11
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii 13 Mai 2010

Biblia si pacea in Orientul Mijlociu. In ciuda eforturilor sustinute, pe care marile puteri internationale in frunte cu statele Unite le depun de atatia ani in cautarea unei solutii pasnice pentru conflictul israelo-palestinian, situatia nu progreseaza de loc, pacea este tot asa de improbabila. Iata ca primul ministru Benjamin Netanayahu, a prezentat in fata parlamentului, un argument de talie, impotriva revendicarii principale palestiniene: impartirea Ieruslimului. El a explicat ca Biblia mentioneaza in Vechiul Testament, de 850 de ori Ierusalimul, si numele sau hebreu Zion. In toate aceste referinte este vorba de un oras unit, indivizibil, capitala Israelului. Netanayahu si-a continuat disertatia religioasa mentionand ca in Noul Testament, Ierusalimul este mentionat de 142 de ori, si ca nici una din cele 16 variante arabice ale numelui sau nu este mentionat in Coran. Fie ca vor sau nu, chiar daca palestinienii gasesc aceste referinte de prost gust, realitatea este ca nimeni nu poate neglija acest ,,detaliu” istoric.

Vizita papala. Papa Benedict al XVI-lea se afla saptamana aceasta in vizita in Portugalia, tara prin excelenta catolica. In teorie populatia Portugaliei este 90% catolica, dar numai putini se duc la biserica.  Acesta a fost motivul pentru care guvernul a vrut sa incurajeze participarea la manifestatiile organizate cu ocazia acestei vizite, si a decretat zi de sarbatoare pentru toata tara pe 13 mai, si in plus dupa amiaza de 11 mai in orasul  Lisabona, si dimineata de 14 mai, in orasul Porto. Problema este ca Portugalia are situatia economica cea mai precara din Comunitatea Europeana, foarte asemanatoare cu a greciei. De asemenea are in mod obisnuit 14 sarbatori, 7 religioase, 5 cu baze istorice, anul nou, si carnavalul, fara a nota sarbatorile locale acordate de primarii. In acest context economic dificil, expertii estimeaza ca vizita papala va costa Portugalia 37 de milioane de euro pe zi. Antonio Saraiva, presedintele confederatiei industriei portugheze, se plangea intr-un interviu, ca aceasta vizita va aduce pagube importante. Pe langa faptul ca nu se va lucra, dispozitivul de protectie este extrem de important, circulatia si parcarea vor fi complet interzise pe cele 8 trasee pe care va calatori papa. In adevar turismul si comertul cu suveniruri va fi stimulat de acest eveniment extrem de mediatizat, insa pe de o parte cheltuielile sunt mari si sigure, pe de alta castigul incert si indepartat.

 Dusmanul din interior. In drum spre Portugalia, papa Benedict al XVI-lea a comentat recentele scandaluri care au implicat preotii acuzati de pedofilie. El a descris aceasta situatie ca un pacat care roade dinauntru, si ca este teribil sa constati ca cea mai mare persecutie nu vine din afara, ci dinauntrul bisericii. El a insistat asupra necesitatii de a face penitenta, si fapt nou, a spus ca faptul de a cere iertare victimelor nu trebuie sa inlocuiasca justitia. In adevar aceasta recunoastere a faptelor este ceva nou, deoarece pana acum cateva saptamani oficalii Vaticanului, ca de exemplu Mgr Angelo Sodano, fost secretar de stat si actual decan al colegiului cardinalilor, declara ca aceste referinte la pedofile sunt ,,barfe fara importanta”, istorii vechi dezgropate in cautare de senzational. Cu toate acestea in ultimele luni: cinci eveci, un belgian, un german, si trei irlandezi au demisionat pentru ca au favorizat camuflarea acestor fapte rusinoase.

Indonezia. Cutremur. Un cutremur de 7,4 grade a fost resimtit duminica in provincia indoneziana Aceh. Autoritatile locale au emis o alerta de tsunami, a anuntat agentia locala de meteorologie si geofizica, potrivit AFP. Cutremurul a avut epicentrul la 220 de km de Banda Aceh, si 1.620 de km nord-vest de Jakarta. Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost zguduita de un seism cu magnitudinea de 9,3 pe scara Richter, urmat de un puternic tsunami, care a devastat zona.

