36
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                                           Semnele saptamanii 5 Noiembrie 2009

Protestantii in sarbatoare. Saptamana trecuta a avut loc in orasul Francez Strasbourg, o manifestatie religioasa de mare amploare. Numita Protestanti in sarbatoare, acest festival avea ca scop sarbatorirea anului Calvin. Peste 15.000 de protestanti si-au dat intalnire cu aceasta ocazie, si timp de trei zile au cantat au discutat, au planuit actiuni de binefacere. Totul s-a incheiat duminica cu un serviciu religios la care au participat 9.500 de persoane. Pe fundalul unui cor impresionant, de 1.000 de persoane, serviciul de cult a fost oficiat de pastori reprezentand cele mai semnificative curente religioase: luterani, calvinisti, evanghelistii si biserica Africana.

Inainte de aceasta, sambata seara a avut loc un concert festiv la sala Zenith, unde peste 8.000 de persoane au venit sa asculte un concert foarte diversificat. Nu stiu ce ar fi spus Jean Calvin daca ar fi vazut cum a fost interpretata afirmatia sa ,,toate artele vin de la Dumnezeu“ atunci cand pe scena salii Zenith, plina pana la refuz      s-au produs orchestre de jaz, rock, coruri si tarafuri de lautari, povestitori de basme africane; intr-un cuvant a fost pentru gustul fiecaruia, cat ar fi fost de extravagant. Scopul declarat al organizatorilor a fost acela de a corecta imaginea austera, pur teologica a protestantismului, si de a uni pe participanti cu ceva care sa le faca placere.

Iranul vrea sa cucereasca inima tinerei generatii. Ministerul Educatiei din Iran, a anuntat ca in curand vor fi numiti in fiecare scoala un responsabil cu rugaciunea si problemele religioase.

Ali Asghar Yazdani, responsabil cu invatamantul fizc si moral, a anuntat ca acesti responsabili vor fi instalati in curand, si ca ei vor organiza rugaciunile, si vor raspunde la intrebarile elevilor cu privire la religie. Comentatorii politici vad in aceasta masura o intarire a controlului responsabililor religiosi asupra studentilor. 

China si India nu vor mai primi ajutoare. Noul ministru german al Dezvoltarii si Cooperarii Economice, Dirk Niebel, va anula ajutoarele de dezvoltare pentru China. Giganti economici precum China sau India, nu mai indeplinesc criteriile de saracie, a declarat ministrul pentru cotidianul de mare tiraj ,,Bild“. Ajutoarele de dezvoltare trebuie acordate acolo unde este cu adevarat nevoie de ele, crede noul responsabil de la Berlin. El nu a precizat insa data la care va opri sprijinul financiar pentru cele doua mari economii asiatice. Liberalii germani au promis in campania electorala ca vor stopa acordarea celor 70 de milioane de euro destinate sprijinirii dezvoltarii Chinei.

Filipine. Furtuna tropicala. Taifunul Mirinae a ajuns deasupra Filipinelor, provocand in sudul si estul statului insular inundatii si intreruperea curentului electric. In regiunea de coasta, zeci de imobile au fost inghitite de valuri. Peste 100.000 de oameni au trebuit sa-si paraseasca locuintele pentru a se pune la adapost. Potrivit mass media, cel putin doua persoane si-au pierdut viata. In multe locuri furtuna tropicala a smuls copaci din radacina si a provocat alunecari de teren. Vantul a atins viteze de pana la 180 de km pe ora. Acesta este deja cel de-al treilea taifun care se abate asupra Filipinelor in decurs de numai trei saptamani. In capitala Manila, zeci de strazi continua sa se afle sub ape.

Vietnam. Inundatii. 100 de persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor din centrul Vietnamului, provocate de furtuna tropicala Mirinae, care a lovit anterior arhipelagul Filipine. 20 de persoane sunt date disparute, potrivit ultimului raport al autoritatilor de la Hanoi. Comitetul national privind dezastrele naturale apreciaza ca sunt cele mai grave inundatii din ultimii 30 de ani. Peste 50.000 de persoane s-au refugiat din calea furtunii in regiunile de coasta vietnameze. 900 de locuinte au fost distruse si alte 14.000 avariate, in timp ce 18.000 de hectare cultivate cu orez au fost inundate, conform datelor ONU. Furtuna a facut anterior doua victime in Cambodgia si 27 in Filipine, unde 16.000 de oameni traiesc inca in adaposturi temporare in urma trecerii taifunului.

