28
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

         ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                    este aproape, este chiar la uși“

                                         Semnele săptămânii 5 Ianuarie 2012

Nigeria lupte între comunitățile religioase. Începând cu ziua de crăciun, secta Boko Haram, a declanșat o serie de atentate împotriva bisericilor creștine și a comunității creștine din nordul Nigeriei. Aceste atentate au costat viața a 37 de persoane, alte 57 fiind rănite unele în stare gravă. Începând din anul 2009, secta Boko Haram a lansat numeroase atacuri impotriva creștinilor, și în pofida acțiunilor guvernului, situația nu s-a îmbunătățit. În plus de aceste conflicte, în statul Ebonyi din sud estul țării, cel puțin 50 de persoane printre care și un ofițer cu rang înalt în poliția locală au fost ucise în luptele care au izbucnit între tribul Ezza, care a atacat tribul vecin Ezilo. Acest conflict care a început în anul 2008, are la origine un litigiu legat de folosirea pământului. Abou Qaqa, purtătorul de cuvânt al sectei Boko Haram, afiliată la al Qaida, a dat un ultimatum de 3 zile creștinilor ca să părăsească teritoriile din nordul țării ocupate în mod tradițional de musulmani. Goodluck Jonathan, președintele Nigeriei a reacționat declarând luni starea de urgență și trimițând armata să patruleze cu tancuri străzile orașului Maiduguri, capitala statului Borno, unde s-a născut și a proliferat această sectă. În același timp au fost închise granițele cu țările vecine Niger, Chad și Cameroon. Creștinii sunt îngrijorați deoarece știu că armata nigeriană acționează cu cruzime și fără discernământ ucigând tot ce îi iese în cale. Islamiștii de la Boko Haram, asigură că numai musulmani nevinovați vor fi uciși, adevărații islamiști știu ce să facă ca să nu fie găsiți. Președintele Goodluck Jonathan, care este creștin se află într-o situație delicată deoarece în ciuda eforturilor depuse în 2011 de a negocia cu secta, au eșuat și conflictul riscă să se extindă.

Devine talibanul o forță politică? Până recent, talibanul a fost diabolizat pentru activitățile teroriste și pentru atitudinea retrogradă față de educație, femei și în general ceea ce occidentul consideră civilizație și democrație. Se pare însă că învățând din experiența din Irak, unde lupta cu armele nu a dat rezultate, atât Talibanul cât și Statele Unite au ajuns la concluzia că trebuie să negocieze. Așa se face că Talibanul își va deschide o reprezentanță în Qatar. De asemenea guvernul Afgan a acceptat ca Statele Unite să ducă negocieri directe cu Talibanul pentru “a salva țara de la război, conspirație și uciderea de persoane nevinovate”. Guvernul de la Kabul consideră negocierile singura cale de a sfârși războiul și violența care paralizează țara. Giran Hiwad, de la organizația, Afghanistan Analysts Network, este de părere că aceasta este o schimbare radicală deoarece până recent Talibanul refuza să admită însăși ideea unor discuții, nu mai vorbim de negocieri, iar președintele Afganistanului, Karzai, refuza ideea de a avea o reprezentanță Taliban în afara granițelor Afganistanului.

India sacrificiu ritual. Lalita Tati era o fetiță de 7 ani, cuminte și silitoare. Dar iată că în luna octombrie când se întorcea acasă de la o colegă unde vizionase o emisiune de TV, ea a dispărut. Din nefericire, recent poliția a descoperit cadavrul ei desmembrat. După intense investigații, poliția a descoperit făptașii. Rajendra Narayan Das, un ofițer de poliție superior, de la Bijapur district of Chhattisgarh state, India a explicat pentru rețeaua The Associated Press, că doi fermieri au răpit-o pe micuța, încă vie i-au deschis abdomenul și i-au luat ficatul ca să-l folosească pentru sacrificii rituale menite să înbuneze zeii și să-i ajute să obțină recolte mai bune. În general sacrificiile umane sunt rare în India, dar în zonele tribale cum ar fi Chhattisgarh, unde credințele în zei și vrăjitorie sunt încă profund înrădăcinate aceasta se mai întâmplă încă.

