40
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                       Semnele saptamanii 28 Ianuarie 2010

Coincidente? Cu siguranta ca nu. Saptamana aceasta se comemoreaza cu respect si tristete aniversarea a 65 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau. Supravietuitorii, tot mai putini, familiile lor cat si oamenii politici, isi aduc aminte de trista istorie a acestei barbarii organizate la nivel de stat. Au fost nu demult descoperite intr-un apartament abandonat din Berlin, planurile originale ale lagarului, care arata ca totul a fost pregatit cu minutiozitate, ca arhitectii care l-au conceput stiau cu precizie la ce va folosi, si s-au asigurat ca poate avea un ,,randament sporit”.

In acest context pare si mai intrigant faptul ca un cimitir evreiesc din cartierul Cronenbourg,  de la periferia orasului francez Strasbourg, a fost pangarit in mod rusinos si las. In timpul noptii de 27 ianuarie, un grup de necunoscuti au patruns in cimitir si au pictat cruci naziste pe 20 de pietre funerare si  au rasturnat alte 13. De asemenea se putea citi inscriptia ,,Juden raus” (evrei afara). Comunitatea evreiasca se pregatea sa comemoreze ziua internationala in memoria victimelor Holocaustului. Intreaga opinie publica inclusiv presedintele Francez Sarkozy, si-au manifestat dezgustul si indignarea pentru o asemenea actiune.

 Tot in cursul acestei saptamani, mai precis luni seara, un comando de 80 de persoane au navalit in moscheea din orasul francez Drancy, unde circa 200 de persoane participau la rugaciunea de seara. Fara sa se fereasca, cu fata descoperita aceasta banda de agresori musulmani, au venit sa-l insulte si blesteme pe Hassen Chalghoumi, imamul acestei moschei. Ceea ce i se reproseaza acestui imam, este faptul ca intretine bune relatii cu evreii din cartier, ca s-a pronuntat pentru reglementarea, respectiv restrictiile in purtarea voalului integral si a altor manifestari islamiste extremiste.

Agresorii au navalit in moschee si l-au tratat pe imam ca ,,necredincios, renegat, apostat”. Ei au amenintat ca il vor lichida, ca nu vor accepta ca acesta sa ,,corupa” comunitatea musulmana locala cu ideile lui liberale.

Ceea ce este si mai alarmant, este ca acesti agresori au lansat in public o ,,fatwa”,  adica o anatema care inseamna ca imamul este condamnat la moarte, si ca va fi o cinste pentru orice musulman onorabil, sa-l omoare.

 Haiti. Dupa cutremur, spiritul religios a fost regasit. Ziaristii straini care se imbulzesc sa prezinte cele mai variate aspecte ale dramei fara precedent care a lovit Haiti, nu pot sa nu constate ca spiritul religios cunoaste o reinviorare neasteptata. In ciuda faptului ca mai toate bisericile au fost distruse in Port-au-Prince, in fiecare sambata si duminica mii si mii de crestini se aduna sub cerul liber ca sa laude pe Dumnezeu. Ei canta se roaga predica si incearca sa-si convinga semenii socati de acest cataclism, ca a venit vremea sa faca pace cu Dumnezeu.

De fapt nu numai localnicii folosesc aceasta ocazie ca sa atraga atentia asupra nevoii de a reinnoi legatura cu Dumnezeu, numeroase organizatii religioase folosesc aceasta ocazie ca sa ajute, dar si sa faca prozelitism. Cunoscutul actor John Travolta, membru de seama al bisericii de Scientologie, a aterizat la Port-au-Prince, la bordul unui avion care avea 4 tone de ajutoare de prima necesitate.

Profitand de faima lui, a reusit sa atraga atentia opiniei publice asupra actiunii lui. Odata cu ajutoarele, el a adus si un grup de voluntari care practica asa numita tehnica ,,Touch Assist“  care consta in a atinge bolnavii, cu intentia de-ai vindeca.

Este putin probabil ca aceste atingeri sa vindece fracturile de care sufera victimele cutremurului, dar disponibilitatea acestor voluntari de a ajuta acolo unde este nevoie, ii face usor aceptati. Pe de alta parte, tendinta naturala a haitienilor de a accepta si practica ritualuri mistice, nu face decat sa favorizeze aceasta credinta.

