41
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                   Semnele saptamanii   9 Iulie 2009

Politica si religie. Tot mai frecvent ne intrebam unde este, daca mai este vreuna, granita dintre religie si politica. Asa de exemplu, guvernul francez incearca zilele acestea, pentru a treia oara, sa promulgheze o lege care sa dea voie magazinelor sa deschida duminica. Nu, nu este o greseala de tipar, in ciuda faptului ca Franta este o tara cu orientare ateista, in care nu este la moda sa te duci la biserica, sau sa crezi in Dumnezeu, o tara in care moravurile sunt cel putin usoare, daca nu mai mult, exista de multa vreme o lege duminicala care interzice magazinelor sa deschida duminica.

Suporterii acestei legi spun ca familia are nevoie de o zi libera, de o zi in care sa fie impreuna si ca nu are importanta ca saptamana de lucru in Franta are numai 35 de ore, indiferent daca se duc sau nu la biserica, cetatenii trebuie sa fie liberi, si aceasta libertate este in mod ciudat impusa cu forta. Aceasta inseamna ca nimeni nu poate sa-si deschida pravalia duminica, si daca o face poate fi amendat.

Interesant este si faptul ca presedintele francez foloseste in Campania pentru aprobarea  legii, care sa dea dreptul de a deschide magazinele in 3 mari orase si in zonele turistice, faptul ca atunci cand dna Michele Obama, sotia presedintelui american a vizitat Parisul, el a trebuit sa dea telefon si sa intervina ca sa fie deschise cateva magazine, special pentru familia prezidentiala.

Un alt semn este acela ca papa Benedict al XVI-lea a publicat cea de a 3-ea enciclica a pontificatului, sau prima cu subiect social intitulata Caritas in Veritate (Dragoste in Adevar).

In aceasta enciclica, papa abordeaza problema sociala cea mai grava a zilelor noastre, criza economica. In cele 128 de pagini ale acestui document, Vaticanul propune solutiile sale la aceasta criza. Intamplator, suveranul pontif propune crearea ,,unei autoritati politice internationala pentru asanarea economiei mondiale lovita de criza”. El vorbeste despre o eventuala reorganizare a ONU, despre o ,,refondare” care sa aiba in vedere principiile de solidaritate si echitate care sa fie regula de conduita.

Citind descrierea acestei autoritati si modul in care papa descrie solutia la aceasta criza, am avut odata mai mult impresia frapanta ca el isi ofera serviciile in calitate de autoritate morala si implicit politica, o persoana neutra si in afara oricarui dubiu.

 Aparentele inainte de toate. Societatea contemporana este inainte de toate o societate a aparentelor. Oameni de rand, sau celebritati, depun eforturi uriase ca sa para ceea ce nu sunt, ca sa-si ascunda apucaturile si defectele si sa corespunda unui sablon arbitrar.

In acest context, traditia japoneza, care este de multe ori destul de greu de inteles, este si mai interesanta. In Japonia, nunta este un eveniment extrem de important, si orice persoana care se respecta, trebuie sa aiba un numar important de invitati. In afara de rude, sunt invitati colegii de serviciu, seful, prietenii, etc. Cum insa de multe ori mirii nu au prea multi prieteni, sau nu se simt bine sa-si invite seful la nunta, o firma a gasit o solutie ca sa-l scoata din incurcatura.

Aceasta firma ,,inchiraza” nuntasi pentru cei care duc lipsa. Pentru 20.000 de yeni (200 de dolari) bucata, firma iti inchiriaza cati nuntasi vrei. Pentru inca 5.000 de yeni ,,invitatul” va dansa sau va canta un cantec la nunta. Iar pentru alti 10.000, va tine un discurs, in care va elogia calitatile deosebite ale mirelui, sau miresei. Patronul firmei mentiona o situatie unde toti cei 100 de invitati, erau angajati.

Traim intr-o societate in care aparentele sunt cele care conteaza, si incercam sa ne convingem ca daca putem sa pacalim pe vecini, prieteni si familie, putem sa facem la fel si cu Dumnezeu.

