30
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii 23 Aprilie 2009

Conferinta ONU asupra rasismului. Este interesant cum adesea mari manifestari politice internationale, devin un adevarat circ din cauza unei singure persoane. Recenta conferinta asupra rasismului, numita Durban II, care are loc la Geneva, a devenit un spectacol grotesc datorita presedintelui Iranian Ahmadinejad. De fapt nu ar trebui sa fim surprinsi deoarece presedintia acestei conferinte este asigurata de Libia, o tara in care drepturile omului sunt o iluzie. La organizarea ei au participat Iranul si Cuba, adica reprezentati ai unor tari care sunt recunoscute pentru incalcarea drepturilor omului, pentru a fi rasiste, antisemite, si persecutoare ale religiei.

In acest context, Statele Unite au refuzat sa participe, in timp ce alte state Europene au venit, dar  au prevenit ca nu vor tolera nici un derapaj.

De fapt prezenta lor a dat si mai multa satisfactie presedintelui Iranian,  primul vorbitor inscris la cuvant. Cu un zambet malefic el si-a inceput discursul atacand in mod direct statul Israel si acuzandu-l de rasism. In acel moment, 23 de ministrii ai tarilor Uniunii Europene, s-au ridicat in acelasi timp si au parasit sala in semn de protest. Audienta a fost divizata intre aplauzele sustinute ale delegatiei Iraniene si ale suporterilor ei, si fluieraturile celorlati. In aceasta atmosfera de circ, Ahmadinejad si-a continuat imperturbabil si in mod manifest extrem de satisfacut, discursul injurios.

La scurta vreme a plecat inapoi acasa unde a fost intampinat ca un adevarat erou, multimea aclamandu-l si strigand lozinci impotriva Israelului, ca ,,Moarte Israelului“.

In aceasta situatie, cu 3 zile inainte de incheere, conferinta a produs un ,,document comun“ care nu mentioneaza nimic despre statul Israel, despre persecutiile religioase din tarile musulmane, despre drepturile homosexualilor, etc. In concluzie, ca sa satisfaca pe toti, conferinta a decis sa nu faca nimic.

Beneficiile tehnologiei. Saptamana aceasta, Google a lansat o noua aplicatie, Google Latitude. Noul software va permite utilizatorilor din 27 de tari sa-si informeze prietenii si ,,ucenicii” despre locul in care se afla, si ceea ce fac in momentul respectiv.

In general nu este vorba de oameni prea ocupati, oameni care nu fac mare lucru, dar probabil deoarece duc lipsa de ocupatii mai serioase, simt nevoia sa-si informeze prietenii si pe cei din grupul din care fac parte, adica ucenicii despre activitatea lor.

De fapt acest serviciu nu este o noutate absoluta, Verizon Wireless, si Vodafone Group Plc, ofera un produs asemanator numit Loopt’s service.

In acelasi context este de remarcat un fenomen social numit Twitter, care functioneaza dupa acelasi principiu; o persoana incepe sa-si faca legaturi cu altii membri ai unui grup, de obicei necunoscuti, aceste persoane sunt numite ,,followers” adica ucenici, sau literar urmaritori, ei urmaresc cu sufletul la gura mesajele; acestea nu pot fi mai lungi de 140 de litere, si sunt de genul: tocmai m-am sculat, imi beau cafeaua, ma doare capul pentru ca am baut prea mult, etc. Asa cum puteti vedea, subiecte extrem de captivante. Actori, reporteri de la CNN si cel mai recent Opra, sunt in competitie ca sa atinga milioane de ucenici, ceea ce actorul Ashton Kutcher a realizat deja. Acest fenomen obliga la cateva  constatari:

Prima ar fi ca ideea de viata personala devine foarte relativa, este adevarat ca abonatii au posibilitatea sa limiteze numarul de persoane care primesc aceste mesaje si sa le filtreze, dar daca exista un motiv legal, activitatile si prezenta acestei persoane poate fi trasata la secunda.

Aceasta da raspuns la intrebarea pusa adesea de necredinciosi: cum poate Dumnezeu sa stie unde sunt si ce fac? Iata ca si oamenii sunt capabili sa faca la fel.

Desi companiile care vand aceste servicii asigura ca totul este sigur, stim ca pana si cele mai secrete si bine pazite computere au fost adesea atacate cu succes. Chiar si fara intentie se poate intampla ca aceste servicii sofisticate sa puna oameni necinstiti in dificultate. Am citit nu demult despre o sotie care cerceta un sit internet, care arata strazile pe viu cu case, masini si trecatori, asa cum sunt ele intr-adevar la ora respectiva. Este drept ca numerele masinilor si fetele oamenilor sunt bruiate, dar femeia respectiva a recunoscut masina sotului parcata intr-un loc unde nu ar fi trebuit sa se afle, in fata casei amantei sale. Ea nu avut decat sa tipareasca imaginea respectiva, si a obtinut proba de divort pe gratis.