Hillary Clinton in Pakistan. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a reprosat conducerii din Pakistan ca a abordat gresit combaterea teroristilor al Qaida din aceasta tara. In timpul vizitei sale la Lahore, doamna Clinton a spus ca este greu de crezut ca nici o persoana din guvernul de la Islamabad nu stie unde se afla extremistii. Administratia americana suspecteaza ca liderul al Qaida, Osama bin Laden, si alti conducatori ai retelei teroriste s-ar ascunde de mai multi ani in zonele greu accesibile de la frontiera Pakistanului cu Afganistanul. Armata pakistaneza duce lupte grele in regiune cu luptatorii talibani.

Pakistan. Atentat. Cel putin sapte militari au fost ucisi si alti 11 raniti, in cursul unui nou atentat asupra armatei pakistaneze. Un reprezentant al autoritatilor locale a declarat ca atacul, desfasurat in regiunea tribala Khyber, de la granita cu Afganistanul, a fost executat cu o bomba detonata de la distanta. Regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului sunt un bastion al retelei teroriste al Qaida si al talibanilor. Miercuri, in orasul de frontiera Peshawar si-au pierdut viata cel putin 118 oameni in timpul unui atentat cu masina-capcana.

ONU. Afacerile cu armament. Comisia pentru Dezarmare a Adunarii Generale a ONU, a cerut cu larga majoritate inasprirea controalelor impuse comertului international cu arme. SUA, Marea Britanie, Franta si Germania, tari care se inscriu intre cei mai importanti fabricanti de arme, au votat in favoarea unei rezolutii care recomanda un acord global de reglementare a afacerilor cu armament. Unele state, intre care China si Rusia, s-au abtinut de la vot. Initiativa cuprinde un calendar concret de negocieri, care se vor incheia o data cu adoptarea rezolutiei, la una din conferintele ONU din anul 2012.

Arestarea unui sef al Camorrei. Politia italiana a reusit sa aresteze o capetenie importanta a mafiei napolitane, Camorra. Salvatore Russo, a fost arestat in cursul unei razii efectuata intr-o casa din apropiere de Napoli, informeaza politia. Russo era seful clanului cu acelasi nume din Napoli si facea afaceri criminale mai ales in domeniul agriculturii. El fusese condamnat in contumacie la inchisoare pe viata pentru crima si apartenenta la o organizatie criminala, numele sau aflandu-se pe lista celor mai cautati 30 de infractori din Italia.

Hllary Clinton cere palestinienilor sa revina la masa tratativelor. Hillary Clinton, sefa diplomatiei americane, a respins stoparea constructiilor in teritoriile palestiniene ca preconditie pentru continuarea negocierilor de pace in Orientul Mijlociu. Dupa o intalnire avuta cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Clinton a lansat un apel palestinienilor, sa participe la o noua runda de negocieri fara conditii prealabile. Netanjahu i-a acuzat pe palestinieni ca se folosesc de tema extinderii coloniilor pentru a se eschiva de la tratative. Anterior, presedintele Autonomiei Palestiniene, Mahmud Abbas, a insistat in cursul unei intrevederi avute cu Clinton la Abu Dhabi, asupra necesitatii stoparii constructiilor. In caz contrar, nu vor exista noi negocieri, a subliniat el. Extinderea coloniilor evreiesti in Cisiordania si Ierusalimul de Est, este privita ca principal obstacol in calea procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Uiguri din Guantanamo transferati in Palau. Dupa eliberarea din lagarul din Cuba, sase chinezi musulmani au fost transferati in micul stat insular Palau din Oceanul Pacific, dupa ce guvernul din capitala Koror s-a declarat gata sa-i primeasca pe fostii prizonieri uiguri. SUA renuntasera de cativa ani la acuzatiile de terorism aduse celor sase. Uigurii nu au fost extradati insa in China, fiindca exista, din riscul ca acestia sa fie torturati de autoritatile chineze.

Razie anti-drog a politiei sarbe. In cursul unei razii de amploare impotriva traficantilor de droguri, politia sarba a arestat mai multe sute de suspecti. In cursul operatiunii au fost perchezitionate peste 600 de locuinte. Politia a confiscat mai multe zeci de kg de droguri, arme si masini furate. Au mai fost descoperiti dolari falsificati, avand o valoare nominala de peste un milion. La razie au participat mai bine de 2.000 de politisti.

