24
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii 4 Martie 2010

Taiwan. Cutremur de 6,4 grade. Un cutremur de 6,4 grade s-a produs in noaptea de miercuri spre joi in Taiwan, provocand panica, intreruperi de electricitate si oprirea transporturilor, a anuntat Institutul american de geofizica. Epicentrul seismului a fost situat la o adancime de 5 km, langa localitatea Jiashian. Nu a fost emisa o alerta de tsunami. Cutremurul, produs la 70 de km de principalul oras din sudul insulei, Kaohsiung, a fost resimtit pana in capitala Taipei, la 400 de km distanta. 11 persoane au fost ranite in urma caderii unor copaci. Cutremurul a avut sase replici de intensitate mica.

Libia si Elvetia. Apelul liderului libian la jihad impotriva Elvetiei este inadmisibil, potrivit ONU. Apelurile liderului libian Muammar Gaddafi privind lansarea razboiului sfant (jihad) impotriva Elvetiei sunt inadmisibile, a declarat vineri directorul general al ONU de la Geneva, Serghei Ordjonikidze, relateaza AFP. ,,Cred ca astfel de declaratii din partea unui sef de stat sunt inadmisibile in cadrul relatiilor internationale”, a declarat oficialul intr-o conferinta de presa organizata la Geneva.

Liderul libian Muammar Gaddafi a indemnat joi la jihad impotriva Elvetiei, din cauza interdictiei de a construi minarete in aceasta tara, in conditiile in care relatiile dintre Berna si Tripoli sunt deja in criza. ,,Impotriva Elvetiei necredincioase si apostate, care a distrus casele lui Allah, trebuie proclamat jihadul prin toate mijloacele”, a declarat colonelul Gaddafi intr-un discurs rostit la Benghazi, cu ocazia sarbatorii Mulud, care marcheaza nasterea profetului Mahomed. Pentru liderul libian, ,,jihadul impotriva Elvetiei, impotriva sionismului, impotriva agresiunii exsterne (…) nu este terorism”.

Libia a decis sa impuna un embargo economic total asupra Elvetiei. Tripoli a decis insa sa adopte ,,alte alternative in privinta medicamentelor si echipamentelor medicale si industriale” elvetiene importate de Libia. Relatiile bilaterale s-au deteriorat dupa arestarea in iulie 2008, la Geneva, a unuia dintre fiii lui Gaddafi, acuzat de rele tratamente asupra unor lucratori. Libia si-a retras deja bunurile din bancile elvetiene si a expulzat societatile elvetiene de pe teritoriul ei. De asemenea, a anuntat oprirea exporturilor de petrol spre Elvetia. Berna a replicat prin adoptarea unei politici restrictive pentru cetatenii libieni in privinta vizelor Schengen.

Jocurile olimpice ca fabula. Tot globul a fost pasionat zilele acestea de jocurile olimpice de la Vancouver, Canada. Pe ninsoare, sau ploaie, chiar raniti sau indoliati de moartea mamei, ca patinatoarea canadiana Joannie Rochette, care a murit in timp ce fiica ei participa la competitie. Aceasta nu a impiedicat-o sa faca cea mai buna performanta a vietii sale, si sa obtina medalia de bronz.

Desigur au fost si episoade mai putin placute, cum ar fi patania patinatorului de fond Sven din Olanda, care desi a castigat cursa de 10.000 metri cu un avans confortabil, a fost descalificat deoarece in cursul cursei s-a incadrat pe un culuar gresit. Mai grav, ca nu a fost greseala lui, ci a antrenorului care la mijlocul cursei i-a strigat cu convingere de pe tuse ca este pe un cular gresit si trebuie sa schimbe, cand de fapt nu era.

Sau cazul skiorului ucrainean care se indrepta spre linia de sosire unde urma sa fie declarat invingator, dar care pe ultima linie dreapta a gresit pista si s-a angajat pe o pista laterala unde se aflau oficialii care observau cursa. Din nefericire aceste incidente catastrofice se intampla in toate competitiile, cand sub influenta unor indicatii false, sportivi de renume esueaza in probe pe care ar fi trebuit sa le castige.