Ungaria are o nouă constituție. Pe 1 ianuarie 2012 a intrat în vigoare noua constituție a Ungariei. Formulată potrivit ideologiei primului ministru conservator Viktor Orban, această constituție îngrijorează comunitatea internațională. Dacă în anii 1980 Ungaria s-a aflat în avangarda luptei împotriva comunismului ceea ce a stârnit admirația și suportul occidentului, situația actuală este motiv de îngrijorare. Noua constituție instaurează principiile politice, economice și juridice ale partidului Fidesz, care se află acum la putere. Pe lângă limitarea libertăților presei și reîmpărțirea zonelor electorale care favorizează acest partid, modul în care o altă revizuire a constituției se poate face în viitor cu votul a 2/3 din membri parlamentului, face această posibilitate foarte improbabilă. Noua constituție modifică de exemplu regulile dezbaterilor parlamentare așa că partidul majoritar poate modifica ordinea de zi și vota legi care nu au fost de fapt dezbătute. De asemenea noua constituție oprează schimbări esențiale în ce privește impozitele, 16% pentru toată lumea, interzice căsătoria homosexualilor și declară embrionul o ființă umană, deci interzice avortul. Un alt aspect nou este referirea explicită la Dumnezeu, “Dumnezeu să binecuvânteze pe Unguri”, de asemenea religiile recunoscute de stat sunt reduse de la 300 la 14 întărind rolul bisericii oficiale. Opozantul Timea Szabo declara ziarului New York Times că partidul la putere a preparat îngroparea Republicii Maghiare”.Zeci de mii de manifestanți au demonstrat în ziua de anul nou în fața Operei în timp ce primul ministru și invitații săi participau la o gală. Uniunea Europeană, ONU și alte organizații internaționale au fost extrem de îngrijorate de această evoluție, iar Hillary Clinton a trimis o scrisoare oficială primului ministru punând la îndoială democrația din Ungaria. Cât privește președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, el a recomandat lui Viktor Orban să renunțe la aceste reforme. La toate aceste reacții primul ministru a răspuns într-un mesaj radiodifuzat că “dacă cineva ne dă sfaturi îi mulțumim, dacă însă vrea să ne depărteze de la țelul nostru, îl vom da la o parte politicos”.

Chişinău. Tânăr moldovean împușcat mortal. Comentariile sarcastice ale ambasadorului rus la Chişinău, Valerii Kuzmin, de moartea unui tânăr împuşcat duminică de un pacificator rus au tensionat relaţiile diplomatice moldo-ruse. În încercarea de a-i lua apărarea pacificatorului rus, diplomatul a spus că moldoveanul era beat şi conducea o maşină furată fără a avea carnet de conducere. Ministerul de Interne de la Chişinău a anunţat, însă, că aceste informaţii nu corespund realităţii. Vadim Pisari, de 18 ani, a fost împuşcat mortal duminică de un pacificator rus dislocat pe podul peste Nistru din preajma localităţii Vadul lui Vodă, pentru că nu s-a oprit în dreptul indicatorului „Stop” şi l-a doborât din mers cu maşina. Tânărul a fost împuşcat în spate dintr-un automat Kalaşnikov. Surse din poliţia moldovenească au comunicat că în băiat s-a tras cu gloanţe de calibrul 5,45 de milimetri cu centrul de greutate modificat, muniţii interzise de ONU prin convenţii internaţionale. După ce a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe în legătură cu acest caz, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin, a comentat incidentul în mod ironic şi dispreţuitor în faţa presei. Sute de oameni au protestat în ultimele zile la Vadul lui Vodă şi în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Chişinău în legătură cu uciderea tânărului de 18 ani şi au cerut Ministerului de Externe de la Chişinău să-l expulzeze pe ambasadorul rus pentru comportament sfidător şi obraznic. Protestatarii au cerut, de asemenea, lichidarea posturilor de pacificatori de pe Nistru, ameninţând că dacă, timp de o săptămână, acest lucru nu se va întâmpla, ei le vor demonta cu forţa.Moartea tânărului Vadim Pisari a convins Ucraina de necesitatea demilitarizării Transnistriei. Într-un comunicat oficial, Ministerul de Externe de la Kiev se pronunţă pentru schimbarea formatului misiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. „Ucraina îşi confirmă disponibilitatea de a participa activ la discuţiile privind demilitarizarea regiunii, precum şi la transformarea corespunzătoare a misiunii actuale de menţinere a păcii de la Nistru, în operaţiuni sub auspiciile OSCE, în contextul soluţionării conflictului transnistrean”, se menţionează în comunicatul citat.Militarul rus care l-a împuşcat pe Vadim Pisari se află în libertate, iar un reprezentant oficial al Federaţiei Ruse a sosit la Chişinău pentru a documenta implicarea pacificatorului rus în tragedia de duminică.

