33
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

            Semnele saptamanii 17 Iunie 2010

Olanda. Partidul anti-islam castiga teren. In Olanda la alegerile de saptamana trecuta, partidul anti-islam (PVV) condus de Geert Wilders, a cunoscut un succes neasteptat castigand 24 din cele 150 de locuri in parlament. PVV a ajus al treilea partid politic dupa liberali care au 31 de locuri si travaisti cu 30 de locuri. In aceasta situatie, ei devin un partener imposibil de ignorat in noul guvern care va fi unul de coalitie. Singura problema este ca acest partid este unul de extrema dreapta, care este in mod fatis opus islamului, el doreste limitarea drepturilor musulmanilor si interzicerea emigrarii din tarile musulmane. Geert Wilders, seful partidului declara ca Coranul este o carte fascista. Din programul sau politic fac parte revendicari, cum ar fi interzicerea construirii de moschee, retragerea pasaportului olandez la cetatenii nascuti in alta tara, daca sunt recidivisti, etc. Departe de a fi o situatie pasagera, PVV a castigat teren odata cu trecerea anilor, in 2009 ei au obtinut 25 de locuri in Parlamentul European.

Belgia mai divizata ca oricand. In vreme cand Europa se lupta cu disperare sa-si mentina si consolideze unitatea, Belgia una din tarile fondatoare, este amenintata cu impartirea in doua. Desi este membra fondatoare a Comunitatii Europene, iar Bruxelul a fost pana acum cativa ani sediul indisputat al institutiilor Europene, Belgia este de cativa ani, roasa de diviziuni interne de nerezolvat. Formata in 1830 ca o casatorie de interes intre populatia flamanda care locuieste in nord, si cea francofona din sud, belgienii au trait in pace pana la inceputul anilor 1960. Un singur guvern, doua limbi, olandeza in nord, franceza in sud, o tara destul de mica, numai 10.7 milioane de locuitori, parea prospera. Dar iata ca incepand din 1963, pe masura ce nordul a devenit mai bogat, astazi are de doua ori mai multa industrie, si de trei ori mai putini someri decat sudul, situatia s-a deteriorat. Flamanzii au inceput sa vrea tot mai multe privilegii si sa-si dispretuiasca conationalii francofoni. In urma alegerilor din saptamana trecuta, partidul flamand, condus de Bart De Wever, a castigat alegerile. In mod normal seful partidului Bart De Wever, ar trebui sa devina primul ministru al Belgiei, dar el nu vrea sa fie prim ministru, nu vrea o Belgie unita, el vrea ca sa divida tara. Desigur ca in contextul crizei economice actuale, aceasta politica nu este prea bine primita, asa ca el a renuntat la post sfidand pe toata lumea, incepand cu regele, la care s-a prezentat in audienta fara cravata. Chiar daca impartirea tarii nu este pentru anul acesta, comentatorii politici sunt de parere ca este foarte posibil ca ea sa se produca intr-o zi. Intr-o carte publicata de curand, si intitulata ,,Belgi|ue, laboratoire de la désunion européenne”, (Belgia laboratorul dezbinarii europene) autorul sau, Jean-Pierre Stroobants, scrie ca pentru termen lung aceasta este si soarta Europei, un conglomerat de diverse limbi si culturi, o alianta de interes intre tari bogate si sarace.

Franta ploi deluviene. Marti noaptea s-au abatut asupra regiunii Var, din sudul Frantei, ploi torentiale de o intensitate fara precedent. In multe localitati au cazut in circa o ora, tot atata apa cat in 6 luni de precipitatii normale. Meteorologii au cautat in arhive, si au gasit ca numai in anul 1827 au cazut ploi asemanatoare. Un bilant provizoriu a recenzat 20 de morti si peste 100.000 de case fara electricitate. Parauri care in vreme normala aveau cativa centimetri, au iesit din matca si au inundat strazile si casele, trecand de peste 2 metri. Mii si mii de masini, magazine si case, au fost devastate, poduri si parkinguri au fost spulberate in cateva secunde. Ministrul de interne, Brice Hortefeux, a vizitat localitatile sinistrate, iar presedintele Frantei este asteptat sa vina in vizita saptamana viitoare. Cele mai afectate localitati au fost: Draguignan, Trans-en-Provence, Luc, Ro|uebrune, Fréjus si Saint-Cassien. Mii de pompieri si alte persoane specializate, au muncit fara incetare sa evacueze cu elicopterul sau cu barcile, miile de persoane refugiate pe acoperisuri, in pomi, sau pe inaltimi. Calea ferata intre Nice si Toulon, a fost serios afectata, asa incat nici un tren nu poate circula. Aceasta regiune este foarte turistica deoarece se afla pe malul Mediteranei, si cuprinde renumitul golf Saint Tropez, unde mii de persoane se aflau in campinguri sau alte locuri de vacanta. Televiziunea franceza arata cum in localitatea Draguignan, sute de masini purtate de ape erau agatate in copaci, sau stivuite ca intr-un depozit de fiare vechi. Guvernul a declarat stare de calamnitate naturala si a deblocat 1 milion de euro ca sa ajute populatia sinistrata ramasa fara apa potabila, electricitate si mancare.

