29
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                           Semnele saptamanii 21 Ianuarie 2010

Haiti. Un nou cutremur. Un nou cutremur de 6,1 grade, a avut loc miercuri. Epicentrul cutremurului a fost  la 60 de km nord-vest de capitala Port au Prince, la o adancime de 9,9 km.

Pe 12 ianuarie, cutremurul de 7 grade a devastat Haiti. Numarul victimelor este estimat la 200.000 de morti, iar peste trei milioane de persoane au ramas fara apa si hrana. 1.011 cetateni ai UE sunt dati disparuti, relateaza RIA Novosti. Sursa a confirmat de asemenea decesul a 35 de persoane originare din tari din UE. Intre timp, peste 40 de echipe internationale au fost angajate pentru a acorda ajutor haitienilor. Pana in prezent, 120 de persoane au fost scoase in viata de sub daramaturi. O fetita in varsta de 23 de zile, a fost scoasa in viata de sub ruinele unei case din Jacmel, oras din sudul insulei.

Serie de cutremure in Mexic. Cinci seisme, cel mai puternic de 6 grade, cu epicentrul la 48 de km adancime, au lovit coasta mexicana a Pacificului, relateaza AFP. Nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale, potrivit Serviciului seismologic national. Seismele au fost resimtite in Guatemala si in El Salvador, doua tari vecine din America centrala. Celelalte cutremure de 3,7 si 4,1 grade, au fost resimtite in intreaga zona sudica a coastei mexicane a Pacificului, in special in regiunea statiunii balneare Acapulco, unde au loc aproape zilnic cutremure minore.

Nigeria conflicte interreligioase. Orasul Jos, situat in centrul Nigeriei, a fost recent teatrul unor lupte interreligioase extrem de violente. Acest ultim episod al unui conflict care dureaza de ani, a izbucnit duminica si a dat loc la un adevarat razboi civil. Armata a fost nevoita sa intervina, si ca sa poata stapani situatia a interzis circulatia civililor, apoi le-a permis sa se deplaseze numai intre ora 10 dimineata pana la 5 seara ca sa se poata aproviziona.

Vicepresedintele Nigerian, Goodluck Jonathan, a declarat ca situatia este cu totul inacceptabila, demnitari religiosi crestini si musulmani au apelat la calm, numeroase personalitati politice internationale, printre care si secretarul general ONU, Ban Ki-moon, au indemnat populatia si autoritatile ca sa se instaureze calmul, cu toate acestea se pare ca luptele se extind in alte cartiere. Datorita acestei situatii, populatia incepe sa sufere de lipsa de hrana, apa si medicamente.

Datorita acestor conflicte si-au pierdut viata peste 465 de persoane, iar aproape 1.000 au fost ranite. Din aceeasi cauza, peste 50.000 de persoane au fost obligate sa se refugieze in afara zonei in care au loc luptele, si din pacate situatia nu pare sa se calmeze prea usor. Lateef Adegbite, secretarul  general al Consiliului suprem pentru afaceri musulmane din Nigeria, declara ca nu este vorba de un conflict religios, ci de unul interetnic, ca orasul este profund divizat, si ca somajul nu ajuta la calmarea spiritelor.

In noiembrie 2008, orasul a cunoscut conflicte asemanatoare. Cu acea ocazie in numai doua zile de lupte, sute de persoane si-au pierdut viata. Potrivit organizatiei internationale Human Rights Watch, incepand cu 1999 si-au pierdut viata din cauza conflictelor interreligioase si interetnice 13.500 de persoane.

Italia, conflicte cu caracter rasist. Daca nu ar fi fost adevaratul razboi pe care l-au declarat emigrantilor care culeg portocalele, nimeni nu ar fi stiut unde este satul Rosario din Calabria. Dar gratie acestor conflicte de o rara violenta, toata lumea stie acum. In aceasta zona din sudul Italiei, unde nu cresc decat portocali si maslini, vin de ani de zile sa lucreze pentru o perioada de cateva saptamani, emigranti, mai ales din Africa, multi dintre ei clandestini.

Anul acesta ura localnicilor a luat forma unei adevarate vanatori. Barbati si femei inarmati cu bate, si bare de fier, au atacat ziua in amiaza mare, pe acesti emigranti. Politia a intervenit si i-a evacuat sub escorta in afara perimetrului acestei comune. Acesti muncitori care traiau in conditii inumane, dormind pe jos intr-o fosta uzina abandonata, sunt exploatati la sange de catre Ndrangheta, mafia calabreza, care profitand de faptul ca statul italian este ca si inexistent, au un control total asupra vietii civile.

