46
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii 24 Iunie 2010

Aperitiv gigantesc. In pofida opozitiei autoritatilor, in Franta au loc in ultima vreme niste manifestatii ciudate, se numesc aperitiv gigantic. Prin intermediul mijloacelor de comunicare moderna, internet, twiter, facebook, mii si mii de oameni sunt invitati sa se intalneasca intr-un loc precis, la o anume ora, si sa serveasca carnati si vin. De fapt aceasta initiativa nu este o simpla distractie, sau cautarea atingerii unui record, organizatorii acestor intruniri apartin unor organizatii de extrema dreapta si stanga, a unor miscari feministe si laice, si au o deviza politica precisa ,,sa intre in rezistenta impotriva islamizarii frantei si sa sfideze ocupantul musulman”. Asemenea manifestari au avut loc recent in orasele Paris, Lille, Lyon, Marseille si Bordeaux, in ciuda apartenentei politice foarte diferite, cateodata chiar contradictorie, participantii, oameni cu educatie, si profesii onorabile, sunt preocupati de tot mai marea influenta pe care o are islamismul in societatea franceza contemporana. Dealtfel, insasi carnatul este in sine un simbol, un produs specific francez facut din porc, un produs pe care islamistii vor sa-l interzica in Franta. Organizatorii acestor manifestari sunt extrem de activi, publica reviste ideologice distribuite prin internet, au mitinguri si intalniri in care isi consolideaza pozitia si ideologia. Ei au ca model partidul olandez al lui Geert Wilders, partid care a obtinut un succes important la ultimele alegeri in Olanda.

Sanse. Din cand in cand, premiul de la loterie sau alte jocuri de noroc, ajunge la sume foarte mari, si atunci zeci de mii de persoane cumpara bilete si incep sa viseze ca vor castiga marele premiu, si scapa de griji.  Dar realitatea este ca sansele de a castiga sunt extrem de mici. David Thomson, profesor de statistica la Queen’s University, explica intr-un recent articol ca un individ are mult mai multe sanse sa fie lovit de un asteroid, decat sa castige la loterie. Mai precis, o persoana ar trebui sa cumpere 86 de milioane de bilete ca sa nimereasca combinatia castigatoare, deci cum se trage odata pe saptamana, faceti socoteala cati ani i-ar trebui ca sa castige. Am avut curiozitatea sa calculez: 1.653.846 de ani. Un alt calcul ar fi, daca toti locuitorii americii de Nord, Canada si Statele Unite la un loc, ar cumpara un bilet de loterie, 4 persoane ar putea castiga. Totusi in ciuda acestor sanse minuscule, multimi de oameni se ingramadesc in fata ghiseelor sa cumpere bilete de loterie. Pe de alta parte, sansa de a mosteni viata vesnica este absolut sigura, si totusi din pacate prea putini trec pragul bisericilor, in dorinta de a o avea. Ce pacat!

Jamaica. Captura. In Jamaica, a fost arestat seful unei bande de traficanti de droguri, dat in urmarire generala. Christopher Dudus Coke in varsta de 42 de ani a fost arestat cu ocazia unui control rutier, a comunicat politia. Urmeaza ca traficantul sa fie deferit justitiei americane, care il acuza de trafic de droguri si arme la scara mare. Coke este aparent liderul temutei bande ,,Shower Posse”, care a ucis sute de oameni in anii 80 ai secolului trecut. In mai, o tentativa a politiei de a-l captura pe Coke, a provocat schimburi intense de focuri intre fortele de ordine si sustinatorii traficantului, soldate cu moartea a cel putin 76 de persoane.

