17
Views

   VUVUZELA – VUVUZEALA 

   Ştiţi ce este VUVUZELA? Nici eu n-am ştiut până acum. Am însă un prieten pastor care în cadrul general al promovării mişcării pentru sănătate – parte a reformei sanitare – mai atinge şi probleme pe care le numeşte “sportive”, citându-l pe apostolul Pavel care amintea de jocurile “olimpice” ale vremii lui spre a scoate învăţătura de diferenţă între “cununa care se poate veşteji” şi “cununa care nu se poate veşteji”. Nu a trebuit decât un minut să vad ce se petrece acum la competiţia de fotbal din Africa de Sud şi să pricep ce este VUVUZELA şi VUVUZEALA. Constatarea îmi era suficientă dar nu puteam veni în faţa dumneavoastră cu ce am simţit eu şi de aceea m-am documentat un pic deşi nu ştiu cât e de folos decât dacă e de învăţat ceva din aceasta. 

   VUVUZELA este un fel de “goarnă”, gorniţă, de maximum un metru lungime din care oricum ai sufla nu iese decât un zgomot aiurea, monoton cumva, pe care cercetătorii l-au descris în fel şi chip, de la cel al elefantului la cel al lăcustei, cel al unei capre când este junghiată sau cu bâzâitul stupului de albine “bezmetic”. “Zgomot satanic” îl numesc unii jurnalişti, produs de un “instrument scos din iad”. O bâzâială de 120 de decibeli dăunătoare urechilor neacoperite. Folosită deopotrivă de naivi şi de huligani, de oameni de afaceri care le-au confecţionat cu milioanele şi de alţi oameni de afaceri care chipurile le-au inventat spre vânzare apărători ca timpanele să nu se spargă, etc. VUVUZELA, VUVUZEALA (adică folosirea ei) au fost dezbătute la cele mai înalte nivele sportive şi parlamentare, pro şi contra, dar până la urmă, de a nu jigni frumoasa cultură africană, hotărârea a fost ca să nu se încerce a europeniza Africa, aşa că elementul ACCEPTĂRII CULTURALE a învins. Ca răspuns la rugămintea ca VUVUZELA să nu se facă mai mare de un metru, “poporul”, adică nu se ştie cine, a făcut o VUVUZELA gigant, de 35 metri cu mai multe capete, dragonică, desigur simbol, dar funcţionabilă în unul din oraşele care găzduiesc olimpiada. Sutele de proteste oficiale din partea unor instituţii medicale, culturale, religioase, nu se mai aud în MARELE ZUMZET al VUVUZELEI. Nici măcar protestele seculare nu au fost luate în seamă, de exemplu acela că ar fi un nerespect acest BÂZÂIT chiar şi în timpul cântării imnurilor de stat pentru câştigători. În orice caz, nu mai poate fi vorba de o bucurie sau dezamăgire a publicului spectator, ci de un zgomot continuu nedefinit care acoperă totul. Jucătorii se plâng, că nu se mai pot concentra, fluierul arbitrului nu se mai aude, dar MAREA BÂZÂIALĂ merge înainte. De pe stadioane a trecut pe străzi, de pe străzi în hoteluri, chiar şi unde sunt cazaţi jucătorii. Asta e. 

   Desigur, nu v-aş fi pierdut aceste câteva clipe cu VUVUZELA dacă ea nu ar avea o semnificaţie de semnal profetic. Nebunia lui Nebucadneţar în manipularea maselor ne este exemplu. Ce altceva decât o MARE VUVUZEALĂ, la nivel de imperiu, a planficat el în Câmpia DURA în faţa chipului înălţat pentru închinare în tridimensiunea lui de 6. Biblia zice că toată lumea s-a strâns la “sfinţirea chipului”. “În clipa când veţi auzi sunetul trâmbiţei (pare ceva ordonat dar fiţi atenţi la ceea ce urmează), cavalului, chitării, alăutei, psaltirii, cimpoiului (6 instrumente unite) şi a TOT FELUL de INSTRUMENTE de MUZICĂ, să vă aruncaţi cu faţa la pământ şi să vă închinaţi”. Ca să rămână posterităţii bine imprimat în minte şi învăţătură, imaginea de mai sus este repetată de încă trei ori, Daniel 3, 5, în versetele 7, 10, 15. O adevărată VUVUZEALĂ bineînţeles – adică stare de aiureală, vacarm, care în proiecţie profetică apocaliptică se cheamă BABILONIE, o VUVUZEALĂ planetară. Ba, comentatorii sportivi de la VUVUZEALA de acum, spun că un jucător – am uitat din care ţară – ar fi propus politic să fie preşedinte, iar de popor este considerat Mesia. Aşa, ca să fie o pregustare amară ca în VUVUZEALA de pe urmă, “omul fărădelegii” – căci ce lege e în VUVUZEALA unde el va răsări ca în ograda lui. VUVUZEALA religioasă este pe drum. 

   Restul, dragi cititori, vă apartine. 

   Benone Burtescu (dburtescu@aol.com

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

| Generale |
Despre autor
-