36
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 24 Martie 2011

Libia. Luptele continua. Un avion libian de lupta care a incalcat interdictia de zbor impusa de coalitia internationala a fost doborat de aviatia militara franceza. Trupele lui Gaddafi isi continua atacurile asupra oraselor controlate de rebeli, in pofida loviturilor aeriene ale aliatilor occidentali asupra tintelor regimului de la Tripoli. Tancurile armatei libiene ar fi intrat din nou in Misrata, oras din vestul tarii, unde au asediat zona din jurul spitalului principal. In port, mii de muncitori straini asteapta sa fie repatriati de la izbucnirea luptelor dintre autoritati si opozitie. Confruntari intre rebeli si trupele lui Gaddafi s-au inregistrat si la Zintan si Ajdabija. Coalitia internationala si-a continuat intre timp atacurile aeriene asupra pozitiilor ocupate de armata libiana. Ministrul francez al apararii, Alain Juppe, a declarat ca ofensiva va continua atat timp cat va fi necesar. Responsabilul francez a respins acuzatiile regimului de la Tripoli ca atacurile aeriene ale occidentului s-ar fi soldat cu victime civile. Premierul britanic David Cameron a spus la randul sau ca este important ca actiunile coalitiei internationale in Libia sa nu depaseasca mandatul fixat de ONU. In context, un comandant britanic a declarat ca forta aeriana a lui Gaddafi nu mai exista ca forta de lupta. Greg Bagwell a spus ca aliatii pot actiona acum fara opozitie in spatiul aerian al Libiei si ca exercita o presiune continua asupra fortelor libiene. Pe de alta parte, liderii occidentali continua sa dezbata cine conduce interventia, SUA dorind sa predea comanda NATO.

Gaddafi a aparut in mijlocul sustinatorilor si a prezis victoria fortelor sale. Gaddafi a aparut marti seara in mijlocul sustinatorilor sai care se stransesera la complexul bombardat duminica de coalitia internationala si i-a asigurat ca atacurile occidentale il distreaza si vor obtine victoria in final, pentru ca toate armatele islamiste li se vor alatura. Gaddafi a tinut un discurs care a durat trei minute si care a fost transmis la televiziunea de stat. El a spus ca libienii sunt vizati de o noua batalie cruciata, initiata de tarile cruciate, impotriva Islamului, potrivit BBC. Traiasca Islamul de pretutindeni! Toate armatele islamice trebuie sa ia parte la batalie, toate popoarele libere trebuie sa ia parte la batalie (…) Victoria va fi a noastra in final! a spus Gaddafi.

Turcia se alatura eforturilor de impiedicare a livrarilor de armament catre Libia. Turcia, tara preponderent musulmana si membra a aliantei NATO, a anuntat ca va pune cinci nave de razboi si un submarin la dispozitia operatiunii navale internationale organizata in largul coastelor Libiei pentru a impune respectarea embargoului decis de ONU in privinta livrarilor de arme destinate regimului de la Tripoli. Anuntul a fost facut de agentia de presa turca Anadolu, care citeaza surse diplomatice din cadrul Cartierului General NATO de la Bruxelles.

Cutremure de 7 grade in Myanmar si Tailanda. Doua cutremure de 7 grade au lovit joi o regiune din Myanmar, apropiata de Tailanda. Seismul a avut loc la 110 km de localitatea tailandeza Chiang Rai. Anuntul a fost facut de Institutul american de Geofizica. Seismul a fost resimtit inclusiv in capitala Vietnamului, Hanoi, unde oamenii au fost evacuati din cladirile inalte. Orasul Chiang Rai se afla la frontiera Tailandei cu Laos si Myanmar, in asa-numitul ,,triunghi de aur”, o regiune slab populata, cunoscuta in special ca sursa traditionala de opium ilegal. Nu exista deocamdata informatii privind eventuale victime sau pagube materiale.

Japonia. Cutremur. Legume contaminate radioactiv la Tokio. Nordul Japoniei a fost zguduit de un nou cutremur de 6,1 grade, la doua saptamani de la cutremurul devastator urmat de tsunami. Intre timp, la centrala atomica Fukushima, avariata grav de catastrofa naturala, trei lucratori au fost iradiati, doza radioactiva la care au fost expusi fiind deosebit de ridicata. Ei activau in reactorul trei, unde se afla barele de plutoniu, un element chimic foarte periculos. In capitala Tokio, nivelul de radioactivitate din apa curenta a scazut din nou sub limita acceptabila pentru nou-nascuti. Bilantul seismului din Japonia si tsunamiului care i-a urmat a depasit 9.300 de morti, si 12.645 sunt inca disparuti. Peste 350.000 de persoane se afla in continuare in centre de evacuare din nordul si estul tarii, multe dintre ele fara apa. Pagubele sunt apreciate la 308 miliarde dolari. De asemenea, in unele legume din Tokio au fost gasite in premiera niveluri de contaminare cu Cesiu de 1,8 ori mai mari decat concentratiile normale. Legume din Japonia contaminate radioactiv au fost descoperite si in Singapore.