O tanara de 16 ani a fost scoasa in viata de sub daramaturi in Port-au-Prince, la 15 zile de la seism. ,,Era foarte slabita, ceea ce sugereaza ca se afla acolo de 15 zile”. 135 de persoane au fost gasite in viata de la seismul din 12 ianuarie, soldat cu aproape 170.000 de victime.

Gaze lacrimogene impotriva hotilor in Haiti. Politia din Haiti si fortele ONU de mentinere a pacii prezente in aceasta tara apeleaza tot mai des la gaze lacrimogene si focuri de avertisment impotriva localnicilor care incearca sa jefuiasca locuintele distruse de cutremurul devastator care a lovit recent acest stat din Caraibe. In capitala Port-au-Prince, un convoi de camioane incarcate cu orez a fost atacat de hoti in momentul in care trecea pe langa o tabara de persoane fara adapost. Departamentele ONU responsabile cu protectia copiilor si  guvernul haitian planuiesc o campanie masiva de vaccinare. 600.000 de copii cu varste pana la cinci ani vor fi vaccinati impotriva unor boli ca: difteria si tetanosul, a anuntat UNICEF.

Exagerare. In ultimele luni, opinia publica a fost pur si simplu terorizata de perspectiva unei pandemii fara precedent, gripa porcina. Guvernele au facut provizii enorme de vaccin, s-au creat liste de prioritati, oamenii au stat la coada, s-au calcat pe picioare ca sa fie vaccinati.

Iata insa ca acum la ora bilantului se constata ca faimoasa pandemie care urma sa ucida milioane, a fost o mica epidemie, ca nimic din tabloul catastrofic prezentat de autoritatile sanitare in frunte cu OMS, nu s-a realizat. Primele care au cazut victime opiniei publice si mai ales partidelor de opozitie, au fost guvernele tarilor care au investit peste 18 miliarde de dolari in vaccinuri. Tarile care au fost cele mai prevazatoare, se lupta acum sa vanda la pret redus stocurile nefolosite, sau sa le doneze altor tari sarace. Urmatoarea etapa este cea in care insasi conducerea OMS este acuzata de exagerare, si mai grav de faptul ca s-a lasat influentata de laboratoarele farmaceutice, din interese financiare. Keiji Fukuda, consilier special pe langa directorul general al OMS, se apara argumentand ca, nu numarul de morti este ceea ce defineste o pandemie, ca cea din 1918 care a facut peste 50 de milioane de persoane, a debutat in mod foarte anodin, totusi vocile care acuza sunt din ce in ce mai persistente. Conducerea OMS, subliniaza ca hotararile au fost luate in unanimitate de comisii de experti, care au declarat inainte de fiecare reuniune, ca nu au nici un interes in afacerile laboratoarelor farmaceutice care fabrica vaccinurile. Se pare ca aceste argumente sunt putin credibile, si ca Comisia Europeana care a fost sesizata de aceasta afacere, va deschide in curand o ancheta.

Se topesc, nu se topesc? Ca si cum nu erau destule motive de suspiciune asupra probitatii ,,expertilor” iata ca GIEC, adica grupul de experti interguvernamentali care studiaza evolutia climatului, a trebuit sa recunoasca ca s-a grabit atunci cand a afirmat ca ghetarii de pe Himalaia se topesc intr-un ritm accelerat, si ca vor dispare in jurul anului 2035. Acest organism care tine de ONU, afirmase in 2007, ca are dovezi stiintifice, potrivit carora este aproape sigur ca in 2035, ghetarii de pe varful muntilor Himalaia se vor topi. Acum aceiasi experti sunt nevoiti sa recunoasca ca nu au fost respectate procedurile corecte de investigare a fenomenelor naturale, si aceasta a dus la afirmatii fara fundament stiintific solid. Dar potrivit unor dezvaluiri recente, aceste afirmatii se bazau pe simple articole din presa internationala. Chris Field, director al departamentului de ecologie de la Institutul Carnegie din Washington, declara ca a fost deschisa o ancheta care sa lamureasca cum a fost posibil ca aceasta informatie nefondata sa fie data publicitatii. Dincolo de aspectul stiintific, aceasta posibila topire a ghetarilor, este motiv de ingrijorare profunda pentru tarile din regiune deoarece ei sunt sursa de apa pentru raurile din zona. Asa se face ca ministrul mediului inconjurator indian, Jairam Ramesh, a criticat in termeni foarte severi aceasta exagerare, precizand ca sanatatea ghetarilor din Himalaia intereseaza la cel mai inalt grad guvernul indian.

