32
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                  

                   Semnele saptamanii 3 Septembrie 2009

Impresii de calatorie. Soimul in ,,libertate supravegheata”. Am avut in aceasta vara privilegiul sa vizitez locuri extraordinare, sa intalnesc oamenii deosebiti, prieteni si rude pe care nu le-am vazut de multi ani. In cursul acestui timp de relaxare si imbogatire culturala si spirituala, am avut ocazia sa fac cateva reflectii spirituale pe care as dori sa le impartasesc cu dumneavoastra.

In Germania am vizitat casteul Folkenstein, situat in inima muntilor Harz, la sud de orasul Quedlinburg. Aceasta cetatuie cladita intre anii 1120 si 1180, catarata pe un varf de munte, a rezistat trecerii istoriei si evenimentelor, in pofida razboaielor si a intemperiilor, ea nu a fost niciodata distrusa. Acest monument maret este cunoscut pentru ca intre anii 1220 si 1235 a gazduit pe Eike von Repgow, un om invatat, care a scris primul cod civil din istoria Germaniei. Este de asemenea renumit pentru muzeul pe care il gazduieste, care ilustreaza viata din secolul al 19-lea si vanatoarea din acea epoca.

Asa cum numele lui il evoca, cum imaginile de vanatoare o dovedesc, acest castel arata in adevar ca un ciub de soimi. Ca sa demonstreze toate acestea, organizatorii muzeului de vanatoare au avut grija ca sa puna in curtea castelului cateva pasari de prada, care desi pareau libere, erau in mod discret atasate de cate un suport.

Dar pentru mine atractia acestui loc a fost un soim care era in adevar liber. Cand dupa un urcus obositor am ajuns in varful muntelui, am vazut in curtea castelului un om care scruta orizontul si agita o bucata de carne. Era ingrijitorul unui soim care era in libertate. Aparent el era liber, el isi desfasurase aripile marete si se pierduse in imensitatea cerului albastru. Dar rabdator omul nostru scruta zarea, din cand in cand cu o antena speciala el verifica unde se afla soimul care purta un emitator radio. Cu sunete iscusite, si cu o bucata de carne in mana, el a reusit sa il aduca inapoi si sa il faca sa se aseze pe mana lui.

Soimul se credea in libertate, dar el era de fapt captivul ingrijitorului, care ii dadea doar impresia ca este liber.

Ma gandeam ca prea adesea noi ne asemanam cu acest soim care zbura dezinvolt in inaltimea orizontului limpede, care survola inaltimile muntilor semeti, care in fapt era captiv. Satan un ingrijitor abil si fara scrupule, ne face sa credem ca suntem liberi, cand de fapt suntem in cea mai jalnica stare de captivitate.

Gripa porcina, contaminare la nivel inalt. Bolile in general, si mai ales cele contagioase cum ar fi gripa porcina sunt foarte democratice; nu fac nici o deosebire de statut social sau avere, afecteaza in aceeasi masura pe toti.

Lista personalitatilor afectate de aceasta boala noua, care se raspandeste cu o viteza uluitoare, este destul de impozanta. Asa de exemplu, presedintele columbian Alvaro Uribe, este cel de-al doilea presedinte sud American care se imbolnaveste de gripa porcina. Inaintea lui, presedintele Costa Rica, Oscar Arias, era singurul presedinte sud American care se imbolnavise.

Boala a debutat in timp ce el participa la o reuniune la nivel inalt, ce avea loc in orasul Bariloche, din Argentina, asa ca cei cu care a venit in contact, si care sunt suspecti de a fi contaminati sunt presedinti de tari vecine, ambasadori si ministrii, inalti demnitari, care au trebuit sa se supuna la examene medicale si in unele cazuri, desi nu prezentau semne de boala, sa-si amane vizite de stat importante. Urmeaza apoi actorul englez Rupert Grint, cunoscut pentru interpretarea rolului lui Ron Weasley, din filmul aventurile lui Harry Potter. Cantaretul britanic Robbie Williams, a fost probabil de asemenea afectat de boala.  In ce priveste Tom Meighan, cantaretul grupului Kasabian, este sigur ca a fost spitalizat la Sydney, in Australia, pentru acelasi motiv.