Premierul portughez a demisionat. Premierul portughez Jose Socrates, aflat in fruntea unui guvern minoritar de centru-stanga, a demisionat miercuri seara, dupa ce Parlamentul i-a respins bugetul de austeritate propus pentru a evita un imprumut de la Uniunea Europeana si FMI. Infrangerea suferita de Socrates in Parlament va avea, cel mai probabil, drept consecinta accesarea unui pachet de salvare financiara de tipul celor pe care Grecia si Irlanda au fost nevoite sa le accepte anul trecut. Toate cele cinci partide ale opozitiei au votat impotriva masurilor de austeritate propuse de Socrates, care includeau taierea cheltuielilor si cresterea taxelor. Premierul anuntase ca nu va mai putea sta la conducerea guvernului, daca bugetul propus nu este adoptat. In aceste conditii, alegerile legislative anticipate vor urma probabil in decurs de cateva luni.

Siria. Manifestatii antiguvernamentale. Escaladarea violentelor intre fortele siriene de securitate si manifestantii antiguvernamentali s-au soldat miercuri cu moartea a 15 persoane in orasul Daraa, au anuntat martori si activisti pentru drepturile omului. Televiziunea siriana de stat a anuntat ca guvernatorul provinciei Daraa a fost demis. Potrivit activistilor si martorilor oculari, sapte persoane au fost ucise la scurt timp dupa rugaciunile de dimineata din apropiere de moscheea Omari. Fortele de securitate au incercat sa intre cu forta in zona unde manifestantii au ocupat pozitii cerand guvernului reforme, a declarat un purtator de cuvant al opozitiei. Ulterior, circa 3.000 de manifestanti din orasele invecinate s-au strans in afara Daraa si s-au ciocnit cu o unitate militara cunoscuta pentru loialitatea sa fata de presedintele Bashar al-Assad, au spus activisti si martori. Unitatea este condusa de un membru al familiei presedintelui, Maher al-Assad, a spus un purtator de cuvant al opozitiei. Inca opt persoane au murit in ciocniri din cursul dupa-amiezii, ridicand bilantul total al mortilor de miercuri la 15, potrivit unor surse. In total, cel putin 21 de persoane si-au pierdut viata in tulburarile de la Daraa incepand de vineri.

UE anunta un atac cibernetic grav impotriva institutiilor europene. Uniunea Europeana a anuntat un atac informatic ,,grav” asupra Comisiei Europene si a Serviciului de Actiune Externa in ajunul summitului european de primavara la care urmeaza sa fie luate decizii cruciale privitoare la structura viitoare a UE, strategia economica si razboiul din Libia. Nu au fost date detalii despre atacul cibernetic, dar unele surse l-au comparat cu un atac recent asupra Ministerului francez de Finante. ,,Suntem loviti adesea de atacuri cibernetice, dar acesta este unul de mari proportii”, a declarat o sursa pentru BBC. Comisia Europeana a estimat amploarea actualei amenintari si, pentru a preveni dezvaluirea unor informatii neautorizate, a inchis accesul extern la e-mail si internetul institutiei. Personalului i s-a cerut sa-si schimbe parolele de acces.

Ierusalim. Atentat. Cel putin doua persoane au murit si alte 20 au fost ranite in atentatul comis la Ierusalim, a declarat purtatorul de cuvant al organismului israelian de prim ajutor. 15 persoane sunt in stare destul de grava. Autoritatile au anuntat anterior ca a fost vorba despre un atentat, explozibilul fiind plasat intr-o geanta lasata in apropierea unei statii de autobuz. Atacul vine dupa ce vicepremierul israelian Silvan Shalom a avertizat miercuri ca Israelul ar putea lansa o noua ofensiva militara in Fasia Gaza, controlata de Hamas, dupa ce mai multe rachete si obuze de mortiera au fost lansate din regiune in desertul Negev. Jihadul Islamic, o factiune mai mica din Gaza si aliat Hamas, a revendicat doua atacuri asupra Beer Sheva si unul asupra Ashdod, relateaza cotidianul Haaretz. Atacurile intervin pe fondul unei intensificari a schimburilor de focuri de arma intre Israel si Hamas, soldate marti cu moartea a patru civili palestinieni si cinci militanti. Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a anulat vizita la Moscova in urma atentatului de miercuri, anunta Haaretz. Premierul israelian urma sa plece in Rusia miercuri seara.

