13
Views

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                   Semnele săptămânii 11 Aprilie 2013

Papa Francis un papă mai puțin obișnuit. Când Conclavul l-a ales pe Jorge Mario Bergoglio, cel care din 1998, a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, iar din 2001 cardinal, atât experții cât și opinia publică au fost surprinși. Era primul papă care provine din afara Europei și primul iezuit care devine Suveran Pontif. Încă cu prima sa declarație făcută de la balconul bazilicii Sfântul Petru, Francisc a surprins prin umilința și refuzul fastului obișnuit la Vatican. El a lansat un apel la „fraternitate și prietenie” în cadrul Bisericii. El insistă că biserica Catolică trebuie să fie un model de austeritate și onestitate. Umil, modest și cu milă pentru cei aflați în necaz. Așa se arată în fața celor peste un miliard de catolici, Papa Francisc. După ce o fotografie în care săruta picioarele unui copil bolnav de SIDA, pe vremea când era cardinal, a făcut înconjurul lumii, noul Suveran Pontif a oficiat o slujbă într-o închisoare pentru minori. Pe 28 martie, adică în Joia Mare a Paștelui Catolic, el a spălat și sărutat picioarele a 12 deținuți de diverse religii, dintre care două fete, una dintre ele fiind musulmană. De atunci încoace cu fiecare zi care trece noul papă face câte ceva care este o premieră pentru Vatican. Așa de exemplu el a fost primul suveran pontif din istoria bisericii care a decis să viziteze monumentele funerare de la Vatican, care se află sub Bazilica Sfântul Petru. Vizita privată a suveranului pontif a durat 45 de minute, timp în care s-a rugat în fața mormântului Sfântului Petru. Dincolo de aspectele protocolare și  gesturi simbolice, papa Francis a pus în practică teologia sa. Așa de exemplu spre deosebire de predecesorii săi, inelul său nu este de aur masiv ci de argint aurit, fără incrustații de pietre prețioase, crucea de la gâtul său este de fier placat cu argint. El poartă haine simple albe nu capa roșie împodobită cu hermină, el nu vrea să renunțe la pantofii săi negri, simpli, pentru a-i purta pe cei roșii, tradiționali, făcuți de celebra firmă Prada din cea mai fină piele, pantofi care costă 650 de euro perechea. El și-a ales un scaun simplu, nu un jilț sculptat și aurit ca al predecesorului său Benedict al XVI-lea. De asemenea el nu va locui în impozanta locuință papală de un lux opulent, ci într-o garsonieră în care va avea doar strictul necesar. Cât privește transportul, el a refuzat să se urce în limuzina oficială și se deplasează într-un Volkswagen Phaeton care nu este nici măcar nou. Într-o lume care este confruntată cu crize economice fără precedent, în care sărăcia și șomajul fac ravagii, prin aceste gesturi de simplitate și modestie, Papa Francis vrea să accentueze rolul Bisericii Catolice în ajutorarea celor săraci și defavorizați, vrea să se prezinte ca un interlocutor credibil în rezolvarea problemelor majore ale secolului, și se pare că are toate șansele să devină.

 Margaret Thatcher a murit. Fosta prima ministră a angliei Margaret Thatcher, numită „doamna de fier” s-a stins din viață luni. O personalitate ieșită din comun, prima femeie care a devenit prim ministru în lumea occidentală, baronesa Thatcher, a murit la vârsta de 87 de ani, iar moartea ei nu a lăsat indiferent pe nimeni. Mulțimi în lacrimi au depus flori în fața casei ei, foști oameni de stat care au avut deaface cu ea, cum ar fi: Mikhail Gorbachev, Bill Clinton, Helmut Kohl, Nancy Reagan și alții i-au adus elogii pentru cei 11 ani în care a condus Marea Britanie și a ridicat-o din cea mai mare criză la cea mai prosperă situație din istoria modernă. Numai că ea a fost nu numai un politician abil ci și de o intrasigență fără pereche, de unde porecla „doamna de fier”. Din această cauză lideri sindicali, oameni de rând sau personalități politice cum ar fi Gerry Adams, liderul Sinn Fein al partidul republican din Irlanda de Nord, s-au arătat nemulțumiți de aceste laude, ba chiar  și-au  manifestat în mod deschis bucuria că însfârșit a murit. Aceleași sentimente le-au manifestat și argentinienii, care nu îi pot ierta modul în care a recucerit în urma unui război scurt, dar intens, Insulele Malvine, pe care Argentina le revendică până astăzi.