Rusia. Accident de avion. In urma prabusirii unui avion de transport al Ministerului rus de Interne, toate cele 11 persoane aflate la bord si-au pierdut viata. Accidentul a avut loc, potrivit Ministerului pentru Situatii de Urgenta de la Moscova, imediat dupa decolarea aparatului de zbor de pe aeroportul orasului Mirny din regiunea Iakutsk.

Stresati ca au de lucru. Un sondaj recent arata ca 90% dintre francezi sunt ingrijorati de stresul pe care il provoaca faptul ca trebuie sa lucreze. Ei sunt marcati de faptul ca in ultima vreme a devenit la moda ca salariatii sa se sinucida la locul de munca, sau din cauza serviciului. Desigur aceste cazuri sunt rare si mult mai putin frecvente ca sinuciderile din alte cauze, dar presa si sindicatele isi fac o datorie de onoare sa le faca publicitate. 75% din cei intervievati estimeaza ca toate categoriile de salariati sunt expuse la acest ,,teribil  flagel“ si ca indiferent de profesie si companie, toata lumea este stresata.

Nu se precizeaza ce procent reprezinta cei ingrijorati si stresati din cauza lipsei de munca, a somajului. Imi aduc aminte ca am citit despre un salariat de la firma Renault, care s-a sinucis deoarece a fost informat ca va fi detasat pentru cateva luni sa lucreze in Romania. Cred ca aceasta va poate da o ideie despre cat de serioase sunt motivele acestor salariati.

Am gasit interesant de asemenea ca nimeni nu s-a gandit sa atribuie aceasta stare de depresie si stres faptului ca marea masa a francezilor nu practica nici o religie, nu se duc la biserica, deci nu au suportul moral si spiritual pe care comuniunea cu Dumnezeu il da.

Pakistan. Atentat. Cel putin 34 de persoane au murit intr-un atentat sinucigas, care a vizat luni dimineata un hotel de lux din orasul pakistanez Rawalpindi, potrivit ultimului bilant al politiei. Conform acesteia, un kamikaze aflat pe o motocicleta a detonat bomba in apropierea unor persoane care stateau la coada pentru a-si primi salariul. Explozia s-a produs in complexul hotelier Shalimar din Rawalpindi. Shalimar este un hotel de patru stele aflat in apropiere de cartierul general al fortelor militare pakistaneze, unde luna trecuta a avut loc o luare de ostatici spectaculoasa, comisa de zece militanti islamisti. Saptamana trecuta, 134 de persoane au murit sau sunt date disparute in urma unui atac comis intr-o piata din Peshawar, in nord-vest, al doilea atentat ca gravitate din istoria Pakistanului. Peste 30.000 de militari pakistanezi sunt implicati de la 17 octombrie intr-o ofensiva terestra impotriva unui bastion al talibanilor, din Waziristanul de Sud.

Politia iraniana foloseste forta impotriva sustinatorilor opozitiei. Politia si persoane in civil au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa grupuri de manifestanti ai opozitiei, care se stransesera la Teheran cu ocazia manifestatiei oficiale antiamericane. Au izbucnit ciocniri intre politie si manifestanti. De asemenea, au fost efectuate arestari. Potrivit unelor surse, politia a deschis chiar focul asupra manifestantilor, ranind mai multe persoane. Mii de manifestanti s-au strans miercuri in fata fostei ambasade americane din Teheran, pentru a marca 30 de ani de la luarea de ostatici. Sute de politisti au fost desfasurati, in conditiile in care opozitia reformatoare, care contesta realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in iunie, vrea sa protesteze cu ocazia adunarii oficiale. La 4 noiembrie 1979, la cateva luni dupa caderea sahului in urma revolutiei islamice din Iran, studentii iranieni radicali s-au dus la ambasada americana din Teheran si au luat ostatici 52 de americani. Acestia au fost tinuti ostatici timp de 444 de zile. Ei au spus ca actioneaza in replica la refuzul SUA de a-l preda noului regim pe sahul Mohammed Reza Pahlavi. De atunci, in fiecare an este organizata o manifestatie in fata fostei ambasade.

Militari britanici ucisi. Un politist a ucis in sudul Afganistanului, cinci militari britanici. Potrivit Ministerului Apararii de la Londra, incidentul s-a petrecut la un post de control din provincia Helmand. Politistul a deschis focul fara avertisment inainte ca soldatii sa poata reactiona. Potrivit unui purtator de cuvant al armatei, militarii britanici erau insarcinati cu instruirea agentilor de politie afgani si se aflau de mai multa vreme la postul de control respectiv.

