36
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                      Semnele saptamanii 4 Februarie 2010

Haiti. Bilant. Guvernul haitian a anuntat ca peste 200.000 de oameni si-au pierdut viata in cutremurul care a lovit luna trecuta capitala Port-au-Prince, cu 50.000 mai mult decat estimarea initiala. Potrivit premierului Jean-Max Bellerive, aceste date nu contin persoanele aflate inca sub daramaturi sau victimele ingropate de propriile familii. Primul ministru haitian a afirmat ca peste 300.000 de persoane au fost ranite, 250.000 de case au fost distruse, iar peste un milion de haitieni au ramas fara adapost in urma seismului de 7 grade, care a lovit pe 12 ianuarie acest stat foarte sarac din Caraibe. Fostul presedinte american, Bill Clinton, a preluat, la solicitarea ONU, postul de coordonator-sef al actiunilor internationale de ajutor si reconstructie. El era deja dinaintea catastrofei emisar special al ONU pentru Haiti, si a acceptat noile atributii la rugamintea secretarului general al organizatiei, Ban Ki Moon.

Experiment. O organizatie care grupeaza: Radio France, Radio-Canada, la Radio Télévision Suisse si Radio Television Belge, desfasoara saptamana aceasta un experiment interesant.

Ei au sechestrat 5 ziaristi intr-o ferma izolata din regiunea Perigor, altfel renumita pentru bucataria traditionala franceza, care ii este caracteristica. Acesti ziaristi au acceptat ca timp de 5 zile sa comenteze actualitatea fara a consulta nici un ziar sau revista. Ei au dreptul sa primeasca informatii de la prieteni si cunostinte, folosind Facebook si Twitter.

Aceasta inseamna ca ei sunt la bunul plac al acestora, care ii pot informa despre ce cred ei ca este important. In articolul pe care l-am citit, se punea accentul pe faptul ca este dificil sa ii izoleze si ca poate ei pot ,,evada” gratie conexiunilor internet, si pot sa aiba acces la presa clasica care se pare este mai obiectiva.

In primul rand am indoieli serioase ca aceasta presa este asa de serioasa si obiectiva, si exista dovezi nenumarate ca oricat de serios si obiectiv ar fi un ziar sau post de radio TV, nu poate rezista tentatiei de a face vanzare, si deci de a se preocupa de barfe mondene lipsite de mare substanta.

Dar si mai interesant mi s-a parut ca acest experiment reproduce un fapt real si trist din viata a milioane de crestini contemporani, care ocupati cu viata zilnica, cu problemele mari si mici, neglijeaza sa studieze Biblia, sa se roage si mediteze la cuvantul lui Dumnezeu in persoana, si apeleaza pentru aceasta la ajutorul altora. Asa se face ca pentru multi crestini, toate religiile intra in aceasta categorie, studiul Bibliei a fost inlocuit cu o rapida frunzarire a unei pagini scrise de altii, cu ascultarea unui pasaj dintr-o predica sau prelegere.

In loc sa caute ei insisi la origine in Biblie mesajul lui Dumnezeu, ei se multumesc cu informatii de mana a doua, cu opinii si pareri, de multe ori incomplete, sau de-a dreptul eronate. Ce-ar fi daca asa cum autorii acestui experiment au recunoscut, ca este absolut necesar pentru un reporter sa fie in contact cu informatia adevarata, crestinii ar simti nevoia sa fie in contact direct cu Dumnezeu si cuvantul Sau.

Rusia dezminte implicarea in destabilizarea pietei imobiliare americane. Guvernul Rusiei a dezmintit luni, ca ar fi incercat sa distruga societatile imobiliare Fannie Mae, si Freddie Mac, pentru a destabiliza Statele Unite ale Americii, asa cum acuza, in memoriile sale, fostul secretar al Trezoreriei americane Henry Paulson. ,,Toate acestea nu sunt decat inventii. Nu a existat nimic real”, a declarat Dmitri Teskov, purtatorul de cuvant al premierului Vladimir Putin, citat de agentia Interfax. In memoriile sale, intitulate ,,On the Brink”, Paulson scrie ca, atunci cand se afla la Beijing, la Jocurile Olimpice, i s-a povestit ca Moscova a incercat sa puna in dificultate aceste doua societati, vitale pentru piata imobiliara a Statelor Unite, apeland la ajutorul Chinei. ,,Oficiali rusi au abordat, la cel mai inalt nivel, China, sugerand vanzarea concertata a imenselor participatiuni pe care le detineau la cele doua societati, pentru a forta interventia de exceptie a Statelor Unite”, scrie fostul secretar al Trezoreriei. ,,Chinezii au refuzat sa se asocieze acestei actiuni de destabilizare, dar istoria este foarte tulburatoare”, a adaugat el, la sfarsitului lui ianuarie. Relatiile cu Moscova erau foarte tensionate la acel moment, americanii sustinand Georgia in razboiul cu Rusia pentru controlul teritoriilor separatiste. Fannie Mae, si Freddie Mac, doua organisme semipublice care detineau, sau garantau peste 40% din creditele imobiliare din SUA, se confruntau deja cu probleme grave si au trecut sub tutela statului federal american in septembrie 2008.