Statele Unite încearcă fără succes să reanimeze procesul de pace. La numai câteva săptămâni după vizita președintelui Barack Obama în Orientul Mijlociu, un alt demnitar american, John Kerry, Secretarul de Stat (echivalentul unui ministru de externe) a petrecut câteva zile în regiune întâlnindu-se cu mai toți actorii acestui conflict. Rând pe rând el a stat de vorbă cu: primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, cu Mahmoud Abbas, președintele Autortății Palestiniene, și cu mulți alții. Kerry a încercat să relanseze planul de pace al regelui Arabiei Saudite, King Abdullah, datând din 2002. Dar el nu a avut succes. Saeb Erekat, șeful negociator palestinian declara că ei nu sunt de acord cu nici un fel de amenajare a tratatului, că nu vor să schimbe nici măcar un cuvânt. Este greu de înțeles cum un negociator care ar vrea să negocieze nu poate accepta să se schimbe nici măcar un cuvânt, doar acesta este rostul negocierilor să se mai schimbe să se mai ajusteze, să mai lase unul și altul și să se ajungă la un compromis.

În Egipt luptele continuă. Ultimele zile au fost extrem de sângeroase în Egipt, unde au loc confruntări extrem de violente între creștinii copți și activiștii musulmani. Unul din factorii principali este acela că creștinii copți reprezintă numai 6 la 10% din cei 84 de milioane de egipteni care sunt musulmani. După căderea guvernului lui Hosni Moubarak, islamiștii care au luat puterea au instalat un președinte care reprezintă partidul islamist „Frații Musulmani” și care treptat treptat reduce drepturile creștinilor. O nouă constituție, legi și decrete care favorizează islamul, autorități și poliție care îi sprijină, totul este pus în aplicare ca să-i facă să plece din țară sau sa-i extermine. Din 2011 au avut loc numeroase atacuri împotriva caselor și comerțurilor creștinilor, a bisericilor lor, ceea ce a făcut peste 50 de victime în rândul creștinilor și câteva în rândul musulmanilor. În ultimele zile în orașul Al-Khoussous, situat la nordul capitalei, un oraș fantomă de unde creștinii sunt izgoniți fără milă, sau în jurul catedralei Sfântul Marcu din Cairo, au avut loc lupte deosebit de intense. Ca să ilustreze cinismul și ironia acestui regim nemilos, ambasada Egiptului din Paris invită presa la un concert de muzică religioasă coptă. Pe 25 mai va avea loc în Paris la biserica Sfântul Ferdinand un concert al corului și orchestrei Sfântul Kyriel, care sunt cazate la Londra. Programul anunță vechi cântece copte ilustrând viața lui Isus. Numit Mesia, acest concert este dedicat în onoarea papei Tawadros II, al 118-lea papă de Alexandria și Patriarh al Sfântului Marcu, care a fost intronizat recent.

Recrudescența actelor antisemite. Un raport recent publicat de către Tel Aviv University, în cooperare cu cercetători de la  the European Jewish Congres, arată că anul trecut s-a înregistrat o creștere importantă a actelor antisemitice. Cumulând incidente înregistrate în toată lumea, s-au repertoriat 686 de atacuri în 34 de țări față de 526 în 2011. S-a constatat că după atacul din martie  2012 la școala evreiască din Toulouse, care a făcut 4 victime, urmat de alte atacuri, ceea ce a făcut ca în Franța aceste atacuri să se dubleze. Raportul arată că drept urmare a crizei economice în multe țări din Europa au apărut formații politice de extrema dreaptă, cum ar fi: Jobbik în Ungaria, Golden Dawn în Grecia, sau Svoboda în Ukraina. Aceste partide de orientare neo-nazistă au ca scop eradicarea minorităților, dintre care evreii și țiganii sunt o țintă de predilecție. Departe de a fi un fenomen marginal, aceste partide deși refuză caracterizarea de neo-naziste îmbrățișează această ideologie. La ultimele alegeri parlamentare din Grecia, partidul Golden Dawn, a câștigat pentru prima dată locuri cu o platformă anti-imigrație. În Ungaria, deputații partidului Jobbik au cerut ca evreii să fie investigați deoarece sunt un pericol pentru securitatea țării. Liderul partidului ukrainian Svoboda, este renumit pentru termenii jignitori pe care îi folosește la adresa evreilor.

