29
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii 14 Mai 2009

Vizita papala in Orientul Mijlociu. Pe 8 mai, la bordul avionului ce il ducea la Damasc capitala Iordaniei, papa Benedict al XVI-lea  a dat un interviu. Inca de la inceputul acestui interviu papa a precizat ca el incearca sa contribue la restabilirea pacii in Orientul Mijlociu, in calitate de reprezentant al bisericii catolice, care ,,nu este o putere politica, ci o forta spirituala”. El vrea sa contribue la progresul procesului de pace.

El a fost primit la Aeroportul International Ben Gurion, din Tel Aviv, cu onoruri de stat, de catre presedintele Shimon Peres si premierul Benjamin Netanyahu. La sosire, papa a facut un apel pentru solutionarea conflictului israeliano-palestinian in formula celor doua state independente. ,,Fac un apel tuturor partilor implicate, sa exploreze toate modalitatile posibile pentru ca cele doua popoare sa poata avea un camin al lor in care sa traiasca in pace”.

Papa a facut o vizita pe muntele Nebo, la basilica memorialului dedicat lui Moise, pe malul Iordanului, in locul unde traditia spune ca a fost botezat Isus, si apoi catedrala Notre Dame de la Paix, punerea pietrei de fundatie la universitatea Madaba, si la catedrala latina si greco melvita in Betania.

Duminica in prezenta a 30.000 de credinciosi veniti din tarile vecine, papa a celebrat slujba pe stadionul din Aman. Aceasta slujba a inceput in mod deosebit de atragator pentru populatia araba, papa rostind salutul traditional arab ,,Al Salam Lakoum“, ca pacea sa fie cu voi.

Apoi pelerinajul a continuat in Israel. Inca de la primele momente ale ceremoniei de pe aeroport, papa a anuntat culoarea politica pronuntindu-se in favoarea a doua state independente, Israel si Palestina. Prezenta papei in Israel a starnit multe dispute si controverse. Faptul ca papa a anulat  excomunicarea preotului negationist Williamson, ca reprezentantul vaticanului nu a parasit sala cand presedintele Iranului si-a rostit  discursul caustic la Geneva, au fost motive de nemultumire profunda pentru rabinii conservatori. Rabinul Shmuel Rabinovitch, a refuzat ca papa sa poarte crucea in timpul vizitei la zidul Plangerii, in semn de respect pentru acest loc de cult evreiesc. Militantii de extrema dreapta au afisat banderola care spunea ,,Roma este a voastra, Ierusalimul este al nostru”.

Punctul culminant al sederii sefului Bisericii Catolice in Israel il reprezinta o vizita la Memorialul Holocaustului, Yad Vashem, de la Ierusalim, unde a tinut un discurs care a inceput cu citirea textului din Isaia 56,5. Suveranul Pontif este de origine german, a facut parte din organizatia de tineret nazist, si a servit in Wehrmacht, comenteaza presa de la Ierusalim. Au urmat apoi vizite la demnitarii musulmani si la moschea din Ierusalim. In cursul acestor ceremonii un demnitar musulman s-a invitat la microfon si vreme de 10 minute a tinut o tirada impotriva statului Israel si a ocupatiei teritoriilor Palestiniene.

Vizita a continuat in teritoriile palestiniene, unde in pofida opozitiei israeliene, papa a defilat de-a lungul zidului inalt de 8 metri care separa teritoriile palestiniene de Israel. Iarasi in cursul cuvantarii sale, papa a repetat ,,Domnule presedinte (Mahmoud Abbas ) Vaticanul sustine dreptul poporului dvs. la un stat suveran”.

Presarata cu incidente neprevazute, cu declaratii contradictorii si inflamatorii, aceasta vizita a fost foarte politica si lipsita de finetea si diplomatia demonstrata de precedentul papa.

Armata pakistaneza continua ofensiva anti-taliban. Potrivit guvernului de la Islamabad, pana acum au fost ucisi 700 de luptatori extremisti. Ministrul de interne, Rehman Malik, a anuntat ca operatiunile din valea Swat, demarate joi, nu se vor opri deocamdata. Potrivit agentiilor de presa, se pare insa ca talibanii au reusit sa preia din nou controlul in capitala regionala Mingora. Martorii oculari sustin ca in zona au loc atacuri aeriene ale armatei. Populatia continua sa paraseasca zona de conflict, potrivit datelor ONU inregistrandu-se deja 360.000 de refugiati. Pe de alta parte, la Peshawar, un atentator sinucigas a ucis cel putin cinci persoane. El a detonat incarcatura exploziva pe care o avea in masina, la un punct de control.