Spania. Norul de cenusa. Sapte aeroporturi din Spania au fost inchise din cauza norului de cenusa vulcanica, masuri similare fiind luate si in Maroc, relateaza Sofia News Agency. Au fost inchise patru aeroporturi din Canare si trei din sudul Spaniei, marti dimineata. In Canare au fost inchise ambele aeroporturi din Tenerife si cele din La Palma si La Gomera si-au suspendat operatiunile. Aeroporturile din Sevilla, Jerez si Badajoz s-au inchis si ele. Luni au fost impuse restrictii de zbor pentru aeroporturile spaniole, dar nu au fost sistate operatiunile. Marocul a inchis mai multe aeroporturi, printre care cele din Casablanca, Rabat si Tanger. Meteorologii germani au anuntat ca, deocamdata, spatiul aerian nu va fi inchis. Concentratia norului de cenusa care se afla deasupra teritoriului Republicii Federale este redusa, a precizat astazi Uwe Kirsche, din partea Serviciului Federal de Meteorologie. Dar, in functie de evolutiile meteo, situatia s-ar putea schimba.

Incident militar americano-iranian. Un avion american de recunoastere a incercat sa supravegheze manevre navale ale marinei iraniene, dar a fost avertizat de armata Teheranului sa se retraga. Afirmatia apartine unui comandant militar iranian, citat de agentia Fars. Potrivit agentiei de stiri semi-oficiale, incidentul a avut loc luni. Comandantul Ataollah Salehi a precizat ca marina militara iraniana efectua exercitii, in momentul in care a fost depistata prezenta aparatului de zbor american. Acesta s-a retras dupa avertismentul primit de la sistemele defensive ale Teheranului.

Fasia Gaza. Raid israelian. Aviatia israeliana a bombardat doua tinte din sudul Fasiei Gaza, un teritoriu controlat de miscarea radicala palestiniana Hamas. Un purtator de cuvant al armatei a declarat la Tel Aviv ca raidul a fost o replica la atacul palestinian cu racheta de sambata asupra orasului Ashkelon. El a subliniat de asemenea ca armata ii va combate in continuare pe toti cei care recurg la violenta si terorism. Duminica, statul evreu si palestinienii au initiat tratative de pace indirecte, dupa saptamani de ezitari. Mediator este diplomatul american George Mitchell.

Grav accident minier in Rusia. Bilantul accidentului minier din vestul Siberiei a ajuns la 60 de morti, dupa ce echipele de salvare au mai descoperit opt cadavre. Cel putin 99 de persoane au fost ranite, iar alte 30 sunt inca date disparute dupa doua explozii care s-au produs la mina de carbune Raspadskaia, din provincia Kemerovo. Premierul rus Vladimir Putin se afla in regiune, unde a stat de vorba cu minerii internati si rudele acestora, si supravegheaza operatiunile de salvare. Ministrul rus pentru situatii de urgenta, Serghei Soigu, a declarat ca trebuie verificati 311 km de tunele, pentru a gasi persoanele disparute, dar a subliniat ca sperantele de a le gasi in viata sunt tot mai reduse. Presedintele Dmitri Medvedev a ordonat ca operatiunile de salvare sa continue pana cand este clar ca au fost facute toate eforturile pentru a salva vietile persoanelor prinse in subteran. Mina Raspadskaia este cea mai mare mina de carbune din Rusia. Acolo se inregistreaza concentratii mari de metan, un gaz eliberat in procesul de exploatare a carbunelui.

China. Atac la o gradinita. Sapte copii au fost ucisi, iar alti cel putin 20 au fost raniti miercuri dimineata intr-un atac violent la o gradinita din provincia Shaanxi, nord-vestul Chinei, au anuntat autoritatile locale citate de Xinhua. Acesta este al cincilea atac produs intr-o institutie de invatamant din China, intr-o luna si jumatate. Atacurile s-au soldat in total cu 15 morti si zeci de raniti. Trei dintre atacuri s-au produs in decurs de cateva zile, in ultima saptamana din luna aprilie, ceea ce a determinat autoritatile de la Beijing sa consolideze masurile de securitate din institutiile de invatamant.

Irak. Morti si raniti. Cel putin 26 de persoane au fost ucise intr-o serie de atentate executate astazi in Irak, atacuri ce au vizat fortele de securitate, precum si o moschee siita aflata la sud de Bagdad. La Souwayra, oras aflat la 60 de km sud de Bagdad, o bomba a explodat in apropierea unei moschei siite. Trecatorii s-au grabit sa ofere prim ajutor victimelor, cand o alta masina-capcana a explodat in acelasi loc. In total, opt persoane au fost ucise in acest dublu atentat. La Iskandariya, la 50 de km sud de Bagdad, doua persoane au fost ucise intr-o explozie, iar la Bagdad mai bine de 15 atacuri cu arma automata si bomba vizand mai ales posturi de control ale armatei si politiei s-au soldat cu 16 morti, potrivit Ministerului de Interne irakian.