Subsolul Afganistanului, o comoara inestimabila. Statele Unite au intrat in Afganistan, pentru a lupta impotriva talibanului, si a reduce productia de opium care reprezenta principala sursa de export a Afganistanului. Acum Washingtonul, a anuntat ca geologii americani au descoperit zacaminte de proportii in Afganistan. Potrivit unui raport al Pentagonului, au fost descoperite zacaminte uriase de minereuri. O estimare preliminara vorbeste de trilioane de dolari. Se stia pana acum ca Afganistanul avea ceva pietre pretioase, dar recentele descoperiri au pus in evidenta zacaminte de: fier, cupru, cobalt si mai ales litium. Litiumul este materialul de baza pentru fabricarea bateriilor care se reincarca, si se pare ca in Afganistan se gasesc cele mai importante zacaminte din intreaga lume. Aceasta realitate va schimba radical situatia, si a deschis deja apetitul altor tari, cum ar fi China, care se arata extrem de interesate sa-i ,,ajute” pe afgani in exploatarea acestor zacaminte.

Columbia. Accident minier. Peste 70 de mineri sunt prinsi in subteran intr-o mina de carbune din Columbia, in urma unei explozii. Cel putin opt persoane si-au pierdut viata, dar autoritatile se asteapta ca numarul victimelor sa fie mai mare. Un responsabil columbian pentru situatii de urgenta a declarat ca sperantele de a-i salva pe minerii blocati in subteran sunt minime.

Atac de proportii asupra sediului Bancii Centrale irakiene. Cel putin 26 de persoane au fost ucise si alte peste 60 ranite in timpul unor intense schimburi de focuri si explozii in serie, inregistrate in jurul cladirii Bancii Centrale irakiene din Bagdad. Potrivit Ministerului Apararii, insurgenti imbracati in uniforme militare sustrase, au incercat sa ia cu asalt cladirea. A rezultat un schimb de focuri care a durat ore in sir. In cursul actiunii, trei dintre atacatori s-au sinucis. Anterior, in jurul bancii au fost executate mai multe atacuri cu bomba.

Kargastanul este amenintat de un razboi civil. Uzbekistanul isi inchide granitele pentru refugiatii din Kargastan. Potrivit oficialilor uzbeci, nu mai putin de 45.000 de adulti si-au gasit refugiul in tara invecinata, dar capacitatile de primire sunt deja depasite. Sangeroasele framantari din sudul Kargastanului determina tot mai multi oameni sa se refugieze. Potrivit autoritatilor din invecinatul Uzbekistan, pana la 80.000 de oameni au parasit deja regiunile din jurul oraselor Os, si Jalalabad. Potrivit martorilor oculari, cei care s-au refugiat sunt cu precadere femei, copii si membri ai minoritatii uzbece. Aceiasi martori oculari afirma ca republica din Asia Centrala este amenintata de un razboi civil. In timpul tumultelor din ultimele zile si-au pierdut viata, potrivit surselor oficiale, cel putin 113 persoane, alte peste 1.400 fiind ranite. Surse uzbece sustin ca nu mai putin de 700 de persoane au murit in confruntarile recente. Rusia a trimis un contingent suplimentar in Kargastan, pentru a-si proteja bazele pe care le are pe teritoriul acestei foste republici sovietice.

