16
Views

Noul cod fiscal ( art.90, aliniatul 2 din Legea 571 /2003) permitea ca 1% din impozitul pe salariu sa fie directionat de catre persoanele fizice catre o Asociatie sau Fundatie non profit, care functioneaza in baza Ordonantei Guvernului nr.26/2000. Acest procent de 1% s-a marit intre timp la 2%.
 

Astfel, dupa data de 28 februarie 2006, data limita de depunere a fiselor fiscale de catre platitorii de venituri din salarii la organul fiscal, contribuabilii care doresc sa sponsorizeze o entitate nonprofit, pot solicita acestora un exemplar al fisei fiscale pe anul 2005.

Pentru sponsorizarea unei entitati nonprofit, contribuabilii vor depune o copie a fisei fiscale, impreuna cu formularul 230 – Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual. Cererea va fi depusa la organul fiscal de domiciliu, pana la data limita de depunere a declaratiilor de venit, respectiv pana la data de 15 mai 2006.

* * *

Iata pe scurt ce prevad normele metodologice conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din 30.01.2006:

"Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe veniturile din salarii obtinute in anul 2005, pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit.

Intrucat impozitul pe salarii este un impozit final, contribuabilii – persoane fizice nu mai declara veniturile din salarii sau asimilate salariilor obtinute in anul 2005, indiferent de perioada desfasurarii activitatii si de numarul angajatorilor la care au lucrat.

Astfel, dupa data de 28 februarie 2006, data limita de depunere a fiselor fiscale de catre platitorii de venituri din salarii la organul fiscal, contribuabilii care doresc sa sponsorizeze o entitate nonprofit, pot solicita acestora un exemplar al fisei fiscale pe anul 2005.

Pentru sponsorizarea unei entitati nonprofit, contribuabilii vor depune o copie a fisei fiscale, impreuna cu formularul 230 – Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual, al carui model si continut a fost aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2017/2006.

Cererea va fi depusa la organul fiscal de domiciliu, pana la data limita de depunere a declaratiilor de venit, respectiv pana la data de 15 mai 2006.

Contribuabilii care obtin alte venituri decat cele din salarii, pentru care exista obligatia declararii in anul 2006, care doresc in acelasi timp sa sponsorizeze o entitate nonprofit, vor completa formularul 200 – Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2005,  la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul  III. Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat.

Procurarea formularelor mai sus mentionate se face fie prin accesarea adresei de Internet www.mfinante.ro, portal ANAF, domeniul Asistenta contribuabili, subdomeniul Formulare fie solicitandu-le de la unitatea fiscala.

Formularele pot fi depuse personal la organul fiscal de domicliu sau prin posta, prin scrisoare recomandata, recipisa obtinuta de la oficiul postal reprezentand dovada depunerii declaratiei/cererii in termenul legal prevazut." (informatii preluate de pe site-ul www.doilasuta.ro )

Formularele si normele metodologice pot fi descarcate aici: http://www.doilasuta.ro/download.htm

* * *

 

Normele metodologice pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit au fost publicate in Monitorul Oficial Nr. 56 din 20 ianuarie 2006. Este vorba de Ordinul Ministrului Finantelor Publice 2017 din 29 decembrie 2005.

Date de identificare pentru Asociatia "Internet spre cer", Slobozia

Datele de identificare pentru Asociatia non-profit "Internet spre Cer", Slobozia le gasiti pe pagina de mai jos:

 
Aceste date se completeaza la sectiunea H2 in declaratia de venit global. Acest formular (declaratia de venit global) trebuie completat si trimis prin posta sau dus la ghiseul Administratiei Financiare a orasului / sectorului in care locuiti, pana la data de 15 mai.

Scopul asociatiei " Internet spre Cer " este acela de a promova un sistem de informatii si materiale bazate pe principiile moralei crestine, precum si actiuni umanitare, contribuind la programe de interes pentru copii, tineret si adulti, militand pentru un climat de sanatate, moralitate si buna intelegere in societate. Aceste materiale vor fi promovate prin intermediul mijloacelor mass-media: Internet, materiale editate, materiale video, audio, prin emisiuni la radio si televiziune.

Cititi mai multe detalii despre Intercer aici: http://www.intercer.net/article.php?id=2

 
* * *
 
Alte Asociatii / Fundatii catre care puteti redirectiona procentul de 2%:
ADRA Romania, http://www.adra.ro
 
Alte Informatii utile:
 
Campania "Unde-s doi, puterea creste!"
 
Legea nr.571/ 22 decembrie2003 privind codul fiscal (vezi art.90)
 
Ordonanta Guvernului nr.26/2000 privind Asociatiile si Fundatiile
 
Adrese Administratii financiare
 
Pentru alte informatii ne puteti scrie la adresa info@intercer.net .
 
Va multumim!
 
Lucian Mihailescu
Presedinte, Asoc. "Internet spre Cer"

2% pentru Intercer

| Despre noi |
Despre autor
-