Iran. Centrala nucleara din Bouchehr, va intra in functiune in septembrie. Centrala nucleara din Bouchehr, construita in Iran de specialistii rusi, va intra in functiune la jumatatea lunii septembrie, a anuntat seful Organizatiei iraniene pentru energie atomica, Ali Akbar Salehi, relateaza RIA Novosti. ,,3.000 de specialisti rusi lucreaza si speram ca reactorul va intra in functiune la jumatatea lunii septembrie”, a spus el. Oficialul iranian a subliniat ca finalizarea proiectului necesita inca 1,5 miliarde de dolari finantare complementara. Construirea centralei a fost inceputa de Germania in 1975. Germanii din Vest au renuntat insa dupa revolutia din 1979, atacul impotriva ambasadei americane din Teheran si introducerea embargoului american asupra livrarilor de inalte tehnologii Iranului. La 28 ianuarie 2008, Rusia a incheiat livrarea de combustibil nuclear destinat reactorului, conform unui acord interguvernamental ruso-iranian si sub controlul Agentei Internationale pentru Energie Atomica.

Administratia americana impune stoparea forajelor in Golful mexic. Administratia americana a anuntat noi masuri pentru impunerea intreruperii forajului petrolier in Golful Mexic. Ministrul de Interne Ken Salazar, a declarat ca fiecare noua zi in care petrolul se scurge nestingherit in mare, demonstreaza cat de necesara este sistarea forajelor. Industria petroliera trebuie sa asigure mai intai securitatea instalatiilor de extractie, a mai adaugat responsabilul, care a reactionat astfel la o decizie a unui tribunal american, care a declarat ilegala intreruperea forajelor, ordonata de presedintele Barack Obama. In aprilie, platforma de foraj Deep Horizon, apartinand companiei BP, a explodat si apoi s-a scufundat. De atunci, milioane de litri de petrol brut se scurg zilnic in mare, printr-un put avariat.

Israelul a lansat in spatiu un nou satelit de spionaj. Potrivit radioului public, satelitul de tip ,,Ofek 9” este capabil sa capteze imagini de inalta rezolutie, utile pentru supravegherea programului atomic iranian. Ministerul israelian al Apararii nu a oferit detalii despre aceasta misiune. Occidentul acuza Iranul ca intentioneaza sa se doteze cu armament atomic, sub pretextul derularii unui program nuclear civil.

Israel. Fara materiale de constructie pentru Fasia Gaza. Israelul respinge in continuare permiterea accesului in Fasia Gaza, a betonului si a altor materiale de constructie. Motivul este ca acestea pot fi folosite si la construirea unor dispozitive militare, a explicat ministrul Apararii de la Ierusalim, Ehud Barack, dupa o intrevedere la New York cu secretarul general al ONU, Ban Ki Moon. Cabinetul israelian a decis sa permita intrarea in Gaza a bunurilor de uz civil, dar nu si a celor care ar putea avea intrebuintari periculoase pentru securitatea statului evreu. Cetatenii din teritoriile palestiniene guvernate de gruparea islamista Hamas, sustin insa ca au nevoie urgenta de materiale de constructie, pentru a reface infrastructura distrusa in urma numeroaselor atacuri. Blocada impusa de Israel Fasiei Gaza, in urma cu trei ani, a fost relaxata in premiera incepand de luni. Guvernul german a salutat masura, pe care o considera insa insuficienta. Berlinul cere deschiderea completa a Fasiei Gaza.

Iranul va incerca sa sparga blocada israeliana. Semiluna Rosie iraniana, va trimite un vapor incarcat cu 1.100 tone de ajutoare umanitare destinate locuitorilor din Fasia Gaza, a declarat marti un oficial al organizatiei, Abdolrauf Adibzadeh, citat de AFP. ,,Vaporul Semilunii Rosii, botezat ‘un vapor pentru copiii din Gaza’, va pleca duminica din portul Bandar Abbas” si va ajunge in Gaza in 14 zile, a declarat Adibzadeh, insarcinat cu afacerile internationale ale organizatiei umanitare. ,,Nava va transporta 1.100 de tone de ajutoare, in special medicamente, hrana, haine de copii si jucarii, care vor fi oferite copiilor din Gaza, din partea copiilor iranieni”, a adaugat el. La bordul navei vor calatori doar zece persoane – cinci ziaristi si cinci voluntari. Semiluna Rosie iraniana, anuntase la inceputul lui iunie, intentia de a trimite un vapor cu ajutoare umanitare si un altul cu muncitori voluntari spre Gaza, intr-o noua tentativa de a sparge blocada impusa de Israel, in urma cu patru ani, enclavei palestiniene. Cel de-al doilea vapor, cu muncitori, asteapta inca semnalul autoritatilor iraniene, din motive de securitate.