Intalnirea de rugby dintre echipele franceze Montauban si Castres, care urma sa aiba loc sambata a fost anulata deoarece opt jucatori ai echipei din Castres, sunt bolnavi de gripa porcina. Meciuri de fotbal din campionatul de amatori francez, au fost de asemenea anulate din cauza ca jucatorii s-au imbolnavit de gripa porcina.

In lista persoanelor celebre, care s-au imbolnavit, urmeaza sotia fostului prim ministru britanic Tony Blair. Din aceasta cauza Cherie Blair, a trebuit sa-si anuleze participarea la o ceremonie care a avut loc la Universitatea din Liverpool, orasul sau natal.

Uraganul Jimena. Meteorologii de la serviciul mexican, au declarat uraganul Jimena, furtuna de gradul cinci, maximul de periculozitate. Viteza vantului a atins 250 km/h in largul coastelor Mexicului.

Joi a slabit in intensitate avansand spre nord. Dupa trecerea sa, cei 4.000 de locuitori din Puerto San Carlos au ramas fara electricitate si legaturi telefonice. Numeroase case au fost avariate. Peste 5.000 de familii au fost evacuate din zonele cu risc ridicat.

Au fost amenajate 150 de adaposturi, aprovizionate cu apa, alimente, si dotate cu asistenta medicala. Cele trei aeroporturi internationale ale peninsulei au fost inchise, ca si scolile si liceele. In statiunea Los Cabos, pagubele sunt importante, multe strazi sau locuinte fiind inundate. Alunecari de teren si inundatii au izolat suburbia La Ribera si pe cei 5.000 de locuitori ai sai. In intreaga regiune a fost instaurata starea de urgenta.

Traficul de droguri din SUA . Traficul de droguri din Statele Unite genereaza castiguri anuale de 63 de miliarde de dolari, a afirmat ministrul mexican al securitatii publice. Pretul unui kg de cocaina este de 50 de ori mai mare in SUA si Europa, decat in Columbia sau Mexic, a spus Genaro Garcia Luna, la Forumul international privitor la insecuritate din Juarez. Costul unui kg de cocaina intr-o tara de genul Columbia sau Mexic, este de 2.198 dolari, dar in orasele din SUA sau Europa el ajunge la 97.400 de dolari.

In Mexic, razboiul dintre carteluri s-a soldat cu peste 10.000 de morti de la 1 ianuarie 2008, in pofida desfasurarii a peste 36.000 de militari si politisti in intreaga tara. Oferta de cocaina este in scadere in America de Nord, dar consumul drogurilor sintetice creste, a mai spus ministrul mexican. Aceasta schimbare afecteaza si Mexicul, cu 107 milioane de locuitori, unde consumul de droguri creste, in timp ce tara a fost, zeci de ani, doar un culoar de trecere spre SUA. Orasul mexican Ciudad Juarez, este cel mai periculos din lume, potrivit unui ONG. Ciudad Juarez, cu 1,4 milioane de locuitori, a inregistrat 130 de crime la 100.000 de locuitori in 2008, devansand Caracasul, cu 96 de crime, si New Orleans, cu 95, potrivit unui raport al Consiliului cetatenesc pentru siguranta publica din Mexic. Bagdadul se afla pe locul 10, cu 40 de crime la 100.000 de locuitori. Un alt oras mexican este pe locul 4: Tijuana, cu 73 de crime la 100.000 de locuitori.

Fapte diverse, si nu numai atat. Am incercat sa fac o selectie de cateva fapte diverse ale acestei saptamani, care sunt dupa parerea mea extrem de sugestive despre starea societatii de astazi.

Luni seara a avut loc in centrul orasului Canadian Toronto, pe una din cele mai aglomerate artere, un accident mortal. Un politician cu perspective de a ajunge prim ministru, a ucis cu masina sa de lux, un biciclist care circula pe strada. Primele informatii culese de reporter, evocau un barbat tanar muncitor si cumsecade, calm si asezat, victima unui politician bogat, fara scrupule. In zilele urmatoare, alti biciclisti, colegii lui de la agentia de curieri unde lucra, (in marile orase este foarte obisnuit ca din cauza traficului intens, expeditiile de documente si obiecte mici, sa fie facute de catre biciclisti, care se pot strecura in trafic, si incalca usor regulile de circulatie) au organizat manifestatii de protest, au blocat arterele principale la orele de trafic, si au laudat pe colegul decedat.