Au mâncat cămila președintelui. De aproape un an de când este președintele franței, Francois Holland, cunoaște o lipsă de popularitate fără pereche. Aproape nici unul dintre predecesorii săi nu au ajuns așa de repede și așa de jos în stima compatrioților. În toată această perioadă un singur punct luminos; primirea triumfală de care s-a bucurat în Mali, atunci când a vizitat trupele franceze care au eliberat, sau cel puțin au izgonit temporar islamiștii care ocupaseră nordul țării. În acel elan de entuziasm și manifestări de exuberanță populară, președintele francez a primit cadou o cămilă. Acesta nu este un lucru neobișnuit, adesea oameni politici, demnitari sau lideri religioși în viztă în Africa primesc cadou cămile, tauri, vaci sau alte animale. În mod vădit stânjenit de acest cadou, președintele a încercat să mângâie pe cap patrupedul care se zbătea nemulțumit de atâta atenție. Autoritățile militare au studiat ce pot face cu acest cadou stânjenitor, s-au gândit să îl aducă în Franța și să-l țină într-o grădină zoologică. Dar cineva a avut ideea să-l încredințeze unei familii din orașul Timbuktu unde cu siguranță va fi bine îngrijită, este doar cămila președintelui și va fi în mediul ei natural. Iată însă că s-a aflat că găzduirea a fost de scurtă durată deoarece familia a hotărât că cea mai bună soluție este să mănânce cămila. Așadar faptul că era o cămilă prezidențială nu i-a foIosit prea mult.

Tragedie. O clădire s-a prăbușit. Cel puțin 40 de oameni au murit, iar alți 69 au fost răniți în urma prăbușirii unei clădiri în apropiere de orașul indian Mumbai. Printre morți se numără și 11 copii, iar numărul victimelor ar putea crește, operațiunile de căutare sub dărâmături fiind încă în desfășurare, potrivit BBC. Poliția din orașul Thane a declarat că imobilul fusese construit ilegal, iar patru dintre cele șapte etaje erau locuite în totalitate. Deși încă nu au fost stabilite cu exactitate cauzele accidentului, se pare că imobilul s-a prăbușit din cauza materialelor de construcții care nu respectau nici măcar standardele minime.

Londra moarte suspicioasă. Săptămâna aceasta a fost găsit mort într-o baie din vasta sa reședință din Londra, Boris Berezovsky. În vârstă de 67 de ani Berezovsky a fost o figură importantă în viața politică a Rusiei timpurilor moderne. Imediat ce a început decăderea imperiului Sovietic, el a devenit bogat făcând afaceri în domeniul automobilului și al presei, apoi s-a instalat la Kremlin ca consilier special al președintelui Boris Yeltsin. Cel ce a fost odată un matematician membru al academiei de științe, a organizat campaniile electorale ale lui Yeltsin și Putin și a trasat șablonul pentru o nouă societate. Dar odată cu trecerea timpului Berezovsky a căzut în disgrație și s-a exilat la Londra. Puținii prieteni pe care îi mai avea îl descriau ca depresat, bântuit de fantomele trecutului, izolat în casă. Cu o zi înaintea morții el declara unui ziarist al revistei Forbes, că și-a pierdut dorința de a mai trăi. Moarte naturală, sinucidere sau asasinat, poliția engleză anchetează, și poate va avea un răspuns, poate.

Uniunea Europeană salvează bănci nu și spitale. Criza economică se face simțită nu numai în buzunarele multora dintre europeni. Și sănătatea acestora, mai ales a celor din sud-estul Europei, are de suferit de pe urmele crizei. Alarmant e rezultatul unui recent studiu britanic: criza seceră vieți omenești. Malaria, febra Dengue sau tuberculoza sunt boli despre care se credea că au fost eradicate pe continent. Totuși, un studiu efectuat de experți britanici arată că de la începutul crizei economico-financiare numărul persoanelor afectate de aceste boli și de multe altele a crescut considerabil. Și numărul deceselor cauzate de reducerile din sistemul de sănătate a luat amploare. Martin McKee, unul dintre autorii studiului publicat în revista de specialitate „The Lancet”, observă, într-un interviu acordat DW: „Pentru noi e limpede că trebuie investit din nou mai mult în sănătate. Grecii, în mod special, au de suferit pentru că nu mai au acces la medicamentele necesare”. Afectate sunt și persoanele cu probleme psihice, adaugă McKee. Astfel s-a constatat că numărul sinuciderilor a crescut vertiginos în Grecia de la declanșarea crizei. În Spania cazurile de depresie s-au înmulțit. Iată de ce realizatorii studiului lansează un apel la soluționarea crizei, căci, ca și în medicină, trebuie tratate cauzele unei boli. Willem de Jonge lucrează în Grecia pentru organizația „Medici fără frontiere” și nu e deloc surprins de rezultatele studiului citat. El cunoaște foarte bine situația dramatică actuală din Republica Elenă – unde se duce lipsă de medici, de chirugi, de pildă, de tot ce face ca un sistem de sănătate să funcționeze. Cu până la 40 la sută a fost redus în Grecia bugetul sistemului sanitar de la începutul crizei. Consecințele sunt fatale. La Atena, îmbolnăvirile cu HIV au crescut cu 1.500 %, explică de Jonge, anume din cauza economiilor făcute la acele de seringă împărțite dependenților de droguri. Boli despre care se credea că au fost demult eradicate au reapărut. De pildă malaria. Martin McKee consideră că vinovate nu sunt doar guvernele țărilor respective, ci și instituțiile europene. Troica a solicitat, în cazul Greciei, și reduceri în sistemul sanitar. De neînțeles pentru medicul britanic e și rolul Băncii Centrale Europene, dispusă să vină în ajutorul băncilor, nu însă și în sprijinul oamenilor de rând.

