditiile unui aflux de imigranti. Ministrul pentru afaceri europene, Laurent Wau|uiez, confirma, în ajunul unui important summit franco-italian pe tema imigrantilor nord-africani, ca Parisul vrea sa aiba posibilitatea de a suspenda acordurile Schengen si de a reintroduce controalele la frontiere. Ne trebuie o frana de siguranta, în caz de criza majora. Nu este vorba de a ne retrage din Schengen, n-ar avea nici un sens, ci de a lucra împreuna cu partenerii nostri la o noua clauza. Franta vrea sa analizeze posibilitatea de a putea restabili controalele la frontiere, în cazul unui aflux major la granitele Uniunii, a explicat oficialul francez într-un interviu acordat publicatiei Le Journal du Dimanche. Intrebat despre blocarea temporara a granitei pentru trenurile cu imigranti tunisieni care veneau din Italia, oficialul a spus ca Franta avea dreptul si datoria de a opri convoiul, iar Comisia Europeana i-a dat dreptate.
NATO a atacat birourile lui Gaddafi. Avioanele NATO au atacat în cursul noptii capitala libiana Tripoli si au avariat complexul Bab al-Azizia, folosit recent de Gaddafi pentru a gazdui o misiune a Uniunii Africane. Trei posturi libiene de televiziune si-au întrerupt emisia pentru circa jumatate de ora, în urma unor explozii puternice care s-au facut auzite în capitala. Cel putin doua rachete au lovit complexul lui Gaddafi. Unii oficiali prezenti la fata locului sustin ca exista raniti, dar altii au contrazis aceste declaratii. Reporterii din oras spun ca, în orice caz, acestea au fost printre cele mai puternice explozii de pana acum. Atacul asupra complexului lui Gaddafi intervine în conditiile în care fortele sale au bombardat duminica Misrata, orasul din vestul tarii, în ciuda faptului ca regimul de la Tripoli a anuntat ca îsi retrage fortele si îi lasa pe liderii tribali locali sa negocieze cu rebelii.
Politia palestiniana a impuscat un cetatean evreu in Cisiordania. Politia palestiniana a pmpuscat in nordul Cisiordaniei un cetatean israelian si a ranit in tirurile cu munitie de razboi alti patru. Un grup de evrei credinciosi s-a deplasat fara aprobare catre mormantul Sfantului Iosif in apropiere de orasul palestinian Nablus. Politistii ar fi tras in prima faza focuri de avertisment, au explicat autoritatile palestiniene. Incidentul este o tragica neintelegere, nu un atentat, au mai adaugat oficialii. Un purtator de cuvant israelian a confirmat declaratiile omologilor palestinieni. Conform textelor biblice, mormantul din apropiere de Nablus ar fi locul de veci al Sfantului Iosif. In trecut au fost inregistrate mai multe incidente violente in jurul locului sacru.
Kabul. Atac. Sase soldati americani au fost ucisi în incidentul armat de pe aeroportul Kabul, aflat sub controlul fortelor romane, au declarat surse pentru Al Jazeera. Ministerul afgan al Apararii a anuntat ca mai multe persoane au fost ucise dupa ce un ofiter afgan de aviatie a deschis focul miercuri asupra trupelor americane, dupa o disputa. Ministerul a precizat ca autorul atacului a fost ucis. Talibanii au revendicat atacul, dar autoritatile nu au putut confirma implicarea lor. Un purtator de cuvant al gruparii teroriste a declarat pentru Al Jazeera ca unul dintre membri sai servea în armata de mult timp, avand ca obiectiv sa ucida militari straini, si a avut sansa sa o faca miercuri. Un purtator de cuvant al NATO a confirmat incidentul armat si a declarat ca exista victime în cadrul ISAF, fara a preciza nurmarul.
Pakistan. Atac cu drone americane. Cel putin 25 de persoane au fost ucise vineri, într-un atac american cu drone din regiunea pakistaneza Waziristanul de Nord, au declarat oficiali pentru BBC News. Cele patru rachete lansate au vizat o baza ocupata de sustinatori ai comandantului militant local Hafiz Gul Bahadur, situata în orasul Spinwam. In atac si-au pierdut viata si patru femei si cinci copii aflati într-o casa din apropiere, iar mai multe persoane au fost ranite. Zona este cunoscuta drept unul dintre principalele refugii ale al Qaida si talibanilor. Atacurile cu drone americane sunt criticate vehement de populatia pakistaneza, desi au acordul tacit al autoritatilor. Liderii pakistanezi au negat oficial ca le-ar sustine.
Obama a anuntat o investigatie cu privire la preturile carburantilor. Presedintele american Barack Obama a anuntat începerea unei anchete privind preturile la carburanti. Scopul acestei investigatii este de a descoperi eventuale înselaciuni sau manipulari în mecanismele de stabilire a preturilor de catre concernele petroliere. Americanii platesc în prezent 3,84 dolari pentru un galon de benzina, ceea ce reprezinta o crestere de peste 30% a pretului fata de luna trecuta. In conditiile de criza prin care trece America, cetatenilor nu li se poate cere sa suporte si aceste costuri enorme, a spus Obama cu ocazia unei vizite în orasul Reno din statul Nevada. Comisia de ancheta va fi condusa de procurorul general american Eric Holder. Investigatiile vor viza de asemenea si comerciantii de produse petroliere.