Un alt aspect care ma intriga, este acela ca milioane de oameni, barbati si femei, copii, tineri si batrani, se imbulzesc sa devina ,,ucenicii” unor celebritati, sau anonimi fara tinta sau scop in viata, fara mesaj sau solutii la problemele vietii, fara mare sens, dar asa de putini sunt dispusi sa devina ucenicii Maestrului Divin al celui care are solutii si un mesaj de speranta pentru orice situatie.

Puritanism versiunea secolul 21. De circa 2 ani, face ocolul planetei o expozitie chineza intitulata ,,Corpul Nostru”. Aceasta expozitie prezinta cadavre de oameni adevarati de pe care a fost disecata pielea. Aceste modele umane sunt expuse in diferite posturi, si demonstreaza mecanismul de actiune al diferitilor muschi, atunci cand efectueaza anumite miscari. Sunt prezentate cadavre care sunt disecate si mai mult, aratand organele interne: tumori, plamani de fumatori, etc.

De-a lungul periplului ei, expozitia s-a bucurat de un real succes in multe orase ale lumii. Toate acestea pana saptamana aceasta, cand in Paris un judecator a ordonat ca ea sa fie inchisa imediat. Cei care au dat in judecata organizatorii, nu au fost membri unor organizatii care apara drepturile cadavrelor. Judecatorul Louis-Marie Raingeard, a justificat decizia cu un text de lege din 2008, care interzice utilizarea corpului uman dupa moarte. In concluzie el a spus ca ,,locul cadavrelor este in cimitir”. Este interesant de subliniat ca vizitatorii expozitiei, adulti sau elevi de scoala nu s-au plans, ba chiar au apreciat faptul ca au avut ocazia sa vada cat de complex si bine alcatuit este corpul uman.

Un alt aspect al ipocriziei si extremismului contemporan este si decizia RATP, societatea care admnistreaza metroul si autobuzele din Paris. In metroul si autobuzele ,,orasului lumina“ sunt expuse afise care fac reclama la diverse expozitii, spectacole, etc. In cursul ultimei saptamani, administratia societatii a cenzurat doua afise, deoarece ele contraveneau legii Evin, care interzice reclama la tigari. Numai ca aceste afise nu prezentau tigari, ci o expozitie dedicata cineastului Jackue Tati, sau un film dedicat vietii renumitei creatoare de moda Coco Chanel.

Ceea ce a deranjat administratia a fost faptul ca afisul despre Tati prezenta unul din personajele clasice ale cineastului Monsiur Hulot, personaj care apare intodeauna pe ecran fumand pipa. In ce priveste Coco Chanel, admnistratia a modificat afisul stergand din mana lui Coco, tigarea fumegand, care este insasi simbolul ei, fiind bine cunoscut ca ea avea doua pasiuni devorante: barbatii si tutunul.

Insasi autorul legii, Claude Evin, s-a aratat surprins de aceasta interpretare extrema a legii lui, declarand ca aceasta negare a realitatii istorice si a pasiunii pentru fumat a acestor figuri de acum legendare, se va ridica impotriva mesajului pe care legea sa dorea sa il promoveze.

China. Trista realitate a unei traditii dusa la extrem. China are multe traditii si restrictii, una dintre ele este faptul ca familiile isi doresc cu tot dinadinsul un baiat care sa perpetueze numele familiei. In afara de aceasta traditie se afla si legislatia, care in dorinta de a limita cresterea populatiei, cere familiilor chineze sa aiba un singur copil. In acest context intre traditie si legislatie, familiile au obiceiul sa ,,promoveze” noi nascutii de sex masculin, avortand sau neglijand noii nascuti de sex feminin, sau pur si simplu vanzandu-i celor care nu pot avea copii. Din cauza acestor practicii, in anul 2000 s-au inregistrat 117 baieti la 100 de fete, si se pare ca disproportia se accentueaza. Asa se face ca ajunsi la varsta adulta baietii au dificultati sa-si gaseasca o sotie. Apoi daca sunt asa de rare, viitoarele sotii si-au marit exigentele cerand ca pretendentii sa aiba educatie, un serviciu bun, si sa arate bine, ceea ce nu este totdeauna usor.

Ca sa raspunda acestei situatii, se organizeaza in piete sau stadioane, adevarate bazare in care parintii vin sa-si caute mireasa pentru fii lor. Intr-o organizare minutioasa, parintii in cautare de fete sunt indreptati intr-o anumita directie, cei in cautare de baieti in alta, iar candidatii in alta. Inarmati cu fotografii si rezumeuri, sustinuti de familia care le subliniaza calitatile si superioritatea, mii si mii de tineri in cautare de consort, se lupta sa-si faca un rost in viata. Asa se explica poate si faptul ca rata divortului este foarte ridicata in China.

Ce simplu ar fi fost daca oamenii l-ar fi lasat pe Dumnezeu sa-si administreze creatia si nu s-ar fi amestecat. 