Egiptul va permite trecerea navelor iraniene. Egiptul nu va opri navele iraniene care transporta ajutor umanitar pentru Fasia Gaza, sa traverseze Canalul Suez, a anunatat miercuri, cotidianul egiptean Al-Ahram, relateaza RIA Novosti. Administratia Canalului Suez, nu va lua nici un fel de masuri impotriva navelor din Iran”, a anuntat o sursa din conducerea Canalului, citata de publicatia egipteana. Semiluna Rosie iraniana intentioneaza sa trimita la 27 iunie in Gaza, o nava cu ajutoare umanitare, care urmeaza sa traverseze Canalul Suez. Postul de televiziune Al Jazeera a anuntat anterior ca Israelul a cerut Egiptului sa interzica navelor iraniene traversarea Canalului Suez.

Istanbul. Atentat. Un grup militant kurd, perceput a avea legaturi cu Partidul Muncitoresc din Kurdistan, si-a asumat atacul cu bomba asupra unui autobuz, soldat cu trei morti si sase raniti. Potrivit presei turce, atacul s-a produs in partea europeana a orasului, in apropierea unei baze militare. Un dispozitiv exploziv a fost detonat la trecerea unui autobuz cu soldati si rude ale acestora. Rebelii kurzi din gruparea interzisa PKK, au amenintat cu violente in toate orasele turcesti, daca armata nu va pune capat operatiunilor recente impotriva acestei miscari.

Bagdad. Atentat cu bomba. Peste 28 de persoane si-au pierdut viata si alte 50 au fost ranite in urma unui dublu atentat care a avut loc in capitala irakiana Bagdad. Doua autoturisme in care fusesera amplasate bombele, au explodat unul dupa celalat in mai putin de doua minute, anunta surse militare din Bagdad.

Congo. Accident feroviar. Aproximativ 50 de persoane si-au pierdut viata intr-un accident petrecut in cursul noptii in Congo. Potrivit unor surse din cadrul companiei nationale de cai ferate, citate de Reuters, trenul parasise orasul de pe litoral, Pointe-Noire, cu destinatia Brazzaville. Garnitura a deraiat, patru dintre vagoane fiind aruncate intr-o rapa.

Afganistan. Atac cu bomba. Trei soldati germani si un traducator afgan au fost raniti in Afganistan in urma unui atac cu bomba. Evenimentul s-a produs sambata seara in partea de sud a orasului Feisabad, informeaza centrul de comanda al armatei germane din Potsdam. Cei trei militari si traducatorul care ii insotea se aflau la bordul unui vehicul militar de tip ,,Dingo” intr-o misiune de patrulare, in clipa in care a explodat bomba. Toate cele patru persoane se afla din fericire in afara oricarui pericol.

Mexic. Accident de elicopter. Unsprezece persoane si-au pierdut viata in Mexic in urma prabusirii unui elicopter. Conform informatiilor furnizate de Ministerul mexican al Apararii, aparatul de zbor s-a prabusit din cauza vremii nefavorabile. Cei 11 soldati aflati la bordul elicopterului faceau parte dintr-o unitate special creata sub presedintia lui Felipe Calderon, pentru a lupta cu cartelurile de droguri din Mexic.

