13
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                                          

                   Semnele saptamanii 1 Mai 2009

Vatican. Vizita protocolara. Lumea contemporana este caracterizata prin ,,flexibilitate, intelegere”, si arta de a face ,,compromisuri”.

In acest context, intalnirea dintre papa Benedict si mostenitorul tronului Angliei, printul Charles insotit de  cea de a doua sotie, Camila fosta Parker, are o semnificatie deosebita. In termeni oficiali, papa a acordat o audienta particulara printului de Wales si Ducesei de Cornwall. Cuplul regal, mostenitorii coroanei Angliei, sunt in vizita in Italia, ei au fost gazduiti de catre presedintele italian Napolitano, in Quirinal Palace, si au fost primiti in audienta particulara de catre papa.

Dar printul Charles este viitorul sef al bisericii anglicane, o biserica protestanta, rivala romei, si mai ales printul si ducesa si-au divortat amandoi sotia si sotul ca sa se casatoreasca. De fapt gurile rele zic ca ei au fost dintotdeauna amanti. Venind din partea unui papa asa de conservator, aceasta bunavointa este mai mult decat surprinzatoare. Comunicatul oficial al Vaticanului a mentionat ca discutiile care au durat 15 minute, au fost ,,cordiale” si au avut ca subiect promovarea si dezvoltarea umanitatii, protectia mediului inconjurator, si importanta dialogului intre culturi si religii. Printul a avut o discutie de circa o jumatate de ora cu cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de  Stat al Vaticanului. La sfarsitul vizitei, papa si oaspetii regali au schimbat cadouri si si-au urat de bine. Iata cum se scrie istoria, si cum din vizita de politeta in conferinta de pace, vechile certuri sunt uitate.

Iowa legalizeaza casatoria homosexualilor. Statul American Iowa, a devenit al treilea stat care accepta casatoria homosexualilor. In ciuda vremii urate, luni dimineata, o multime compacta facuse coada in fata birourilor din Des Moines, sa aplice pentru autorizatia de casatorie. Multi dintre ei au fost asa de nerabdatori ca nu au vrut sa astepte cele 3 zile cerute de lege pentru eliberarea autorizatiei, si au platit taxa de urgenta ca sa aiba hartiile pe loc. Unii dintre ei erau deja imbracati in haine de sarbatoare, si gata sa faca ceremonia religioasa in aceeasi zi in Biserica Unitariana de peste drum.

Toate acestea au devenit posibile ca urmare a deciziei Curtii Supreme care a decis sa urmeze exemplul statelor Massachusetts si Connecticut, sa anuleze legea care interzicea aceste casatorii, deoarece era anticonstitutionala.

In septembrie, statul Vermont va accepta si el casatoria homosexualilor. In California a fost permisa pentru 6 luni, ca apoi sa fie interzisa in urma votului din noiembrie. Aceasta lege are si un alt ,,avantaj”, ea nu cere candidatilor la casatorie sa locuiasca in Iowa, deci se asteapta ca locuitori din statele vecine cum ar fi Illinois, Minnesota, Wisconsin si Nebraska, sa se alature cozii din fata birourilor starii civile. Aceasta lege are si dezavantaje, deoarece statul cere candidatilor la divort sa locuiasca cel putin 1 an in Iowa inainte de a putea divorta, deci candidatii la divort vor avea dificultati. De asemenea, desi legale in Iowa, aceste casatorii nu dau aceleasi drepturi ca cele ,,normale”, pentru adoptie, emigrare, si serviciul militar. 

Dilema protocolara. In urma recentelor alegeri, Africa de Sud va avea un nou presedinte in persoana lui Jacob Zuma, membru al tribului Zulu.

Zuma este un poligam declarat. Aceasta nu este o problema in Africa de Sud, deoarece constitutia permite poligamia, iar traditia Zulu nu limiteaza numarul de sotii pe care un ,,om respectabil“ le poate avea. Exista insa o problema de protocol, deoarece noul presedinte trebuie sa aleaga una dintre ele ca sa fie ,,doamna presedinta”. Potrivit traditei, acest titlu ar trebui sa apartina celei care este sotie de cel mai  mult timp. Numai ca Sizakele Khumalo, cu care Zuma este casatorit din 1959, si pentru care are intotdeauna cuvinte pline de tandrete, nu paraseste niciodata proprietatea familiei numita Zoulouland. Ea este administratoarea domeniului si a celor 17 copii cati are noul presedinte in urma coabitarii cu cel putin 11 amante diferite. Ea este o fire foarte timida si nu exista nici o fotografie oficiala cu ea.