Aceasta ma aduce la morala fabulei mele: pe cine iti alegi ca sfatuitor? Cine iti va conduce viata spirituala? Aceasta lume este plina de asemenea ,,guru” care sunt gata sa te sfatuiasca, indrume si calauzeasca de multe ori la ruina.

Ce-ar fi daca i-am ignora si ne-am indrepta spre singurul izvor adevarat, Cuvantul lui Dumnezeu?

Intre realitate si fantezie. Faronul egiptean Tutankhamun, a facut obiectul a numeroase istorii, unele mai speculative decat altele. Pornind de la exteriorul mumiei sale decorate cu aur, a mormantului extrem de bogat in obiecte de tot felul, pana la originile sale misterioase, numele faraonului Tutankhamun, a starnit fantezia si curiozitatea a mii de oameni de stiinta, istoricieni, scriitori, etc.

In ciuda tuturor speculatiilor, ca a fost asasinat, sau alte cauze de moarte enigmatica regale, Tut, cum este numit familiar a murit din cauza unui acces de malarie. Aceasta este concluzia la care au ajuns cei mai renumiti experti in mumii din Egipt. Zahi Hawass, seful sectiei de antichitati al Egiptului, a anuntat ca dupa 2 ani de activitate intensa cercetatorii au tras concluzia ca tanarul rege care a urcat pe tron la 9 ani si a domnit numai 10 ani, nu a fost asasinat, ci a murit de malarie.

De asemenea examenul cu CT, a confirmat faptul ca faraonul suferea de malformatii la picioare, si cerul gurii, forma capului sau este caracteristica cu cea a celorlati membri ai familiei.

Examene de ADN au adus un raspuns clar cu privire la parintii lui. Regele Tut este cu siguranta fiul faraonului Akhenaten, bunicii lui fiind faraonul Amenhotep III, si regina Tiye. Acolo unde lucrurile devin mai complicate, este identitatea mamei sale. Este clar ca ea era sora tatalui sau, dar nu se stie exact inca, care ii este mumia, se crede ca o mumie care este denumita mumia tinerei femei, ar putea fi cea a ei. Este adevarat ca nu ar fi fost un lucru prea deosebit pentru egipteni ca sa se casatoreasca frati si surori intre ei. Oricum, aceste descoperiri recente au pus in evidenta multe mistere care ramasesera de secole neclarificate. Iata cum un simplu examen CT si ADN, au permis sa clarifice situatia.

Acest asasin a fost tatal meu, sau atunci cand nu ai de ce sa fi mandru de tatal tau. Sebastian Marro|uin, este un arhitect de 32 de ani, el traieste in Argentina. Dar daca cecetam mai atent biografia lui, el este in realitate fiul lui  Pablo Escobar, unul din cei mai renumiti traficanti de drog din Columbia.

Pablo Escobar nu a fost un mafiot oarecare, el a fost seful cartelului de la Medelin, seful unei organizatii criminale, care nu s-a jenat sa ucida, oameni de rand sau personalitati politice, ca sa-si ajunga scopurile.

Sebastian trebuie sa faca o alegere extrem de dureroasa, sa recunoasca ca tatal sau este cel mai mare criminal din istoria Columbiei, si in acelasi timp ca a fost un tata iubitor, atent si plin de dragoste fata de familia sa. Este de fapt si dilema locuitorilor din Medelin, orasul sau natal. Pentru ei Pablo Escobar, a fost un mare binefacator, care a construit scoli, terenuri de fotbal, le-a oferit case si i-a hranit ani de zile.