Atac intr-o scoala din orasul german Bonn. O persoana mascata si inarmata cu mai multe cutite, a intrat in incinta unui gimnaziu din orasul german Sankt Augustin, langa Bonn, si a atacat elevii aflati la ore. Conform informatiilor provenite de la politia locala, o eleva a fost ranita usor. Fortele de ordine au evacuat scoala, toti elevii fiind mutati, in siguranta, in sala de sport. Agresorul ar fi o eleva de 16 ani, care nu a fost deocamdata prinsa de politisti. Potrivit anchetatorilor, tanara ar fi vrut sa incendieze scoala, si a ranit la mana o colega care a incercat sa o opreasca. In rucsacul agresoarei s-au descoperit: benzina, un pistol cu gaz si o scrisoare de amenintare. 800 de elevi invata la gimnaziul Albert Einstein din Sankt Augustin.

Jurnalista americano-iraniana arestata in Iran va fi eliberata. Jurnalista americano-iraniana, Roxana Saberi, a fost eliberata, dupa ce un tribunal de apel de la Teheran a redus sentinta acesteia, de la opt ani de inchisoare, la doi ani cu suspendare. Instanta a judecat recursul inaintat de Roxana Saberi, condamnata initial la opt ani de inchisoare pentru spionaj. Saberi, in varsta de 32 de ani, lucra ca reporter independent, a fost arestata in ianuarie, si condamnata in aprilie pentru spionaj in favoarea Statelor Unite. Reportera nascuta in America traieste de sase ani in Iran, de unde relateaza pentru mai multe institutii de presa. Motivul initial al arestarii a fost ca acreditarea de jurnalist a acesteia a expirat. La inceputul lunii trecute a fost lansata si acuzatia de spionaj.

China a confirmat primul caz de gripa porcina. China continentala a confirmat, primul caz de gripa de tip A H1N1. Este vorba despre un barbat recent intors din Statele Unite. Bolnavul se afla sub stricta supraveghere medicala, la un spital din Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Alte 130 de persoane, dintr-un total de 150, care se aflau in acelasi avion cu tanarul de 30 de ani, au fost plasate in regim de carantina. Pana acum, la nivel mondial au fost confirmate 4.200 de cazuri in 30 de tari. Alte cinci cazuri de infectare cu virusul H1 N1 au fost confirmate in Canada, ridicand la 286 numarul cazurilor de gripa porcina din aceasta tara. A fost anuntat si primul deces de gripa porcina in Canada. Este vorba despre o tanara de 30 de ani, care avea si alte probleme medicale. Brazilia a confirmat alte doua cazuri de gripa A, numarul total al imbolnavirilor ajungand la opt. Una din persoanele bolnave s-a infectat cu virusul H1N1 dupa o calatorie in mai multe tari europene. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat astazi 14 mai, ca numarul total al cazurilor confirmate de gripa porcina a depasit 6.000 la nivel mondial.

Amanare. Un inalt lider religios din Dubai, a recomandat credinciosilor musulmani sa-si amane pelerinajele la Mecca, in Arabia Saudita, si sa se roage in aer liber, pentru a minimaliza riscurile de infectare cu gripa porcina, relateaza cotidianul local Emaratalyoum, citat de AFP. Printr-o fatwa, seicul Abdel Aziz Haddad, marele muftiu al Dubaiului, a sfatuit credinciosii sa ,,amane omra (pelerinaje de amploare mica la Mecca) cu doua sau trei saptamani, pana la stabilizarea situatiei”. Credinciosii vor putea sa efectueze omra in orice moment al anului, in vreme ce Hajj, marele pelerinaj anual, are loc la date fixe. <eicul Haddad a sfatuit credinciosii sa prefere rugaciunile in spatii deschise, in locul celor din moschei, tot pentru a evita contactarea gripei porcine. Acest sfat este valabil si pentru biserici, sali de cinema si alte locuri de intalnire, precum restaurantele. Pana in prezent, in Emiratele Arabe Unite nu a fost semnalat nici un caz de gripa porcina.

