41
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

            Semnele saptamanii 19 August 2010

Popoare migratoare moderne. Actualitatea ultimelor saptamani este dominata de controversa iscata de situatia unei categorii speciale de francezi numiti ,,geans du voyage” adica popor migrator. Din motive politice si pentru a face senzatie, partidele de opozitie si alti agitatori de meserie au reusit sa creeze confuzie. In fapt sunt doua categorii distincte de populatie, circa 400.000 sunt francezi, au acte de identitate si o autorizatie de ambulanti, calatoresc in masini de lux si au rulote confortabile. Problema este ca nu se stie exact din ce traiesc, se pare din afaceri nu prea curate, si nu vor sa stea ca toata lumea in campinguri, ci invadeaza diverse terenuri comunale, sportive, sau chiar agricole, si isi organizeaza acolo tabara. Pentru acestia guvernul francez a hotarat sa-i impiedice sa se mai instaleze unde vor, si sa trimita fiscul si vamesii ca sa vada exact cu ce fel de contrabanda se ocupa si cum isi castiga existenta. A doua categorie este cea a romilor, circa 15.000 majoritate din Romania si Bulgaria, care se instaleaza la marginea oraselor sau a satelor, isi construiesc cabane de carton sau scanduri, lasa in urma o mizerie de nedescris, si se ocupa cu cersitul, furtul si ghicitul in palma. In adevar in calitate de cetateni ai Comunitatii Europene, ei au dreptul sa vina in Franta, dar dupa 3 luni nu pot sa mai stea legal daca nu au servici. Acestia sunt cei pe care ministrul de interne Brice Hortefeux, a anuntat ca ii va trimite acasa. De fapt pana la sfarsitul lunii, circa 700 dintre ei vor fi repatriati in tara lor de origine, guvernul le da bilet de avion gratuit si 300 euro de persoana. Situatia nu este noua, in 2009 Franta a organizat 44 de zboruri de repatriere trimitand acasa 10.000 de persoane.

O autostrada de langa Bordeaux, a fost blocata de romi. Mai multi romi au blocat un pod important din apropiere de Bordeaux, pentru a protesta dupa ce sute dintre ei au fost evacuati dintr-o tabara ilegala. Circa 250 de vehicule au fost blocate pe pod timp de cinci ore duminica, ceea ce a provocat cozi de pana la cinci km, pe sensul de mers catre Paris al autostrazii A630. Peste 40 de tabere ilegale au fost inchise in ultima saptamana. Ministrul francez de Interne afirma ca romii din Europa de Est vor fi repatriati cu zboruri inchiriate special. Blocada de pe podul A|uitaine a fost primul protest major al romilor si nomazilor, dupa ce Guvernul francez a inceput sa implementeze masuri mai dure. Potrivit politiei, romii au fost evacuati dintr-o tabara din orasul Anglet, din sudul tarii, si fusesera impiedicati sa isi instaleze o noua tabara la un teren pentru expozitii din apropiere de Bordeaux.

Pretul incapatanarii. Orasul Malartic, din provincia Canadiana Quebec, este aproape ras de pe harta, deoarece acolo se dezvolta o exploatare miniera care va scoate aur, o afacere care va produce miliarde. Ultimul obstacol in calea acestei exploatari miniere, era pana deunazi casa parinteasca a unui barbat de 35 de ani, pe nume Ken Masse. Compania miniera Osisko, proprietara noii mine, a incercat in zadar vreme de peste 3 ani, sa-l tenteze cu bani, el nu a vrut sa-si vanda casa veche de 70 de ani, mostenita de la mama sa, chiar si la pretul exorbitant de 350.000 de dolari. Iata insa ca un judecator a transat in sfarsit aceasta afacere, si Mass va trebui sa-si paraseasca casa asa de mult indragita, pentru o suma echivalenta cu valoarea ei reala adica 14.000 de dolari. Este interesant de remarcat ca incapatanarea lui costa si orasul, deoarece cei 3.500 de locuitori asteapta cu nerabdare inceperea lucrarilor, ca sa poata avea de lucru.