Cea de a doua sotie, Kate Mantsho, s-a sinucis in anul 2000, lasand o scrisoare de adio, in care a descris cei 24 de ani de infern petrecuti ca sotie a lui Zuma. Cea de a treia, Nkosazana Dlamini-Zuma, desi cu experienta in politica, a fost de doua ori ministru, a cerut si ea divortul. Ramane cea de a patra sotie, Nompumelelo Ntuli. Ea este in varsta de 33 de ani, Zuma are 67, este o crestina convinsa ca si 90% din cei 48 de milioane de sud africani, totusi s-a casatorit cu Zuma anul trecut, potrivit unei traditii tribale de cea mai pagana speta.

In locul premiului cel mare. Totul parea minunat, muzica canta, luminile straluceau, crupierul cazinoului il felicita; lui Paul Kusznirewicz nu ii venea sa creada ca intr-adevar dupa atatea vizite la cazinoul, Wasaga Beach din Ontario, a castigat premiul cel mare 42,9 milioane de dolari. Totul parea asa de real, sotia lui il felicita, el incepuse sa se gandeasca ce va face cu atatia bani. Dar totul a devenit dintrodata diferit, cand a aparut managerul si l-a informat ca este o greseala, ca masina s-a defectat, si ca el nu poate avea acest premiu fabulous.

Ca premiu de consolare, managerul i-a oferit un pranz gratuit la restaurantul cazinoului. Insa omul nostru nu s-a lasat ademenit asa de usor. A angajat un avocat si a dat in judecata cazinoul; el vrea premiul care i s-a promis.

Nimeni nu stie care va fi solutia finala, daca pana la urma cazinoul ii va da ceva bani sau nu, dar am retinut un fapt interesant. De ani si ani, Paul Kusznirewicz, vroia sa castige, si atunci cand masina i-a promis premiul cel mare, el nu s-a lasat amagit cu perspectivele unei cine gratuite fie ea si de lux, el a insistat sa-si incaseze premul cel mare.

Cati crestini din zilele noastre nu vin la biserica saptamana de saptamana, an dupa an in cautarea premiului, dar atunci cand satana le ofera un mic premiu de consolare, ei uita de tot, si se multumesc cu cateva faramituri. Ce bine ar fi daca bisericile noastre ar avea mai multi oameni ca acesta, indiferent ce spun cei din jur, ei sa alerge dupa premiul cel mare. …alerg spre tinta, pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, in Hristos Isus. Filipeni 3,14

Pirati somalezi. Marina rusa a capturat in largul coastelor Somaliei 20 de presupusi pirati. Un distrugator rus a oprit ambarcatiunea acestora si i-a luat prizonieri pe cei 29 de ocupanti, dupa cum a anuntat ministerul aprarii de la Moscova. La bordul navei pirat au fost gasite sapte mitraliere Kalasnikov, mai multe arme de foc de alte tipuri, munitie si aparate de navigatie prin satelit. Atacurile piratilor somalezi in zona Golfului Aden din Oceanul Indian au crescut ingrijorator in ultimele luni. In prezent, nu mai putin de 16 nave si peste 250 de marinari sunt sechestrati de piratii somalezi.

Incidente armate in Turcia. Zece soldati turci au fost ucisi intr-un atac cu bomba in sud-estul tarii. Bomba fusese plasata pe o sosea dintre orasele Diarbakar si Bingol. Intr-un alt incident, o bomba a explodat la universitatea din Ankara, in timpul vizitei unui fost ministru al Justitiei. Acesta a scapat nevatamat, iar autorul atacului a fost arestat.