Israel. Organizatia palestiniana Hamas, la putere in Fasia Gaza, a testat cu succes, potrivit unor surse israeliene, o racheta capabila sa bombardeze tinte din Tel Aviv. Racheta, probabil de fabricatie iraniana, a fost lansata zilele trecute din Fasia Gaza inspre mare, a declarat seful serviciului de informatii al armatei israeliene, Amos Iadlin, in fata unei comisii  parlamentare. Inaintea ofensivei israeliene in Fasia Gaza, la inceputul acestui an, militanti palestinieni au lansat mii de rachete artizanale asupra teritoriului statului evreu. In prezent, astfel de atacuri au loc numai sporadic.

Nava incarcata cu armament. Marina israeliana a arestat in Marea Mediterana o nava de transport incarcata cu armament, la 160 de km departare de coastele Israelului. O purtatoare de cuvant a marinei a precizat ca nava a fost escortata intr-un port israelian. Potrivit radioului public israelian, nava portcontainer transporta rachete si alte arme din Iran, cu destinatia Siria sau Liban, pentru militiile siite Hezbollah. Hezbollah a purtat razboi cu statul evreu in 2006, si de atunci este in plin proces de reinarmare, potrivit guvernului de la Tel Aviv.

Gripa porcina. Ucraina.  60 de oameni au murit in Ucraina din cauza gripei si a unor dificultati respiratorii acute, dar numai in cazul a patru decese s-a confirmat existenta virusului H1N1. Aproape 200.000 de persoane sufera de gripa, majoritatea in vestul tarii, peste 7.500 fiind spitalizate. Gradinitele si scolile au fost inchise.

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a cerut ajutor de urgenta Statelor Unite, Uniunii Europene, NATO si tarilor vecine pentru a combate epidemia de gripa de tip H1N1 care afecteaza tara. Potrivit ITAR-TASS, presedintele ucrainean a trimis scrisori presedintilor din Belarus, Moldova, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Ungaria si Statele Unite, precum si secretarului general al NATO si presedintelui Comisiei Europene. Scrisoarea adresata de Iuscenko omologilor sai contine o lista cu medicamente si echipamente de prima necesitate de care tara are nevoie pentru a lupta eficient impotriva propagarii epidemiei. Mai multe tari au raspuns apelului la ajutor adresat de Kiev, intre care Slovacia, Polonia, Romania si Ungaria.

Romania. 40 de turisti straini cazati la hotelul Sinaia, care au fost diagnosticati cu gripa porcina sunt in prezent sub supraveghere medicala, fiind internati la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, din Bucuresti, a declarat pentru NewsIn dr. Adrian Streinu Cercel, boala fiind transmisa de o turista din Portugalia, care in ultimele 48 de ore a refuzat internarea. Cele 40 de persoane faceau parte dintr-un grup organizat de studenti straini care cuprindea in jur de 200 de persoane.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Vitamina D. Femeile cu o deficienta de Vitamina D, au sanse ridicate de a dezvolta hipertensiune arteriala, este concluzia unui studiu prezentat recent la Chicago la conferinta anuala a organizatiei American Heart Association. 599 de femei americane au participat la acest studiu in care mai multe informatii medicale au fost colectate pe o peioada de 15 ani. 

Participantele la acest studiu au avut varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.  La sfarsitul studiului, varsta medie a participantelor a fost de 53 ani. Dupa 15 ani de observatie medicala, s-a descoperit ca aproximativ 25% din aceste femei  au dezvoltat hipertensiune arteriala. Rezultatele au aratat ca persoanele care au avut nivelul de Vit D scazut, au avut sansele cele mai mari de a dezvolta hipertensiune. Alte studii similare sugereaza ca Vit D este foarte importanta in protectia impotriva: maladiilor cardiovasculare, artrita, diabet, multiple tipuri de cancer si chiar tuberculoza.

Cancerul de prostata. Un studiu plublicat recent in revista Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, sugereaza ca barbatii cu un nivel scazut sau normal de cholesterol au sanse mai scazute de a dezvolta cancer de prostata. Studiul care a analizat recordurile medicale a peste 6.000 de barbati, a conclus ca barbatii cu un nivel de cholesterol de 200 sau mai scazut au avut incidente mult mai reduse de cancer de prostata decat cei cu un nivel de cholesterol ridicat.

 O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Ferice de cine are ca ajutor pe Dumnezeul lui Iacov. Ferice de cine isi pune nadejdea in Domnul Dumnezeul sau“. Psalmul 146,5

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 43/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-