38
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 13 Martie 2014

Statuia lui Isus Mântuitorul, mai mult decât un simbol al religiei. Statuia lui Isus Mântuitorul din Brazilia este pentru multi, unul dintre cele mai proeminente simboluri religioase, însa este în acelasi timp descris drept un simbol cultural, artistic si stiintific. Desi imaginea statuii este recunoscuta în toata lumea si este o atractie turistica care atrage în fiecare an milioane de straini, putini cunosc povestea care învluie în uimire statuia lui Isus Mântuitorul. Din vârful statuii de 30 de metri, se pot vedea favelele (ghetourile) saracilor, apartamentele si casele de lux ale milionarilor, oamenii fara adapost, faimoasele stadioane de fotbal si Golful Guanabara, împânzit de barci. Dincolo de nisipurile din statiunea Copacabana si Ipanema, se întinde la nesfârsit Oceanul Atlantic. Fiind o lucrare a mâinilor omului, statuia lui Isus Mântuitorul nu va dainui pentru totdeauna. Însa abia dupa o observatie din apropiere se pot vedea defectele statuii vechi de 83 de ani. Desi cei 5.000 de vizitatori zilnici nu pot observa detaliile, suprafata statuii este acoperita cu un mozaic de pietre gri. În unele locuri, pietrele au fost îndepartate din cauza fulgerelor care au lovit statuia, si chiar bucati din degetele lui Isus au fost desprinse, ulterior fiind reparate în mare graba. Micile triunghiuri de piatra, cu dimensiuni de 3 cm x 3 cm x 4cm si cu o grosime de 5mm, au fost lipite de femei voluntare. Adesea, ele au lasat o amprenta personala asupra muncii lor, scriind mesaje si numele iubitilor lor pe spatele dalelor. De la baza exista scari în interiorul statuii, facându-si loc pâna în vârful constructiei. Înauntru exista putine becuri, dar si mai putina lumina naturala, muncitorii descriind locul asemenea unui depozit prafuit si abandonat. De asemenea, în interior este întotdeauna racoare, datorita peretilor de beton armat. Însa clima tropicala din Brazilia face ca tara sa fie strabatuta de cele mai multe fulgere din lume, ceea ce nu este deloc benefic pentru o statuie amplasata pe un deal de 710 metri înaltime. În prezent, statuia are suprafata conducatoare în jurul capului si care se întinde înspre mâini, fiind planificata o extindere a paratraznetelor si la vârful degetelor si o împamântare mai temeinica. Lucrarile sunt deosebit de importante, statuia fiind un monument marcant pentru cultura braziliana, dar si pentru ca ultimele lucrari de renovare au costat 1,9 milioane de reali (aproape 584.000 de euro).

România si Ucraina îsi vor anunta actiunile militare la frontiera. România si Ucraina se obliga, prin acordul de securitate semnat luni, la Kiev, sa se notifice reciproc cu cel putin 42 de zile înaintea începerii unor activitati militare în zonele de frontiera, iar Ucraina nu va detine si nu va amplasa armamente ofensive pe Insula <erpilor. Un alt aspect se refera la observarea activitatilor militare: România si Ucraina vor trimite câte doi observatori la activitatile militare notificabile. Descica a multumit României pentru sustinerea integritatii teritoriale a Ucrainei, în contextul tensiunilor din Crimeea si s-a declarat recunosctor pentru ajutorul medical acordat de SMURD unui numar de raniti ucraineni. De asemenea, seful diplomatiei de la Kiev i-a dat asigurari lui Corlatean ca noua putere ucraineana se angajeaza sa aiba grija de comunitatea româneasca din Ucraina.