Iranul şi-a demonstrat puterea militară. În încheierea manevrelor navale din Golful Persic, menite să intimideze SUA, Iranul şi-a testat cele mai moderne rachete, demonstrând că dispune de un arsenal balistic demn de luat în seamă. Comandantul suprem al marinei iraniene, Habibula Saiari, s-a arătat foarte mulţumit de testul cu rachete. El a declarat: „Dispunem de rachete bune cu rază de acţiune suficientă, foarte precise în atingerea ţintei. Puterea lor de distrugere este suficient de mare pentru a putea ataca orice ţintă oricând, dacă devine necesar”. Armata iraniană a lansat luni mai multe rachete, între care, aparent, şi cu rază lungă de acţiune. De asemenea, a lansat şi o rachetă de croazieră sol-mare, care zboară la joasă altitudine, fiind dificil de detectat de sistemele radar. Prin aceste teste şi prin manevra navală din Golful Persic, Republica Islamică a vrut să-şi demonstreze forţa militară, a declarat comandantul marinei la capătul exerciţiului. Marina trebuie să se pregătească pentru un eventual război, a mai adăugat el. Săptămâna trecută Teheranul a ameninţat că va bloca strâmtoarea Ormuz dacă occidentul decide noi sancţiuni împotriva Iranului. Chiar dacă Iranul nu şi-a dus la îndeplinire ameninţarea, manevra demonstrează că Republica Islamică dispune de mijloace pentru a bloca traficul naval în strâmtoare, a mai afirmat amiralul Saiari, care a conchis: „Strâmtoarea ne aparţine. Securitatea se află acolo sub controlul nostru”. Prin strâmtoarea Ormuz se transportă cea mai mare parte a exporturilor de petrol din ţările arabe. De aceea, SUA au ameninţat deja cu câteva zile în urmă că vor reacţiona în forţă la o eventuală blocadă. Iranul şi-a demonstrat forţa militară şi vrea, prin ameninţările proferate, să se apere de eventuale noi sancţiuni. Totuşi, SUA au decis pe 31 decembrie un nou set de sancţiuni iar UE va decide încă în această lună asupra unei eventuale interdicţii totale a importurilor de petrol din Iran. Occidentul reacţionează prin aceste sancţiuni la indiciile că Republica Islamică tinde să se doteze cu armament atomic sub pretextul că derulează un program nuclear civil. Iranul respinge toate acuzaţiile dar, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, există mai multe indicii care atestă intenţia Teheranului de a se dota cu bomba atomică. SUA şi Israelul nu s-au arătat impresionate de testele balistice iraniene. Ambele ţări au ameninţat deja cu acţiuni militare împotriva Iranului, în cazul în care alte mijloace în vederea soluţionării diferendului nuclear vor eşua.