Zeci de mii de germani au protestat fata de masurile de austeritate. In Germania planurile guvernamentale au provocat nemultumire. Pana la 20.000 de oameni, in estimarea organizatorilor, au marsaluit sambata pe strazile din Berlin si Stuttgart, pentru a critica planul de reducere a deficitului bugetar, aprobat la inceputul saptamanii de guvernul condus de Angela Merkel. Oamenii condamna lipsa de responsabilitate a politicienilor care a dus la actuala criza economica. Sloganul lor este ,,noi platim pentru criza voastra”. Guvernul german a anuntat luni un amplu plan de austeritate, cu economii de 11 miliarde de euro in bugetul pe 2011, in special gratie taierilor din bugetele de cheltuieli militare si sociale. Potrivit unui sondaj difuzat de canalul de televiziune ARD, 79% din populatie considera ca planul de austeritate nu este echilibrat social, iar 93% dintre germani sunt de parere ca el nu este suficient si sunt de asteptat si alte masuri.

Italienii au iesit in strada impotriva planurilor de austeritate. Zeci de mii de oameni au iesit sambata in strada in Italia, pentru a protesta fata de masurile de austeritate planuite de guvern ca sa iasa din criza finaciara. Centrul istoric al Romei a fost complet blocat de mii de angajati din sectorul public. Organizatorii spun ca au fost 100.000 de protestatari. Oamenii contesta pachetul de masuri de austeritate propus de guvern. Acesta prevede inghetarea salariilor in sectorul public si taierea fondurilor pentru autoritatile locale. Demonstrantii au purtat fulare rosii cu inscriptia ,,totul pe spatele nostru”. A fost lansat un apel la greva generala pentru data de 25 iunie.

Proteste la Paris fata de reforma in sistemul de pensii. Zeci de mii de francezi au iesit in strada pentru a protesta fata de planurile guvernului, de reformare a legii pensiilor. Potrivit sindicatelor, 70.000 de oameni au participat la mitingul de la Paris. Executivul francez doreste sa majoreze la 62 de ani varsta minima de pensionare, dar sindicatele vor sa fie pastrata actuala limita, de 60 de ani.

Cuba elibereaza un detinut politic bolnav. Guvernul cubanez a eliberat un disident paraplegic, in urma unei medieri inedite din partea Bisericii Catolice cubaneze, si a mutat alti sase in penitenciare mai apropiate de casele lor. Ariel Sigler, 47 de ani, a devenit paraplegic in inchisoare. El a fost arestat in 2003 si declarat vinovat de tradare. Eliberarea lui Sigler este cea mai recenta concesie facuta in urma discutiilor dintre oficialii cubanezi si liderii catolici si vine cu doar cateva zile inainte de vizita la Havana a ministrului de externe al Vaticanului, Domini|ue Mamberti. In inchisorile cubaneze sunt in prezent circa 180 de prizonieri politici si 30 dintre ei au probleme grave de sanatate. Arestarea lui Siegler, in 2003, impreuna cu alti 74 disidenti, a devenit cunoscuta drept ,,primavara neagra”. Cei sase prizonieri transferati sunt dintre cei arestati in 2003. Unul dintre ei este Hector Maceda, a carui sotie, Laura Pollan, conduce grupul de presiune ,,Doamnele in alb”.

Catastrofa ecologica din Golful Mexic. Dezastrul ecologic provocat de compania BP in Golful Mexic, este mult mai de amploare decat se credea. Din spartura platformei petroliere scufundate se scurge, potrivit expertilor, o cantitate dubla de titei decat se estimase initial. Conducerea Serviciului Geologic american, care coordoneaza aceste masuratori, sustine ca opt milioane de litri de petrol ajung zilnic in apele Golfului Mexic. Concernul BP, responsabil pentru accidentul din urma cu sapte saptamani care a provocat catastrofa ecologica, a anuntat ca va grabi procedurile de despagubire a locuitorilor din regiunea afectata de poluarea masiva. Doar statul Florida va primi despagubiri de peste 25 de milioane de dolari. Concernul petrolier britanic BP s-a declarat gata sa ofere 20 de miliarde de dolari pentru inlaturarea pagubelor. Dupa o intrevedere avuta cu conducerea concernului, presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat ca banii vor fi virati intr-un fond independent, care ii va si administra. In plus, vor fi asigurati 100 de milioane de dolari pentru despagubirea muncitorilor care si-au pierdut temporar locurile de munca, dupa sistarea forajelor. Presedintele american, caruia i s-a reprosat o atitudine prea ingaduitoare fata de concernul energetic britanic, a insistat ca sumele mentionate nu reprezinta un plafon maxim, urmand ca BP sa raspunda in continuare pentru situatia creata.