Arsenal nuclear. Kievul ia în calcul reînarmarea cu arsenal nuclear daca puterile mondiale garante refuza sa impuna pactul de securitate, denumit Memorandumul de la Budapesta, a anuntat parlamentarul ucrainean, Pavlo Rizanenko, membru al partidului Udar, condus de Vitali Kliciko. SUA, Marea Britanie si Rusia s-au angajat în 1994 sa asigure integritatea teritoriala a Ucrainei, daca aceasta îsi va ceda tot armamentul nuclear, ramas pe teritoriul sau dupa destramarea URSS-ului. „Am cedat armele nucleare din cauza acestul pact, iar acum avem sentimentul ca Ucraina a facut o mare greseala“, a declarat Rizanenko. Documentul stipula ca niciuna dintre cele trei tari nu îsi va folosi fortele pentru a ameninta sau a altera integritatea teritoriala a Ucrainei. Rusia sustine ca invocarea documentului nu este relevanta întrucât la Kiev a avut loc o lovitura de stat, iar populatia rusa din Crimeea trebuie protejata. Fostul secretar de stat al Apararii în primul mandat al presedintelui Obama, Robert Gates, a declarat într-un interviu pentru Fox News, ca „Rusia va anexa Crimeea, indiferent de sanctiunile economice impuse de Vest“. Vladimir Putin „doreste sa recreeze fosta Uniune Sovietica si considera invazia din Crimeea ca un act prin care ia înapoi un teritoriu care îi apartine“. „Cel mai bun lucru pe care Statele Unite si aliatii sai îl pot face în acest moment este de a preveni sa apara si alte tari sa intre în sfera de influenta a Rusiei. Nu cred ca peninsula Crimeea va scapa din mâinile Rusiei“, a declarat Gates.

Coreea de Nord. Avioane de vânatoare ascunse în zahar. Avioane de vântoare ascunse în zahar, petrol cumparat de la grupari rebele si bani spalati prin firme fantoma. Acestea sunt doar câteva din tehnicile pe care Coreea de Nord le foloseste ca sa evite sanctiunile internationale. Din cauza programului sau nuclear, Coreea de Nord a primit interzis pentru multe marfuri de care ar avea nevoie. Însa, în ciuda embargourilor, regimul de la Phenian reuseste sa faca rost de materii prime si echipamente militare. Coreea de Nord are o întreaga flota de nave comerciale al caror scop este sa transporte marfuri pe care comunitatea internationala nu vrea sa le vânda regimului totalitar de la Phenian. Însa marfurile nu ar ajunge pe vapoare fara ajutorul ambasadelor Coreei de Nord care, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite, au devenit un fel de reprezentante comerciale clandestine. Autoritatile din Panama au descoperit într-o nava nord-coreeana de transport, doua avioane MIG 21 care erau ascunse în containere umplute cu zahar. Avioanele proveneau din Cuba, lucru recunoscut de autoritatile din aceasta tara care sustin ca voiau sa le trimita la reparatii în Coreea de Nord. O alta nava nord-coreeana, botezata Gloria Diminetii, a ramas blocata într-un port din Libia. Nava este plina cu petrol cumparat direct de la gruparile rebele care controleaza portul si întreaga regiune. Tot cu ajutorul vapoarelor, Coreea de Nord reuseste sa importe si obiecte de lux, de asemnea supuse embargoului. Dar ca sa plateasca toate aceste marfuri pe care le cumpara pe ascuns, Coreea de Nord trebuie sa depuna un efort si mai mare, caci toate tranzactiile sunt supravegheate. Asa ca regimul de la Phenian a construit un întreg sistem financiar paralel. Banii sunt trecuti printr-o retea de companii fantoma si sunt transferati prin diverse conturi înainte sa ajunga la furnizorii de marfuri. De exemplu, Coreea de Nord s-a folosit de faptul ca are voie sa cumpere avioane civile. Pentru a trimite sume mari de bani catre opt companii fantoma care, în acte, ar fi trebuit sa livreze aparate de zbor. Nu este clar daca avioanele au fost livrate vreodata si nu se stie nici care a fost destinatia finala a banilor.

Criza ucraineana intensifica eforturile UE de a cumpara gaze din SUA. UE exercita presiuni asupra Statelor Unite, în cadrul negocierilor referitoare la încheierea unui acord comercial transatlantic, pentru a permite importurile europene de gaze naturale lichefiate (GNL) în vederea reducerii dependentei de livrarile rusesti, au declarat surse apropiate situatiei. Negocierile comerciale între Uniunea Europeana si SUA nu includ probleme energetice, dar criza din Ucraina a expus dependenta UE de Rusia si justifica efortul negociatorilor europeni de a convinge Washington-ul sa includa si gazele naturale în discutii. Un acord comercial UE-SUA, pe care negociatorii ar dori sa îl finalizeze pâna la sfârsitul lui 2014, ar permite ca exporturile americane de gaze naturale lichefiate sa aiba loc automat, fara restrictii. Liderii Uniunii Europene vor cere, la un summit comunitar programat sptamâna viitoare la Bruxelles, eforturi mai mari pentru reducerea dependentei de gazele importate, potrivit unui proiect de document care scoate în evidenta îngrijorarea provocata de relatiile tensionate cu Rusia, legate de Ucraina. Europa primeste o treime din necesarul de gaze din Rusia, iar Ucraina este o ruta importanta de tranzit. Întreruperea în trecut a livrarilor de gaze, din cauza disputelor între Moscova si Kiev pe tema preturilor si platilor, a motivat deja liderii UE sa caute surse alternative de energie, dar intrarea trupelor rusesti în Crimeea a sporit interesul Europei pentru diversificare.