Insa odata cu trecerea vremii, apar cateva ,,amanunte”, cel putin tulburatoare despre viata acestui om. Doar cu o ora inainte de accident, politia l-a evacuat cu forta din apartamentul amantei sale, unde facea scandal si tulbura linistea vecinilor. La scurta vreme a avut loc accidentul fatal, si martorii au explicat ca dupa ce a avut loc un incident minor intre biciclist si automobilist, victima s-a agatat de masina care pleca in trafic, si s-a lovit de o cutie postala de pe trotuar.

Mai departe politia a relatat ca o investigatie preliminara a demonstrat ca biciclistul are 61 de mandate de arest in provincia Alberta, pentru frauda.

Iata dar cum omul pasnic si nevinovat, era de fapt un scandalagiu si un excroc, dar se pare ca nimeni nu mai este surprins de acest lucru in zilele noastre, ca normele etice au devenit atat de laxiste ca este extrem de usor sa fii considerat cinstit si corect. Oare asa sa fie?

Pakistan. Atentat. Cel putin 12 persoane au fost omorate intr-un atentat sinucigas in Pakistan. Aproape toate victimele sunt tineri care se pregateau sa devina politisti. Atentatul a fost comis in apropiere de un sediu de politie din Valea Swat, la nord-vest de Islamabad. Valea Swat este una dintre cele mai periculoase regiuni din Pakistan, din cauza prezentei ridicate a extremistilor talibani. Armata pakistaneza a efectuat cu scurt timp in urma o ofensiva militara impotriva talibanilor din aceasta zona.

Aviatia israeliana a bombardat o cladire din Gaza. Aviatia israeliana a bombardat in noaptea spre duminica o cladire din Fasia Gaza. Un purtator de cuvant al armatei a declarat ca edificiul asigura accesul spre un tunel care urma sa le permita extremistilor sa ajunga in Israel pentru a comite atentate teroriste. Atacul aerian nu s-a soldat cu victime. Inainte ca israelienii sa bombardeze casa din Gaza, extremistii palestinieni au deschis din nou focul asupra teritoriului israelian, cu rachete de fabricatie proprie.

Incendii devastatoare in California. Focul s-a extins pe o suprafata de aproximativ 8.000 de hectare. Guvernatorul statului California, Arnold Schwarzenegger, a decretat starea de urgenta in comitatele Los Angeles si Monterrey. Doi pompieri si-au pierdut viata in timp ce luptau la stingerea devastatorului incendiu din apropiere de Los Angeles. Potrivit celor mai recente relatari, sinistrul din California a scapat total de sub control, amenintand 12.000 de locuinte. In unele comunitati au fost ordonate evacuari silite, si in altele au fost pregatite adaposturi pentru sinistrati. Autoritatile se asteapta ca flacarile sa ajunga si la observatorul si releele de radio si televiziune de pe Mount Wilson. 

In trecut, California a fost afectata frecvent de incendii. In 2007, statul a suferit cele mai grave incendii din istoria sa. 640.000 de locuitori au fost evacuati si 2.000 de locuinte distruse. 

Brazilia are cel mai mare numar de decese provocate de gripa porcina. Gripa porcina a provocat 557 decese in Brazilia, tara care are acum cel mai mare numar de morti, potrivit celui mai recent bilant, anuntat de Ministerul brazilian al Sanatatii. Statele Unite inregistrasera 552 decese la 20 august. Ministerul brazilian a subliniat totusi ca, raportat la populatia sa de 190 de milioane, Brazilia nu se plaseaza decat pe locul sapte in privinta numarului deceselor provocate de gripa porcina. Pe aceasta baza, Argentina, Chile, Costa Rica, Uruguay si Paraguay, inregistreaza un numar mai mare de decese. Statele Unite, care au 300 milioane de locuitori, se afla pe locul 13 pe o astfel de lista. Ministerul a mai anuntat ca guvernul va debloca un miliard de dolari pentru cumpararea a 73 de milioane de doze dintr-un nou vaccin impotriva gripei porcine, stocuri de Tamiflu si echipamente medicale. Continentul american este regiunea cea mai afectata din lume, si are peste 90% dintre cazurile de gripa porcina inregistrate de OMS pe plan mondial.

