41
Views

În perioada 6 – 10 Septembrie, la Vatra Dornei a avut loc cea de-a patra ediţie a taberei speciale cu persoane  minore private de libertate. Motiv de bucurie pentru copiii prezenţi, ocazie de părtăşie şi creştere. Organizatorii s-au întrebat care să fie scopul acestei noi ediţii a taberei. Cu toţii am ajuns la concluzia că, cel mai important aspect al vieţii noastre este caracterul. Şi deoarece „Caracterul nu e un dar, ci o sumă de deprinderi tari, dobândite prin muncă” ( spunea  Simion Mehedinţi), am căutat ca fiecare zi să  fie presărată cu activităţi care să ne dezvolte caracterul.  Astfel, în fiecare zi am avut ateliere de meserii. Pictura sau grafica pe ceramică, activităţile mecanice în care copiii au învăţat nu doar teoretic ci au şi practicat sudura autogen, electrică, gravură în metal, atelierul de pielărie cu… fel de fel de lucruri făcute de ei, atelierul de navomodele în care fiecare participant pe lângă că a pilotat un elicopter sau avion, şi-a confecţionat singur un model de avion, atelierul de pirogravură sau atelierul de radiocomunicaţii în care aproape toţi au învăţat cifrele în alfabetul Morse, au reprezentat ocazii de zidire a caracterului prin muncă. Atelierul de escaladări montane a fost foarte apreciat, fiecare copil prezent participând şi învăţând că în viaţă, nu mergi doar pe drum neted şi drept ci uneori, poate chiar deseori apar în calea noastră munţi de greutăţi şi necazuri pe care trebuie să îi escaladăm. Apoi, atelierul de orientare în teren a fost unul în care cu toţii am învăţat să nu trecem nepăsători pe lângă nici un detaliu ce ni se oferă iar vizita la Muzeul de ştiinţe ale naturii ne-a îmbogăţit pe fiecare. Sigur că am avut şi suficiente momente de destindere prin jocuri aplicative şi  activităţi sportive la Coşna şi nu numai.

„ A trăi cum îti place e lipsă de măsură. Spiritul nobil caută ordine şi lege.” spunea Goethe şi asta a fost o a doua provocare pentru noi şi pentru copiii. Am încercat să nu trăim cum ne place nouă ci cum Îi place Domnului prin ordine, curăţenie, prin respectarea programului taberei şi aşa ne-am cunoscut mai bine şi unii pe alţii şi sper că şi noi personal.

Reacţiile din partea celor prezenţi au fost foarte frumoase, copiii au plecat mai motivaţi de a continua săptămânal aceste activităţi, şi dacă vom ajunge la anul să reedităm aceste frumoase zile petrecute împreună.

„ Nu am reuşit să ne ducem la îndeplinire programul în totalitatea lui, pentru motivul binecuvântat că realizările omului rămân întotdeauna de căruţă faţă de intentiile Sale ” spunea  Jerome K. Jerome. Aşa a fost şi în cazul nostru. Vremea a fost destul de capricioasă în această sătămână, nu am putut face drumeţia pe munte şi alte activităţi propuse dar… a fost bine şi aşa. Mulţumiri echipei de instructori, cadrelor de la CRM Tg Ocna şi tuturor celor ce au pus umărul la realizarea acestei tabere.

PS. Anexăm câteva imagini, ne cerem iertare pentru că nu punem mai multe dar legislaţia nu ne permite… Pentru a le vizualiza la rezolutia originala, dati click pe imagine.

Mihai Enea, SUP Moldova

Din nou la Vatra Dornei

| Generale |
Despre autor
-