Rusia detinea atunci peste 65 de miliarde de dolari din datoriile acestor organisme, potrivit datelor Trezoreriei americane.

Irak. Atentat. Un atentat sinucigas s-a soldat luni cu moartea a 41 de persoane, si ranirea altor 106 in Irak. Atacul a fost comis de o femeie si a vizat o reuniune a pelerinilor siiti in orasul Kerbala, din sudul Irakului. Explozia a avut loc in timp ce mii de credinciosi siiti participau la o ceremonie religioasa.

Americanii au din nou acces la datele bancare europene. Controversatul acord privind schimbul informatiilor bancare intre SUA si UE, a intrat astazi in vigoare. Asa numitul acord SWIFT permite anchetatorilor americani sa acceseze milioane de date bancare europene in vederea combaterii terorismului. S-ar putea insa ca documentul sa nu aiba viata prea lunga. Este asteptat ca Parlamentul European sa voteze impotriva acordului SWIFT, nu mai tarziu de 10 februarie. Eurodeputatii au indoieli privind siguranta datelor. Acordul SWIFT are o valabilitate de doar noua luni, dar serviciile americane doresc sa ajunga la o intelegere de durata. In cazul unei noi negocieri, Parlamentul European va putea fi implicat de la inceput, avand in vedere prevederile Tratatului de la Lisabona.

Venezuela. Proteste. Mii de studenti au protestat in Venezuela fata de inchiderea unui post de radio si televiziune critic la adresa regimului presedintelui Hugo Chavez. Politia a intervenit cu gaze lacrimogene impotriva demonstrantilor, care i-au reprosat sefului statului ca incearca sa reduca la tacere orice voce critica. Studentii au protestat cinci zile la rand, dupa inchiderea postului Radio Caracas Television. Chavez a anuntat ca fortele de ordine vor interveni hotarat pentru imprastierea demonstantilor. Manifestatiile s-au soldat pana acum cu moartea a doi tineri si ranirea altor cateva zeci.

Turistii ramasi izolati in Peru, salvati cu elicoptere. 1.400 de turisti ramasi izolati din cauza vremii in satul incas Machu din Peru, au fost salvati cu elicoptere, dupa ameliorarea conditiilor meteorologice. Potrivit ministerului turismului de la Lima, alti 800 de turisti ramasi in continuare in zona vor fi adusi in curand in capitala peruana. 3.000 de persoane au fost blocate in satul Machu Picchu Pueblo, din Anzii peruani, in urma vremii nefavorabile si a alunecarilor de teren. Popularul traseu care duce la vechile asezari incase, este inchis incepand de marti, iar unica legatura feroviara a fost de asemenea anulata.

Mexic. Masacru. 13 tineri au fost ucisi la o petrecere in orasul Ciudad Juarez din nordul Mexicului. Alti 17 tineri au fost raniti de atacatorii mascati, a comunicat procuratura din statul mexican Chihuahua. Motivele masacrului sunt in continuare necunoscute. Ciudad Juarez se gaseste la granita cu statele americane New Mexico si Texas. Orasul este frecvent scena unor lupte intre cartelurile rivale de droguri. Anul trecut au fost asasinate circa 2.500 de persoane in Ciudad Juarez. Este cea mai mare rata a crimelor din lumea intreaga.

Politia rusa a arestat zeci de membri ai opozitiei la Moscova. Politia rusa a arestat duminica, la Moscova, mai multe zeci de opozanti, care s-au strans fara autorizatie pentru a manifesta in favoarea respectarii libertatii la reuniune, relateaza AFP. Intre 200 si 300 de opozanti s-au strans in piata Trioumfalnaia, din centrul Moscovei. Politia, care a desfasurat zeci de agenti in cursul dupa-amiezii, a pus capat actiunii intr-o jumatate de ora, in timp ce multimea striga ,,Rusine! Rusine!”. Opozantii rusi, Boris Nemtov si Eduard Limonov, precum si directorii ONG-ului Memorial, Oleg Orlov, si miscarii Pentru Drepturile Omului, Lev Ponomarev, se numara printre persoanele arestate. In ultima zi a fiecarei luni cu 31 de zile, opozitia si aparatorii drepturilor omului organizeaza manifestatii pentru a apara articolul 31 din Constitutie, care apara libertatea de reuniune.