O țară a permis abia acum femeilor să meargă cu bicicleta. Femeile din Arabia Saudită vor putea merge cu bicicleta sau motocicleta în anumite condiții, relatează Associated Press. Ziarul saudit Al Yum a semnalat că femeilor li se permite să folosească aceste două mijloace în locurile lipsite de tineri care le-ar putea agresa. În plus, ele trebuie să fie însoțite de un bărbat din familie și să fie îmbrăcate „respectabil”. Ele nu vor putea folosi bicicleta ca mijloc de transport ci doar pentru a se distra, în compania rudelor. În Arabia Saudită este în vigoare o strictă interpretare a legii islamice, sharia, care impune separarea bărbaților de femei în spațiile publice. În ultimii doi ani, însă, femeile au primit din ce în ce mai multe drepturi. Regele Abdallah bin Abd al-Aziz Al Saud, a dispus să li se permită femeilor să participe în calitate de candidat și de elector la alegerile municipale, precum și intrarea lor în Consiliul Consultativ.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Carnea de vită și bolile cardiovasculare. Cantitatea mare de grăsimi saturate și colesterol pe care carnea de vită le conține, (generic numită carne roșie), sunt considerate ca o cauză principală pentru maladiile cardiovasculare. Recent însă, cercetătorii de la Cleveland Clinic din Cleveland, statul Ohio, au descoperit un alt pericol; L-carnitine, un nutrient pe care carnea roșie îl conține din abundență. În urma la mai multe experimente umane, dar și pe animale de laborator, cercetătorii americani au demonstrat pentru prima dată că   L-carnitine are o contribuție importantă la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Microorganismele din intestine transformă grăsimile animale și L-carnitine în TMAO, (trimethylamine-N-oxide.) Felul în care L-carnitine este metabolizată în intestine stă la baza acestor noi descoperiri. În experimete de laborator, cobaii care au primit o alimentație bogată în L-carnitine, au avut o rată dublă de atherosclerosis. La 2.600 de voluntari, bărbați și femei, analizele de laborator au arătat că cu cât cantitatea de TMAO din sânge a fost mai mare, cu atât mai mari au fost și șansele de stroke, atacuri cardiace, deces, precum și alte maladii cardiovasculare. De asemenea, cercetătorii au comparat 51 de persoane care consumau frecvent carne roșie, cu 23 de vegetarieni. Rezultatele au arătat că vegetarienii au avut o concentrație mult mai mică de TMAO în sânge în comparație cu cei 51 de participanți la studiu. „Acum noi înțelegem de ce un consum mare de carne roșie duce la un risc elevat de maladii cardiovasculare” a declarat Dr. Stanley Hazen, medic cardiolog la Cleveland Clinic. Dr. Hazen a suspectat mai demult că pe lângă grăsimile saturate și colesterolul pe care carnea de vită le conține, trebuie să fie și altceva care contribuie la bolile de inimă la populația care consumă multă carne roșie. În încheiere cercetătorii americani sfătuiesc publicul să elimine consumul de carne roșie și dacă asta nu este posibil, cel puțin să reducă considerabil carnea de vită din dietă. „Dacă consumi multă carne roșie, studiul nostru te invită să consideri o reducere a cărnii de vită din dieta ta” a fost concluzia doctorului Hazen. Rezultatele acestui studiu au fost publicate săptămâna aceasta în jurnalul medical Nature Medicine.

Textul săptămânii. „Și învăți-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin“. Matei 28,20

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 15/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-