24
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii  12 Februarie 2009

Ateii si crestinii din Londra, in plina batalie pentru inima trecatorilor.

Autobuzele cu etaj, asa de caracteristice peisajului londonez, au devenit in ultima vreme terenul de lupta dintre atei si crestini.  Intai au fost ateii care au pus pe 800 de autobuze un afis care spunea ,,probabil Dumnezeu nu exista. Nu te ingrijora, bucura-te de viata”. Ca raspuns, 3 grupuri de crestini au declansat o contraofensiva afisand pe 200 de autobuze un poster care citeaza Psalmul 53,1 ,,Nebunul zice in inima lui, nu este Dumnezeu”. In acelas timp, un partid politic, The Christian Party, a afisat postere care spun: ,,Adera la Partidul Crestin si bucura-te de viata”. Biserica Ortodoxa Rusa in colaborare cu canalul rusesc de TV prin satelit, planuieste sa  afiseze postere care spun: ,,Dumnezeu exista. Nu te ingrijora. Bucura-te de viata”.  Campanii ateiste similare au avut deja loc in Barcelona, Madrid si Washington, sau urmeaza sa aiba loc in Australia, Brazilia, Canada, Germania si  Italia. Campania care va incepe luna viitoare in orasul Italian Genova, va spune: ,,Vestea rea este ca Dumnezeu nu exista. Vestea cea buna este ca nu avem nevoie de el”.

Franta. Statistici privitoare la incest. Traim intr-o societate in care limita dintre moral si imoral, dintre permis si acceptat se sterge pe zi ce trece. In ianuarie anul acesta a fost publicata in Franta o statistica asupra incidentei incestului. Desigur incompleta si aproximativa, este dificil de asteptat ca victimele sa fie dispuse sa vorbeasca asa de usor, despre acest fapt teribil. Totusi datele obtinute sunt deosebit de alarmante. Ancheta a relevat ca 3% dintre francezi au fost victima de incest, iar un francez din 4, cunoaste pe cineva care a fost victima. Ancheta a demonstrat de asemenea ca acest fenomen nu este un fapt singular petrecut in zone izolate, practicat de fermieri fara educatie si cultura, este un fapt care se petrece peste tot, in  orase mari si mici, la sate, si ca cel putin 2 milioane de persoane sunt afectate, este un adevarat flagel cu implicatii de sanatate publica deosebit de serioase, pentru sanatatea psihica a generatiei contemporane.

Alegerile in Israel. Marti au avut loc alegeri in Israel. In urma acestor alegeri situatia politica ramane confuza, deoarece nici un partid politic nu a obtinut o victorie clara.

Kadima, partidul de centru condus de Tzipi Livni, partid care a fost la putere pana acum, a obtinut cel mai mare numar de locuri 28, urmat de foarte aproape de partidul de dreapta  Likud, cu  27 de locuri, dar departe de cele  61 necesare pentru a forma un guvern.

Pe locul al treilea s-a clasat cu 15 locuri, partidul ultra-nationalist Yisrael Beiteinu, un partid de extrema dreapta, care promoveaza reducerea drepturilor chiar si pentru arabii care sunt cetateni israelieni.

Invinsul evident din aceste alegeri a fost Labour, condus de ministrul apararii  Ehud Barak, care desi este partidul care a fondat Israelul modern, s-a clasat al patrulea.

Problema este ca datorita scorului asa de apropiat, atat Tzipi Livni, sefa partidului Kadima, cat si Benjamin Netanyahu seful partidului Likud, s-au declarat invingatori, si si-au manifestat speranta si dorinta de a forma o coalitie care sa le permita sa guverneze. De fapt se pare ca arbitrul acestei situatii va fi Avigdor Lieberman seful partidului Yisrael Beitenu.

In momentul de fata situatia este confuza, si pe buna dreptate populatia palestiniana este ingrijorata, deoarece indiferent cine va guverna, alianta cu partidele religioase si de extrema dreapta este inevitabila, iar acestea nu fac nici un mister din dorinta lor de a lupta impotriva palestinienilor, cu toate fortele lor.

Corespondentul pentru afaceri diplomatice pentru BBC,  Jonathan Marcus, comenta ca, cu cat rezultatul alegerilor este mai incert, cu atat procesul de pace este mai grav periclitat. Se poate spune ca acest rezultat atat de inconcludent traduce extrema diviziune a societatii israeliene, in care unii vor pace, altii vor exterminarea palestinienilor, si nici unul nu vrea sa cedeze.

In urma acestor rezultate, toate statele arabe si-au manifestat dezamagirea, subliniind faptul ca aparitia pe scena politica a lui Avigdor Lieberman, un ultranationalist, este un fenomen deosebit de ingrijorator. Hassan Qashkavi, purtatorul de cuvant al ministerului de externe Iranian, si-a manifestat de asemenea ,,regretul”, iar guvernul Sirian a spus ca Israelul a ales extremisti care vor promova razboiul.

