21
Views

20130404-205709.jpg

SEMNELE SFÂRȘITULUI MATEI 24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 4 Aprilie 2013

Război și pace. „Operațiunea nemiloasă a forțelor armate revoluționare (nord-coreene) în acest sens a fost definitiv examinată și ratificată”, afirmă armata. „Momentul exploziei se apropie repede”, se adaugă în comunicat, care oferă asigurări că un război ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de „astăzi” sau „mâine”. În ultimele săptămâni, Phenianul și-a intensificat amenințările la adresa Statelor Unite, Hawaii și Guam, în Pacific. „Tinând cont de această situație, Statul Major General al armatei nord-coreene, însărcinat cu toate operațiunile, va adopta contramăsuri militare practice puternice”, se arată în comunicatul citat de agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA. Armata nord-coreeană susține că responsabilitatea actualei crize „revine în întregime” Statelor Unite, evocând participarea unor bombardiere americane de tip B-52, capabile să transporte bombe nucleare, și a unor bombardiere „invizibile” de tip B-2 la manevrele militare comune cu Coreea de Sud, care se desfășoară în prezent. „Întreaga peninsulă coreeană nu a mai fost expusă, niciodată ca acum, unui asemenea pericol de război nuclear”, se avertizează în comunicat. Ieri, Coreea de Nord a făcut un gest fără precedent, interzicând accesul angajaților sud-coreeni în incinta complexului industrial intercoreean de la Kaesong. 484 de muncitori sud-coreeni ar fi trebuit să treacă frontiera la ora locală 8.30 pentru a ajunge în complexul industrial, situat la aproximativ 10 km de graniță. Ei nu au fost lăsați însă să treacă frontiera, precum și șoferii de TIR-uri care încercau să ajungă în complexul de la Kaesong. Coreea de Nord va lansa rachete balistice. Surse oficiale americane au declarat, pentru CNN, că serviciile de spionaj au obținut informații potrivit cărora autoritățile din Coreea de Nord plănuiesc să lanseze rachete balistice mobile în viitorul foarte apropiat. Comunicațiile nord-coreene interceptate în ultimele zile de serviciile de spionaj americane arată că Phenianul planifică lansarea unei rachete balistice în următoarele zilei sau săptămâni, a declarat un oficial american. La rândul lor, jurnaliștii de la BBC titrează, citându-l pe ministrul de Externe sud-coreean, că autoritățile de la Phenian au mobilizat, pe coasta de est a țării, un lansator de rachete cu o rază de acțiune „considerabilă”. Ministrul sud-coreean Kim Kwan-jin și-a exprimat temerile că atacul ar putea viza teritoriul SUA, deși nu există informații clare despre intențiile nord-coreenilor. În replică, SUA și-a mutat scuturile anti-rachetă în Guam. Pentagonul a mai precizat că sistemul defensiv anti-rachetă din Pacific va fi pus la punct în decurs de câteva săptămâni, iar nave de război au fost deja mobilizate în zonă. Statul Major General al armatei din Coreea de Nord a anunțat ieri, într-un comunicat, că armata a primit aprobarea finală pentru a declanșa operațiuni militare împotriva SUA, inclusiv eventuale lovituri nucleare.