Peru. Sentinta impotriva unui fost presedinte al tarii. Curtea Suprema de Justitie din Peru a confirmat condamnarea fostului presedinte peruan Alberto Fujimori, la 25 de ani inchisoare pentru incalcari ale drepturilor omului, comise in anii 90, cand acesta s-a aflat in fruntea statului. In apel, judecatorii au apreciat in unanimitate ca sentinta pronuntata in aprilie anul trecut este legala. Concret, a fost retinuta responsabilitatea fostului presedinte pentru doua masacre comise in anii 1991 si 1992, de catre escadroane ale mortii, soldate in total cu moartea a 25 de persoane. Fujimori, astazi in varsta de 71 de ani, a mai fost condamnat deja in alte trei procese la ani buni de inchisoare, pentru abuz de putere, coruptie si ascultarea ilegala a convorbirilor telefonice.

Detinuti din Guantanamo se alatura retelei al Qaida. Tot mai multi dintre fostii prizonieri din centrul de detentie Guantanamo se alatura retelei teroriste al Qaida, sau altor grupari radical-islamice, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, citat de agentiile de presa germane si franceze, fara a numi insa cifre concrete. Potrivit informatiilor furnizate de Reuters, numarul fostilor detinuti din Guantanamo, care s-au alaturat retelei teroriste al Qaida, a crescut la 20 de procente, comparativ cu doar 14 procente in aprilie 2009. In centrul de detentie din Cuba se aflau, inainte, pana la 750 de prizonieri. Intre timp, au mai ramas in jur de 200 de detinuti. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis in repetate randuri ca va inchide centrul de detentie Guantanamo.

China. Fost judecator al Curtii Supreme Populare, condamnat la inchisoare pe viata. Un fost judecator al Curtii Supreme Populare din China a fost condamnat la inchisoare pe viata. Huang Songyou in varsta de 52 de ani a fost gasit vinovat de luare de mita si alte acte de coruptie. In perioada 2005 – 2008, in timpul exercitarii functiei sale, Songyou a primit de mai multe ori mita pentru a influenta anumite decizii ale Curtii, informeaza agentia Xinhua. Mai mult, printre capetele de acuzare aduse impotriva fostului judecator figureaza si deturnarea a peste 100. 000 de dolari. Autoritatile chineze au anuntat ca toate bunurile personale ale lui Songyou au fost confiscate. Guvernul comunist chinez incearca prin astfel de masuri foarte aspre sa combata coruptia din ce in ce mai raspandita in China.

Brazilia va construi o megahidrocentrala in bazinul Amazonului. Autoritatile din Brazilia au aprobat construirea unei megahidrocentrale in bazinul Amazonului, pe raul afluent Xingu. Barajul care va fi ridicat va fi al treilea ca marime din lume. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la opt miliarde de euro. Hidrocentrala va produce 11.000 de megawati de energie electrica, acoperind astfel 11% din necesarul de electricitate al Braziliei. Organizatiile de mediu critica dur acest proiect, pentru care va fi necesara relocarea a 20.000 de persoane, zonele in care locuiesc acestea in prezent urmand sa fie acoperite de apa. Locuitorii afectati vor fi despagubiti de statul brazilian cu o suma totala de 570 de milioane de euro.

Liderul opozitiei iraniene continua protestele. Liderul opozitiei din Iran, Mirhossein Mousavi, a promis ca va continua sa lupte pentru drepturile concetatenilor sai, in pofida presiunilor exercitate de regimul dictatorial de la Teheran, care ii cere sa-si incheie protestele. Pe siteul sau, Mousavi spune ca arestarea protestatarilor si executarea lor sunt ilegale. Constitutia Iranului ar trebui schimbata pentru a apara drepturile oamenilor, iar acestia sunt indreptatiti sa protesteze, sustine liderul opozitiei iraniene. Pe de alta parte, un responsabil judiciar de la Teheran a anuntat ca alti noua protestatari, arestati in timpul manifestatiilor din 27 decembrie, vor fi executati in curand prin spanzurare, dupa ce au fost condamnati la moarte pentru tentativa de rasturnare a regimului condus de Mahmud Ahmadinejad.

China. Melamina.Autoritatile chineze au hotarat sa se faca analize la scara nationala, dupa reaparitia produselor lactate contaminate cu melamina, substanta la originea unui mare scandal sanitar in 2008, anunta marti presa chineza, citata de Reuters. Cantitati de lapte praf contaminat au fost folosite la fabricarea altor produse, in pofida masurilor luate de autoritati, scrie presa locala. Produsele in cauza au fost retrase de pe piata luna trecuta in provincia Guizhou, dupa ce s-a descoperit prezenta substantei periculoase in continutul lor. Substanta, care creste artificial nivelul proteinelor din produsele care o contin, a ucis sase copii in China, in urma cu doi ani, iar 300.000 au fost intoxicati.