Din nou schimburi de focuri la granita dintre Cambodgia si Tailanda. Conflictul de la granita dintre Cambodgia si Tailanda a izbucnit din nou. La frontiera dintre cele doua state s-au înregistrat din nou schimburi de focuri, ambele parti ar fi suferit deja pierderi de vieti omenesti. Ultimele tensiuni la frontiera disputata dateaza din februarie 2011. Luptele de vineri s-au desfasurat la 250 km vest de templul Preah Vihar, scena confruntarilor din februarie. De data aceasta, templul Ta Krabey face obiectul disensiunilor. Si acesta este revendicat de ambele state. Preah Vihar a fost inclus de UNESCO în patrimoniul cultural mondial în 1962 si atribuit Cambodgiei spre supararea multor tailandezi.
Reprezentantul al Qaida în Caucazul de Nord a fost ucis în Cecenia. Reprezentantul al Qaida în Caucazul de Nord a fost ucis în Cecenia, a anuntat vineri Comitetul antiterorist rus. Trei militanti, printre care un saudit cunoscut drept Mohanad, au fost ucisi de trupele Ministerului de Interne, dupa ce sase militanti au fost depistati într-o operatiune în districtul Sali. Impreuna cu Doku Umarov, Mohanad era cea mai cunoscuta figura dintre banditi, a spus un oficial. Informatiile obtinute în ultimii ani l-au identificat pe Mohanad drept un rival al lui Umarov ca lider al militantilor islamisti din regiune. Umarov a revendicat majoritatea atentatelor comise în Rusia în ultimii ani, printre care atentatul de pe aeroportul din Moscova din ianuarie, soldat cu 37 de morti.
Ungaria. Ciocniri între romi si extrema-dreapta. Noi ciocniri au avut loc marti în satul Gyongyospata, din Ungaria, între romi si extremistii de dreapta. Cinci persoane au fost ranite, relateaza DPA, citand oficiali din politie. Mai multe persoane au fost arestate. O organizatie proromi a anuntat ca unitati de lupta ale politiei au înconjurat localitatea. Nu este clar ce a declansat noile violente, dupa tensiunile din ultimele saptamani, cand aproape 300 de romi au parasit satul, deoarece o grupare de extrema-dreapta intentiona sa organizeze antrenamente paramilitare în zona. Crucea Rosie ungara a transportat sute de femei si copii romi cu autocarele. Politia a intervenit pentru a bloca antrenamentele, iar romii s-au întors.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Sfaturi elementare de igiena. Bacteria si virusurile sunt omniprezente; aceste organisme se gasesc din abundenta in orice loc si este de mirare ca nu ne inbolnavim mai frecvent. Si nu este vorba aici numai de virusuri care produc raceli si gripe, ci de micro-organisme care cauzeaza pneumonie si tulburari gastro-intestinale. Chiar dupa ce o persoana care poarta acesti patogeni paraseste o anumita zona, acesti patogeni supravietuiesc si infecteza multe alte persoane pentru mai multe zile. Asa ca cele mai bune tratamente sunt masurile preventive. Mai jos mentionam cateva locuri care contribuie la raspandirea acestor microbi: La magazine de alimente: Manerele de la carucioarele si cosurile de cumparaturi. Pe parcursul unei zile, sute de persoane folosesc aceste cosuri si depoziteaza sute de diferite bacterii si virusuri. Dupa ce ne contaminam cu aceste organisme microscopice, atingem cu mana fructe, legume, paine, ect. O solutie simpla este folosirea de servetele desinfectante. Multe magazine in USA ofera aceste servetele desinfectante la usa de la intrare. Biroul de la servici: De obicei telefonul si claviatura de la computer sunt locurile de intalnire preferate ale microbilor. Butoanele de la masina de copiat si ascensor, manerul de la frigider si microwave pot gazdui si ele o multime de micro-organisme. Solutia este simpla: Sterge periodic cu desinfectant aceste suprafete si spalate pe maini inainte de a consuma alimente. Restaurantele: De obicei mesele sunt sterse dupa ce un client pleaca de la masa; insa de multe ori restaurantele folosesc acelasi burete sau carpa de la o masa la alta, lucru care contribuie la contaminarea meselor cu microbi. Apoi meniul pe care zeci sau chiar sute de persoane il rasfoiesc, rare ori sunt spalate sau desinfectate. WC-rile publice: Mai multe studii arata ca chiuvetele adapostesc mai multi patogeni decat scaunul de la WC. De preferat este ca robinetul sa fie atins numai cu un servetel sau cu cotul. De asemenea, usa de la baie nu trebuie atinsa cu mana; un numar ingrijorator de mare de persoane nu au obiceiul sa se spele pe maini dupa ce folosesc WC-ul, si inchid si deschid usile cu mainile murdare. 
Textul saptamanii. ,,Deci nu va temeti, voi sunteti mai de pret decat multe vrabii”. Matei 10,31
 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 17/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-