Sebastian povestea unor reporteri despre copilaria lui petrecuta in ceea ce se putea numi  o inchisoare poleita cu aur, urmarit de politie tatal lui si cu familia sa se ascundeau in diverse locuri. Cateodata ei aveau conditii de trai excelente, numai ca nu puteau parasi locuinta, alte ori erau in situatii foarte dificile. Asa de exemplu, odata se ascundeau intr-o ferma, politia instalase un baraj in fata acestei ferme, deci nu era nici o sansa ca ei sa poata iesi sa se aprovizioneze, in ciuda faptului ca tatal sau avea cu el 2 saci continand 2 milioane de dolari.

Incercand sa ispaseasca trecutul sangeros al familiei sale, tanarul s-a intors in Columbia, ca sa ceara iertare compatriotilor sai pentru tot raul pe care tatal sau l-a produs.

Este o sarcina foarte dificila, deoarece unele familii au acceptat scuzele lui, recunoscand ca el nu este vinovat de crimele tatalui sau, altii il privesc cu ura. In orice caz, acest om simte personal ce inseamna sa ai un tata de care sa nu poti fi mandru.

TPI a reluat procesul intentat lui Radovan Karadzici. In fata Tribunalului Penal International de la Haga continua procesul intentat fostului lider al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici. Acuzat de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii, comise in timpul razboiului din Bosnia, Karadzici a declarat in apararea sa ca liderii bosniacilor musulmani i-au provocat in epoca pe sarbi, chemand la uciderea lor. In acest context, puterile occidentale impreuna cu emisarul special al Natiunilor Unite, Richard Holbrooke, s-au vazut depasite de situatie. Karadzici este privit intre altele drept principal responsabil pentru masacrul de la Srebrenita, comis in 1995, in care aproape 8.000 de barbati musulmani au fost ucisi. Pana acum, Karadzici a refuzat sa ia pozitie fata de acuzatiile ce i se aduc, contestand si autoritatea tribunalului.

Afganistanului. Atentat. Patru civili si un militar al trupelor NATO si-au pierdut viata intr-un atentat sinucigas comis in sudul Afganistanului. Un purtator de cuvant al trupelor ISAF aflate sub comanda NATO, a confirmat decesul soldatului. Potrivit Ministerului afgan al Apararii, atentatorul s-a apropiat la volanul unui automobil incarcat cu explozibil, de un convoi militar aflat in mars in apropiere de Kandahar, inainte de a provoca deflagratia. Atacul a avut loc in apropierea aeroportului, unde se afla cea de-a doua baza, ca marime, a trupelor ISAF din Afganistan. Aeroportul este de maxima importanta pentru aprovizionarea militarilor care participa la ofensiva anti-taliban din districtul Marja. Atentatul a fost intre timp revendicat de insurgentii islamisti.

Furtuna Xynthia a lovit vestul Europei. Furtuna Xynthia a lovit duminica coasta de vest a Europei. Vanturile puternice au doborat copaci si linii de electricitate, ucigand 55 de persoane, conform unor surse oficiale. Statul cel mai grav afectat este Franta, unde primul-ministru Francois Fillon, a anuntat 45 de morti. ,,Este o catastrofa nationala”, a declarat Fillon in cadrul unei conferinte de presa. Multi oameni s-au inecat, surprinsi de cresterea brusca a nivelului apei. Presedintele Nicolas Sarkozy, va vizita luni departamentul Charente-Maritime, care, alaturi de Vendee, a suferit inundatii majore din cauza vanturilor puternice din timpul fluxului inalt. Afectata a fost si Germania, unde cinci persoane si-au pierdut viata. Circulatia se desfasoara cu dificultate, din cauza copacilor cazuti pe carosabil, sau pe liniile de cale ferata. Pagubele materiale sunt de ordinul milioanelor de euro.

Uganda. Alunecarii de teren. Cel putin 45 de persoane si-au pierdut viata si alte sute sunt date disparute, in urma unor alunecari de teren in estul Ugandei. Ministrul responsabil de managementul catastrofelor a confirmat ca pana in prezent, 45 de cadavre au fost dezgropate. El a mai precizat ca nu mai putin de 300 de persoane sunt date de disparute si ca numarul victimelor ar putea creste, in conditiile in care ploile continua si riscul alunecarilor de teren se mentine.