China. Inundatii. Peste 130 de persoane si-au pierdut viata in urma gravelor inundatii care afecteaza provinciile din sudul Chinei. De asemenea, mass-media de stat chineze au anuntat ca circa 90 de persoane sunt in continuare date disparute. Aproximativ 860.000 de oameni au fost evacuati din regiunile afectate de inundatii. De mai bine de o saptamana in sudul Chinei a plouat fara incetare. Mai multe rauri si-au iesit din matca, distrugand poduri si cauzand insemnate pagube materiale.

Suedia revine la energia atomica. In Suedia este permisa din nou construirea de reactoare nucleare si producerea de energie atomica. Decizia a fost luata de Parlamentul de la Stockholm, cu o majoritate de doua voturi. Legislativul a adoptat astfel proiectul controversat al guvernului de centru-dreapta, de a inlocui vechile instalatii nucleare ale tarii, cu unitati de productie noi. Premierul Fredrik Reinfeldt argumenteaza ca modificarile climatice si nevoia ridicata de energie ieftina, schimba contextul economic al acestei tari. Suedezii au decis in 1980 prin referendum, renuntarea la energia nucleara. Totusi, cele 10 reactoare atomice din Suedia furnizeaza in continuare jumatate din necesarul energetic al tarii.

Olanda. Cinci pirati somalezi, condamnati la inchisoare. Un tribunal olandez a condamnat cinci pirati somalezi la cate cinci ani de inchisoare pentru un atac asupra unei nave in Golful Aden, in primul proces de acest gen din Europa. Barbatii au fost condamnati la Rotterdam pentru ca au atacat nava Samanyolu. Ei au fost arestati anul trecut, cand ambarcatiunea lor a fost interceptata de o fregata olandeza. In 2009, piratii somalezi au comis mai mult de 200 de atacuri. Cei cinci au pledat nevinovat, spunand ca ei se aflau de fapt la pescuit. Judecatorul a spus ca a luat in calcul conditiile dificile care ii indeamna pe barbatii din Somalia la acte de piraterie. ,,Este o intamplare fericita ca nimeni nu a fost ucis sau ranit in atac”, a spus el.

Doi ofiteri sarbi-bosniaci, condamnati pe viata pentru masacrul de la Srebrenica. Tribunalul International pentru Crime de Razboi i-a condamnat joi la inchisoare pe viata pe doi ofiteri sarbi-bosniaci, pentru rolul lor in masacrul de la Srebrenica. Instanta de la Haga le-a dat pedeapsa maxima lui Vujadin Popovic si Ljubisa Beara. Militiile sarbe-bosniace au ucis in 1995 peste 8.000 de musulmani in localitatea Srebrenica, aflata pe atunci sub protectia fortelor ONU de mentinere a pacii.

India. Test cu racheta reusi. Armata indiana a testat cu succes o racheta cu raza scurta de actiune, capabila sa transporte armament nuclear. Racheta de tip sol-sol, cu o raza de actiune de 350 de km si dotata pentru a transporta atat focoase conventionale cat si atomice, a fost testata in statul indian Orissa. Gestul Indiei vine la o luna dupa ce statul vecin si rival, Pakistanul, a testat rachete de raza scurta si medie, capabile de asemenea sa fie armate cu focoase nucleare.

USA. Detinut executat prin impuscare in Utah. Pentru prima data in ultimii 14 ani, un detinut american condamnat la moarte a primit pedeapsa capitala prin impuscare. Barbatul de 49 de ani a fost executat de un pluton in statul Utah. Condamnatul a impuscat mortal un avocat, in urma cu 25 de ani, in timp ce incerca sa scape dintr-un tribunal unde era de asemenea judecat pentru crima. Barbatul a incercat sa obtina anularea executiei, dar ultimul sau apel a fost respins de Curtea Suprema. Utah este unul din putinele state americane in care condamnatii la moarte pot alege intre injectia letala si plutonul de executie.