Ali Chimicul a fost executat prin spanzurare. Ali Hassan al-Majid, numit si Ali Chimicul, condamnat de patru ori la moarte, in special pentru masacrarea, in 1988, a 5.000 de kurzi, a fost executat luni prin spanzurare, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului irakian, citat de AFP. Ali Chimicul, a fost condamnat luna aceasta la moarte prin spanzurare, pentru ca a ordonat in 1988 bombardarea cu gaz a satului kurd Halabja, provocand moartea a circa 5.000 de persoane. Ali Chimicul, care a fost mana dreapta a varului sau, Saddam Hussein, a mai fost condamnat la moarte pentru reprimarea rebeliunii kurde, campania Anfal, din 1987-1988, care s-a soldat cu 180.000 de morti, si pentru reprimarea insurectiei siite, in 1991. In perioada in care a avut loc masacrul, Irakul era in razboi cu Iranul, de aproape opt ani, iar Guvernul lui Saddam i-a acuzat pe locuitorii din Halabja ca ajuta militantii kurzi si Iranul.

Atentate sangeroase la Bagdad. Un nou atentat in centrul Bagdadului a provocat marti moartea a cel putin 18 persoane si ranirea altor 80. Incidentul a avut loc dupa seria de atacuri teroriste de luni din capitala irakiana. Majoritatea victimelor sunt politisti. Deflagratia produsa de un automobil-capcana a avut loc in fata unei cladiri care apartinea ministerului irakian de Interne. Luni, 41 de persoane au fost ucise si peste 100 ranite in atentate asupra a trei hoteluri din Bagdad. La inceputul lui martie vor avea loc in Irak alegeri parlamentare. Reprezentantii guvernului sustin ca responsabili pentru aceste atacuri ar fi fosti membri ai partidului Baath, al lui Saddam Hussein, care ar vrea sa instaureze haosul si teroarea in Irak, inaintea scrutinului parlamentar.

Liban. Accident de avion. O furtuna puternica pare sa fi provocat prabusirea in Liban a avionului Ethiopian Airlines, cu 90 de persoane la bord, a declarat luni ministrul libanez al apararii, Elias Murr, citat de AFP. Un avion Boeing 737 al Ethiopian Airlines cu 90 de persoane la bord s-a prabusit luni dimineata in Marea Mediterana, in zona Libanului, dupa decolarea din Beirut. Potrivit unui responsabil al aeroportului, avionul s-a prabusit la cinci minute dupa decolare. Majoritatea pasagerilor erau libanezi, la bord fiind si circa 20 de etiopieni si sapte membri ai echipajului. Sotia ambasadorului Frantei in Liban se afla la bord.

Iranul a spanzurat doi manifestanti antiguvernamentali. Iranul a spanzurat joi doi manifestanti antiguvernamentali, unul apartinand unui grup monarhist si altul Organizatiei Mujahedinilor poporului, a anuntat agentia ISNA. Cei doi, acuzati ca sunt ,,inamicii lui Dumnezeu”, au fost arestati in timpul manifestarilor din 27 decembrie si condamnati la moarte pentru participarea la revoltele care au urmat realegerii presedintelui Mahmud Ahmadinejad. Ei au fost acuzati ca au incercat sa rastoarne regimul din Republica islamica si ca apartineau unei miscari antirevolutionare, si unei miscari teroriste, potrivit unui comunicat. Impreuna cu cei doi iranieni executati, alte noua persoane au fost condamnate la moarte pentru aceleasi acuzati.