Chile. Dupa cutremur. Situatia securitatii este foarte incordata in regiunile din Chile, cele mai afectate de cutremurul de 8,8 grade care a lovit aceasta tara. In patru orase s-a instituit interdictia de parasire a locuintelor in timpul noptii, pentru a evita jafurile si violentele. In localitatea cu cele mai masive pagube, Concepcion, au avut loc ciocniri intre hoti si fortele de ordine. Un supermarket si un centru comercial au fost incendiate si mai multe persoane si-au pierdut viata. Presedintele in exercitiu, Michelle Bachelet, a cerut din nou ajutorul comunitatii internationale, care nu s-a mai mobilizat insa de aceasta data cum a facut-o in ianuarie, dupa cutremurul din Haiti. Aprovizionarea cu alimente, apa curenta, electricitate si gaz a fost intrerupta dupa cutremurul de sambata. Peste 720 de persoane au murit si doua milioane au ramas fara adapost, potrivit bilantului oficial provizoriu.

Iranul l-a arestat pe regizorul Jafar Panahi. Fortele de securitate iraniene l-au arestat pe regizorul Jafar Panahi, castigator al numeroase premii internationale pentru filmele sale, a anuntat un site al opozitiei de la Teheran. Panahi a fost retinut in casa sa, alaturi de sotie, fiica si 15 musafiri, potrivit siteului Kaleme, al liderului opozitiei, Mirhossein Mousavi. Casa regizorului a fost perchezitionata. Regizorul l-a sprijinit pe Mousavi in alegerile prezidentiale de anul trecut. Autoritatile de la Teheran nu au comentat deocamdata informatia. Panahi a fost impiedicat luna trecuta sa participe la festivalul de film de la Berlin.

Irak. Atentate. Cel putin 12 persoane, printre care sapte soldati irakieni, au fost ucise si alte 25 ranite in doua atacuri separate asupra unor sectii de votare din capitala irakiana Bagdad. Acolo are loc un vot preliminar in cadrul alegerilor generale din Irak, fortele de securitate, prizonierii, pacientii din spitale si persoanele cu handicap, fiind invitate sa voteze inaintea restului populatiei.

Primul atentator sinucigas, a lovit la o sectie de votare din cartierul Mansour, in timp ce al doilea atentat a avut loc in centrul capitalei irakiene. Scrutinul parlamentar din Irak are loc duminica, 7 martie.

SUA instaleaza rachete de aparare anti-aeriana in Polonia. Statele Unite vor desfasura la mijlocul lui aprilie in Polonia rachete de aparare anti-aeriana de tip Patriot. Anuntul a fost facut de Ministerul Apararii de la Varsovia. Rachetele, insotite de 100 de soldati americani, vor fi plasate in nordul Poloniei, la granita cu enclava rusa Kaliningrad.

Presedintele american, Barack Obama, a renuntat in 2009 la planurile predecesorului sau, George W. Bush, de a instala elemente ale scutului anti-racheta in Polonia si Cehia. Rusia a protestat dur fata de planurile presedintelui Bush, pe care le-a considerat o amenintare la adresa securitatii sale nationale.

Razie a politiei germane in manastirea Ettal. Politia germana a facut in premiera o razie la o manastire, in contextul scandalului privind abuzurile sexuale cu care se confrunta Biserica Catolica. Procuratura din München a perchezitionat manastirea Ettal, unde au fost raportate in ultima saptamana mai multe cazuri de abuzuri sexuale la internatul ordinului.

Procurorii germani au demarat de altfel o ancheta intr-un caz. Scandalul a inceput la sfarsitul lui ianuarie, cand au fost raportate primele cazuri la colegiul Canisius din Berlin, al ordinului Iezuit. Ulterior, numarul total al plangerilor a depasit 150. Cele mai multe cazuri sunt insa vechi de cateva decenii, multe dintre fapte fiind deja prescrise.