Armata afgana preia controlul in mai multe regiuni. Presedintele afgan Hamid Karzaim a numit primele sapte zone din tara care vor trece din iulie de sub controlul trupelor straine sub cel afgan. Printre acestea se numara provincia Kabul si orasul din nord Mazar-i-Sharif, unde se afla cartierul general al trupelor germane din Afganistan. Alt oras vizat va fi Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand. In pofida numarului mare de victime civile, suplimentarea trupelor americane si antrenarea a zeci de mii de noi politisti si soldati afgani, a permis o sporire a securitatii in mai multe zone din tara. Transferul responsabilitatii securitatii este considerat un pas crucial in tranzitia puterii, inainte ca trupele straine sa puna capat operatiunilor de lupta, la sfarsitul lui 2014, conform deciziei din 2010 a NATO. Desi s-a imbunatatit mult, calitatea pregatirii politiei si soldatilor afgani lasa inca de dorit, iar multi se tem ca acestia nu vor rezista ofensivei talibane din vara. In prezent, peste 140.000 de militari americani si din alte state membre NATO asigura securitatea in Afganistan.

Germania a demonstrat consecventa retragand navele sale de sub comanda NATO. Ministrul german al Apararii, Thomas de Miziere, a declarat ca decizia Germaniei de a-si retrage navele din Marea Mediterana de sub comanda NATO este o masura consecventa. El a declarat postului public de radio Deutschlandfunk, ca intr-o alianta trebuie sa fie posibil sa fii de alta parere.  Germania a exclus categoric posibilitatea de a lua parte la actiuni militare impotriva Libiei. Dupa indelungi ezitari, alianta NATO a decis ieri o misiune a marinei, menita sa impuna embargoul hotarat de Consiliul de Securitate al ONU in privinta livrarilor de armament catre Libia. Ca reactie, guvernul de la Berlin a retras doua nave si doua alte ambarcatiuni aflate in Mediterana si avand la bord 550 de militari, in total de sub comanda NATO, plasandu-le sub autoritatea Amiralitatii Federale de la Kiel.

Rusia cere R.Moldova sa achite datoriile pentru gazul rusesc. Rusia cere R. Moldova sa ia masuri in vederea onorarii obligatiilor de plata pentru gazele naturale livrate de Moscova, care se ridica la 2,3 miliarde de dolari, dintre care 2,1 miliarde reprezinta datoria Transnistriei, relateaza UNIMEDIA. Companiile Moldovagaz si Gazprom isi asuma obligatia sa asigure indeplinirea prevederilor contractului privitor la livrarea si tranzitarea gazelor rusesti pe teritoriul R.Moldova in anul 2011, mentioneaza Protocolul sedintei Comisiei Interguvernamentale de colaborare economica intre R.Moldova si Rusia, postat pe site-ul Ministerului Economiei de la Chisinau. Astfel, pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa fie stabilite conditiile in care Moldova va primi gaze naturale rusesti in 2012.

Rusia si Slovenia au semnat un acord pentru construirea proiectului South Stream. Compania rusa Gazprom si cea slovena Geoplin Plinovodi, au semnat marti un acord pentru infiintarea unui joint venture care sa se ocupe de construirea sectorului sloven al gazoductului South Stream. Proiectul de gazoduct vizeaza diversificarea rutelor de alimentare cu gaz rus si va ajunge pe coasta bulgara a Marii Negre, apoi in Italia si Asutria, relateaza RIA Novosti. Directorii companiilor, Aleksei Miller si Marjan Eberlinc, au semnat acordul, in cursul vizitei premierului rus Vladimir Putin in Slovenia. Miller a declarat ca Gazprom estimeaza ca sectorul sloven al conductei la un miliard de euro, adaugand ca un studiu de fezabilitate va fi gata in iunie. Partile au decis si ridicarea restrictiilor de opt miliarde de metri cubi pe an impuse asupra capacitatii sectorului sloven al South Stream.