Bagdad. Morti si raniti. Cel putin 55 de persoane au murit in urma unui atentat sinucigas, care a zguduit capitala Irakului, in vreme ce alte 100 de persoane au fost ranite. Potrivit ministerului apararii irakian, doi atentatori sinucigasi au detonat bombe in apropierea unui templu siit. Atentatul survine la mai putin de o zi, dupa ce alte doua atentate sinucigase s-au soldat cu uciderea a 80 de persoane.

Romania. Cutremur. In Romania, a avut loc un cutremur de 5,3 grade in zona Vrancea, la o adancime de 120 de km. Seismul s-a simtit in Bucuresti si in alte regiuni ale tarii. Nu pot fi facute comparatii cu recentul cutremur devastator din Italia, apreciaza specialistii.

Un mesaj din trecut. Multi oameni doresc sa-si uite trecutul, din diferite motive. Unii dintre noi incercam sa suprimam aceste amintiri. Fie ca este vorba de episoade neplacute, de intamplari dramatice, sau de fapte de care pur si simplu nu suntem prea mandrii; motivele sunt numeroase dar rezultatul acelas.

Incercam sa ingropam aceste amintiri undeva in memoria noastra, sa pretindem ca acele fapte, acele intamplari nu au avut loc.

Era in septembrie 1944. Albert Veissid era prizonier in lagarul de concentrare nazist de la Auschwitz. Nu avea decat 19 ani, si sansele lui de supravietuire pareau minime.

Totusi in ciuda conditiilor dramatice, el nu si-a pierdut omenia, si a acceptat sa ajute un grup de 6 prizonieri polonezi. Era un fapt neobisnuit si o combinatie iesita din comun. Cei 6 prizonieri polonezi erau crestini, Albert era evreu si francez, totusi ei au gasit o cale sa comunice si sa se ajute intre ei. Cei 6 polonezi furau marmelada si i-o dadeau lui Albert sa o pastreze, apoi la caderea serii veneau sa o recupereze si ii aduceau in schimb supa. Asa a supravietuit acest grup de prizonieri multa vreme.

Intr-o zi, ingrijorati ca poate nu vor supravietui, polonezii care lucrau la constructia unui bunker, au decis sa lase o urma a existentei lor. Au luat deci o bucata de hartie dintr-un sac de ciment, si au scris pe ea numele lor, numarul matricol pe care nazistii il tatuasera pe bratul lor, si orasul de unde veneau. Au depus apoi mesajul intr-o sticla si l-au incorporat in zidul la care lucrau. Ei nu au uitat sa adauge si numele lui Albert, cel care cu riscul vietii ii ajuta.

Iata ca acum dupa 65 de ani, in cursul unor lucrari de renovare, muncitorii au gasit aceasta sticla si mesajul din ea.

Plin de modestie, Albert nu vorbea despre acest episod din viata sa, dar acum mesajul i-a scos la iveala omenia si simtul de solidaritate.

Este de subliniat ca in general nu era o prea mare simpatie intre polonezi si evrei, si ca aceasta ,,colaborare” era destul de neobisnuita.

Trei dintre cei ale caror nume sunt inscrise in documentul din sticla, sunt inca in viata. Veissid Albert, acum in varsta de 84 de ani, traieste inca in orasul Lyon in Franta,  Karol Czekalski, acum 83 de ani, inca traieste in orasul Lodz in centrul Polioniei, si Waclaw Sobczak, 84 de ani, traieste in Wrabczyn in vestul Poloniei. Muzeul de la Auschwitz a autentificat numerele matricole si faptul ca ei au fost intr-adevar detinuti in lagar.

Ma gandeam ce s-ar intampla daca mesaje din trecutul nostru ar fi dezgropate, daca ceea ce am pecetluit cu grija in zidul aparentelor ar iesi la iveala, cat de mandri am fi de aceste mesaje? Cata cinste ne-ar face ele?

Un razboi aproape uitat. De 25 de ani, Sri Lanka este confruntata cu un razboi care opune fortele guvernamentale si rebelii Tamili, care vor sa se separe.

Dar in ultima vreme, operatiunile militare au fost defavorabile separatistilor. Fortele guvernamentale i-au impins intr-un colt al insulei, si se pare ca asistam la ultimele secvente deosebit de dramatice ale unui conflict deosebit de lung si sangeros. Avand la origine un conflict etnic si religios, rebelii Tamili sunt Hindu, o minoritate in Sri Lanka, care este in majoritate Budista Sinhalese.