Musulmanii din Germania cer zile de sărbătoare recunoscute oficial. De Paște, magazinele și birourile sunt închise în Germania: e sărbătoare, nu se lucrează! O situație normală pentru cele mai importante sărbători creștine. Musulmanii din Republica Federală revendică acum la rândul lor două zile libere la nivel național. 60% din locuitorii Germaniei sunt creștini. Prin urmare, în această țară există nouă zile de sărbătoare cu substrat creștin la nivel federal. În anumite landuri, numărul zilelor de sărbătoare pe an ajunge la 13. În toate aceste zile nu se lucrează. Zile libere pentru sărbători musulmane nu există încă în Germania, unde 5% din populație se declară de religie islamică. Un dezechilibru nefericit, în opinia șefului Consiliului Central al Musulamanilor din Germania, Aiman Mazyek: „Numărul musulmanilor este aici deja semnificativ. De ce să nu existe un calendar interreligios de sărbători?” Mazyek propune declararea oficială a două zile de sărbătoare pentru musulmani: una în timpul lunii de post Ramadan, a doua în cea mai importantă zi din an pentru credincioșii islamici – Sărbătoarea Sacrificiului. „Nu este vorba de introducerea unei zile libere suplimentare pentru toți. Dar dacă astfel de zile ar fi recunoscute oficial, ar fi un semn frumos de toleranță și integrare”, consideră Mazyek. Propunerile lui au stârnit, cum era de așteptat, reacții diverse. Creștin-democrații vor să apere actualele sărbători. Parlamentarul CDU Patrick Sensburg a declarat pentru Deutsche Welle, că numărul musulmanilor din Germania – aproximativ patru milioane – nu reprezintă un argument pentru zile libere speciale: „Ar trebui acum să calculăm procentajul musulmanilor din societatea germană și să împărțim sărbătorile după acest criteriu? Am crea astfel o societate bazată pe arbitrar și reprezentare proporțională”. În acest fel, fiecare ar putea revendica zile de sărbătoare proprii. „Am deschide o discuție privind cotele de sărbători pe care le-ar primi fiecare religie”, spune Sensburg, care arată că, în acest caz, și evreii, hindușii sau ateiștii ar putea cere anumite zile libere oficiale. Sensburg crede că este mai importantă protejarea sărbătorilor actuale în Germania. „Nu avem în această țară o tradiție musulmană, aceasta este realitatea. Sărbătorile existente au deja o bogată tradiție. Nu le putem diminua acest statut acordând în compensație statut de sărbătoare altor zile”. Sensburg avertizează că discuția despre declararea de sărbători religioase suplimentare periclitează tradițiile din societatea germană.

Secta Boko Haram, islamul în acțiune. Acum o lună au fost răpiți în nordul camerunului (nu departe de unde am locuit 5 ani) o familie de francezi. Tatăl Tanguy Moulin-Fournier, împreună cu soția sa Albane, și cei 4 copii Eloi, Andeol, Mael și Clarence, toți de vârste foarte fragede între 5 și 12 ani împreună cu unchiul lor, locuiau în capitala țării Yaoude, și erau acolo în vacanță. Imediat după ce au fost răpiți de către membri sectei Boko Haram, au fost transferați în Nigeria și în mod periodic expuși în clipuri video ca să susțină revendicările sectei, eliberarea membrilor ei închiși pentru crime, și retragerea occidentalilor din zonele ocupate de islamiști. În aceste video, alături de ostatici sunt prezenți membri sectei îmbrăcați în haine militare, înarmați până în dinți și cu fața acoperită în întregime (vitejia lor are limite). Ca să-și promoveze „cauza” șeful sectei Abubakar Shekau, a dat publicității un video și a dat interviuri în care își expune teoriile și se declară mândru că a capturat și deține copii și femei civili fără apărare. Inființat în 2004 de către Mohammed Yusuf, secta Boko Haram care în traducere înseamnă „educația occidentală este necurată” dorește să introducă respectarea obligatorie a regulilor islamice cele mai stricte. Aceasta înseamnă de obicei judecăți sumare, execuție sau pedeapsă în piața publică ca în vremea evului mediu, iar pentru anumite delicte amputarea unei mâini sau picior. Abubakar Shekau, a devenit liderul sectei în 2009 atunci când Yusuf a murit în lupta cu armata nigeriană. El este un teolog musulman care nu vorbește limba engleză și este mult mai violent decât fostul șef. De fapt autoritatea lui este contestată de către unii membri care s-au separat devenind secta Ansaru. Adresându-se președintelui nigerian Goodluck Jonathan, „am să fiu fericit să omor pe toți aceia pe care Alah îmi va cere, cu aceeași plăcere cu care omor un pui de găină sau o oaie. Într-adevăr îngrijorător să auzi din gura unui lider religios și militar, că pentru el viața unei ființe umane valorează tot atât cât cea a unui pui de găină.

SUA. Controlul al armelor. Statul american Connecticut, în care a avut loc masacrul de la Newtown, în urmă cu trei luni și jumătate, a adoptat o legislație mai dură privind armele de foc, devenind cel mai strict stat american din acest punct de vedere. După mai multe ore de dezbateri, Senatul statului a adoptat cu 26 de voturi pentru și zece împotrivă înăsprirea legislației, iar Camera Reprezentanților cu 105 voturi la 44, după 12 ore de dezbateri. Connecticut (nord-est) este al treilea stat care a înăsprit legislația, după drama de la 14 decembrie, în care 20 de copii și șase adulți au fost uciși la școala Sandy Hook. Noua lege, obiectul unui acord dificil, negociat timp de mai multe săptămâni între republicani și democrați, obligă verificarea antecedentelor tuturor cumpărătorilor de arme de foc, indiferent dacă vânzările sunt private sau publice. Peste 160 de tipuri de puști de asalt vor fi de-acum interzise, față de 66 în trecut. De asemenea, cumpărarea și revinderea încărcătoarelor de mare capacitate (mai mult de zece gloanțe) vor fi interzise. Cei care le dețin nu vor fi nevoiți să renunțe la ele, ci să le înregistreze. Posesorii de arme urmează ca de-acum să se asigure că acestea nu vor ajunge la persoane în vârstă de cel pu?in 16 ani, ca înainte, și nici la cele ce prezintă un risc. În plus, persoane care au fost spitalizate într-o instituție psihiatrică nu vor fi autorizate, timp de cinci ani, să dețină o armă, față de un an până în prezent. Noua lege prevede, de asemenea, crearea unui fișier cu persoanele condamnate pentru acte ce implică folosirea armelor, o premieră în Statele Unite.