Netanyahu a avertizat la Auschwitz ca nu va mai permite Raului sa se abata asupra poporului evreu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, a jurat miercuri, la ceremoniile organizate la 65 de ani de la eliberarea lagarului nazist de la Auschwitz, unde si-au pierdut viata un milion de evrei, ca nu va mai lasa niciodata Raul sa se abata asupra poporului sau, relateaza AFP. ,,Holocaustul nu a fost opera unor animale salbatice, ci a unor oameni salbatici”, a amintit el, referindu-se la ,,solutia finala” elaborata de Germania nazista, care a costat viata a sase milioane de evrei, adica aproape jumatate dintre membri acestei etnii in Europa, inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial. Netanyahu a asistat la ceremoniile organizate la 65 de ani de la eliberarea fostului lagar nazist de la Auschwitz, alaturi de supravietuitori din acest centru, de fosti soldati ai armatei Rosii si de numeroase personalitati din diferite tari.

Victimele frigului in Romania, Bulgaria si Turcia. Circa 30 de persoane au murit in urma valului de frig care se inregistreaza de cateva zile in Romania, Bulgaria si Turcia, cu temperaturi de pana la minus 34 de grade, relateaza AFP. Transporturile feroviare si rutiere erau perturbate din cauza frigului polar si a poleiului, iar numerose scoli din Bulgaria erau inchise luni. Frigul va persista cateva zile in aceste tari, potrivit serviciilor meteo. Romania, unde a nins abundent de saptamana trecuta, este cea mai afectata, cu 22 decese provocate de frig in ultimele cinci zile, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii. Temperatura a ajuns la minus 34,4 grade Celsius in centru, la Intorsura Buzaului. Autoritatile au intensificat in ultimele zile eforturile pentru reperarea persoanelor fara adapost si transferarea lor in centre de primire sau spitale. Potrivit serviciilor sociale, circa 15.000 de persoane fara adapost traiesc in Romania, dintre care 5.000 in capitala.

SUA ameninta Teheranul. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri ca regreta ca Iranul a respins ,,aparent” oferta Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, de a imbogati in strainatate uraniu iranian. Reactia Moscovei vine dupa ce Statele Unite ale Americii au anuntat ca au elaborat planuri militare care includ si ,,bombardamente”, pentru a rezolva problema instalatiilor nucleare din Iran. Intrebat despre instalatiile nucleare iraniene si despre posibilitatea ca ele sa fie intarite pentru a se proteja de un atac, comandantul fortelor americane in Irak si Afganistan, David Petraeus, a precizat ca ,,ar putea foarte bine sa fie bombardate”. AIEA a propus in octombrie Iranului, sa transfere 70% din uraniul sau in Rusia, pentru a fi imbogatit acolo si apoi transformat in Franta in combustibil pentru acest reactor. Iranul a respins, insa, oferta, propunand in loc un schimb in mici cantitati si amenintand ca va imbogati singur uraniul, daca aceasta propunere nu este acceptata pana la finele lunii ianuarie.

Orientul Mijlociu. Eforturile diplomatice americane de mediere a conflictului israeliano-palestinian, s-au soldat din nou fara rezultat. Emisarul special al Washingtonului, George Mitchell, nu a reusit sa-i convinga pe premierul israelian, Beniamin Netaniahu, si pe presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, cu care a purtat discutii separate, sa reia negocierile de pace. Negociatorul-sef palestinian, Saeb Erakat, a conditionat din nou reinceperea discutiilor de pace, de oprirea colonizarii de catre Israel a Cisiordaniei. Netaniahu a raspuns insa ca asezarile evreiesti controversate din apropiere de Betleem, raman pentru totdeauna parte a Israelului. Mitchell se afla in prezent in capitala egipteana Cairo, unde isi continua eforturile diplomatice.

Grecia. Cutremur. Un cutremur de 5,1 grade, s-a produs vineri dimineata in centrul Greciei, au anuntat seismologii de la Atena, citati de AFP. Nu exista informatii privind eventuale victime sau pagube. Epicentrul seismului, a fost localizat la circa 15 km est de orasul Naupacte, si la circa 160 de km vest de Atena. Grecia este tara europeana cea mai expusa la cutremure, cu circa jumatate din totalul de seisme de pe continent.

