26
Views

Pastor Roland Paraschiv / AARC Muntenia

Miercuri, 23 septembrie 2009, la Hotelul Ibis din Constanta, a avut loc un simpozion intitulat ,,Dezbatere. Constientizare. Implicare”, privind proiectul cu finantare Phare pentru continuarea sistemului de probatiune din Romania.  Organizatorul evenimentului a fost Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, prin intermediul companiei de consultanta Bernard Brunhes International si Asociatiei Alternative Sociale. Participantii la acest simpozion au venit din partea institutiilor care au legatura cu sistemul penitenciar din Romania  si din partea celor cinci culte recunoscute oficial care au fost invitate in calitate de parteneri. Organizatorii au avut initiativa de a aduce cativa fosti detinuti, pentru ca discutiile sa aiba o directie personala.

Participantii au constituit un grup select format din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, primari din localitati constantene, presedintii Curtii de Apel si Tribunalului Constanta, primi procurori, reprezentanti ai Politiei, ai Inspectoratului scolar judetean si multi altii. Cele cinci culte invitate au fost: Biserica Ortodoxa – reprezentata prin Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Biserica Romano-Catolica – prin vicarul episcopal de Dobrogea, Biserica Adventista de Ziua a Saptea – prin pastorul Roland Paraschiv,  Biserica Baptista – prin pastorul Emanuel Groza si Muftiatul Cultului Musulman – prin consilierul personal al muftiului.

Reprezentantii cultelor au accentuat educatia religioasa pentru o reintegrare serioasa a fostilor detinuti. Biserica Ortodoxa si Biserica Adventista, in luarile de pozitie, au insistat pe nevoia stabilirii de parteneriate solide cu Serviciul de Probatiune si cu toti factorii implicati in reintegrare. Pastorul Roland Paraschiv a prezentat viziunea Bisericii Adventiste privitoare la reintegrarea sociala a fostilor detinuti si a vorbit despre proiecte concrete. ,,Oricat de mult ar incerca alte institutii sa lupte pentru reintegrarea fostilor detinuti, eforturile vor fi iluzorii in lipsa unei motivatii moral-religioase, care sa il faca pe fostul detinut sa inteleaga iubirea lui Dumnezeu si gravitatea pacatului, care a dus la jertfa lui Isus Hristos – prin care avem adevarata libertate”. Acesta a fost o parte din mesajul  reprezentantului adventist in fata onorabilei asistente. Centrul adventist de reintegrare sociala a persoanelor eliberate din detentie de la Buciumeni (judetul Dambovita)  a starnit un real interes printre participanti. Intre concluziile de la finalul acestui simpozion organizatorii au multumit cultelor religioase pentru activitatile specifice din interiorul si din afara  penitenciarelor si au promis intregul sprijin pentru viitor.

Biserica Adventista sprijina reintegrarea fostilor detinuti

About The Author
-