Accident aviatic la Tripoli. Accident aviatic miercuri in capitala libiana Tripoli. Un avion de pasageri cu 104 persoane la bord, dintre care 93 de pasageri si 11 membri ai echipajului, s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze. Compania aeriana libiana Afrikiyah a confirmat ca este vorba de unul din avioanele sale. Potrivit unor surse de securitate de la aeroportul din Tripoli, 103 persoane au murit in accident. Singurul supravietuitor ar fi un copil de opt ani, de nationalitate olandeza. 22 dintre victime sunt cetateni libanezi, restul fiind de mai multe nationalitati, neprecizate deocamdata.

Pakistanul a testat cu succes doua rachete cu potential atomic. Conform propriilor afirmatii, armata pakistaneza a testat cu succes doua rachete cu raza scurta de actiune, carora le pot fi atasate ogive nucleare. Premierul Yusuf Raza Gilani a urmarit personal testarea rachetelor Shaheen-1, cu o raza de actiune de 650 km si a rachetei de tip Ghaznaviam. De cand s-au declarat puteri atomice in 1998, Pakistanul si India testeaza in mod regulat rachete cu potential atomic.

Clinton solicita ajutorul Pakistanului in lupta contra terorismului. In urma atentatului esuat din Time S|uare, administratia americana preseaza Pakistanul sa coopereze mai eficient cu Statele Unite in lupta contra terorismului. In cazul in care ancheta autoritatilor americane va dovedi ca atentatul are vreo legatura cu Pakistanul, ,,consecintele vor fi dintre cele mai serioase”, a declarat secretarul de stat american, Hillary Clinton. Clinton a solicitat de asemenea guvernului de la Islamabad o mai buna coordonare in lupta contra terorismului. Dupa atentatul esuat din New York, autoritatile americane l-au arestat pe Faisal Shahzad, cetatean american de origine pakistaneza. Acesta este acuzat de terorism.

Haos pe soselele Europei. Legislatia europeana in materie de transporturi, provoaca haos pe sosele, a declarat raportorul Parlamentului European de specialitate, Hella Ranner. Euro-legislatorul popular austriac a subliniat ca regulile uniforme comunitare au fost destandardizate prin personalizarea nationala a legislatiei, in special in ce priveste transporturile rutiere comerciale. Un exemplu dat de Ranner, in timpul prezentarii in Parlamentul European a raportului ,,Reguli sociale in transporturi”, este amenda variind intre 300 si 3.000 de euro pentru incalcarea aceleiasi legi in diferite state ale Uniunii. In ce priveste securitatea rutiera, Ranner a vorbit despre pauzele de odihna obligatorii pentru soferi, in conditiile in care nu exista suficiente parcari amenajate aferent. Soferii transporturilor comerciale reclama riscurile la care se expun, in numeroase tari ale Uniunii, daca sunt obligati sa isi lase camioanele departe de locurile de odihna.

Franta si burca. Intrucat agita de multa vreme spiritele in occident si pare a fi mai degraba un simbol politic islamist decat unul religios, burca s-a vazut confruntata cu o actiune parlamentara de interzicere in Belgia si face obiectul unei campanii similare si in Elvetia. Dar interdictia burcii a provocat o dilema serioasa, nu in ultimul rand in Franta. Burca, invaluie intregul corp al femeii si mascheaza si ultimul petec de piele goala al credincioasei musulmane ortodoxe, obligata sau indemnata sa traiasca asa cum vor talibanii: indaratul unor gratii textile. Franta a facut marti primul pas pe drumul scoaterii acestui vesmant in afara legii. Jean Marc Sauve, presedintele Consiliului de Stat, care se ocupa in Franta de verificarea constitutionalitatii legislatiei, a formulat concis in ce anume consta marea dilema a ultra-secularului sistem francez. Conform lui „Principiul separarii statului de religie nu ar permite o asemenea interdictie de tip general”. Presedintele Sarkozy a trecut insa peste aceasta obiectie. Seful statului a inteles totusi ca e nevoie de o ampla munca de lamurire. Motiv pentru care  parlamentul a trecut la adoptarea rezolutiei supuse votului la 11 mai, o hotarare potrivit careia, burca nu are ce cauta in interiorul republicii franceze, intrucat este incompatibila cu valorile ei. Criticii acestui demers n-au intarziat sa se manifeste. Desi mascarea integrala a corpului femeii nu suscita nici un fel de simpatii in randul majoritatii covarsitoare a vest-europenilor, nu toti francezii considera ca interdictia burcii ar constitui o prioritate in conditiile in care somajul de pilda, a atins cote alarmante. Musulmanii resping in genere initiativa parlamentului, considerand ca scoaterea voalului in afara legii, ba chiar si discutia pe aceasta tema, ar scinda natiunea. De fapt partidele, in special cele situate la stanga spectrului politic, sunt ele insele scindate. O parte e extremei stangi favorizeaza interdictia, alti comunisti o resping, in vreme ce socialistii ar vrea o lege care sa nu-i supere prea rau pe musulmani.

