26
Views

Dati click pe imagine pentru a o mari.

Motto: “Decat o viata intreaga cioara, mai bine o vara vultur”- arh. Gheorghe Petrescu.

Autori: arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu – CUA University, Washington, DC, USA.

In Eden, au aparut dupa caderea in pacat, schimbarea climei, a vegetatiei, a muncii de zi cu zi a omului, a noii mentalitati in a cunoaste binele si raul, si toate acestea pe fondul neascultarii si caderii in pacat si moarte. Oamenii s-au despartit la “Turnul Babel”, imprastiindu-se pe toata fata pamantului, iar zonele lor de locuit au devenit in functie de clima, adevarate fortarete civile si militare. In zonele temperate ale Globului pamantesc, apar cele 4 anotimpuri, unul, mai frumoase ca altele. Si din acest cadru, se desprinde “toamna”, cu cromatica ei specifica spre moarte lenta, caci pacatul a distrus primavara Edenica, creata de Dumnezeu, omului si femeii lui, iar dupa aceasta cadere libera in pacat, au aparut munca prin sudoare si suferinta, nasterea cu tristetea si bucuria ei si moartea, ca o consecinta a calcarii Legii lui Dumnezeu.

Daca va uitati cum un capac, o floare, o pajiste cu flori, un camp plin cu floarea soarelui, porumb, ovaz, grau sau o livada de pomi fructiferi, si lista poate continua, au viata in ele si dupa culegerea roadelor lor. Padurea cea verde, devine dintr-o data o paleta cromatica de toata frumusetea, iar viata de culoare verde a padurii dispare in aceasta diversitate tonalo-vizuala a naturii. Pe zi ce trece, iarba de pe camp si frunza din copaci, dispare, si ramane acel schelet al copacului ce va trebui sa indure vantul rece cu spice de gheata din timpul iernii. Poetii, muzicienii, pictorii, arhitectii, si alti creatori de arte, au pus in arta lor, talentul si inspiratia de la Dumnezeu data, chiar in conditiile pacatului si ale mortii. Au descoperit prin arta lor, pe Marele Creator din Ceruri si au vazut cu ochii lor, “Ce Mare Esti Tu Doamne”! Multi dintre ei au recunoscut la capatul vietii lor, Maretia Creatorului in toata profunzimea mintii si capacitatii omului de pe pamant. S-au intors la El, in felul lor, si au compus lucrari de arta monumentala, ce stau si astazi marturii al talentului lor, in decursul veacurilor, spre Slava Creatorului.

David, cantaretul de pe vremuri, lauda pe Domnul, in fiecare zi, iar compunerea Psalmilor, au la baza lor de conceptie literaro-muzicala, “Inspiratia Divina”.Cuvinte ca: “Laudati pe Domnul”,“Lauda, suflete pe Domnul”!Te voi inalta, Dumnezeule, Imparatul meu, si voi binecuvanta Numele Tau in veci de veci”, sant opere ceresti. Oare noi cei din secolul acceleratiei, internetului, exprimarea vietii tehnico-stiintifica prin, text, muzica si imagine vizuala la cote de performanta profesionala, mai avem timp sa studiem Biblia si Spiritul Profetic? Mai avem pe agenda, déjà incarcata a programului nostru, misiunea data de Isus, din Matei 28, 19-20? S-au, nu ma intereseaza acest subiect caci, nu am timp de asa ceva, nu ma pricep. Sa faca pastorul, caci este platit pentru asa ceva, cei din Comitet, si altii, numai eu, nu sant in masura. Eu sant numai un consumator de Sfanta Evanghelie, si atat. Deasteapta-te Romane AZS de pretutindeni. Amin!

Cronica Ideilor: Cromatica de toamna tarzie

| Cronica Ideilor |
Despre autor
-