Criminalitatea in USA, si sansele de a nu fi prins niciodata. La prima vedere, dezvoltarea mijloacelor tehnice de investigatie si urmarire a criminalilor, AND, amprente digitale si genetice, supraveghere electronica, etc., ar trebui sa imbunatateasca procentajul criminalilor prinsi si condamnati.

Din nefericire nu este asa, ultimele date relevate de catre FBI, arata ca crimele solutionate (faptasul arestat si condamnat) este in continua scadere. In 1963, anul in care a inceput sa se tina o asemenea evidenta, procentajul de crime rezolvate a fost de 91%, iar in 2007 de numai 61%.

Printre motivele citate, sunt crimele legate de traficul de droguri si ganguri, care sunt mult mai impersonale ca cele din trecut, in care familia sau prietenii erau suspecti.  Howard Morton, director executiv la  Families of Homicide Victims and Missing Persons, declara ingrijorat ca ,,criminalii se plimba printre noi, locuiesc in cartierul nostru, este clar ca acesta este un pericol la securitatea publica”.

Potrivit raportului publicat de FBI, numarul crimelor a cunoscut o crestere vertiginoasa, de la 4.566 in 1963, la 14.811 in 2007. Procentul de crime solutionate a evoluat in continua descrestere, de la 91% in 1963, la 80% la inceputul anilor ’70, sub 70% la sfarsitul anilor ’80. In orasele cu peste 1 milon de locuitori, acest procentaj este si mai scazut, pentru 2007 a fost de 59%. O alta tragedie in asemenea cazuri este ca de multe ori ii cad victima oameni nevinovati, sau simpli trecatori, vecini care devin martori incomozi. In alte situatii martoriilor le este frica sa depuna marturie, si refuza sa colaboreze de frica represariilor. In alte cazuri, juratii care au vizionat prea multe filme cu detectivi, au asteptari nerealiste si cred ca acuzarea va fi capabila sa aduca probe infailibile, ceea ce nu este totdeauna cazul.

Obsesia vietii si a tineretii vesnice, mai prezenta ca oricand in societatea moderna. Oameni de rand, sau celebritati, bogati sau saraci, toti sunt de-a dreptul obsedati sa traiasca cat mai mult, sa arate cat mai tineri, sa se poata mandri cu cele mai extravagante performante.

Deoarece vor sa arate bine, sa para tineri pe langa noua sotie, sau noul sot, care are cateodata varsta copiilor lor; barbati si femei, sunt intr-o goana frenetica dupa retete miracol. Regimuri alimentare draconice, exercitii fizice istovitoare, injectii cu hormoni de crestere, testosterone, si cate altele, nimic nu este neglijat. Operatii chirurgicale, implantari si tot felul de proteze, nimic nu mai este astazi tabu. Daca pentru persoanele de o anumita varsta aceasta poate fi explicat, in oarecare masura, este greu de inteles de ce 1/3 dintre fetele intre 12 si 19 ani se declara interesate in a avea chirurgie estetica.

In ultimii 10 ani, clinicile de chirurgie estetica, fabricile de medicamente si produse adiacente, salile de gimnastica specializate si expertii in intinerire, au cunoscut o crestere a cifrei de afaceri de-a dreptul astronomica.

Unii recunosc ca este cumva impotriva naturii, ca vor sa-L pacaleasca pe Dumnezeu, dar nu le pasa, atata vreme cat ,,arata tineri”, cat pot impresiona pe prieteni, si cucerii inima sexului opus, ei sunt fericiti, la ce pret, aceasta nu mai conteaza.

Cati dintre ei isi mai aduc aminte ca viata vesnica este gratuita? Cu siguranta foarte putini, mult prea putini.

Atentate cu numeroase victime la Kabul. O serie de atentate teroriste a lovit capitala afgana, Kabul. Potrivit ministerului Sanatatii, aproximativ 20 de persoane au fost ucise, si 60 ranite, dupa ce mai multi atentatori sinucigasi au detonat explozibilul pe care il aveau asupra lor, intr-o cladire guvernamentala. Bilantul victimelor ar putea fi mai mare, intrucat nu toate spitalele din Kabul au trimis date despre persoanele internate in urma atentatelor. Deflagratiile au fost urmate de schimburi de focuri intre fortele afgane de securitate si militantii talibani. Acestia au revendicat deja atacurile si au spus ca acestea sunt acte de razbunare fata de tratamentul aplicat detinutilor talibani din inchisorile afgane. Atentatele au avut loc cu putin timp inaintea sosirii in capitala afgana a emisarului special american, Richard Holbrooke.

Oklahoma. Tornada. Cel putin 15 persoane au murit, si alte 50 au fost ranite, dupa ce o tornada a lovit un oras din sudul statului american Oklahoma, au anuntat autoritatile locale, citate de CNN. Tornada s-a abatut violent asupra orasului Lone Grove, unde oficialii au anuntat ca inca exista locuitori dati disparuti. La fata locului au fost trimise ambulante din orasele invecinate, pentru a prelua o parte dintre raniti. Vremea nefavorabila a provocat distrugeri, si a afectat liniile de inalta tensiune din Oklahoma City, si in vestul statului Texas.

