38
Views

BAUTURILE TARI
Motto:”Decat o viata intreaga cioara, mai bine o vara vultur.” Arh. Gheorghe Petrescu
Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu – CUA University – Washington – DC – USA
Sponsor: Adrian Dobrovolschi.
“Vinul este batjocoritor, bauturile tari sant galagioase; oricine se imbata cu ele nu este intelept. Proverbe 20, 1.”
Inteleptul de pe vremuri ne-a lasat noua cei din generatia accelaratiei, multele invataminte si cugetari din viata lui, sau mai bine zis din practica vietii lui. El, Solomon, a trait cum nimeni altul pe acest pamant si a “hotarat in inima lui sa-si inveseleasca trupul cu vin”, dar in finalul cugetarii lui a zis: “Si aceasta este o desertaciune si goana dupa vant.” Din text apar trei ipostaze ce le vom examina cu atentie in acest veac al electronizarii totale, cu, bune si rele.
Batjocoritor, acesta e alcoolul in adevarata lui dimensiune. Omul, femeia, baiatul sau fata care consuma alcool, ajung o batjocora cu trupul si mintea intr-o lume ce se vrea civilizata. Drama este veche in lungul istoriei dar, azi parca a scapat de sub control la toate varstele indifferent de sex, educatie, cultura, rang, pregatire profesionala. A patruns in sportul de performanta, in bisericii de toate calibrele cu nuantarile lor de doctrina spirituala, dar mai ales in asa zisa celula vie e societatii umane, familia. Ce face biserica adventa? Mediteaza….!
Galagioase, mai sant: anturajul si destrabalarea, in jurul unui pahar de vin spumos, scos de la gheata, totul pus cu maestrie pe o masa din lemn masiv, acoperita cu o invelitoare alba, aducand a prestanta si curatenie de om. Numai ca in urma unei asemenea mese, pot iesi la iveala, apucaturi si frustrari de mare calibru. Vinul te face fie vessel, de nu mai stii ce spui, fie vulgar si atunci iesi la atac, in cuvinte pline de duh satanic ce, nici tu nu stii de unde le-ai scos pe tava argintita a platoului ce sta neclintita pe, masa alba si curata.
Betia, este rezultatul consumului de alcool in exces si necontrolat. Daca scoti in evidenta ca peste 20% dintre cei care ajung in aceasta stare sant la o varsta frageda intre 11-16 ani, atunci situatia devine dramatica la nivel de tara in era megaelectronizarii iar natiunea in cresterea ei normala, devine de nerecunoscut. Ce atitudine ea biserica adventa cu tinerii ei, care nu mai vin la biserica de ani de zile? Unii beau, altii fumeaza, altii fac sex fara legalizare, etc. Cine face asemenea lucruri, cine jongleaza cu viata dubla de crestin, cine nu i-a aminte la ce spune Solomon, in scrierele sale, nu este intelept. Amin!

Bauturile Tari

| Generale |
Despre autor
-