CRONICA IDEILOR
“DECOLTEUL FEMEII ESTE UN DESIGN ?”
“Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau; nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tau.”
In gradina Eden, Dumnezeu a creat femeia din coasta omului, el (omul) , o creatie si un design perfect, proportionat, cu multe axe de simetrie, cu stabilitate pe verticala, cu miscari dinamice ale ambelor brate, cu rezistenta la contractii si incovoiere, cu iesiri din situatii critice, si lista poate continua. Pe sotia lui, Eva, Dumnezeu a conturat-o cu o frumusete feminina iesita din comun, iar trasaturile ei de femeie perfecta l-au facut pe Adam sa exclame cuvinte de bucurie ca in Paradis. Goliciunea lor era perfecta deoarece erau invaluiti in design-ul aburului creativ al Dumnezeirii. Comuniunea cu Dumnezeu era de fapt un dialog creativ si binecuvantat. In Eden femeia nu avea nevoie de un decolteu anume.
Odata cu caderea in pacat apar primele frunze asternute pe coapsele lui Adam si ale Evei. Un design la repezeala, aratand ca o creatie a disperarii, a fost repede imaginat si executat, iar adevarul si minciuna au luat locul marilor conversatii dintre om si femeie, creaturi ale Dumnezeirii si Providentei Divine. Odata cu parasirea pentru totdeauna a Edenului a aparut prima haina de animal, confectionata anume pentru cei doi, Adam si Eva. Si odata cu aceasta a aparut decolteul femeii pentru a pune in valoare feminitatea frumusetii ei pamantene. Si de atunci, femeia si omul cauta sa creeze un nou paradis, dar in pacat si moarte, iar lucrul acesta este imposibil.
Porunca a zecea a decalogului specifica clar, inca odata, de ce femeia a poftit marul oprit. Iar azi sarpele cel vechi foloseste femeia ca o cursa de capturat inocenti prin tot ce poate fi mai depravat si usuratic ca privire si tentatie efemera. In decursul veacurilor decolteul a jucat un rol de design visual, iar punerea in valoare a acestuia a adus cu sine moda feminina in toate veacurile Ipostazele ei, de la simplu la complex, de la nudul feminin sculptat in piatra pana la cel pictat pe panza cu uleiuri speciale, au lasat in urma capodopere ale artei intr-o decadenta voita, si au dezbracat-o de bunul simt si gingasia feminine, adevaratele ei valori creative din Eden. Azi, in epoca desfranarii totale unde nu mai stii cine e femeie sau barbat, se cauta decolteul exagerat al femeii punand in valoare mai degraba rusinea din Eden intr-o lumina contemporana. Si cand te gandesti ca au aparut si in Biserica Adventa picurii murdari ai decolteului decadent al epocii noastre te intrebi: “Biserica Adventa a ajuns o sala de teatru unde fiecare femeie isi pune in valoare feminitatea ei decadenta in lumina artei in design-ul ei vestimentar? Nu cumva femeile creeaza aceea atmosfera de confuzie pacatoaso-vizuala in mintea lui Adam al zilelor noastre? Nu cumva vizual contribuim la calcarea poruncii a zecea din decalog si atragem privirea multora in pacatul creativ al vizualitatii pacatoase cu consecinte nebanuite ?
Decolteul modern astazi este un subiect de contradictie intr-o lume cu un design vestimentar demential. Nu are ce cauta in Biserica Adventa un asemenea design, creatie a modei vulgare plina cu elemente sofisticate din lumea pacatului si a mortii. S-au creeat in istorie modele confuze intr-o lumina ce domina arta vizuala in toate ipostazele ei. Nu este cazul ca in Biserica Ramasitei sa preluam asemenea modele indecente ce nu au nimic comun cu Spiritul Evangheliei lui Hristos. Fii o Eva a simplitatii si frumusetii naturale ce ti-a fost data de Creator. Nu cauta sa te asemeni cu lumea artei mondene, caci creezi o atmosfera de deruta si suspans vizual pentru orice varsta. Ramai la claritatea si decenta unei Eve contemporane plina de voiosie, zambet, cu un design vestimentar decent si placut la privit intr-o lumina clara si curata cum sunt florile in gingasia lor primavaratica. Copiaza natura si vezi cum a imbracat-o Creatorul, si atunci vei deveni tu, ca Eva moderna, un model vizual ce reflecta speranta si desavarsirea intr-o lumina data de Cel din Ceruri. Fie ca potopul de binecuvantari revarsat pe pamant sa cada asupra noastra intr-un design ce este tot mai aproape de cer.
Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.