In trecut separatistii Tamili au efectuat atacuri indraznete asupra fortelor guvernamentale, si au ocupat o portiune de teritoriu importanta tinand ostatici un numar mare de civili.

In prezent ceea ce le mai ramane sunt 5-7 km2 , teritoriu in care mai tin inca circa 50.000 de civili ca scut uman. Organizatiile internationale si oficiali ONU, incearca sa convinga autoritatile din Sri Lanka sa opreasca ostilitatile pentru a permite ajutorarea civililor, dar aceasta ar insemna regruparea rebelilor care mai au inca tancuri si arme grele. Dar presedintele Mahinda Rajapaksa, a declarat ca guvernul nu are sa se opreasca pana cand nu va termina acest razboi.

El a oferit rebelilor posibilitatea de a se preda, dar ei au refuzat, de fapt fiecare rebel poarta in jurul gatului o fiola de cianura, care sa le permita sa se sinucida in cazul in care va fi capturat.

Ministrii de externe din tari europene, emisari cu experienta in negocieri internationale, au vizitat capitala Colombo, Fondul Monetar International face de asemenea presiuni amanand aprobarea unui imprumut de 19 miliarde de dolari, vital pentru economia tarii, dar presedintele a ramas inflexibil. Lupta se va desfasura pana la capat, rebelii se vor preda sau vor muri.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Gripa porcina. The World Health Organization (WHO) a anuntat saptamana aceasta, ca gripa procina, sau swine flu (H1N1) este pe punctul de a deveni pandemica si a ridicat gradul de alerta, de la gradul 3, la 4. ,,Acum a devenit evident faptul ca gripa se transmite de la om la om in mai multe tari si continente, si masuri drastice trebuie luate pentru a evita o raspandire pandemica”, a declarat luni Dr. Keiji Fukuda, director la WHO. Deocamdata WHO nu a recomandat inchiderea granitelor, sau restrictia calatoriilor internationale. Pana acum au fost confirmate cazuri in Mexic, cu peste 2.000 de bolnavi, dintre care 162 au murit. In USA peste 70 de cazuri in mai multe state au fost confirmate, iar in Texas un copil de 2 ani a devenit prima fatalitate.

In Canada, Australia, Noua Zeelanda, Israel si mai multe tari europene au fost raportate cazuri. Autoritatile au facut apel la populatia care are simptome de gripa, sa nu calatoreasca si sa limiteze contactul cu prieteni si familie, si sa consulte de urgenta un medic. Administratia americana a anuntat ca sunt pregatiti pentru o criza nationala, ca lumea trebuie sa fie ingrjorata, dar sa nu intre in panica. Dr. Richard Besser, director la Centers of Disease Control and Prevention in Atlanta, (CDC), a anuntat ca pana acum cazurile de gripa din US sunt mai putin severe decat cele din Mexic. Populatia este sfatuita sa nu calatoreasca daca nu este strict necesar, si sa ia masuri preventive, cum ar fi spalatul mainilor cat mai des, evitarea de contact fizic cu alte persoane, sa evite de a atinge cu mana fata, ochii, nasul si gura, atentie la tusit si stranutat.

Cei care au un sistem imun mai scazut, precum si cei cu simptome de gripa, sunt sfatuiti sa folosesca o masca chirurgicala. In prezent nu este un vaccin care sa fie folositor la acest tip de gripa, dar mai multe medicamente antivirale se pare ca dau rezultate bune in minimalizarea simptomelor de gripa. CDC recomanda doua medicamente: oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir, pentru tratamentul impotriva gripei porcine. Gripa initial este transmisa prin contact direct de la porci la om, apoi de la om la om. Intre 1918-1920 Spanish influenza a facut aproximativ 20 milioane de victime in lumea intreaga, iar mai recent 1957-1958, Asian Flu a facut peste 3 milioane de fatalitati.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Sa nu datorati nimanui nimic, decat sa va iubiti unii pe altii: caci cine iubeste pe altii, a implinit Legea“. Romani 13,8       

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 17/2009

About The Author
-