Perseverenta. O femeie din Corea de Sud a obtinut in sfarsit permisul de conducere. Ceea ce este iesit din comun, si a pus-o pe lista faptelor diverse neobisnuite, nu este faptul ca Cha Sa-soon are 69 de ani, ci faptul ca din aprilie 2005, ea a incercat sa treaca fara succes testul scris, aproape zilnic. Pana la urma la a 960 incercare, ea a reusit. In ce priveste testul practic de conducere, ea l-a trecut mult mai usor, doar la a 10 incercare. Cred ca nici unul dintre dvs nu ar dori sa fie pe aceeasi sosea cu doamna Cha Sa-soon, cu atat mai putin pasager in masina ei. Acestea fiind spuse, nu pot sa nu imi exprim admiratia pentru perseverenta ei, pentru faptul ca a incercat iar si iar, pana a reusit. A trebuit sa investeasca mult timp, bani si energie, dar pana la urma a reusit. Ma gandeam, cati dintre noi crestini declarati, cu speranta vietii vesnice, suntem dispusi sa depunem un efort asemanator ca sa ne atingem tinta?

Minte sanatoasa in corp sanatos. Nucile. Un studiu publicat saptamana aceasta in revista Archives of Internal Medicine, este de parere ca nucile pot reduce colesterolul (LDL) si lipidele din sange. Dr. Joan Sabate, chairman la departamentul de nutritie de la Loma Linda University School of Public Health din California, impreuna cu colegii lui, au analizat rezultatele a 25 de studii dedicate consumului de nuci la care au participat 583 de persoane. Rezultatele au aratat ca persoanele care au consumat zilnic 67 grame de nuci (un sfert de cupa), au redus colesterolul cu 5.1%, iar colesterolul LDL cu 7.4%. De asemenea, nivelul de triglyceride a fost redus cu 10.2%. Low Density Lipoprotein, asa numitul colesterol rau, in cantitati excesive duce la blocarea arterelor care alimenteaza creierul si inima cu sange, conditie numita artherosclerosis. Dr. Sabate este un cercetator cu reputatie internationala in materie de nutritie, iar rezultatele cercetarilor lui publicate in 1993, au dus la actiunea U.S. Food and Drug Administration (FDA), de a declara nucile ca un aliment cu proprietati deosebite, care aduce benificii sanatatii. In 2003 FDA a publicat un comunicat prin care spunea ca 43 grame de nuci consumate zilnic, impreuna cu o dieta scazuta in grasimi, poate reduce considerabil riscul de maladii cardiovasculare. Dr. Sabate explica ca din cauza faptului ca nucile au un continut caloric ridicat, nimeni nu trebuie sa consume mai mult de 85 grame pe zi. Dr. Jeannie Gazzaniga-Moloo, de la American Dietetic Association, este de aceeasi parere, ca nucile constituie un aliment excelent, insa sfatuieste pacientii ei, sa consume cel mult 30 grame pe zi. Dr. Sabate a adaugat ca nu are mare importanta felul nucilor, beneficii similare s-au observat si la nuci (pecans si walnuts) migdale, alune, arahide, fistic (pistachio), si macadamias. ,,Toate aceste nuci au calitatea de a reduce nivelul de colesterol, contin fibre, proteine vegetale, si antioxidanti”, a declarat Dr. Sabate. Cercetarile doctorului Sabate au fost in parte finantate de International Tree Nut Council Research and Education Foundation.  

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: Inca putina vreme, si voi clatina inca odata cerurile si pamantul, marea si uscatul”. Hagai 2,6

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 19/2010

About The Author
-