Experiment în spațiu. Este o realitate a zilelor noastre și a progresului tehnic înregistrat în ultimele decenii că o viitoare călătorie spre planeta Marte este un fapt și se va întâmpla mai curând sau mai târziu. Una din ideile vehiculate de The Inspiration Mars Foundation, este aceea de a trimite în spațiu un cuplu, adică un bărbat și o femeie, de preferință căsătoriți. Ei se gândesc că cel mai indicat ar fi un cuplu de vârstă mijlocie, care să petreacă peste 500 de zile izolați într-un spațiu foarte limitat. Paragon Space Development Corp., se ocupă de pregătirea acestui eveniment care poate avea loc în 2018. Jane Poynter, președinta acestei companii explica într-un interviu, că această situație de izolare într-un spațiu limitat, departe de prieteni și familie este dificil de suportat de aceea se dorește să se dea participanților cele mai mari șanse de reușită. Ea știe despre ce vorbește deoarece la începutul anilor 1990 a petrecut împreună cu soțul ei Taber MacCallum, și alți 6 oameni de știință 2 ani închiși într-un laborator de cercetări numit Biosphere 2, numai că acesta avea o suprafață de peste 3 acrii. O simulare a unei călătorii spre planeta Marte a avut deja loc, numită Mars 500 experiment. Un grup de 6 cercetători de origine rusă, europeană și chineză, au petrecut undeva lângă Moscova, 520 de zile închiși într-o capsulă fără să vadă lumina soarelui, fără hrană sau aer proaspăt. În asemenea situații experimentate și de cei care petrec perioade de timp la poli, unele persoane își schimbă ritmul biologic, somnolează asemenea unei hibernări iar 5% au prezentat simptome psihologice. Poynter explica, că în cazul experimentului la care a participat era vorba de o seră cu peste 3 acrii plină de vegetație și aveau alte 6 persoane cu care să interaționeze. Un adevărat voiaj spre planeta Martie va fi însă cu totul diferit și va prezenta multe necunoscute, probabil cea mai interesantă întrebare va fi, după 500 de zile petrecute într-un spațiu foarte limitat, izolați, își vor mai adresa vreo vorbă soții?

Om bogat om sărac. Dacă întrebăm pe oricine pe stradă, în orice continent, acesta va răspunde că omenirea zilelor noastre cunoaște o criză fără precedent. Dacă întrebăm pe cetățenii din țări cum ar fi: Cipru, Portugalia, Spania, Italia, aceștia vor exemplifica cu: cifrele unui șomaj deosebit de mare, cu scăderea salariilor și a pensiilor, cu creșterea prețurilor la bunurile de larg consum, cu restricții la serviciile oferite de guverne cum ar fi asistența medicală, educația, etc. Iată de ce este surprinzător să vedem, în ciuda acestor situații, în anul 2012 numărul miliardarilor a crescut cu peste 200 ajungând potrivit raportului revistei Forbes la un record absolut 1.426. Primele 4 țări cu cei mai mulți miliardari sunt: Statele Unite cu 442, China cu 122, Rusia cu 110 și Germania cu 58. Pentru al patrulea an la rând cel mai bogat om din lume este mexicanul Carlos Slim cu o avere de 73 de miliarde de dolari, urmează apoi americanul Bill Gates, co-fondator de Microsoft cu 67 miliarde, (6 miliarde în plus față de 2012), urmat de spaniolul Amancio Ortega, creatorul mărcii de haine Zara cu 57 miliarde (19,5 miliarde în plus față de 2012).