Ucraina va expulza oficiali rusi de securitate. Toti reprezentantii serviciului rus de securitate de pe langa Flota rusa din Marea Neagra, stationata in Crimeea, trebuie sa paraseasca Ucraina pana la sfarsitul anului, a spus seful serviciului ucrainean de securitate Valentin Nalivaicenko, intr-un interviu pentru BBC, citat de RIA Novosti. El a precizat ca partea rusa a fost deja informata in acest sens. De asemenea, el a precizat ca in cadrul Flotei ruse din Marea Neagra, in prezent lucreaza 19 ofiteri ai serviciului rus de securitate, si care desfasoara activitati de spionaj. Nalivaicenko a subliniat ca potrivit legislatiei ucrainene, subunitatile de contraspionaj militar ale Serviciului ucrainean de securitate din Sevastopol si Simferopol, sunt responsabile pentru securitatea marinarilor rusi.

Efectele crizei. Populatia planetei este aparent confruntata cu o criza economica fara precedent in istorie.

Un recent studiu efectuat de catre  grupul Merrill Lynch Global Wealth Management arata ca persoanele cu o avere de peste 30 de milioane de dolari, s-au redus fata de anul trecut cu 14.9%, numarand in prezent 8.6 milioane de persoane.

Situatia este diferita in functie de continent, cei mai afectati sunt  milionarii din Hong Kong, numarul lor a scazut cu 61.3%. In prezent sunt mai multi milionari in China decat in Anglia. Cel mai bine au rezistat milionarii din America de Sud, mai ales cei din Brazilia.

In acelasi timp oamenii obisnuiti de pe strada, nu sunt totdeana asa de afectati. Din cauza crizei, preturile nu mai cresc asa de repede, dobanda la imprumuturi a scazut, in sectoarele afectate de criza cum ar fi automobilul, se pot obtine preturi foarte avantajoase, etc.

De fapt un recent sondaj efectuat in Franta, a relevat ca 57% din oamenii obisnuiti nu se simt afectati de criza.

Ciocniri sangeroase in China. Potrivit datelor oficiale, cel putin 140 de persoane si-au pierdut viata in urma ciocnirilor violente dintre minoritatea uigura si fortele de ordine chineze, in regiunea Xinjiang. Peste 800 de persoane au fost ranite.

Uigurii sunt o minoritate de religie musulmana, din nord-vestul Chinei. Violentele de duminica reprezinta cel mai dramatic incident inregistrat in provincia chineza Xinjiang, din ultimele decenii, in masura in care s-a soldat cu moartea a cel putin 140 de persoane.

Agentia AP relateaza ca totul a inceput cu o demonstratie pasnica a uigurilor la Urumki, in capitala regiunii Xinjiang. Protestatarii au solicitat o ancheta in cazul unui conflict violent dintre mai multi membri ai minoritatii si chinezii Han, intr-o fabrica de jucarii din sudul Chinei. Uigurii afirmasera ca au fost atacati de etnicii chinezi, doi uiguri pierzandu-si viata. Cand fortele de ordine au incercat sa inabuse protestul pasnic al coreligionarilor lor, uigurii ar fi raspuns, la randul lor, cu violenta, relateaza agentia de presa AP.

Potrivit autoritatilor chineze, in jur de 1.000 de persoane au participat la proteste, ajungand ulterior sa blocheze traficul si sa incendieze in jur de 260 de masini.

Guvernul de la Beijing invoca teoriile conspirationiste. Reprezentantii uigurilor din exil au condamnat fortele de ordine chineze: ,,Suntem profund indurerati ca politia chineza a recurs la violenta impotriva unor demonstranti pasnici”, a declarat Alim Seytoff, vicepresedintele organizatiei uigurilor americani, cu sediul la Washington. El a adaugat: ,,Solicitam din partea comunitatii internationale, o condamnare deschisa a uciderii uigurilor nevinovati”. Uigurii din exil au subliniat ca protestele au fost o expresie spontana a furiei generate de politica represiva a guvernului chinez, si de permanenta discriminare economica si sociala a membrilor acestei minoritati.

Guvernul comunist de la Beijing a atribuit revoltele dizidentei uigure din exil, invocand chiar diverse teorii conspirationiste.