SUA nu vor renunta la raidurile aeriene in Afganistan. Statele Unite ale Americii nu vor renunta la loviturile aeriene din Afganistan, dar au promis o ,,redublare a eforturilor” pentru a evita victimele in randul populatiei civile, dupa ce zeci de afgani au murit, la inceputul saptamanii, prinsi intre luptele dintre fortele internationale si talibani, informeaza AFP.

SUA au recunoscut intr-un raport de ancheta preliminar, ca bombardamentele si luptele impotriva talibanilor care au avut loc luni si marti s-au soldat si cu victime civile, fara insa sa inainteze nici o cifra, si fara sa admita vreo responsabilitate in acest sens. Presedintele afghan Hamid Karzai, care efectueaza o vizita la Washington in aceste zile, unde s-a intalnit cu Barack Obama si cu seful statului pakistanez, Asif Ali Zardari, sustine ca intre 125 si 130 de civili, printre care se afla si femei si copii, au fost ucisi. Karzai a declarat la CNN, ca aceste pierderi sunt responsabilitatea exclusiva a SUA, si a afirmat ca ,,loviturile aeriene nu reprezinta un mijloc eficient de combatere a terorismului”. Dar consilierul presedintelui american pe probleme de securitate, James Jones, a exclus duminica orice oprire a acestor lovituri.

Peste 100 de copii au fost ucisi in confruntarile din Sri Lanka. Peste 100 de copii apar intr-o lista a civililor tamili ucisi in ultimele trei zile in Sri Lanka, a declarat luni purtatorul de cuvant al ONU in Colombo, Gordon Weiss. O adevarata ,,baie de sange” a avut loc in bombardamentul fortelor guvernamentale asupra nord-estului statului Sri Lanka, a spus Weiss, citat de AFP si Reuters. Zeci de mii de civili au fost blocati pe o portiune ingusta a coastei, unde tigrii tamili lupta impotriva fortelor guvernamentale. ,,Uciderea a mii de civili, inclusiv 100 de copii, demonstreaza ca scenariul unei bai de sange s-a concretizat”, a declarat pentru AFP Gordon Weiss. Miscarea separatista Tigrii de Eliberare a Eelam Tamil, a anuntat ca ,,peste 2.000 de civili nevinovati au fost ucisi in ultimele 24 de ore” in atacuri ale armatei, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul Tamilnet.com. Fortele guvernamentale sunt acuzate ca au declansat ultimele violente, in timp ce armata sustine ca Tigrii Tamili au bombardat teritoriul pe care il controleaza. ONU estimeaza ca 6.500 civili au fost ucisi si 14.000 au fost raniti in prima parte a acestui an, in cadrul asa-numitei ofensive finale lansate de armata sri-lankeza asupra insurectiei separatiste. Aproape 200.000 persoane si-au parasit casele si au fost cazate in tabere de refugiati din nordul tarii, unde accesul presei este limitat. De 26 de ani, tamilii lupta pentru un stat independent in nord-estul tarii, condus de o majoritate singaleza. In 2006-2007, ei controlau o treime din suprafata tarii, populata de circa 20.000 locuitori.

Atac al talibanilor afgani. Luptatori talibani au atacat o serie de cladiri guvernamentale in estul Afganistanului, ucigand mai multe persoane. Potrivit Ministerului de Interne de la Kabul, insurgenti inarmati au luat cu asalt in orasul Ghost, capitala regiunii cu acelasi nume, sediul guvernatorului, precum si o serie de oficii ale administratiei locale. Cel putin doi atacatori si-au detonat bombele. Martori oculari afirma ca s-au inregistrat intense schimburi de focuri. Surse medicale informeaza ca au fost ucisi cel putin sase persoane, membri ai serviciilor de securitate si civili. Atacul a fost intre timp revendicat de talibani. Regiunea, aflata la granita dintre

SUA au expulzat un fost paznic dintr-un lagar nazist de concentrare. Un fost paznic in lagarul nazist de concentrare de la Sobibor, John Demjanjuk, a fost expulzat de Statele Unite si a ajuns la Muenchen, unde va fi judecat pentru rolul sau in uciderea a 29.000 de evrei in 1943. Barbatul in varsta de 89 de ani, era unul din cei mai cautati criminali de razboi din perioada nazista. Nu se stie inca daca starea precara a sanatatii sale ii va permite sa suporte un proces. Demjanjuk a incercat timp de mai multe luni sa impiedice deportarea sa din America, dar tribunalele de peste ocean au respins toate recursurile inaintate de acesta. Nascut in Ucraina, Demjanjuk a negat orice implicare a sa in Holocaust. El a fost arestat direct la coborarea din avion, va fi plasat in inchisoarea Stadelheim, unde se va demara procedura judiciara impotriva sa.