Afganistan. Cutremur. Cel putin 22 de persoane au murit in Afganistan, dupa ce doua cutremure au lovit zona din apropierea granitei cu Pakistanul. Peste 200 de locuinte din provincia Nangarhar, au fost distruse. Epicentrul a fost localizat la 80 de km de capitala Kabul. Primul cutremur a avut o magnitudine de 5,5 grade. La doua ore, a urmat un alt cutremur de 5,1 grade. CNN a anuntat ca 22 de persoane au murit. Totusi, locuitori a doua sate afectate, spun ca numarul victimelor este mult mai mare. Zona muntoasa care se intinde in Afganistan si Pakistan, este frecvent lovita de cutremure. Cel mai puternic din ultimii ani a avut loc in octombrie 2005, cand 74.000 de oameni au murit si 3.5 milioane au ramas fara locuinte.

Sri Lanka. Atentat. Un atentator sinucigas a detonat bomba in mijlocul a mii de civili refugiati din calea conflictului din Sri Lanka. Potrivit celui mai recent bilant, cel putin 17 persoane si-au pierdut viata. Potrivit guvernului, cu putin timp inaintea atentatului, soldatii cucerisera un punct important controlat de rebelii tamili. Aproximativ 5.000 de oameni, au profitat de acest moment pentru a se refugia din zona de lupta, din partea de nord-est a tarii. Tamilii sunt acuzati ca folosesc mii de civili drept scuturi umane in luptele cu fortele de ordine srilankeze.

Irak. Morti si raniti. Agentiile de presa relateaza despre 76 de morti si multi raniti in doua atentate sinucigase.

Un atentator sinucigas a detonat bomba in mijlocul multimii aflate intr-un cartier central al Bagdadului.

Un alt atentat sinucigas a fost comis in apropierea orasului irakian Bakuba.

Desi stii totusi cazi prada pacalelii. Howie Mandel, este un prezentator de jocuri televizate la moda. Ultima lui emisiune Deal or No Deal, cunoaste un succes remarcabil. Incurajat de succesul lui rasunator, Howie a debutat un nou show in care, cu o deghizare sumara, el incearca sa pacaleasca pe oamenii de pe strada jucandu-le farse.

Un cronicar l-a intrebat cum crede ca va trece neobservat, cand de ani si ani figura lui usor de recunoscut este asa de familiara pe ecranele de televiziune din Statele Unite si Canada. Raspunsul lui a fost edificator, el a indemnat pe reporter sa se gandeasca la ce spune cineva care s-a intoxicat cu mancare. Aproape fiecare poate spune cu precizie de unde i se trage, ce a mancat care nu a fost bun. Mai totdeauna cel in cauza spune ca a simtit ca ceva nu era in regula, ca avea un gust deosebit, dar totusi a continuat sa manance. Tot asa si el spera ca desi cei care ii vor cadea victima se vor gandi ca este ceva neobisnuit, nu vor merge pana acolo sa nu ii dea replica crezand ca este o farsa TV.

Ma gandeam, de cate ori nu facem si noi la fel in viata spirituala, stim ce este rau, vedem calea pe care mergem ca nu este cea buna, dar tot asa ca si cel intoxicat cu mancare credem ca nu va fi chiar asa de rau, continuam sa ne jucam cu focul. De aceea satan are succes, pentru ca si el mizeaza pe acest fapt, pe faptul ca vom ignora evidentele si vom cadea prada capcanelor lui, care din pacate nu sunt asa de nevinovate ca farsele lui Mandel.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Muzica este buna pentru inima. Muzica poate avea efecte pozitive asupra sanatatii pacientilor cu maladii cardiace, sunt de parere cercetatorii de la Temple University din Philadelphia, statul Pennsylvania.

Intr-un articol publicat recent in revista The Cocrane Library, cercetatorii americani au explicat cum 1.461 de pacieti cu probleme cardiace, care au participat la mai multe studii stiintifice, au beneficiat in urma unui tratament muzical. Pe timpul spitalizari acesti pacienti au ascultat muzica cu un tempo lent, care a rezultat in scaderea pulsului si a tensiuni arteriale. ,,Acum stim ca pacienti care asculta muzica lenta, cu o armonie usor de prezis si fara schimbari rapide de ritm, sunt capabili sa se relaxeze mai usor“, a declarat Jake Brandt cercetator la temple University.

Rezultatele cele mai bune le-au avut acei pacienti care au putut sa-si selecteze muzica lor preferata, in comparatie cu cei care au ascultat muzica selectata de spital. ,,Muzica poate ajuta sa relaxeze pacientii pe timpul spitalizari si dupa ce ei pleaca acasa, insa o dieta sanatoasa si exercitiu fizic regulat, nu trebuie neglijat“ a declarat Dr. Robert Bonow, fost director la American Heart Association.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Dar vine vremea cand voi strange toate neamurile si toate limbile; ele vor veni si vor vedea slava Mea“. Isaia 66,18

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica nr. 16/2009

About The Author
-