44
Views

In anul 2007 luna Februarie, am scris articolul intitulat: “Un vis si o implinire”, la Templul Advent Matca, judetul Galati, Romania. Atunci a fost in 1982 implinirea unui vis al unui tanar arhitect, Gheorghe Petrescu, ce a afisat pe foile mari si albe ale proiectului, noul Templu Advent Matca. A fost castigarea bataliei arhitectului cu lumea imbracata in principii si idei impamantenite, la toate nivelurile. Marele Creator al Universului, a dat stiinta din belsug pentru realizarea acestui concept nou in arhitectura adventa din Romania. Nu a fost usor, dar, biruinta in Isus a fost totala. Am folosit o anume strategie diplomatica atat la nivelul Uniunii de Conferinte din Romania, cat si fata de toate autoritatile timpului din era comunista a Romaniei. Dupa aprobarea proiectului la propriu si la figurat, sau demarat lucrarile la Tempul Advent Matca.

Tanarul pastor Dima Viorel a fost pentru mine mana mea dreapta pe santier. Desi nu stia nimic in ale santierului, l-am invatat, l-am ajutat si l-am obligat sa respecte proiectul. Fiecare faza a fost transanta, iar epopeea ridicarii colosului de la Matca, a dat fiori de speranta si uimire. Am avut pe santier meseriasi ce au demonstrat cunostintele lor iar cei care nu le aveau cu stiinta in constructii, i-am ajutat sa invete practic pe santierul viitorului Templu Advent Matca. A fost o munca si o unire in toate fazele de executie iar, marea masa a membrilor Bisericii Advente din Matca, au demonstrat un devotement Sfant, fata de lucrarile la aceasta lucrare grandioasa de tipologie adventa. Aproape 200 de surori si frati, lucrau zilnic la liniile drepte ale compozitiei arhitectului. Nu a fost simplu, deoarece orice gresala sau neconcordanta fata de proiect, ducea la prelungirea executiei, si atunci, eram obligat sa merg des pe santierul de constructie. Este foarte usor sa vorbim astazi de ce a fost ieri, dar, au fost momente fierbinti cu flacari de foc ce puteau pune capat fanteziei arhitectului, dar, Cel din Ceruri, a fost la conducerea acestei mari lucrari advente din era comunista.

Numai Domnul m-a scapat din multe necazuri si incurcaturi de tot felul. Am avut echipa mea de proiectare compusa din specialisti la toate specialitatile, iar eu eram seful de proiect complex. Ca sa nu am probleme cu Departamentul Cultelor si cu Autoritatile la toate nivelurile, eu semnam toate planurile si raspundeam cu capul de toata conceptia realizata in foile din proiect. Lucram intre 14-16 ore pe zi, iar de multe ori, taiam noaptea si o faceam alba, ca sa dau specialitatilor conceptul arhitectural al monumentului. Corelarea echipei de proiectare cu santierul a fost lucrul cel mai greu, si atunci trebuia sa fac eu pentru fiecare specialitate in parte acest lucru. Corelam si partea de structura, instalatii electrice, sanitare, termice, etc. Arhitectura fiind partea mea de drept, era complexa, dar cu ajutorul Celui de Sus, am biruit.

Aveam tot timpul presiunea santierului si ma rugam la Isus, sa nu se intample vreun accident de munca la cei 200 de oameni ce lucrau pe santier. Nu raspundea pastorul, caci el nu avea pregatirea necesara de sef de santier, era o persoana onorifica pe santier. Raspunderea era pe umerii arhitectului. El a proiectat si semnat planurile, el raspunde, erau vocile autoritatilor de tot felul. Era regim comunist, erai pus la zid daca se intampla ceva, si de multe ori am fost pe post de “tap ispasitor”, dar Cel de Sus ma ajutat sa evadez din situatii critice. Dima Viorel a fost atunci un pastor ce ma ascultat, a invatat de la mine tainele in materie de constructii si, o anumita strategie de cum sa ataci un program de arhitectura religioasa in conditii de, imponderabilitae si periculozitate maxima, datorita regimului comunist. Pe de alta parte era Uniunea de Conferinte ce ma torpila cu formula, “si cand e gata domnule arhitect Tempul Advent Matca ?” De multe ori am tacut, alte ori Isus raspundea in locul meu, si se facea iar liniste. Si mai de fiecare data, partea financiara era marea problema.

Ca arhitect, ma rugam la Dumnezeu sa finalizez proiectul asa cum l-am imaginat, dar, pe de alta parte, volumul de munca faraonica, era motivat si el in procesul de creatie al arhitectului. Ma bazam pe cuvantul care zicea, “executa acest lucru, dar, nici pe cealalta sa nu o lasi din mana”. Teoretic este simplu, practic insa este de nedescris in cuvinte. Si totusi, Uniunea de Conferinte, ma inteles. Vedeau si ei ca si mine in acest lacas de inchinare, o rupere de nori cu noi binecuvantari de sperante in viitor. Si asa a fost.

Un alt rol important la avut si vizitele de lucru ale presedintelui Diviziunii Euro-Africa, in persoana d-nului E. Ludescher, in Romania, ce, impreuna cu presedintele Uniunii de Conferinte Romane, d-nul Dumitru Popa si contabilului Uniunii de Conferinte Romane de atunci, d-nul Nelu Dumitrescu, au pus bazele marilor relatii intre cele doua organisme de natura advento-religioasa. Presedintele Diviziunii Euro-Africa din anul 1984, E. Ludescher, a fost portvocea Romaniei Advente la marele Congres Mondial Adventist din 1985 – SUA. Pe marele ecran al Domului American, Diviziunea Euro Africa a prezentat, Romania Adventa prin Templul Advent Matca. Oficialitati marcante Americane, precum si milioane de oameni de pretutindeni, au savurat cu uimire si placere, realizarea acestei lucrari grandioase, intr-o tara comunista, Romania. Astazi, la ceas de reflexie moderna si contemporana, ne miram de puterea Celui de Sus, iar scepticii de ieri care nu au facut nimic si cei de azi care nu fac mai nimic, sa invete un singur lucru ca, Dumnezeul nostru este MARE, si numai noi sa vrem sa facem ceva ca, EL, Creatorul Universului, ne va ajuta la orice ceas din zi noapte.

Matcasule, sa fii iubit, si sa tii minte ca nu te-am uitat. Esti la loc de cinste prin “Templul Advent Matca”, in portfoliul meu profesional de architect si sant bucuros ca noile generatii de copii si tineri au unde sa se adune, nu ca pe vremuri. Sa multumim lui Isus ca ne-a ajutat sa definitivam cu bine ansamblul arhitectural de la Templul Advent Matca.

Matcasule, la acest ceas de aniversare de la cumpana anilor, Isus sa fie cu tine, cu familia ta, cu nepotii si stranepotii tai, si sa cladim in ceruri temple si cetati mai frumoase ca “TEMPLUL ADVENT MATCA”, in vecii vecilor, Amin !

Acelasi din 1976 si pana in present,
Arhitect, GHEORGHE  PETRESCU
CUA UNIVERSITY
Washington, DC., USA.
13 Februarie 1984 – 2009

Cronica ideilor: 25 de ani de la inaugurarea finala a Templului Advent Matca, Romania

About The Author
-