Spania. Catastrofa feroviara. In cursul unui grav accident feroviar survenit la sud-vest de Barcelona, si-au pierdut viata cel putin 12 persoane, alte 17 fiind ranite. Majoritatea victimelor sunt adolescenti, informeaza autoritatile spaniole, care mai precizeaza ca victimele au fost calcate de un tren rapid in gara statiunii de litoral Castelldefels. Tinerii tocmai treceau peste sine intr-un loc nepermis, in loc sa foloseasca un tunel, iar trenul strabatea gara in viteza. Adolescentii intentionau sa ia parte la o serbare la malul marii, cu ocazia sarbatorii Sanzienelor.

 Puritanism? In Statele Unite se inregistreaza in ultimii ani, o scadere a numarului de casatorii, si o crestere a divorturilor. In contextul in care in fiecare zi se estimeaza ca se fac in Statele Unite cel putin 3.700 de avorturi legale, si ca moralitatea este din ce in ce mai scazuta, recenta decizie a unei scoli de a concedia o profesoara care a facut un copil inainte de a se casatori, apare iesita din comun. Jarretta Hamilton, o vaduva cu 5 copii, a fost angajata in ianuarie 2008 la Southland Christian School, mai apoi l-a cunoscut pe viitorul sot si a ramas gravida cu 3 saptamani inainte de nunta. Cand s-a prezentat la directia scolii si a cerut concediu de maternitate, a fost interogata in toata regula, si a trebuit sa recunoasca ca a ramas gravida inainte de a se casatori. Ca urmare scoala a concediat-o pentru viata imorala. Cazul ei a ajuns de notorietate si subiect pentru emisiuni de televiziune, deoarece este cu totul neobisnuit ca cineva sa mai ia pozitie astazi in apararea standardelor morale.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Vitamina D. Doua studii prezentate la sesiunea stiintifica anuala a organizatiei Endocrine Society, care a avut loc saptamana trecuta in San Diego, vine sa confirme inca odata importanta unui nivel normal de vitamina D, pentru sanatatea organismului. In unul dintre studii, cercetatorii de la Johns Hopkins University School of Medicine din Baltimore, au analizat recordurile medicale a 127 de pacienti cu diabet de tipul 2, care au solicitat ingrijire medicala la sectia de endocrinologie a clinicii intre anii 2003 si 2008. Rezultatele au aratat ca peste 90% din acesti pacienti au avut deficienta in vit D. Numai 6% dintre pacienti au fost medicati cu suplimente de vit D, iar cei cu nivelul cel mai scazut de vit D, au avut nivelul cel mai ridicat de glucoza in sange. Rezultatele suporta ideea ca lipsa de vit D, are un rol important in dezvoltarea diabetului de tip 2. Un al doilea studiu al cercetatorilor olandezi, la care au participat 1.300 de barbati si femei trecuti de varsta de 65 de ani, in care jumatate din participanti au avut deficienta de vit D. Dintre acesti paricipanti, 37% au fost diagnosticati cu  metabolic syndrome. Metabolic syndrome, este un diagnostic care grupeaza pacientii care manifesta mai multe abnormalitati, printre care se numara: tensiune arteriala elevata, obezitate, colesterol elevat si diabet. ,,Pentru ca acesti pacienti au riscuri multiple, un nivel normal de vit D este foarte important pentru sanatatea lor” a declarat  Dr. Marelise Eekhoff, de la University Medical Center din Amsterdam. Rezultatul studiului a aratat ca cei cu un nivel scazut de vit D, au avut sanse mai mari de a dezvolta metabolic syndrome. Vitamina D este produsa de organism cand suntem expusi la lumina soarelui. In general numai 15-20 de minute pe zi de expunere la soare, da posibilitatea organismului sa produca cantitatea necesara de vit D.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Ferice mai degraba de cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu, si-L pazesc”. Luca 11,28

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 25/2010

About The Author
-