Vulcanul Cleveland, la un pas de erupție. Institutul american de geofizică (USGS) a lansat o alertă de posibilă erupție joi, pentru vulcanul Cleveland din Insulele Aleutine, situat la aproximativ 1.500 de km de Anchorage, principalul oraș din Alaska, din cauza unei „explozii singulare”, informează CNN. „Datele oferite de satelit arată că a fost o singură explozie”, au anunțat USGS și Observatorul vulcanic din Alaska, dar „ar putea avea loc mai multe explozii subite care să producă cenușă însoțite de erupții care să depășească înălțimea de șase km deasupra nivelului mării”. O alertă similară a fost emisă la începutul lui septembrie, pe fondul temerilor că vulcanul ar putea erupe lavă. Nivelul alertei a fost coborât la 3 noiembrie. Ultima erupție semnificativă a acestui vulcan a avut loc în ferbuarie 2001, când trei explozii au produs nori de cenușă care s-au ridicat până la o altitudine de aproximativ 12 km și lavă care s-a scurs în apă. Emisii de cenușă de intensitate mai redusă au fost depistate în ianuarie și anterior, în iunie 2009, potrivit observatorului. Cleveland este unul dintre cei peste 130 de vulcani descoperiți în Alaska. Aproximativ 90 dintre aceștia au fost activi în ultimii 10.000 de ani, inclusiv peste 50 de la jumătatea secolului XVIII, potrivit Observatorului.

Răzbunarea nu are termen de prescripție. Antonio divorțează de soția lui, Roza, deoarece a descoperit că l-a înșelat, aparent nimic neobișnuit, mai ales dacă luăm în considerare că ei sunt italieni. Numai că, da, numai că unele detalii fac această dramă familială cu totul neobișnuită. Antonio are 99 de ani, ei sunt căsătoriți de 77 de ani, și faptele au avut loc acum 60 de ani. În ciuda celor 77 de ani petrecuți, și a celor 5 copii pe care i-au avut împreună și a nepoților și strănepoților, Antonio s-a simțit extrem de lezat când a descoperit în timp ce împachetau ca să se mute, scrisorile de dragoste pe care soția lui le primise acum 60 de ani de la amantul ei. Deși această aventură s-a terminat de mult, Antonio nu poate ierta și a intentat divorț care a fost programat să aibă loc în martie. Probabil că Antonio merge regulat la biserică își cere iertare de păcatele făcute și așteaptă ca Dumnezeu să-l ierte, dar el nu a putut ierta această ofensă.

Cine a spus că economia merge rău? Recent a fost publicat în Canadian Centre for Policy Alternatives, un studiu realizat de Hugh Mackenzie, în care se arată că inegalitatea între venituri dintre marii patroni și oamenii obișnuiți se accentuează pe zi ce trece atât în Statele Unite cât și în Canada. Așa se face că în 2010 patronul unei mari companii a câștigat de 189 de ori mai mult decât un salariu mediu. Aceasta înseamnă că într-o jumătate de zi un patron câștigă tot atât cât un muncitor într-un an. Concret primii 100 patroni în Canada au câștigat în medie în 2010, 8.38 milioane de dolari în timp ce salariul mediu al unui muncitor a fost de  $ 44,366.