Noua persoane arestate in Italia pentru trafic de arme cu Iran. Noua persoane, printre care si presupusi membri ai serviciilor secrete iraniene, au fost arestate in Italia, sub acuzatia de trafic de arme pentru Iran. Potrivit unui anunt al politiei de la Roma, printre cei arestati se numara atat cetateni italieni cat si persoane cu cetatenie iraniana, suspectati ca ar fi agenti secreti ai Teheranului.

Student iranian, condamnat la moarte. Justitia de la Teheran l-a condamnat la moarte pe Mohammad-Amin Valian, un student iranian de 20 de ani. Tanarul a fost arestat in timpul protestelor antiguvernamentale din decembrie anul trecut. Sustinator al reformatorului Mir Hossein Moussavi, contracandidatul lui Mahmoud Ahmadinejad la presedintie, Valian a fost gasit vinovat de ,,razboi impotriva lui Allah”, de atentat la securitatea statului si de injurii aduse autoritatilor.

Student la universitatea Damghan, din estul Teheranului, si membru al echipei de campanie a lui Moussavi, el a fost arestat in timpul protestelor din 27 decembrie, cand opt persoane au fost ucise. In ianuarie, doua persoane au fost executate tot in cazul protestelor de anul trecut, iar noua persoane au facut recurs in justitie. Protestele de pe 27 decembrie au fost cele mai sangeroase de la realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad in functia de presedinte al Iranului.

Printre cei ucisi in cadrul ciocnirilor violente dintre zeci de mii de opozanti ai guvernului si fortele de ordine, s-a aflat si nepotul liderului opozitiei, Mir Hossein Moussavi.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Vorbitul la telefon. Lipsa de atentie provoaca in USA, pentru 1.6 milioane de accidente anual, dintre care 80% sunt din cauza convorbirilor telefonice; este concluzia organizatiei guvernamentale National Highway Traffic Safety Administration. Vorbitul la telefon este motivul principal pentru zeci de mii de accidente rutiere, dintre care multe sunt fatale. Numai in 2008, aproximativ 6.000 de persoane si-au pierdut viata in accidente rutiere in care soferul folosea telefonul mobil. Mai multe studii recente sunt de parere ca in afara de faptul ca ochii si mainile sunt implicate in convorbirea telefonica, conversatia in sine reprezinta factorul cel mai riscant pentru ca ocupa atentia si functiile cognitive ale creierului.

Chiar daca mai multe state americane au introdus legislatie care interzice condusul masini in timp ce soferul foloseste un telefon mobil de mana, cel mai important factor care in momentul de fata este neglijat, este preocuparea creierului cu alte lucruri decat condusul masini. In loc sa se concentreze la condus, soferul este absorbit de conversatie. Chiar daca mainile sunt pe volan si ochii pe sosea, specialistii sunt de parere ca mintea este peocupata de conversatia telefonica si in felul acesta sanse de un accident rutier sunt extrem de ridicate. In crestere sunt si accidentele cauzate de persoanele preocupate cu trimisul sau receptionarea mesajelor in forma de text sau email.  Multe dintre aceste accidente sunt cauzate de persoane sub 23 de ani, care pe langa faptul ca nu au o experienta de condus, mai sunt si preocupati cu cititul sau trimisul mesajelor prin telefon mobil.

Cercetatori de la University of Utah sunt de parere ca o convorbire telefonica este tot la fel de debilitanta ca o alcoolemie care depaseste limita legala, adica 0.08%. In alte cuvinte, o persona care vorbeste la telefon in timp ce conduce, este tot la fel de periculoasa ca o persoana aflata sub influenta alcoolului la volan. 

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Daca iertati oamenilor greselile lor, si Tatal vostru cel ceresc va va ierta greselile voastre”. Matei 6,14

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 9/2010

About The Author
-