Banii, banii, banii. Franța. Președintele francez François Hollande, a fost nevoit, miercuri, să țină un scurt discurs, înainte de a pleca într- o vizită în Maroc, în care a explicat faptul că nu avea cunoștință despre conturile din străinătate ale fostului ministru pentru Buget, Jerome Cahuzac, și anunța măsuri de reformă. Un fost ministru al Bugetului este anchetat pentru corupție. Presa din Hexagon a dezvăluit și faptul că fostul trezorier al campaniei electorale a președintelui Franței este acționar la firme offshore. Pentru a tempera scandalul, Guvernul va prezenta, în săptămânile care vin, un proiect de lege care vizează publicarea averii miniștrilor și parlamentarilor. Aleșilor condamnați pentru fraudă fiscală sau corupție li se va interzice să mai exercite un mandat public. Opoziția a cerut o anchetă parlamentară și l-a criticat pe Hollande că a rămas alături de Cahuzac timp de patru luni, după ce siteul de investigații Mediapart a publicat povestea cu contul din Elveția al ex-ministrului pentru buget. Cahuzac a demisionat în urmă cu două săptămâni, după ce a negat în permanență acuzațiile. În anii 80, fostul ministru a lucrat în Ministerul Sănătății și se ocupa de relația cu industria farmaceutică franceză. A negat că ar fi primit mită din partea companiilor farmaceutice. După ce a părăsit ministerul, și-a înființat o firmă de consultanță care lucra pentru grupurile farmaceutice. În plin scandal Cahuzac, Le Monde, a dezvăluit că trezorierul campaniei prezidențiale a lui Hollande, Jean-Jacăues Augier, este acționar la societăți offshore în Insulele Cayman, prin intermediul holdingului său financiar Eurane. Augier a confirmat că a constituit în 2005 și 2008-2009 două entități offshore în Insulele Cayman, la solicitarea unor parteneri de afaceri. „Nimic nu este ilegal”, a declarat Augier. Potrivit The Guardian, o scurgere de informații din industria britanică offshore dezvăluie identitățile a 1.000 de persoane, care dețin conturi și averi în paradisuri financiare, (un președinte de țară, fiica unui dictator și un milionar britanic).

Minte sănătoasă în corp sănătos. Alcoolul și cancerul. Până nu de mult, mai mulți cercetători erau de părere că în moderație, consumul de alcool nu poate fi dăunător, chiar din potrivă, ajută sănătății. Mai multe studii științifice publicate cu ani în urmă încercau să facă conecția între consumul de vin roșu și anumite beneficii în sănătate. Aceste studii, finanțate în mare parte de industria viticolă, sugerau că vinul roșu menține și chiar îmbunătățește sănătatea organismului. În mod special ajută sistemul cardiovascular, reduce colesterolul și riscul de diabet. La baza acestor ipoteze se află resveratrol, o substanță pe care strugurii roșii o conțin din abundență. Criticii acestor studii argumentează, și pe bună dreptate, că o persoană care dorește să beneficieze de acțiunea „miraculoasă” a substanței resveratrol, pot să consume struguri sau suc de struguri, nu neapărat vin. Un articol publicat recent în revista American Journal of Public Health, arată că numai în USA, anual peste 20.000 de persoane își pierd viața ca urmare a cunsumului de alcool. Și aici nu este vorba numai de cei care abuzează alcoolul; cercetătorii au descoperit că numai o singură băutură alcoolică pe zi poate eleva riscul de cancer cu 35%. „Încă un motiv să fii bucuros dacă nu bei; pentru cei care consumă alcool, când vine vorba de cancer, cu cât consumi mai puțin alcool, cu atât mai bine” a declarat directorul studiului, Dr. Timothy Naimi, profesor la Boston University Schools of Medicine and Public Health. La femei, consumul de alcool este responsabil pentru aproximativ 6.000 de victime pe an, adică 15% decesele de cancerul de sân. La bărbați, cancerul cavității bucale și a gâtului sunt similare, adică tot 15% din decese. Dr. David Nelson de la National Cancer Institute, spunea că este greu să abordezi acest subiect cu pacienții, deoarece peste 65% din populație consumă alcool cu regularitate sau ocazional și le este greu să renunțe. „Oamenilor le place să audă de studii care spun că alcoolul și ciocolata sunt bune pentru sănătate, realitatea însă este alta” a adăugat Dr. Nelson.

Textul săptămânii. Căci oricine face voia lui Dumnezeu, acela îmi este frate, soră și mamă“. Marcu 3,35

Petre și Paul Gheorghe

20130404-205601.jpg

Ora Profetica 14/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-