Siria, 13 calugarite au fost eliberate dupa un schimb de prizonieri. Un grup de treisprezece calugarite din cadrul Bisericii Ortodoxe din Grecia, rapite de rebeli în orasul sirian Maaloula, anul trecut, au fost eliberate duminica. Cele treisprezece calugarite sunt de origine siriana si libaneza, iar eliberarea lor a facut parte dintr-un schimb de prizonieri între grupurile rebele si fortele guvernamentale. „Am ajuns târziu si suntem obosite”, au fost primele cuvinte ale Maicii Pelagia Sayaf, sefa mânastirii din Maaloula. „Dumnezeu nu ne-a lasat”, a mai spus ea. În decembrie, anul trecut, mai multi luptatori afiliati ai grupului Al-Qaeda le-au rapit pe femei într-o mânastire ortodoxa greaca din Maaloula, la aproximativ 60 de km nord-est de Damasc. Calugaritele lucrau în orfelinatul mânastirii, iar în timpul perioadei cât au fost rapite, au fost duse în orasul Yabroud, devenit în prezent o tinta a bombardamentelor guvernului sirian. În decembrie 2013, un videoclip difuzat pe Al-Jazeera arata ca un grup de calugarite au fost rapite. În cadrul filmarii se preciza ca acestea sunt într-o stare buna de sanatate si ca asteapta sa fie eliberate în urma unui schimb de prizonieri.

Exercitiul de tipul PASSEX. Acest tip de exercitii se organizeaza când nave militare straine acosteaza în porturile bulgare, sau trec pe lânga tarmul bulgar, în conditiile în care exista o dorinta comuna a ambelor tari, se afirma într-un comunicat de presa trimis luni de catre Ministerul Apararii de la Sofia. Flota bulgara participa cu fregata Drazki, care ationeaza alaturi de trei nave românesti si de distrugatorul american USS Truxtun. Obiectivul exercitiului este cresterea cooperarii flotelor tarilor membre ale NATO, precum si a pregatirii echipajelor navelor. În planul de actiune au fost incluse exercitii de comunicare pentru transfer de date cu privire la situatia maritima si subacvatica. Distrugatorul american USS Truxtun urmeaza sa viziteze portul bulgar Varna. Ministerul bulgar al Apararii a subliniat în comunicat ca exercitiul militar la care vor participa nave din flotele Bulgariei, României si Statelor Unite nu are nici o legatura cu evenimentele din Ucraina si din partea de nord-est a Marii Negre, fiind planificat înca din anul 2013.

Kim Jong-un va executa 33 de persoane. Liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, a ordonat executia a 33 de persoane din cauza ca au luat contact cu un misionar baptist si ar fi primit instructiuni si bani pentru a înfiinta 500 de biserici clandestine, conform presei sud coreene. Expertii sustin ca pedepsele din Coreea de Nord au devenit mai grave deoarece doctrina ,,juche” a regimului socialist s-a confruntat în ultima perioada cu un val de critici. Partidele comuniste din toata lumea au distrus religia, pe care Lenin o numea ,,un opium pentru mase”, promovând ateismul si darwinismul, inclusiv cel social, care se afla la baza asa-zisei utopii comuniste. În special regimurile comuniste din Asia s-au dovedit salbatice cu religia, pedepsind aspru credinta oamenilor. Misionarul baptist ar fi recunoscut în ancheta ca a luat contact cu agentiile de spionaj din Coreea de Sud care l-au instruit sa ,,transforme Coreea de Nord într-o tara religioasa si sa-i distruga sistemul politic si guvernul actual”. Acuratetea informatiei nu poate fi verificata, regimul comunist de la Phenian fiind recunoscut pentru brutalitatea cu care îsi tortureaza cetatenii. Cei 33 de nord coreeni vor fi executati dupa ce au fost condamnati pentru încercarea de înlaturare a regimului Kim Jong-un. Kim Jong-un a socat comunitatea internationala când si-a executat unchiul, Jang Song Thaek, în luna decembrie, prin introducerea în cusca unor câini tinuti fara mâncare mai multe zile, conform Asahi Shimbun. Conform presei sud coreene, copiii, fratii si stranepotii lui Jang Song Thaek, au fost de asemenea condamnati la moarte. Miercuri, au existat informatii conform carora numarul doi din stat, Choe Ryong Hae, a disparut. Se crede ca acesta va fi urmatorul pe lista epurarilor de la Phenian. Choe detine mai mult pozitii de top în cadrul regimului de la Phenian si se crede ca în prezent este tinut într-o închisoare pentru anchete.