A fi, sau a nu fi crestin. Aceasta este in ultimii ani dilema multor dintre concetatenii nostrii. Daca pentru muritorii de rand aceasta nu este mare lucru, si trece aproape neobservat ca orice altceva, legat de personalitatile zilei este comentat pe toate partile. Anne Rice, este o doamna in varsta de 68 de ani, care si-a dobandit renumele international, scriind romane despre vampiri si alte creaturi fantasmagorice. In octombrie anul trecut, ea a lansat o noua serie de romane despre ingeri. Asadar acum cateva zile, in plina febra creatoare, a anuntat ca isi da demisia din crestinatate, dar ramane devotata lui Hristos. Anne Rice a fost in tinerete catolica, apoi a renuntat, ca apoi sa redevina catolica, si acum demisioneaza deoarece biserica condamna homosexualitatea, miscarea feminista, controlul nasterilor, si nu incurajeaza stiinta de avangarda. Ceea ce crede doamna Rice, si problemele ei cu biserica catolica nu ma preocupa prea mult, am fost insa impresionat de un fapt extrem de tulburator. In cadrul unui interviu transmis si retransmis de CNN si alte canale de mare audienta, ea arata reporterului, cum in salonul ei trona la loc de cinste o Biblie. Nu numai ca avea o Biblie, dar ea era folosita, paginile ei erau pline de biletele cu note despre diferite pasaje. Nu pot sa-mi sterg din memorie aceasta scena cu final tragic. Aceasta doamna educata, cu figura ei de intelectual, cu par carunt, sustinea sus si tare ca desi studiaza Biblia zilnic, ia notite si isi face insemnari cu sarguinta unui scolar premiant, nu mai are nimic deaface cu crestinatatea. Ea sustinea teza ca poti fi crestin in felul tau, in confortul fotoliului tau favorit din coltul salonul tau. Macar ea studia Biblia, deci poate ca va gasi inspiratia sa-si revizuiasca opinia si sa se reconcilieze cu religia, dar ce sa spunem despre milioanele care spun ca sunt crestini, dar nici macar nu deschid Biblia, nici vorba sa o studieze, care desi profeseaza crestinismul din gura, ii tagaduiesc esenta in fapte.

Israelul va cumpara 20 de avioane de lupta F-35. Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a decis duminica achizitia a 20 de avioane de lupta F-35, in valoare de 2,7 miliarde de dolari, relateaza Haaretz. Aparatele de zbor produse de compania americana Lockheed Martin, urmeaza sa fie livrate Israelului in perioada 2015 – 2017. Decizia lui Barak de a aproba contractul a intervenit dupa aproximativ doi ani de negocieri dure intre ministerul israelian, Pentagon si Lockheed Martin. Discutiile au fost complicate de cererea Ierusalimului de a instala sisteme israeliene pe avioane, si de refuzul SUA de a permite aceste schimbari. In cele din urma, dorinta aviatiei israeliene de a deveni prima forta din Orientul Mijlociu, care foloseste avioane F-35 a prevalat, si a fost de acord sa cumpere 20 de aparate F-35 fara sisteme israeliene instalate.

Incendiu la maternitatea Giulesti. Un incendiu a izbucnit, luni, la maternitatea Giulesti, in urma acestuia 4 nou-nascuti murind, iar alti 7 sunt internati in stare grava. Starea celor sapte bebelusi care au ars se mentine foarte grava, iar de ei se vor ocupa si zece medici israelieni sositi miercuri in Romania, potrivit reprezentantilor Spitalului Grigore Alexandrescu.

Diplomat roman expulzat de Moscova. Ministerul roman de Externe a confirmat miercuri pentru agentia NewsIn, ca diplomatul roman Gabriel Grecu, care a fost retinut luni la Moscova sub acuzatia de spionaj si declarat persona non-grata, a sosit in tara. Gabriel Grecu a fost retinut luni de serviciile ruse de securitate, FSB, dupa ce asupra sa s-au gasit dispozitive specifice activitatilor de spionaj. Oficial, el a fost declarat marti persona non grata si i s-a cerut sa paraseasca Rusia in 48 de ore. Potrivit FSB, Grecu ar fi incercat sa obtina informatii militare de la un cetatean rus, al carui nume nu a fost dezvaluit. In replica, Ministerul roman al Afacerilor Externe, a transmis marti Rusiei decizia autoritatilor romane privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent cu cel al diplomatului roman Gabriel Grecu (secretar I). La randul lor, autoritatile romane au solicitat ca diplomatul rus declarat persona non grata sa paraseasca teritoriul Romaniei in 48 de ore. Romania a protestat, de asemenea, fata de incalcarea de catre autoritatile ruse a Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice.

India. Ploi abundente cu victime. Potrivit unor oficiali indieni, ploile abundente care au afectat India in ultimele zile au dus la prabusirea unei cladiri, care adapostea o scoala. Cel putin 17 copii si-au pierdut viata in accident, dupa cum sustin oficialii citati de agentia Associated Press.