Privare de libertate pentru un gardian nazist. Procuratura din München cere pedepsirea criminalului de razboi, nazistul John Demjankuk, prin sase ani privare de libertate. In varsta de 90 de ani, Demjankuk este acuzat de implicarea in 29.900 de omucideri, dupa cum a precizat astazi procurorul german Hans-Joachim Lütz. Dupa finalizarea strangerii dovezilor, s-a ajuns la concluzia ca Demjankuk a participat activ la uciderea evreilor in lagarul de concentrare de la Sobibor.

Bulgaria. Trafic de Heroina. Politia bulgara a interceptat un transport de 96 de kg de heroina la granita cu Turcia, intr-o operatiune desfasurata in coordonare cu agentia americana antidrog DEA. Narcoticele au fost descoperite la punctul de frontiera Kapitan Andreevo, intr-un camion inmatriculat in Bulgaria, ce transporta ciment din Turcia, relateaza Sofia News Agency. Operatiunea speciala a avut loc in districtul Haskovo, din sud-estul tarii. Politia bulgara supraveghea reteaua de trafic de droguri de cinci luni, dupa ce a fost informata de DEA. Sase persoane, printre care si organizatorul retelei, au fost arestate. Fratele sau geaman a fost retinut in urma cu cinci luni, in Turcia, avand asupra sa 70 de kg de heroina.

Vine Domnul!… dar de ce zic unii ca mai intai trebuie sa vina Ilie?

Si iata ca Domnul a trecut pe langa pestera. Si inaintea Domnului a trecut un vant tare si puternic, care despica muntii si sfarama stancile. Domnul nu era in vantul acela. Si dupa vant, a venit un cutremur de pamant. Domnul nu era in cutremurul de pamant. Si dupa cutremurul de pamant, a venit un foc. Domnul nu era in focul acela. Si dupa foc, a venit un susur bland si subtire… Si un glas i-a vorbit zicand: Ce faci tu aici Ilie? 1 Imparati 19,9-13

Au venit si peste lume, vanturi si valuri mari si puternice, care au distrus totul in calea lor. Si oamenii nu s-au pocait. Domnul nu era in vantul acela.

Au venit apoi cutremure mari si multe, si acum unul mai mare ca toate. Domnul nu era in cutremurul de pamant. Si oamenii nu s-au pocait.

Au venit focuri mari si multe. Domnul nu era in focul acela. Si oamenii nu s-au pocait. Si dupa foc, a venit un susur bland si subtire…

Si un glas ne intreba: Ce faci tu aici?

Minte sanatoasa in corp sanatos. Radiatii nucleare. In ciuda unor progrese, situatia de la centrala nucleara Fukushima Daiichi din Japonia, este inca grava si o solutie pentru a opri contaminarea mediului inconjurator cu radiatii inca nu a fost gasita. Autoritatile japoneze au evacuat populatia pe o raza de 20 km in jurul reactoarelor nucleare, si a sfatuit restul populatiei pe o raza de 50 km sa evite orice activitate in aer liber. Radiatii de un nivel ingrijorator au fost descoperite in lapte, apa potabila, spanac si alte alimente provenite din imediata apropiere de centrala nucleara. Cu toate ca nivelul de radiatie este relativ mic, o expunere prelungita poate avea efecte negative de lunga durata. Particolele radioactive duse de vant calatoresc prin aer si aterizeaza pe plante, in apa, si sol. De acolo sunt inhalate sau inghitite de oameni si animale. De asemenea, plantele prin radacina sau frunze intra in contact cu aceste particole radioactive. Dintre substantele radioactive prezente, Iodine-131 si Cesium, sunt cele mai periculoase. Cesium odata ajuns in circuitul sanguin, are predispozitia sa se depoziteze in oase, de unde mai tarziu cauzeaza cancer. Iodine-131 se depoziteaza de obicei in glanda tiroida si provoaca cancer. Medicii sunt mai ingrijorati de Cesium care are o durata mai lunga de degradare si pentru care nu exista inca un tratament eficace. Copiii sunt cei mai in pericol, pentru ca organismul lor este in dezvoltare si absortia de radioactivitate poate avea efecte devastatoare de scurta si lunga durata pentru sanatatea lor. Saptamana aceasta, Environmental Protection Agency (EPA), agentie guvernamentala americana, a anuntat ca cantitati minuscule de isotopi radioactivi (Xenon-133) au ajuns pe coasta de vest a Americii. Oficialitatile americane au declarat ca monitorizeaza situatia cu atentie si ca in prezent nivelul radiatiilor este atat de diluat incat nu prezinta nici un pericol pentru populatie.

Textul saptamanii. ,,Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu ce judecata judecati, veti fi judecati; si cu ce masura masurati, vi se va masura”. Mat 7,1-2

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 12/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-