Personalitatea anului 2011. În fiecare an revista americană Time Magazine desemnează personalitatea anului. Pentru anul 2011 coperta revistei a publicat o persoană mascată care poate fi bărbat sau femeie, de orice naționalitate, reprezentând un manifestant care reprezintă foarte bine revoluțiile din lumea arabă, Europa sau Rusia. Rick Stengel, directorul redacției este de părere că acești manifestanți au schimbat și vor continua să schimbe cursul istoriei. Personalitatea anului este o tradiție a revistei the Time Magazine din anul 1927. De-a lungul acestei perioade diverse personalități care au marcat istoria au fost desemnate, sau, în 1982 computerul, în 1950 „GI Joe”, prototipul soldatului american, în 1969 clasa mijlocie, în 1998 planeta în pericol, în 2006 tu cititorul revistei. Dincolo de aspectul idilic aceste revoluții sunt un simptom extrem de îngrijorător, în secolul în care în lumea civilizată cetățenii pot vota, alege deputați și minișitri care să le reprezinte interesele, glorificarea anarhiei și a violenței, este cel puțin neobișnuit. Țările arabe în care aceste revoluții s-au materializat prin răsturnarea regimurilor existente, pacea este încă un obiectiv îndepărtat, alegerile au adus la putere regimuri cu tendințe islamiste, sau instabilitate și lupte interne.

Dilema. Toronto este un oraș cosmopolit, cu zgârie nori impozanți, monumente maestuoase și un trafic demn de cele mai mari metropole ale lumii. Imensa majoritate a locuitorilor sunt ocupați în activități specific urbane, ei lucrează în birouri, bănci și uzine, locuiesc în apartamente de bloc, sau case care au foarte puțin spațiu verde. Aceasta nu înseamnă că orașul nu are parcuri și grădini publice. Am fost foarte surprins să aflu că o parte din locuitori au o problemă; ei doresc să crească în spațiul verde de sub geamul lor, găini pentru ouă. Problema principală este însă că spațiul de sub geamul lor este foarte aproape de geamul dormitorului vecinului, și aceasta crează probleme și deci reclamații. De la începutul anului, primăria a primit 53 de reclamații despre asemenea contravenienți. Așadar primăria se pregătește să revizuiască reglementarea, și se speră că poate anul viitor să fie legal să crești un număr limitat de găini în loc de panselele din fața casei.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Răceala. Odată cu sezonul rece, sosesc și răcelile. În general o răceală durează între o săptămână și 10 zile. Deși poți avea o răceală în orice lună a anului, în lunile de iarnă sunt cele mai frecvente. Un lucru foarte important de reținut: în prezent nu există nici un tratament împotriva răcelilor. În farmacii se găsesc din abundență tot felul de produse care pretind că ameliorează simptomele, dar un medicament care să vindece răceala sau gripa, nu s-a inventat încă. Răceala este produsă de mai multe tipuri de virusuri, iar anibioticele nu au nici o putere împotriva acestor virusuri. Răceala banală nu trebuie confudandată cu gripa, care este o formă mai severă de infecție virală. Durerea în gât, strănutul, secrețiile nazale, tusea și o stare generală neplăcută, sunt cele mai frecvente simptome ale răcelilor. Gripa este caracterizată prin febră și frisoane, dureri musculare generale, dureri de cap, tuse productivă, și ocazional tulburări digestive. Pentru răceli, atât cât și pentru gripe, odihna este cea mai bună prescripție, efortul fizic și stresul trebui evitate. Consumul de băuturi calde fără alcool sau cofeină, supe, ceaiuri și sucuri de fructe, sunt extrem de folositoare și recomadate. Aspirina, ibuprofen, sau acetaminophen, sunt recomadate pentru durerile de cap și musculare. Este indicat folosirea șervețelelor de hârtie pentru ștersul la nas și gură, batistele au darul să răspândească virusul. Încearcă, pe cât posibil, să limitezi contactul cu alte persoane, aceste virusuri sunt extrem de contagioase. Multe produse farmaceutice pretind că pot scurta sau ameliora severitatea răcelilor, însă studii independente nu au reușit să stabilească o clară legătură între aceste produse și beneficiile din reclame. Dacă simptomele se agravează, probleme respiratorii și febră care depășește 40 C apar, un consult medical este recomandat.

Textul săptămânii. … și strigau cu glas tare, și ziceau: ,,Mântuirea este a Dumnezeului nostru, care șade pe scaunul de domnie, și a Mielului!” Apoc. 7,10

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 1/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-