Acord militar intre SUA si Columbia, declarat neconstitutional. Un tribunal columbian a declarat neconstitutional un acord prin care trupele Statelor Unite aveau acces la sapte baze militare din Columbia, pentru a contribui la combaterea traficului de droguri si terorismului. Instanta a decis ca acordul semnat in 2009 ar trebui schimbat si trimis din nou spre aprobare in Parlamentul columbian. Documentul fusese criticat de alte tari din America Latina, care si-au exprimat temerile ca astfel creste influenta SUA in regiune. Statele Unite, care au alocat Columbiei peste sapte miliarde de dolari, incepand din anul 2000, ca ajutoare, au fost nevoite sa isi caute un nou centru pentru operatiuni regionale, dupa ce Ecuadorul a refuzat prelungirea contractului de inchiriere a bazei de la Manta. Acordul semnat cu fostul presedinte columbian Alvaro Uribe in octombrie 2009 acorda Statelor Unite acces la cele sapte baze pentru 10 ani. De asemenea, in Columbia pot fi trimisi cel mult 800 de militari americani si 600 de contractori civili. Acestia opereaza aeronavele americane care monitorizeaza in permanenta regiunea, interceptand comunicatii si coordonand informatiile cu cele transmise de satelitii de spionaj, pentru a apara interesele americane.

Un palestinian ia ostatici la Ambasada Turciei din Tel Aviv. Un palestinian care a intrat in Ambasada Turciei la Tel Aviv pentru a cere azil, a amenintat personalul reprezentantei diplomatice, si a luat doi ostatici spunand ca va ucide evreii care vor incerca sa intre, informeaza Haaretz. Garzile au deschis focul si l-au ranit pe individ in picior. Dupa ce a fost imobilizat, s-a dovedit ca avea o arma jucarie. O investigatie preliminara a aratat ca barbatul, in varsta de 32 de ani, din Ramallah, se numeste Nadim Injaz si este aceeasi persoana care in urma cu patru ani se baricadase in ambasada britanica amenintand ca se impusca in cap. Injaz a facut un an de inchisoare si a fost eliberat in urma cu doua saptamani, potrivit Channel 10. Potrivit Radio Israel, palestinianul cerea azil politic in Turcia motivand ca este cautat de serviciile de securitate palestiniene si israeliene.

Caraibe. Accident aviatic. Un avion de pasageri columbian s-a prabusit luni la aterizare pe insula San Andres din Caraibe. O persoana si-a pierdut viata si 114 au fost ranite, intre care cinci grav, conform autoritatilor. Aparatul, un Boeing 737, era operat de compania columbiana Aires si avea la bord 125 de pasageri si sase membri ai echipajului. Avionul s-a prabusit in apropierea pistei de aterizare, in timpul unei furtuni, dupa ce ar fi fost lovit de un fulger. Potrivit guvernatorului Pedro Gallardo, aparatul s-a rupt in doua bucati in momentul aterizarii.

Tailanda. Proces. 17 membri ai camasilor rosii, miscare de opozitie din Tailanda, sunt judecati la Bangkok, la trei luni de la luptele de strada cu fortele guvernamentale, soldate cu cel putin 90 de morti si 1.900 de raniti. Procurorii ii acuza de acte de terorism, provocare de tensiuni sociale si amenintarea unor membri ai guvernului. Inculpatii s-au declarat nevinovati si considera ca acuzatiile sunt motivate politic. In context, executivul tailandez a ridicat starea de urgenta impusa in aprilie in trei regiuni. In capitala Bangkok si in sase provincii vecine, masurile speciale de securitate raman insa in vigoare. Acestea fusesera implementate in martie, odata cu primele demonstratii antiguvernamentale violente.

Irak. Morti si raniti. 60 de persoane si-au pierdut viata marti intr-un atentat sinucigas comis la un centru de recrutare al armatei irakiene din capitala Bagdad. Viceministrul irakian al sanatatii, Khamis al-Saad, a precizat ca 77 de persoane au fost ranite. Potrivit acestuia, este de asteptat ca acest bilant sa mai creasca. Majoritatea victimelor sunt recruti si soldati. Atacul, unul din cele mai sangeroase din ultimele saptamani, a avut loc asupra unei cladiri care pe vremea dictatorului Saddam Hussein era sediul ministerului apararii. Incinta a fost transformata dupa rasturnarea de la putere a acestuia, in martie 2003, in baza militara si centru de recrutare. Irakul nu are inca un nou guvern, la mai bine de cinci luni de la alegerile parlamentare. De asemenea, trupele combatante americane se vor retrage din aceasta tara pana la sfarsitul lunii.

Autoritatile germane inchid o moschee. Serviciile de securitate germane au inchis o moschee din cartierul St. Georg al orasului Hamburg. In dependintele lacasului de cult isi desfasura activitatea organizatia culturala araba Taiba, care a fost interzisa de autoritatile germane. Moscheea Taiba, cunoscuta anterior sub numele de moscheea al Quds, era faimoasa pentru ca servise drept punct de intalnire pentru unii din islamistii care au derulat atentatul asupra Word Trade Center din New York, la 11 septembrie 2001. Printre acestia s-a numarat capul celulei teroriste, Mohammed Atta. Serviciile de securitate germane au afirmat ca islamisti radicali continuau sa se intalneasca in moscheea Taiba.