Irak. Atentat. Un nou atentat asupra pelerinilor siiti s-a soldat miercuri in Irak cu cel putin 20 de morti si peste 110 raniti. Atacul a avut loc langa Kerbala, unde mii de credinciosi siiti s-au strans in ultimele zile pentru un important festival religios. In urma cu doua zile, un atentat similar a provocat in aceeasi localitate moartea a 50 de persoane si ranirea a peste 100.

Raid israelian in Fasia Gaza. Aviatia israeliana a bombardat din nou tinte din sudul Fasiei Gaza. Un purtator de cuvant israelian a declarat ca in vizorul operatiunii s-au aflat tunelurile de contrabanda de la granita cu Egiptul, si un aerodrom nefolosit. Conform declaratiilor unor oficiali palestinieni, trei persoane ar fi fost ranite in raidul bombardierelor israeliene. Alte victime ar fi ingropate in tunelurile prabusite. Pozitia oficiala israeliana este aceea ca tunelurile de la granita cu Egiptul ar fi folosite la traficul ilegal de arme.

Controversa. In ultimii ani societatea a devenit extrem de exigenta, ca sa fii la moda trebuie sa fi slab, foarte slab. Manechine, actori si alte personalitati de seama, desi putrezi de bogati, mor de foame ca sa fie la moda. Recent cativa au murit la propriu, nu numai la figurat, si mai ales s-a constatat tulburari psihologice la cei care se uita la pozele din revistele de moda si vor sa fie la fel. S-a constat insa ca celebritatile care sunt fotografiate pe copertele revistelor, nu sunt in realitate asa ,,de bine”, ca pozele sunt retusate.

De aceea o deputata franceza a introdus un proiect de lege, care sa ceara revistelor si agentiilor de publicitate sa mentioneze ca aceste fotografii au fost retusate.

La auzul acestei vesti reprezentantii revistelor de moda, agentiile de publicitate, au inceput sa protesteze, spunand ca nu exista alta cale decat sa falsifice realitatea si sa retuseze fotografiile. Un director de agentie de publicitate declara ,,sigur ca publicitatea este o minciuna, daca am spune adevarul cine ar mai cumpara?”

Intresant, foarte interesant, o societate care se cladeste pe minciuna, inselatorie si false impresii.

Care credeti ca este situatia in domeniul spiritual? Ce credeti ca face satan, cel care de la inceput a mintit? Numai ca din nefericire atatia in zilele noastre nu vor sa stie ca este o minciuna, ca este un fals, vor sa traiasca cu falsa impresie ca el spune adevarul. Nu va inselati, satan nu a spus niciodata adevarul, asemenea agentilor de publicitate si a revistelor de moda, imaginile lui sunt trucate, stirile lui sunt trunchiate, si intentia lui este sa va induca in eroare.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Blueberries (afinele) sunt considerate ca super alimente din cauza cantitatii mari de phytonutrients care au calitati deosebite ca anti-inflamatoare si anti-oxidanti. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste substante protejeaza organismul impotriva multor maladii, precum cancerul si bolile de inima. Blueberries contin din abundenta Anthocyanins, o substanta extrem de folositoare organismului, si care se gaseste si in alte fructe sau vegetale cu pigmenti rosii, albastri si purpurii. Cercetatorii au folosit un test de laborator numit ORAC, (Oxygen Radical Absorbance Capacity) prin care au masurat cantitatea de anti-oxidanti din fructe si legume, si blueberries au iesit pe primul loc in aceasta categorie. Datorita acestor substante folositoare pe care blueberries le contin, specialistii in nutritie recomanda consumul lor zilnic.

Gata de a fi consumata. Pentru convenienta, oamenii prefera sa cumpere salata in pungi, sau cutii de plastic. Salata, spanacul, sau loboda, este deja taiata si spalata, gata de a fi consumata. Insa, din 208 de containere comercializate de 16 firme diferite, in magazine din mai multe state din nord-estul americii, organizatia Consumers Reports, a descoperit ca majoritatea dintre ele erau contaminate cu diferite bacterii. Sfatul specialistilor este ca indiferent de unde provin vegetalele, ele trebuie spalate bine, tinute mai multe secunde sub un jet de apa pentru a evita contaminarea cu aceste bacterii si imbolnavirea.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,, Frica de Domnul este un izvor de viata, ea ne fereste de cursele mortii“. Proverbele 14,27

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 5/2010

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-