In regiunea Xinjiang traiesc in jur de 8,3 milioane de uiguri, dintre care unii denunta represiunea politica si religioasa condusa de China, sub pretextul luptei impotriva terorismului. Pana in prezent, punctul culminant al acestor conflicte a fost instrumentalizarea Jocurilor Olimpice, si a pericolului terorist, de catre regimul comunist de la Beijing, pentru a inaspri masurile impotriva uigurilor in vara anului trecut.

Luni dimineata, s-a reinstaurat linistea in orasul Urumki, sub presiunea tot mai puternica a autoritatilor. Cetatenii nu mai au acces la internet, relateaza agentiile de presa. Un vanzator de fructe a declarat prin telefon pentru agentia Reuters: „Orasul se afla practic sub legea martiala“.

Aproape jumatate din cei 20 de milioane de locuitori ai provinciei Xinjiang sunt uiguri. Populatia orasului Urumki este in majoritate chineza, iar localitatea se afla sub controlul strict al politiei chiar si in vremuri mai putin tensionate.

Atac cu rachete in Pakistan. In lupta impotriva rebelilor talibani din Pakistan, armata americana a atacat din nou cateva din bazele acestora. Potrivit serviciilor secrete pakistaneze, militarii americani au lansat trei rachete asupra unei baze de antrenament a islamistilor, si asupra centrului de transmisiuni a liderului taliban Baitullah Mehsud. In timpul atacurilor din provincia Waziristanul de Sud, au fost ucise potrivit acelorasi surse, cel putin 17 persoane, alte aproape 30 fiind ranite. In prezent, armata pakistaneza pregateste o ofensiva in aceeasi regiune, cu scopul de a-l elimina pe Mehsud. Acest sef al organizatiei Tehreek-e-Pakistan, este facut raspunzator pentru o serie de atentate sinucigase.

Coreea de Nord a testat o noua racheta cu raza scurta de actiune. Coreea de Nord, recent condamnata la ONU pentru testul nuclear efectuat la 25 mai, a procedat la un al saselea tir experimental cu racheta cu raza scurta de actiune, sambata, cand Statele Unite celebreaza Ziua Independentei, sarbatoarea nationala, informeaza AFP. Cele sase rachete balistice, cu o raza de actiune evaluata de Seul ca fiind cuprinsa intre 400 si 500 de km, au fost trase in Marea Japoniei. Phenianul incalca astfel rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, care interzic regimului stalinist orice test nuclear sau cu racheta balistica. Noile tiruri intervin la doua zile dupa o serie de teste identice, numai ca raza rachetelor trase joi, era estimata la 120 de km.

Hu Jintao nu va mai participa la summitul G8. Fortele de ordine chineze au ocupat centrul localitatii Urumki, capitala regiunii autonome Xinjiang, pentru a pune capat conflictelor izbucnite in urma cu patru zile, intre uiguri, etnie majoritara in regiunea Xinjiang, si chinezii Han, etnie majoritara in China. Este a patra zi in care manifestatiile continua in vestul Chinei. Potrivit AFP, in noaptea de marti, chinezii Han au spart cordonul de securitate inarmati cu bastoane si cutite, amenintand sa se razbune pe uiguri. Fortele de ordine au reusit sa desparta cele doua tabere.

Pe fundalul escaladarii conflictului din provincia Xinjiang, presedintele Chinei, Hu Jintao, a anuntat ca nu va mai participa la summitul G8 din orasul italian L’A|uila. El si-a intrerupt sejurul in Italia si a revenit de urgenta in China.

Cinci angajati ai ambasadei britanice din Iran, eliberati din arest. Iranul a anuntat ca i-a eliberat pe 5 dintre cei 9 angajati iranieni ai ambasadei britanice de la Teheran, arestati sub acuzatia ca au fost implicati in protestele post-electorale din capitala iraniana. Potrivit ministerului de interne de la Teheran, Iranul nu intentioneaza deocamdata sa inchida vreo ambasada, sau sa-si reduca nivelul relatiilor diplomatice cu vreo tara. Autoritatile iraniene au acuzat in special Marea Britanie si Statele Unite, de amestec in afacerile interne ale tarii, dupa criticile Occidentului cu privire la reprimarea manifestatiilor din Iran. Seful serviciilor secrete iraniene a acuzat Londra ca a trimis angajati ai ambasadei sale de la Teheran sub acoperire, la protestele anti-Ahmadinejad, pentru a-si promova interesele proprii. Ministrul britanic de externe, David Milliband, a respins orice implicare a Londrei in proteste, si a criticat dur arestarea celor 9, pe care a calificat-o drept hartuire si intimidare. Omologul sau iranian, Manoucher Mottaki, a cerut tarilor europene sa nu reactioneze exagerat fata de aceste arestari, dupa ce sefii diplomatiilor din Uniunea Europeana au avertizat ca vor raspunde ferm oricarei tentative de intimidare din partea puterii de la Teheran.