Kosovo. Arestare. Guvernatorul Bancii centrale din Kosovo, Hashim Rexhepi, a fost arestat vineri in cadrul unei anchete pentru coruptie, evaziune fiscala si spalare de bani, a anuntat EULEX. Agentii misiunii EULEX si politia din Kosovo au perchezitionat vineri Banca centrala si alte locuri, in cadrul anchetei, relateaza dpa. Guvernatorul este suspectat ca a abuzat de functia sa, ca a acceptat mita, a comis evaziune fiscala, a facut trafic de influenta si spalare de bani. Agenti EULEX si politia au perchezitionat Ministerul Sanatatii in urma cu zece zile si au arestat un oficial de rang inalt. In aprilie, raidurile au vizat Ministerul Transporturilor. EULEX a inceput in iunie sa il preseze pe premierul Hashim Thaci sa demita trei ministri suspectati de coruptie.

In Germania, sinuciderea asistata nu este o crima. Deconectarea de la aparatele vitale a unui pacient nu reprezinta o crima, daca muribundul si-a exprimat in acest sens dorinta expresa. Aceasta este decizia anuntata astazi de Curtea Federala de Justitie de la Karlsruhe, care pune capat mai multor ani de dezbateri pe marginea euthanasiei, achitand, in acelasi timp un judecator care ii permisese unei femei sa isi ajute propria mama sa moara. Judecatorul a sustinut atunci cauza fiicei privind inlaturarea aparatelor care o tineau in viata pe mama, in urma dorintei exprese manifestata de femeie inainte de a-i fi indusa coma artificiala. Potrivit presei, in anul 2002, femeia care suferise o hemoragie cerebrala i-ar fi spus fiicei ca nu vrea sa fie sutinuta in viata in mod artificial. In acest sens nu a existat insa nici o inregistrare. Sfatuita de un avocat, fiica a dat curs dorintei mamei si i-a deconectat sonda care o hranea artificial. Atat avocatul cat si fiica au fost ulterior acuzati de tentativa de omucidere, juristul fiind condamnat la noua luni cu suspendare, iar fiica fiind achitata. Decizia a fost casata de Curtea Federala de Justitie de la Karlsruhe.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Super-alimente. Partea 1. Recent revista americana Self, a publicat o lista cu mai multe alimente considerate ca extrem de folositoare si recomandate pentru mentinerea sanatatii noastre. Mai jos vom mentiona cateva dintre ele:

Migdalele: Revista citeaza un studiu de la Loma Linda University, in care participantii care au consumat zilnic migdale au reusit sa reduca din kilograme. Studiul recomanda consumul a aproximativ 35 de migdale pe zi.

Orzul (barley): Orzul poate fi folosit ca o alternativa la orez. Este bogat in fibre, selenium si beta glucan, o substanta care poate ajuta la reducerea colesterolului.

Fasolea neagra: Cu cat este mai intens colorat statul exterior al bobului de fasole, cu atat este mai mare cantitatea de antioxidanti pe care o contine. Antioxidantii sunt substante folositoare in lupta impotriva maladiilor cardiovasculare si a inflamatiilor. Fasolea pe langa vitamine si fibre, contine la fel de multe proteine ca si carnea.

Varza: Un studiu al Universitati din Michigan, sugereaza ca femeile care consuma cel putin o cupa de varza pe saptamana, isi pot reduce riscul de cancer de san cu 50% pana la 70%. Varza contine phytochemicals, substante care ajuta sistemul imun sa reziste infectiior si cancerului.

Varza de Bruxel (Brussels Sprouts): Chiar daca multi nu-i prefera gustul, varza de Bruxel are calitati nutritive deosebite. Contine cantitati mari de vitamina A si C, precum si phytonutrient, substanta care ajuta eliminarea toxinelor din organism.

Pastravul: Contine din abundenta vitaminele B si omega-3. Un studiu efectuat la Rush University in Chicago, sugereaza ca o portie de pastrav pe saptamana ajuta la mentinerea functiilor creierului si inbunatateste memoria.

Strugurii: Coaja strugurilor rosii contine resveratrol, o substanta care ajuta functiilor ceierului si reduce riscul de maladii cardiovasculare si cancer.

Kiwi: Contine mai multa vitamina C decat o portocala. Un studiu de la University of Oslo, Norvegia, arata ca persoanele care au consumat kiwi de doua ori pe zi pe o perioada de 28 de zile, au redus colesterolul cu 15%. Este recomandat ca fructul sa fie consumat cu coaje.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Iata Eu vin ca un hot. Ferice de cel ce vegheaza si isi pazeste hainele, ca sa nu umble gol si sa i se vada rusinea”. Apocalipsa 16,15

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 33/2010

About The Author
-