In acest context declaratia ministrului de interne Roberto Maroni, care a felicitat autoritatile locale pentru modul exemplar cum au rezolvat aceasta problema, este mai mult decat ironic. In acest conflict, bineinteles ca nu a ezitat sa se amestece si papa, care a invitat locuitorii sa dea dovada de toleranta. Din pacate conflictele de acest fel nu sunt un fapt izolat, Liga de Nord un partid de extrema dreapta care face parte din coalitia guvernamentala, a organizat in mica localitate Coccaglio un ,,Craciun Alb”, adica au recenzat populatia si au denuntat la prefectura pe clandestini. Referindu-se la aceasta situatie, Roberto Calderoli, un ministru care apartine acestui partid, declara ca ,,munca trebuie sa revina italienilor nu strainilor”. Este drept ca in sudul Italiei somajul atinge 18%.

Anglia nu este nici ea departe de aceasta situatie, fostul arhiepiscop lordul Carey, declara ca emigrantii care vin in Anglia trebuie sa aiba o intelegere a traditiilor crestine ale tarii. Impreuna cu un grup de membri ai parlamentului, el militeaza pentru ca guvernul sa limiteze populatia angliei la 70 de milioane, adica sa franeze emigratia, deoarece spun ei, cresterea numarului emigrantilor poate infuria populatia si duce la conflicte. Oficiul de statistica anunta recent ca daca actuala tendinta se mentine, populatia angliei va ajunge in anul 2033 la 71.6 milioane de locuitori, iar 2/3 din aceasta crestere se datoreaza emigrarii. De fapt acest grup de 20 de parlamentari este ingrijorat de numarul crescand de emigranti care nu sunt crestini. 

Rechinul si caracatita. Aceasta nu este o fabula, ci relatarea unui filmulet cu subiect stiintific. Am vazut un titlu care anunta ca urmatorul film arata lupta dintre un rechin si o caracatita, un animal marin cu 8 brate (octopus). Am fost sigur ca sfarsitul va arata rechinul invingator, ca am sa vad un rechin fioros care va devora caracatita. Pe masura ce actiunea avansa, am vazut caracatita care eschiva atacurile rechinului, care se arata din ce in ce mai neputincios si obosit. La un moment dat, caracatita care parea ca doar se apara, si-a destins bratele hidoase echipate cu ventuze, a infascat rechinul care nici macar nu a putut sa se mai zbata, si l-a inghitit. Am fost surprins de aceasta scena si am realizat ca in ciuda renumelui de animal sangeros si temut, rechinul era mult inferior caracatitei.

Ma gandeam ca tot asa se intampla si in viata spirituala, crestini care se cred puternici, se plimba asemenea rechinului nepasatori in preajma pacatului, care asemenea caracatitei nu isi arata de la inceput toata forta. Dar la momentul oportun, fara multa agitatie, pacatul ne infasoara si ne devoreaza inainte de a ne da seama ce se intampla.

Morala fabulei: nu te apropia, nu te juca cu caracatita deoarece vei fi devorat cu siguranta.

In cele din urma pasiunea vietii lui l-a omorat. Norman Buwalada, un barbat de 66 de ani din Southwold, Ontario Canada, era un pasionat de animale exotice. El avea in jurul ,,casei“ 2 tigrii, 2 lei si un cougar.

In iulie 2004, unul dintre animale, un tigru Siberian de 160 kg a atacat un baiat care vizita proprietatea. In urma acestui incident, primaria a dat o lege care interzicea tinerea animalelor exotice in curtea oamenilor. Dar Norman isi iubea prea mult animalele ca sa le abandoneze, asa ca a dat in judecata primaria ca sa anuleze legea. A reusit, in ianuarie 2006 el a obtinut o hotarare judecatoreasca care ii dadea dreptate, si a continuat sa se bucure de tovarasia fiarelor salbatice atat de dragi lui.

Numai ca zilele acestea, ceea ce trebuia sa se intample, un tigru de 294 de kg l-a atacat pe stapan si l-a omorat pe loc. De fapt nimeni nu a fost martor la acest tragic eveniment. In cursul zilei, unul din membri familiei l-a gasit mort in cusca tigrului.

Norman era bucuros sa fie in tovarasia tigrilor si a leilor, ii credea prietenii lui, ii hranea si ingrijea de ani si ani de zile, dar iata ca intr-o buna zi ei l-au ucis fara mila. Instinctul de fiara salbatica a fost mai puternic decat orice, cruzimea a invins.