A murit regele muzicii pop. De cateva zile, toate ziarele mari sau mici, serioase sau de scandal, posturile de radio si Tv, serioase sau nu, comenteaza un singur subiect; decesul lui Michael Jackson.

Indiferent de apartenenta politica si orientare, reportajele, comentariile si stirile, au avut un subiect unic, moartea idolului.

Am urmarit cu atentie cum aceasta stire a eclipsat evenimente extrem de grave, cum ar fi faptul ca: in Afganistan trupele americane si canadiene inregistreaza pierderi, California este in faliment, Corea de Nord continua sa lanseze misile, si asa mai departe, totusi zi si noapte statiile de TV, chiar si CNN vorbeau doar despre Michael Jackson.

Este adevarat ca el a fost un personaj cu totul iesit din comun, nici alb nici negru, nici barbat nici femeie, nici copil nici adult, o persoana care traia intr-o lume artificiala de vis si droguri, de fantezii si excese.

In tot acest concert de regrete si elogii nemasurate, am auzit o singura voce normala, cea a senatorului Peter King; el se plangea ca opinia publica il plange pe Michael Jackson, si ignora soldatii care se intorc de pe frontul din Irak sau Afganistan, in cosciuge sau grav raniti.

El continua ca, cei care isi exprima aceste sentimente, uita ca Mickael Jackson a fost un drogat, acuzat de pedofilie si perversiuni.

Cel mai neobisnuit a fost poate omagiul profund crestin care i-a fost dedicat marti intr-o sala de sport decorata ca o catedrala.

Indiferent de aceste detalii, a fost odata mai mult clar, cum opinia publica este capabila sa se mobilizeze si sa fie captata pana la obsesie de fapte diverse banale, ignorand realitatile majore ale vietii.                                      

Minte sanatoasa in corp sanatos. Copii mai sanatosi. Femeile care mentin o dieta sanatoasa pe timpul sarcinei, au in general copii mai sanatosi, este concluzia unui studiu care a fost prezentat saptamana trecuta la National Osteoporosis Society Conference in Manchester, UK. ,,Cercetarile noastre arata ca dieta mamei are o influenta mare asupra scheletului noului nascut“ a declarat Dr. Zoe Cole de la University of Southampton, in timpul unui interviu acordat la Reuters Health.

Cercetatorii britanici au examinat dieta a 198 de femei gravide, si au observat ca femeile cu o dieta bogata in fructe, vegetale si cereale, au avut copii mai sanatosi si cu un schelet mai puternic, cu densitatea oaselor mai ridicata, in comparatie cu femeile care au consumat paine alba, mezeluri, dulciuri si bauturi de tipul Coke si Pepsi. ,,O dieta sanatoasa in timpul sarcini are efecte de durata asupra sanatati copilului“ a declarat in incheiere Dr. Cole.

Acetaminophen. Organizatia guvernamentala americana Food and Drug Administration (FDA), si-a exprimat saptamana trecuta ingrijorarea cu privire la folosirea mai multor medicamente care contin acetaminophen, ingredientul principal din Tylenol si Excedrin. FDA studiaza posibilitatea de a recomanda reducerea dozei de Tylenol pe care un pacient o foloseste zilnic, si interzicerea a 3 medicamente Vicodin, Percocet si Darvon, care contin cantitati mari de acetaminophen. Abuzul acestor medicamente este cauza principala de boli de ficat in USA, cauzand 56.000 de spitalizari anual. De asemenea, acetaminophenul este prezent in multe medicamente recomandate pentru raceala, cum ar fi NyAuil, Theraflu si Contac Cold + Flu.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Poate sa se cutremure pamantul cu locuitorii lui; caci Eu ii intaresc stalpii“.  Psalmul 75,3

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 27/2009

About The Author
-