Preocupari si preocupari. Catherine Masters este o batrana fericita, ea tocmai a implinit 109 ani, si petrece zile fericite intr-o casa de batrani din orasul Farington langa Oxford. Potrivit traditiei britanice, atunci cand a implinit 100 de ani, 105 ani, si de atunci in fiecare an, Catherine a primit o felicitare de la regina. Cu ocazia celei de-a 109 aniversari, managerul casei de batrani i-a pregatit o surpriza; a invitat pe printul William sa ii faca o vizita. Tanarul print a onorat invitatia si s-a prezentat intr-o vizita surpriza la casa de batrani. In cursul vizitei, batrana pensionara s-a intretinut cu printul. In cadrul acestei discutii au fost abordate subiecte foarte diverse, cum ar fi cea mai buna reteta de piure de cartofi, ca si cum printul ar avea nevoie sa stie aceasta. Dar si mai interesant, doamna Masters a avut de transmis un mesaj reginei. Ea a remarcat ca in toate felicitarile pe care le-a primit, felicitari care sunt de fapt o fotografie a reginei, aceasta poarta aceeasi rochie galbena. Deci doamna Masters a rugat pe print sa-i sugereze reginei sa schimbe toaleta si sa incerce o rochie albastra.

Acesta este poate un semn de senilitate care poate starni zambete, dar este in acelasi timp simtomatic pentru vremea in care traim. Oameni mari si mici, batrani sau tineri, sunt preocupati de subiecte asa de inutile: ce face cainele presedintelui, daca primul ministru italian divorteaza sau nu, daca pe un oarecare actor sau actrita i-a durut capul, etc., in timp ce subiecte grave si dramatice sunt cu totul ignorate sau ajung undeva pe ultima pagina a ziarelor.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Consumul de carne. Consumul de carne (red meat) poate creste considerabil riscul de cancer de rinichi, in timp ce consumul de vegetale poate avea un efect protectiv, este de parere un nou studiu publicat recent in Journal of the American Association. De asemenea, principalul investigator Dr. Nabih Asal de la University of Florida, impreuna cu asociatii lui, au descoperit ca persoanele care au consumat din abundenta paine alba si cartofi albi, s-au expus la un risc mai mare la aceste maladii decat cei care nu au consumat aceste alimente, s-au le-au consumat in moderatie. Femeile in mod special au avut riscul mai mare ca barbatii. Dr. Suzanne Dolwick Grieb, co-autor la acest studiu, este de parere ca aceste alimente cresc riscul de cancer din cauza indexului glicemic ridicat. Indexul glicemic indica cat de repede creste nivelul de insulina din sange dupa consumul unui aliment.  Alimentele cu un index glicemic ridicat pot afecta rezistenta la insulina precum si alte modificari hormonale din organism, care au fost implicate in dezvoltarea de celule canceroase. Cancerul de rinichi este in crestere rapida in US, si pana acum numai obezitatea si fumatul au fost asociate cu riscul de cancer renal. Studiile din trecut care au incercat sa faca conectia dintre dieta si renal cell carcinoma, care constituie 85% din cancerul de rinichi, au avut rezultate neclare sau contradictorii. Cercetatorii americani au selectat 335 de persoane cu renal cell carcinoma si 337 de persoane relativ sanatoase, acestea din urma au reprezentat grupul de control. Toti acesti voluntari au raportat periodic dieta lor zilnica. Rezultatele au aratat ca un consum de zarzavaturi si legume, reduce riscul de cancer, in timp ce painea alba si cartofi albi, prajiti sau fierti, poate contribui la cresterea riscului de cancer.  Femeile care au consumat paine alba de cinci ori, sau mai mult pe saptamana au avut sanse de 3 ori mai mult de a dezvolta cancer decat femeile care au consumat paine alba mai putin de o data pe saptamana. Cercetatorii nu au descoperit nici o relatie intre cancerul de rinichi si consumul de fructe sau lactate.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Inainte ca sa ma cheme, le voi raspunde; inainte ca sa ispravesca vorba, ii voi asculta“. Isaia 65,24

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 19/2009

About The Author
-