Australia cele mai grave incendii din istoria tarii. Australia cunoaste cele mai grave incendii din istoria sa, cel putin 181 de persoane si-au pierdut viata, peste 5.000 de persoane au ramas fara locuinte. Se estimeaza ca costul acestui adevarat cataclism este de cel putin 1 miliard de dolari pe an. Se estimeaza ca o buna parte din aceste incendii care au devastat mai ales sudul statului Victoria, sunt de origine criminala.

Primul ministru Kevin Rudd, a declarat ca cei care au declansat aceste incendii, trebuie sa fie considerati ucigasi in masa, si ca guvernul ii va condamna ca atare, adica inchisoare pe viata.

Madagascar in plina tulbulenta. Pe langa faptul ca Madagascarul este una din cele mai sarace tari din lume, aceasta insula din emisfera sudica se mai caracterizeaza si printr-o instabilitate politica foarte marcata.

Ultimul episod este miscarea de protest popular declansata de primarul capitalei Antananarivo, Andry Rajoelina, impotriva presedintelui Marc Ravalomanana. Prima repriza a acestei confruntari s-a terminat cu destituirea primarului, si cu represiunea sangeroasa a manifestantilor de catre politie sub controlul presedintelui.

In ciuda acestui aparent esec, fostul primar isi continua lupta, si a inceput sa numeasca ministrii intr-un guvern fantoma, in incercarea de a rasturna prezenta administratie.

Zimbabwe evolutie favorabila? In urma a luni si luni de instabilitate politica si negocieri ce pareau fara sfarsit, presedintele tarii Robert Mugabe, a numit pe Morgan Tsvangirai, adversarul sau declarat, seful opozitiei, care a castigat ultimele alegeri, ca prim ministru.

Morgan Tsvangirai este un fost sindicalist, devenit seful opozitiei, care de fapt a castigat ultimele alegeri, insa presedintele Robert Mugabe a refuzat sa accepte aceste rezultate, a urmat o lupta inversunata, manifestatii reprimate in sange de catre fortele guvernamentale, greve, opozanti inchisi, ucisi, etc. Ca urmare a acestor tulburari comunitatea internationala a boicotat regimul impunand restrictii, care au afectat mai ales populatia civila.

Ca sa dea o dimensiune si mai dramatica, tara a fost afectata pe langa o criza economica fara precedent, de o epidemie de holera extrem de grava.

Noul guvern se afla confruntat cu o situatie foarte grea, si prima lui misiune este sa gaseasca tari care sa ii ajute sa se refaca economic, si sa opreasca epidemia de holera, sarcina deloc usoara.

Franta. Furtuna extrem de puternica. Luni noaptea, Franta a fost afectata de o furtuna extrem de violenta. Ca masura de precautie, aeropoartele care deservesc Parisul: Roissy-Charles de Gaulle si Paris-Orly, au fost inchise de luni la ora 20 pana marti la ora 10, fapt fara precedent in istoria recenta, de fapt niciodata de la darea lor in folosinta o asemenea masura nu a fost adoptata.

Aceasta situatie a provocat o imensa perturbare a traficului aerian. Din cauza vanturilor extrem de puternice, care au afectat jumatatea de nord a Frantei, circa un sfert de milion de abonati au ramas fara curent electric. Circa 25% erau inca lipsiti de electricitate dupa 24 de ore. Urmarile acestei furtuni sunt si mai grave, deoarece in luna ianuarie, aceeasi zona a fost afectata de o alta furtuna botezata, Klaus, care a produs de asemenea pagube importante. Si ca sa puna capac la toate, in prezent importante regiuni din Franta sunt in pericol sa sufere inundatii datorate ploilor care au cazut in ultimile zile.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Gripa. Unul dintre motivele pentru care gripa se raspandeste mai usor pe timpul ierni, este umiditatea scazuta, este de parere un grup de cercetatori de la Oregon State University (OSU).

O analiza a recordurilor medicale de la Mount Sinai School of Medicine, sugereaza o relatie stransa intre nivelul de umiditate atmosferica si raspandirea si supravietuirea virusului care produce gripa. Corelatia dintre umiditatea atmosferica scazuta si rata ridicata de trasmisie a fost suprinzator de puternica, a declarat Jeffrey Shaman, cercetator la OSU. Cercetatorii de la OSU au relatat intr-un articol publicat saptamana aceasta in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, ca umiditatea atmosferica relativa explica aproximativ 36% spravietuire a virusului de gripa si 12% de trasmisie, in comparatie cu umiditatea absoluta care exlica 90% supravietuire si 50% trasmisie. Pe timpul verii, vapori de apa sunt prezenti in atmosfera de patru ori mai mult decat in timpul ierni, de aceea si epidemiile de gripa au loc iarna cand conditiile atmosferice favorizeaza supravietuirea si transmisia virusului de gripa. Specialistii recomanda folosirea unui umidificator pe timpul ierni, care poate ajuta la reducerea raspandiri si supravietuirii virusului responsabil pentru gripa.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti“. Fapte 4,12

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 7/2009

About The Author
-