De cate ori nu hranim si noi in casa noastra, in casa inimii si mintii noastre, asemenea tigrii, sau alte animale salbatice, pacate pe care ne amagim ca le-am domesticit, ca sunt prietenii nostri, ca sunt inofensive, pana cand intr-o zi, fara stire, ne ataca mortal. Daca sunteti de acord ca fiarele salbatice apartin junglei, atunci ganditi-va ca pacatele apartin pacatosilor, si ca nu au ce cauta in viata crestinilor, chiar daca sunt domesticite, chiar daca sunt aparent ,,sub control”.

Reclame prea libertine. Aceasta a fost decizia pe care a luat-o compania de autobuze din orasul Canadian Calgary, in Alberta, care a hotarat sa dea jos afisele publicitare ale companiei de telefoane mobile Virgin Mobile, deoarece acestea infatisau doi tineri care se sarutau intr-o pozitie prea provocatoare.

Ron Collins, purtatorul de cuvant al companiei Calgary Transit, a precizat ca au primit 6 reclamatii despre aceste afise care erau lipite pe circa 50 de adaposturi din statiile de autobuz. Ca sa va faceti o idee mai clara, aceste autobuze sunt folosite de circa o jumatate de milion de persoane in fiecare zi.

Chris Baines, purtatorul de cuvant al companiei Virgin Mobile Canada, a spus ca aceste reclame sunt facute cu intentia sa atraga atentia, si ca compania nu crede ca este ceva rau cu ele, ba dimpotriva sunt mandri de ele, si nu au intentia sa le retraga din circulatie, chiar daca in unele orase, ele nu sunt cu totul acceptate.

Eclipsa solara. Vineri 19 ianuarie, o eclipsa inelara de soare, cea mai lunga din mileniul al lll-lea, a lasat in intuneric si in frig, vineri dimineata, Africa Centrala si de Est, inainte de a ajunge in zona Oceanului Indian prin India si China, au observat jurnalistii de la AFP. Eclipsa a inceput la ora 05,14 GMT, in partea de vest a Republicii Centrafricane si in Ciad. Umbra lunii a traversat Republica Democrata Congo, Uganda, Kenya si sudul Somaliei. In luna ianuarie, soarele este cel mai aproape de Pamant, iar Luna prea departe si prea mica pentru a reusi sa-l acopere complet. Astfel, un inel de pe discul solar a ramas vizibil in jurul Lunii, de aici si numele de eclipsa inelara. NASA spune ca o eclipsa inelara cu o durata atat de mare nu va mai avea loc decat peste cel putin o mie de ani.

Lupte de strada la Kabul. Rebelii afgani au atacat in aceasta dimineata mai multe obiective din centrul capitalei tarii, Kabul, ajungand la schimburi de focuri cu fortele de ordine inclusiv in cartierul guvernamental. Extremistii au patruns in mai multe cladiri, printre care un centru comercial aglomerat. Un atentator sinucigas, a detonat bomba in apropierea palatului prezidential. Un purtator de cuvant al miscarii talibane a declarat ca 20 de luptatori ar fi fost dizlocati la Kabul pentru a ataca obiective guvernamentale. Intre timp, presedintele afgan, Hamid Karzai, si ministerul Apararii au anuntat ca situatia este sub control. Un comando al fortelor speciale afgane a luat cu asalt centrul comercial asediat de militanti si a preluat controlul asupra obiectivului. Mai multe persoane, printre care sapte militanti, au fost ucise in luptele de strada din centrul capitalei afgane.

Zbor pe ruta Amsterdam-Aruba, deturnat. Un zbor al companiei ArkeFly pe ruta Amsterdam – Aruba a fost redirectionat spre Irlanda, dupa o amenintare cu bomba. Aceasta a fost facuta in timpul zborului de catre un pasager. Compania ArkeFly a anuntat ca zborul 361 a fost redirectionat spre aeroportul Shannon, unde pasagerul a fost predat autoritatilor. Potrivit ArkeFly, la bordul avionului care se indrepta spre Caraibe se aflau 224 de pasageri.

Incident diplomatic serios intre Israel si Turcia. Israelul incearca sa limiteze efectele incidentului diplomatic care a afectat serios relatiile sale cu Turcia. Viceministrul israelian de externe, Danny Aialon, este responsabil pentru aceasta situatie, dupa ce l-a umilit pe ambasadorul turc in Israel. El il convocase pe acesta pentru a protesta fata de o serie de emisiuni de televiziune din Turcia, considerate cu caracter antisemit. In fata camerelor de televiziune, Aialon a refuzat sa dea mana cu ambasadorul Ahmet Celikkol, si i-a oferit apoi acestuia un scaun mai mic. Aialon a spus ulterior ca nu ii sta in fire sa lezeze onoarea diplomatilor si a adaugat ca isi va prezenta oficial, in scris, punctul de vedere asupra incidentului. Relatiile odinioara stranse dintre Turcia si Israel s-au racit considerabil dupa razboiul din Fasia Gaza, din urma cu un an.