Manhattan. Explozie. Doua cladiri din Manhattan s-au prabusit, dupa o explozie care a avut loc. 11 persoane au fost ranite. Conform primelor informatii, explozia a avut loc în cartierul Harlem, Manhattan, unde echipele de salvare au intervenit pentru a stinge focul si a acorda ajutor persoanelor care au fost prinse sub darâmaturi. Una dintre cladiri adapostea o biserica, iar cel de-al doilea un magazin de piane. Pompierii folosesc tunurile de apa pentru a înlatura norul de praf din zona. În spatele blocurilor afectate trece calea ferata, iar traficul feroviar pe linia respectiva a fost suspendat.

Aviatia militara israeliana a atacat, miercuri seara, pozitii ale miscarii islamiste Hamas si ale Jihadului Islamic din Fâsia Gaza, dupa ce aproximativ 70 de rachete au fost lansate spre sudul Israelului, afirma surse citate de ziarul Haaretz, Potrivit unor surse palestiniene citate de site-ul Ynetnews, raidurile aeriene au vizat obiective militare din nordul si sudul Fâsiei Gaza, teritoriu palestinian aflat sub conducerea miscarii islamiste Hamas. Printre obiectivele atacate se numara un poligon de antrenament al Brigzilor Al-Aods, aripa militara a Jihadului Islamic.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Excesele de Furie. Episoadele de furie pot fi extrem de daunatoare sanatatii, sugereaza un studiu publicat recent in revista European Heart Journal. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au izbucniri de furie sunt mai expusi la riscul de evenimente cardiovasculare in urmatoarele doua ore dupa episod, comparativ cu cei care au abilitatea de a-si pastra calmul. ,,Riscul a fost similar pentru persoanele care au avut o istorie de boli de inima precum si pentru cei care nu au avut probleme cardiace”, a explicat Dr. Murray A. Mittleman, autorul principal de studiu si profesor de medicina la HarvardMedicalSchool. Studiul a fost proiectat in asa fel incât sa evalueze raspunsul organismului fiecarui pacient la explozii de furie in comparatie cu propriul lui risc de baza. Rezultatele au aratat ca atât persoanele cu o istorie de boli cardiace cât si cele fara au avut un risc marit de atacuri de cord in urma unor episoade de furie. Fumatul, colesterol ridicat, hipertensiune arteriala, excesul de greutate si diabet zaharat, au fost de asemeni factori suplimentari de risc pentru boli cardiovasculare. Se estimeaza ca anual aproximativ 17 milioane de oameni din intreaga lume mor de boli cardiovasculare, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale, potrivit datelor furnizate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Studiul a analizat recordurile medicale a mai multor pacienti pe o perioada de aproape doua decenii. Studiul a constatat un risc de aproape 5 ori mai mare pentru MI (infarct miocardic, sau atac de cord) sau ACS (sindrom coronarian acut), in orele urmatoare dupa un acces de furie. ,,Supararile, nervii si furia accelereaza bataile inimii si provoaca secreatia in exces a hormonilor de stress” a explicat Dr. Mariell Jessup, presedinte la American Heart Association si director medical la Penn Heart and Vascular Center, University of Pennsylvania. Cercetatorii sunt de parere ca medicii ar trebuii sa dea mai multa atentie acestei probleme si a gasi noi cai pentru a veni cu interventii eficiente pentru a preveni evenimente cardiovasculare declansate de crizele de furie American Heart Association sugereaza activitatea fizica ca modalitate de relaxare care poate ajuta la reducerea stresului si a episoadelor de furie. Dr. Mittleman sugereaza cel mai bun mod de a reduce riscul pentru un atac de cord sau accident vascular cerebral, este sa reduci episoadele de furie prin exercitii fizice, renuntarea la fumat si alcool, o dieta sanatoasa si modalitati de a reduce stresul.

Textul saptamânii. ,,Lasa mânia, paraseste iutimea; nu te supara, caci supararea duce numai la rau. Fiindca cei rai vor fi nimiciti, iar cei ce nadajduiesc în Domnul vor stapâni tara”. Psalmi 37,8-9

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 11/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-