Coreea de Nord si Coreea de Sud. Schimburi de focuri s-au inregistrat miercuri dimineata intre Coreea de Nord si Coreea de Sud, intr-o zona in care Phenianul a interzis navigatia cu o zi inainte, au anuntat oficiali sud-coreeni, relateaza AFP. Artileria nord-coreeana a inceput sa traga din zona de coasta mai multe obuze in Marea Galbena, aproape de frontiera intercoreeana pe care Phenianul o contesta. ,,Armata noastra a replicat imediat” a spus un oficial din presedintia sud-coreeana. Incidentul s-a produs in conditiile in care Seul a interzis marti navigatia intr-o zona din Marea Galbena pe coasta sa de vest. Frontiera intercoreeana din Marea Galbena, pe care Phenianul refuza sa o recunoasca, este o zona sensibila, unde s-au produs mai multe incidente navale, cele mai grave in 1999 si 2002. Agentia oficiala nord-coreeana KCNA a spus ca Phenianul va continua sa faca exercitii in Marea Galbena.

Oorganizatia protestanta din Irlanda de Nord si-a distrus armamentul. Cea mai mare organizatie protestanta din Irlanda de Nord ,,Ulster Defence Association“ (UDA), si-a distrus armamentul, ca simbol al procesului de pace dintre gruparile protestante si cele catolice. Conducerea organizatiei a anuntat ca au fost distruse toate armele, munitia si explozibilul. Gestul a fost salutat de guvernul britanic si de cel irlandez. Adversarii gruparii pro-britanice ,,Ulster Defence Association“ din Irlanda de Nord, organizatia paramilitara catolica IRA (,,Irish Republican Army“), si-a distrus armamentul deja in urma cu patru ani. Potrivit autoritatilor britanice, Ulster Defence Association poarta responsabilitatea pentru moartea a 400 de oameni, care si-au pierdut viata in urma conflictului dintre protestanti si catolici in provincia britanica Irlanda de Nord.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Sarea. Multe alimente din magazine, precum mezelurile si conservele, contin prea multa sare, arata rezultatele unui studiu stiintific publicat recent in revista American Journal of Clinical Nutrition. O dieta bogata in sare sau sodium, creste tensiunea arteriala care mareste riscul de maladii cardiovasculare. Oficialitatile din Marea Britanie si Franta au reusit sa convinga industria alimentara din tarile respective, sa reduca cantitatea de sare din produsele lor, iar in orasul New York, s-a lansat o campanie de reducere cu 25% a sari din alimente in urmatori cinci ani. Eforturi similare au inceput si in Autralia. Cercetatorii de la George Institute for International Health din Sydney, sub conducerea Dr. Jac|ueline Webster, au analizat continutul de sodium a 7.221 de alimente care au fost apoi organizate in 10 grupe cu 33 de catgorii si 90 de subcategorii.

Rezultatele cercetarilor australieni au descoperit ca doua treimi dintre aceste 33 de categorii contin mult peste limita superioara a standardelor impuse de UK Food Standards Agency. Cea mai mare cantitate de sodium a fost gasita in mai multe feluri de branzeturi, mezeluri si carne conservata. Inarmati cu aceste rezultate, cercetatorii Australieni vor incerca sa puna presiune pe companiile raspunzatoare de comercializarea acestor produse, in efortul de a reduce sarea din aceste alimente.

,,Un program national de reducere a cantitati de sodium din alimentatie, are un enorm potential de a limita multe boli cronice provocate de tensiunea arteriala elevata si in felul acesta reducerea costului de ingrijire medicala”, a declarat Dr. Webster.  Sarea in cantitati mici este foarte importanta pentru organism. Sodium mentine echilibrul fluidelor din organism, ajuta sistemul nervos sa functioneze, si influenteaza activitatea muschilor. Rinichii sunt raspunzatori pentru cantitatea de sodium din organism: cand nivelul este prea scazut, rinichii conserva sarea, cand nivelul este prea ridicat, excesul este eliminat in urina. Insa in anumite situatii rinichii nu mai pot sa elimine excesul de sodium din sange. Deoarece sodiumul atrage si retine apa, lichidele se acumuleaza, si volumul de sange din organism creste. Din cauza volumului mare de fluide din organism, inima este suprasolicitata si tesiunea arteriala creste peste limitele normale, lucru care contribuie la o varietate de boli cronice cardiovasculare.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,, Eu am venit ca sa fiu o lumina in lume, pentru ca oricine crede in Mine, sa nu ramana in intuneric “. Ioan 12,46

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 4/2010

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-