Alte trei banci au fost nationalizate in Venezuela. Guvernul socialist din Venezuela a decis nationalizarea a inca trei banci private, si inchiderea a doua institutii financiare. Conform autoritatilor din Venezuela, bancile s-ar fi confruntat cu probleme administrative si financiare. Duminica, presedintele Hugo Chavez a decis nationalizarea fortata a unui lant de supermagazine francez. Cu ceva timp in urma fusesera deja inchise mai bine de 1.000 de firme. Acum doua saptamani, Chavez a decis devalorizarea monedei nationale, bolivarul, amenintand firmele sa nu scumpeasca preturile. Rata inflatiei in Venezuela este de 25%, cea mai mare din America Latina.

Inchisoare pe viata pentru tentativa de atentat terorist. Un tanar de 24 de ani, conducatorul unei celule radical-islamiste din Canada, a fost condamnat la inchisoare pe viata de catre un tribunal din provincia canadiana Ontario. Zakaria Amara a marturisit in fata instantei ca a dorit sa duca la indeplinire un atac terorist asemanator cu cel din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Impreuna cu alti 17 complici, tanarul Amara a pus la cale mai multe atentate care vizau serviciile secrete canadiene, bursa din Toronto, precum si o baza militara canadiana. Planurile celor 18 persoane au fost dejucate in 2006 de o actiune sub acoperire a politiei din Toronto.

Supraponderalii vor plati pe cursele Air-France-KLM, bilet dublu. De la 1 aprilie 2010, persoanele supraponderale vor plati aproape dublu pentru un bilet de avion al Air France-KLM, a anuntat marti seara purtatorul de cuvant al companiei aeriene, Moni|ue Matze, citate de AFP. Supraponderalii vor avea de achitat 75% din pretul celui de-al doilea loc in avion si un supliment pentru propriul loc, a mai precizat Matze. „Decizia a fost luata din ratiuni de securitate”, a explicat ea. Potrivit normelor de zbor, latimea scaunului din avion este de 43 de centimetri in cazul curselor obisnuite, si de 44 de centimetri in cazul avioanelor transoceanice. In urma cu 3 ani, Air France a fost condamnata la plata unei amenzi pentru ca a obligat un pasager supraponderal la plata a doua locuri, acesta neincapand pe un singur scaun. Justitia franceza a invocat atunci ca acest lucru nu figura in conditiile generale de vanzare a biletelor.

20 de militanti pakistanezi ucisi de o drona americana. Conform oficialilor pakistanezi, o drona a ucis cel putin 20 de persoane intr-un atac asupra unui complex al militantilor islamisti din Waziristanul de Sud. Drona a tras patru rachete in cladirea din satul Nizba, aflat intr-o zona tribala din apropierea granitei cu Afganistanul, scrie CNN. Este a treilea atac de acest tip petrecut in regiune in ultimele patru zile. Statele Unite sunt unica tara care are capacitatea de a utiliza drone in zona, iar oficialii americani nu comenteaza asupra acestor atacuri, fapt ce a cauzat tensiuni intre SUA si Pakistan.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Sedentarismul poate scurta viata. Cercetatorii australieni sunt de parere ca persoanele cu o viata sedentara isi scurteaza viata. Pe o perioada de sase ani si jumatate, cercetatorii de la Baker Heart and Diabetes Institute, Melbourne, Australia, au urmarit 8.800 de adulti trecuti de varsta de 25 de ani, si au gasit ca fiecare ora din zi petrecuta in fata televizorului, este asociata cu o crestere de 18% a riscului de a muri de un atac cardiac, si 11% de crestere a mortalitatii in general. Cei care au urmarit programele de la TV pentru o perioada de patru ore sau mai mult, au avut 80% sanse sa moara de maladii cardiovasculare, si 46% mai multe sanse sa moara de orice alt motiv.

Beneficiile exercitiului fizic sunt bine cunoscute si acest studiu vine sa reaminteasca ca o viata sedentara poate avea multe efecte negative asupra sanatatii. ,,Multa lume se muta dupa un scaun pe altul; de pe scaunul din masina pe cel de la birou, iar apoi in fata televizorului“ a declarat Dr. David Dunstan, autorul studiului.

Studiul a aratat ca, chiar daca o persoana are o greutate normala, statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate avea rezultate negative asupra sanatatii noastre.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,, Asa vorbeste Domnul: Paziti ce este drept, si faceti ce este bine; caci mantuirea Mea este aproape sa vina, si neprihanirea Mea este aproape sa se arate“. Isaia 56,1

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 3/2010

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-