11
Views

Motto: “Vinul este batjocoritor, bauturile tari sant galagioase; oricine se imbata cu ele nu este intelept.”

Dupa caderea in pacat, bautura sanatoasa a fost sacrificata pe un altar de jertfa strain, ce, a permis ca faclia lui sa arda, in timp si spatiu. Nu este de mirare ca drogul alcoolului este permis pe orice meridian sau paralela a planetei pamant dar, el rezolva prin comportament si atitudine probleme grele ale lumii moderne. Sigiliul unui document politic, social, economic, sportiv, etc., este onorat cu o masa si un pahar de vin ca, o memorie de aducere aminte intr-o lume conventionala si perfida, bazata pe nesiguranta si instabilitate de natura pamanteana.

Si cand te gandesti ca, alcoolul a facut ravagii in decursul anilor, indifferent de varsta, sex, religie, pozitie sociala si lista continua. Este cel mai la indemana drog social, bazat pe o toleranta admisibila ce, strecoara in tanara generatie, o speranta falsa, o bucurie de o clipa, sau o nebunie in miez de noapte cu o depravata din lumea sexualitatii, permise sau nepermise de, legi si decizii venite parca dintr-o lume vulgara plina cu pacate si faradelegi.

Dar, ce te faci cu stilul de viata privat ce nu poate fi controlat de nici o lege, caci, la tine acasa poti sa faci ce vrei. Nimeni nu stie ce bei si cat bei, asa ca, aici in templul casei tale, poti avea orice dorinta fie ea ornata in fiecare seara cu un pahar de vin batjocoritor sau o sticla spumoasa de Martini, Votca, Palinca de Maramu, Troznitura de Pitesti, Zaibar de Craiova, Raderberger, Bere fara alcool si lista merge mai departe. Nu ne mai miram ca, a fi crestin este simplu. Iti faci credinta dupa poftele tale, iar paharul cu apa rece de izvor a fost umplut cu spumosul vin rosu sau alb chiar in casa ta. Beciul Domnesc sa mutat la tine acasa. Ai construit un spatiu anume cu tejgea din lemn masiv, marmora sau alt material dur si rezistent in cea mai retrasa parte a casei tale.

Ai botezat-o, crama de casa, bar de zi, bar de noapte, crama domneasca cu numele tau in fata, deposit de vinuri sau o denumire dupa gust si satisfactie de o clipa. Esti crestin, vii la biserica, esti in comitet dar, casa ta este un loc privat unde, poti sa faci ce vrei, si pe deasupra sa-ti impui punctul de vedere la, toti membrii familiei tale.

Beciul Domnesc al casei mele este numai pentru mine si prietenii mei de aceeasi mentalitate cu mine. Pastorul daca vrea sa fie ca mine, poate deveni un membru activ al nebuniei mele de natura domneasca. Am in crama mea din beciul domneasc, tot ce-ti doreste inima, iar o ora consumata in lumea feerica a alcoolului poate resucita noi imaginatii de natura crestina dar, intr-o forma de lege noua moderna dupa propia mea pofta.

Iar daca lumea nu ma recunoaste ca sant cu doua fete, este Unul Sus in Ceruri care le vede pe toate si la seceris se va vedea ce, si cum. Isus a zis ca totul se va lamuri la Marele Seceris al viitorului, iar atunci, beciul tau domnesc cu tot ce ai pus in el, are ceva valuare sau este o punte sigura pentru moartea a doua? Lasa apa sa curga in beciul tau domnesc si atunci trupul tau va fi curat, iar Duhul lui Dumnezeu va triumfa in toata fiinta ta de asteptator al Marelui Eu Sant in vecii vecilor, Amin !
Arch. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC.

Cronica ideilor: Beciul domnesc – este si in casa ta?

Despre autor
-