Acordul intre SUA si Columbia. Un responsabil al Departamentului de Stat american pentru America de Sud, Christopher McMullen, l-a acuzat pe presedintele Venezuelei, Hugo Chavez ca da dovada de iresponsabilitate atunci cand declara ca un acord militar americano-columbian ar aduce o adiere de conflict, pentru ca asa ceva nu serveste cauzei pacii in regiune. Chavez a facut declaratia in urma cu 15 zile la un summit al Uniunii sud-americane a natiunilor. Marti, el a vorbit despre o declaratie de razboi si i-a cerut ministrului sau de externe, Nicolas Maduro, sa pregateasca ruperea relatiilor diplomatice cu Columbia. McMullen s-a dus deja in Brazilia si se va duce si in Argentina pentru a linisti temerile liderilor acestor state pe tema acordului ce va permite SUA sa foloseasca sapte baze militare din Columbia. Un summit extraordinar va avea loc vineri in Argentina, pentru dezamorsarea tensiunilor pe tema acordului.

Afganistan. Atentat sinucigas al talibanilor. Numarul doi al serviciilor secrete afgane a fost ucis intr-un atentat sinucigas comis miercuri in estul Afganistanului, relateaza AFP, citat de NewsIn. Cel putin 23 de persoane au fost ucise in atentatul comis in fata marii moschei din orasul Mihtarlam, capitala provinciei Laghman, la est de Kabul. In moschee tocmai avusese loc o reuniune consacrata luptei impotriva traficului de droguri si insecuritatii. Potrivit autoritatilor locale, printre victime se numara seful consiliului provincial din Laghman, seful adjunct al Directiei nationale de securitate (serviciile secrete), Abdullah Laghmani, directorul general al guvernului regional si reprezentantul local al Ministerului pentru Afaceri religioase. Talibanii si-au asumat responsabilitatea pentru atentat.

Indonezia. Cutremur de 7 grade. In urma cutremurului produs in zona insulei Java, cel putin 46 de persoane si-au pierdut viata. Deoarece in anumite zone nu se poate ajunge, autoritatile de la Jakarta se tem ca numarul victimelor ar putea fi mult mai mare. 30 de persoane sunt date disparute si peste 100 au fost ranite. Potrivit oficialitatilor indoneziene, 18.000 de case sunt avariate in.

Atena. Atentat cu bomba. In capitala elena a explodat o bomba in fata bursei. Dispozitivul ascuns intr-un microbuz a avariat cinci vehicule parcate. O trectoare a fost ranita. O alta bomba a explodat in orasul elen Salonic, in fata unui imobil de birouri. Pagubele au fost neinsemnate. Nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru cele doua atentate. Politia presupune ca acestea au fost puse la cale de militanti radicali de stanga.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Usturoiul. In ultimi ani, tot mai multi medici sunt de parere ca usturoiul poate aduce beneficii sanatatii, dar nimeni nu stie exact ce fel de usturoi, si cum este cel mai bine sa fie consumat. In magazine astazi usturoiul se vinde in multe forme: proaspat, conservat in ulei sau otet, zdrobit, cuburi, pasta, pudra sau chiar sub forma de extracte in pilule.

 Acum insa cercetatorii de la University of Connecticut School of Medicine, sugereaza ca usturoiul proaspat este mult mai bun decat cel sub diferite forme de preparare, mai ales pentru sanatatea cardiaca. Cercetatorii americani au zdrobit intr-o preparatie aproximativ 55 grame de usturoi proaspat, si o alta care a fost lasata sa se usuce pentru 2 zile. Cele doua preparate au fost apoi administrate la soarecii de laborator pentru o perioada de 30 de zile.

Dupa aceasta perioada, sistemul cardiovascular al soarecilor a fost examinat. Rezultatul a aratat ca cei care au consumat preparatele cu usturoi proaspat au avut o inima mai sanatoasa in comparatie cu cei care au consumat usturoiul uscat. Oamenii de stiinta sunt de parere ca hydrogen sulfide, precum si alte substante care sunt prezente in usturoi, cu timpul se depreciaza si se pierd la scurt timp dupa ce usturoiul este zdrobit. Concluzia acestui studiu este ca pentru sanatatea cardiaca, cel mai bun de consumat este usturoiul proaspat.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent in revista The Journal of Agricultural and Food Chemistry.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Blandetea voastra sa fie cunoscuta de toti oamenii. Domnul este aproape“. Filipeni 4,5

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 34/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-