Iranul ameninta ca va raspunde cu masuri similare daca noile sanctiuni vor fi aplicate. Iranul va raspunde cu masuri similare, daca navele sale vor fi inspectate in strainatate, potrivit prevederilor noii rezolutii cu sanctiuni adoptate de Consiliul de Securitate al ONU impotriva Iranului. Vicepresedintele comisiei de securitate si politica externa din parlamentul de la Teheran, Hossein Ibrahimi, a avertizat ca, in acest caz, si Iranul va controla vasele straine in Stramtoarea Hormuz si Golful Persic. ,,Cine cauta sa ne provoace daune, va suferi acelasi tratament din partea noastra” a declarat responsabilul iranian. Noile sanctiuni adoptate de ONU mai vizeaza importurile iraniene de armament si sectorul bancar al acestei tari. Teheranul este penalizat astfel de comunitatea internationala pentru atitudinea sa necooperanta in cazul dosarului nuclear iranian.

Papa Benedict a cerut iertare. Papa Benedict al XVI-lea a cerut iertare pentru abuzurile pedofile comise de unii prelati ai Bisericii Catolice. Biserica va face tot ce-i sta in putinta pentru a impiedica noi acte similare, a spus Suveranul Pontif la o slujba in piata Sfantul Petru de la Roma. A fost cea mai dura declaratie de pana acum a sefului Bisericii Catolice cu privire la scandalul imens generat de numeroasele abuzuri sexuale descoperite in ultimii ani, care au patat imaginea institutiei.

Libia elibereaza un cetatean elvetian din inchisoare. Un cetatean elvetian aflat de patru luni intr-o inchisoare din Libia, a fost in mod surprinzator eliberat. Conform declaratiilor avocatului sau, omul de afaceri Max Göldi se afla intr-un hotel din Tripoli si asteapta imbarcarea in avionul care il va duce in Elvetia. In iulie 2008, Göldi si un alt cetatean elvetian au fost retinuti in Libia din cauza incalcarii legislatiei privitoare la accesul strainilor in tara. Anul trecut, arestarea temporara in Elvetia a unui fiu al liderului libian Muammar el-Gaddafi, a declansat o grava criza in relatiile dintre Libia si Elvetia.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Orezul maro. Orezul maro (brown rice), care devine alb dupa ce a fost rafinat si dezbracat de stratul lui exterior plin de substante nutritive, are un efect deosebit in scaderea riscului de diabet de tipul 2, este concluzia cercetatorilor de la Harvard School of Public Health. Unul dintre motive este faptul ca orezul maro are un index glicemic mai scazut decat orezul alb, care contribuie la un nivel mai scazut de glucoza in sange, comparativ cu orezul alb. Rezultatele studiului arata ca persoanele care au consumat cel putin doua portii de orez maro pe saptamana au avut cu 10% mai putine sanse sa dezvolte diabet, comparativ cu cei care au consumat orezul maro mai putin de o data pe luna. In schimb, persoanele care au mancat orez alb de cel putin cinci ori pe saptamana, au avut cu 20% mai multe sanse sa dezvolte diabet. In cultura anumitor popoare, cum ar fi cea orientala, orezul este consumat la fiecare masa, asa cum europenii consuma painea. Inlocuind doar o cupa de orez alb pe zi cu o cupa de orez maro, o persoana poate reduce riscul de diabet cu 16%, estimeza cercetaorii americani. La studiu au participat 39.765 de barbati si 57.463 de femei, cuprinsi intre varstele de 26 si 87 de ani. Acesti voluntari au completat periodic chestionare legate de dieta lor pe o perioada cuprinsa intre anii 1986 si 2006. In acesta perioada, peste 10.000 de participanti au dezvoltat diabet de tipul 2. Unii specialisti considera premartur sa tragem concluzia ca motivul pentru care cei ce nu au dezvoltat diabet a fost orezul maro. Insa Dr. Qi Sun, care a participat la studiu, este de parere ca orezul maro este mult superior ca cel alb, nu numai prin faptul ca are un index glicemic mai scazut, dar si prin faptul ca are mai multe fibre, contine magneziu si alte substante nutritive importante. ,,Toate cercetarile noastre indica ca orezul maro este important pentru dieta si protejeza impotriva diabetului”, a declarat in incheiere Dr. Qi Sun.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Imi vei arata cararea vietii; inaintea Fetei Tale sunt bucurii nespuse, si desfatari vesnice in dreapta Ta”. Psalmul 16,11

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 24/2010

About The Author
-